• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.8°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 24.1°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 21.6°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  15°C 14.9°C / 18.1°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 20.1°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.9°C
  0 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.9°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 21.0°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  70%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ

«Στοίχημα» για το υπ. Παιδείας η εκπαίδευση χιλιάδων προσφυγόπουλων

 • A-
 • A+

Η ομαλή μετάβαση των περίπου 7.000 παιδιών προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας στις τάξεις της πρωινής ζώνης των δημόσιων σχολείων και των απογευματινών Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο του υπουργείου Παιδείας για τη σχολική χρονιά που διανύουμε. 

Τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 16 ετών, που παρακολούθησαν πέρυσι μαθήματα στις ΔΥΕΠ, θα ενταχθούν φέτος στο πρωινό πρόγραμμα των δημόσιων σχολείων.

Συγκεκριμένα, 2.493 παιδιά που διαμένουν σε διαμερίσματα στον αστικό ιστό, καθώς και η πλειονότητα των 2.360 παιδιών που ζουν σε δομές φιλοξενίας, παρακολουθούν ήδη το πρωινό πρόγραμμα των σχολείων, ενώ οι εγγραφές των υπόλοιπων περίπου 2.000 παιδιών που βρίσκονται στη χώρα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα. 

Και 30 νηπιαγωγεία 

Αφού έκανε μια θετική αποτίμηση του περσινού εκπαιδευτικού προγράμματος, ο αν. γ.γ. του ΥΠΠΕΘ, Γιώργος Αγγελόπουλος, ανέφερε ότι χίλια σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα δεχτούν προσφυγάκια στις τάξεις τους, ενώ τριάντα νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν μέσα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων τον επόμενο μήνα. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην ίδρυση Τάξεων Υποδοχής σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητες (ΖΕΠ), αλλά και στις εγκυκλίους που αναμένεται να δημοσιευτούν και οι οποίες θα δίνουν πλέον πρόσβαση και στα Λύκεια.

Ο Γ. Αγγελόπουλος μίλησε και για την τοποθέτηση 67 μόνιμων εκπαιδευτικών στη θέση των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ), που θα αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των προσφυγικών πληθυσμών και των σχολικών δομών. 

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που αφορούν κυρίως τον αριθμό και τα προσόντα των εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται για να εργασθούν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγοπαίδων.

Οπως είπε, 211 αναπληρωτές έχουν προσληφθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η πρόσληψη ακόμη 170 εκπαιδευτικών.

Παράλληλα προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση πριν από τα Χριστούγεννα, που θα επιτρέπει την πρόσληψη φιλολόγων με αυξημένα προσόντα ως προς τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας. 

Δυσκολίες 

Εκπαιδευτικοί του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας «Λέλα Καραγιάννη» και του συστεγαζόμενου 165ου ΔΣ, στην πλατεία Αμερικής, απέστειλαν στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου επιστολή, διαμαρτυρόμενοι για την ανεπαρκή υποδοχή μεγάλου αριθμού μαθητών προσφύγων.

«Εδώ και πολλά χρόνια μάθαμε να αγαπούμε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως χώρας και θρησκείας και να μας διακατέχει ο ζήλος να τα βοηθήσουμε όλα να προοδεύσουν. Ομως από την αρχή της σχολικής χρονιάς αντιμετωπίζουμε μεγάλη δυσκολία στο εκπαιδευτικό μας έργο από την υποδοχή των προσφύγων στις τάξεις μας. [...] Υποδεχόμαστε καθημερινά μαθητές και γονείς που ως επί το πλείστον δεν μιλάνε ούτε ελληνικά ούτε καν αγγλικά. Τα προσφυγόπουλα έρχονται και μπαίνουν στις τάξεις μας εντελώς απροετοίμαστα και χωρίς καμία βοήθεια πάνω στο σημαντικό θέμα της επικοινωνίας, καθώς δεν έχουμε ακόμα τάξη υποδοχής», διαβάζουμε στην επιστολή. 

Στα δυο σχολεία είναι εγγεγραμμένα 50 προσφυγάκια, με τον αριθμό τους να αυξάνεται δυναμικά μέρα με τη μέρα.

«Θλίβομαι που δεν μπορώ να τους διδάξω όπως πρέπει. Αν είναι να ασχοληθούμε με τους πρόσφυγες, να το κάνουμε σοβαρά. Να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον χώρο και τον χρόνο μας προκειμένου να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά το μάθημα που τους αξίζει. Κάτι που, όταν φύγουν ή ακόμη κι αν μείνουν εδώ, να μπορούν να πουν ότι πήραν πράγματα από εμάς» εκφράζει την αγωνία του στην «Εφ.Συν.» ο πατήρ Γεώργιος Γανωτής, δάσκαλος στην Α' τάξη του 21ου Δ.Σ. Αθήνας. 

*Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τις τάξεις ελληνικών, αγγλικών και ζωγραφικής από την ομάδα δασκάλων των «Πίσω Θρανίων». Οι εγγραφές γίνονται Δευτέρα έως Παρασκευή στις 18.00, στο Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13, Εξάρχεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά που αιτούνται άσυλο κρούει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει άμεσα νέο αποτελεσματικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση...
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το άσυλο γράφεται με υ...
Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας λειτουργεί ως όχημα για την ομαλή κοινωνική ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στη χώρα, αρχή την οποία συμμερίζονται τα δύο συνεργαζόμενα υπουργεία, Παιδείας και...
Το άσυλο γράφεται με υ...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάχη ΔΗΣΥ-κυβέρνησης για τα προσφυγόπουλα
Σε μια ασαφή διατύπωση του προεδρικού διατάγματος για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία που αφορά τα παιδιά που στερούνται εγγράφων -τα οποία σαφώς δεν μπορούν να πάρουν από εμπόλεμες χώρες- «πάτησε» η...
Μάχη ΔΗΣΥ-κυβέρνησης για τα προσφυγόπουλα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αδειάζει τον Ζουράρι το υπουργείο Παιδείας για τα ιδιωτικά
To υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων έχει την αποκλειστική ευθύνη της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων. Αν και αυτονόητο, κρίθηκε σκόπιμο να διευκρινιστεί από το υπουργείο Παιδείας μετά τη...
Αδειάζει τον Ζουράρι το υπουργείο Παιδείας για τα ιδιωτικά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τσάντες, τετράδια και χαμόγελα
H φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε επίσημα, χθες, για τα προσφυγόπουλα. Με το χαμόγελο να φωτίζει τα πρόσωπά τους και με τις τσάντες τους γεμάτες τετράδια και μολύβια έφτασαν, χθες το απόγευμα, τα παιδιά από το...
Τσάντες, τετράδια και χαμόγελα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Όχι» στον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων της Ριτσώνας από το σχολείο
Περισσότεροι από 3.700 πολίτες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το ψήφισμα στην διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz ζητώντας «ανάκληση της απόφασης του Δήμου Χαλκιδέων για τον αποκλεισμό παιδιών προσφύγων». 
«Όχι» στον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων της Ριτσώνας από το σχολείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας