Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Nα μην ξανάρθει ο «μαύρος» χειμώνας του '16

Οχι άλλο χειμώνα σαν τον περυσινό για τους πρόσφυγες...

EUROKINISSI/

Nα μην ξανάρθει ο «μαύρος» χειμώνας του '16

  • A-
  • A+

Εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθεί λύση στην εφιαλτική κατάσταση που αρχίζει να διαμορφώνεται και πάλι στα ασφυκτικά γεμάτα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, με μεταφορά των προσφύγων στην ενδοχώρα αμέσως, πριν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες, που πέρσι οδήγησαν σε τραγικό θάνατο τουλάχιστον πέντε απροστάτευτους πρόσφυγες, και χιλιάδες άλλους σε οδυνηρές καταστάσεις και στην απελπισία.

Περισσότερες από 40 συλλογικότητες και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά και την ενδοχώρα ξεκινούν εκστρατεία στο διαδίκτυο με τίτλο «Ανοίξτε τα νησιά - Οχι άλλοι νεκροί από το κρύο», καλώντας τις τοπικές και κρατικές αρχές να προχωρήσουν επειγόντως στον απεγκλωβισμό των προσφύγων, όπως επίσης τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη να ανοίξουν τα σύνορα για να δεχτούν πρόσφυγες.

Το κάλεσμα για τη συμμετοχή και άλλων συλλογικοτήτων στην εκστρατεία παραμένει ανοιχτό.

Εκκληση στον Αλ. Τσίπρα

Οι οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστές οι αιτίες των περσινών θανάτων των προσφύγων στη Μόρια, ούτε έχουν αναζητηθεί ευθύνες, και ζητούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει άρδην η κατάσταση.

«Η μόνιμη τακτική της αποφυγής ευθυνών για τις συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων στα ελληνικά “hotspots” είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Είναι ο ρόλος του Πρωθυπουργού να εξασφαλίσει την λειτουργικότητα και την απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης. Καλούμε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες των διαφορετικών φορέων, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, και να παρουσιάσει τον σχεδιασμό για τον χειμώνα», σημειώνουν.

Την ανησυχία της για την κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει εκδηλώσει και η Υπατη Αρμοστεία, με τον επικεφαλής της στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ να δηλώνει σε αναλυτικό ρεπορτάζ των Ντάνιελ Χάουντεν και Αποστόλη Φωτιάδη στην ιστοσελίδα newsdeeply.com: «Είναι σαφώς παράλογο να κρατούνται σε αυτές τις συνθήκες στα νησιά όσοι ζητούν άσυλο, κάποιοι για περισσότερο από ένα χρόνο. Οι επιπτώσεις του γεωγραφικού περιορισμού πρέπει να επανεξεταστούν».

Αμεση συνάντηση των αρμόδιων επιτρόπων της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλου και Χρήστου Στυλιανίδη με τους δημάρχους των νησιών του βορείου Αιγαίου ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, που, σε συνέπεια με την ξενοφοβική στάση που έχει επιδείξει συχνά η τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών, επικαλείται ακόμη και ενόχληση της Τουρκίας για τον μικρό αριθμό απελάσεων, παρότι οι απελάσεις, ιδίως των ευάλωτων που αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών, σκοντάφτουν στο διεθνές δίκαιο και την υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων τους.

«Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων μηνών, σε συνδυασμό με τις τεράστιες καθυστερήσεις μετεγκατάστασης και τις ελάχιστες επαναπροωθήσεις, για τον αριθμό των οποίων μας εγκαλούν ακόμα και οι Τούρκοι, την απαίτηση των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων να ασκήσουν το δικαίωμά τους για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, αλλά και τη στάση ευρωπαϊκών κρατών που δεν τηρούν τη συμφωνία, παρά την καταδίκη τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, να δέχονται πρόσφυγες και κρύβονται πίσω από την κατάσταση στη χώρα μας, διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή, δημιουργούν ακραίες συνθήκες για όλους και τροφοδοτούν σε ορισμένες μειοψηφίες φαινόμενα μισαλλοδοξίας και φανατισμού», σημειώνει ο κ. Πατούλης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Τον απεγκλωβισμό από τα νησιά όσων ζητούν άσυλο ζήτησαν τη Δευτέρα και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, επισημαίνοντας τις δραματικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία χιλιάδων προσφύγων, που επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η πλειονότητα των νέων, κάπως αυξημένων αφίξεων, προέρχεται από εμπόλεμες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που απελευθερώθηκαν πρόσφατα.

Το μεγάλο μέρος των προσφύγων αυτών, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, φέρουν έντονα σημάδια ψυχικής επιβάρυνσης από τον πόλεμο και το ταξίδι και ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας, ενώ δεν προχώρησε η προσπάθεια της κυβέρνησης και της Ε.Ε. να απελάσει μέρος τους στην Τουρκία με τη γρήγορη διαδικασία ασύλου, όπως προβλεπόταν στο περιβόητο κοινό σχέδιο δράσης που υπέγραψαν πέρσι τον Δεκέμβριο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Βερβέι.

Δεν ευοδώθηκε επίσης η προσπάθεια του κ. Μουζάλα να περιοριστεί ο αριθμός των αναγνωρισμένων ευάλωτων προσφύγων, χάρη στη σθεναρή στάση του ΚΕΕΛΠΝΟ, που επέμεινε στα διεθνώς αναγνωρισμένα ιατρικά πρωτόκολλα και πρακτικές, ωστόσο φαίνεται ότι συνεχίζονται οι σχετικές πιέσεις της Ε.Ε.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
Παγιδευμένη στις αντιφάσεις και τα τραγικά αδιέξοδα της ακροδεξιάς ανορθολογικής πολιτικής της στο προσφυγικό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην εφαρμογή ενός οιονεί πολεμικού δικαίου στα σύνορα.
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απόρριψη ασύλου σε 5 λεπτά και με 7 λέξεις
Τι κρύβεται πίσω από την παρωδία στις διαδικασίες διεθνούς προστασίας • Η περιπέτεια ενός Σενεγαλέζου που ζητούσε να επικοινωνήσει στη μητρική του γλώσσα «ουολόφ», αλλά απορρίφθηκε λόγω «μη συνεργασίας με τις...
Απόρριψη ασύλου σε 5 λεπτά και με 7 λέξεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απορρίφθηκαν τα αιτήματα ασύλου 28 Αφρικανών, χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη
Η δικαιολογία ήταν η αδυναμία εύρεσης διερμηνέα στη μητρική τους γλώσσα (πορτογαλικά!), γεγονός που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας ● Κατακραυγή από επτά νομικές οργανώσεις για την πρακτική του Περιφερειακού...
Απορρίφθηκαν τα αιτήματα ασύλου 28 Αφρικανών, χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι εκλογές «απειλούν» την κοινωνική ένταξη των προσφύγων
Οι ανακατατάξεις που έρχονται το επόμενο διάστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση θέτουν σε κίνδυνο το σχέδιο των δήμων για φιλοξενία και ένταξη προσφύγων και μεταναστών, όπως επισήμαναν στελέχη 13 δημοτικών αρχών σε...
Οι εκλογές «απειλούν» την κοινωνική ένταξη των προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ασκοπη μεταφορά Ιρανών προσφύγων στην Αμυγδαλέζα
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι Ιρανοί πρόσφυγες που είχαν οδηγηθεί από την αστυνομία στην Αμυγδαλέζα την Τετάρτη, ύστερα από κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από την Υπηρεσία Ασύλου σχετικά με την προβληματική πρόσβαση...
Ασκοπη μεταφορά Ιρανών προσφύγων στην Αμυγδαλέζα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας