Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σταματήστε το εμπόριο με τους ισραηλινούς οικισμούς εποίκων»
AP Photo/Nasser Nasser

«Σταματήστε το εμπόριο με τους ισραηλινούς οικισμούς εποίκων»

  • A-
  • A+

Μπορεί το ελληνικό κράτος να παρέχει συνδρομή σε... εγκλήματα πολέμου; Και όμως. Διατηρεί εμπορικές σχέσεις με τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς, όπως αποκαλύπτει έκθεση της ActionAid Ελλάς, που σε χθεσινή έκκλησή της από κοινού με τη Διεθνή Αμνηστία, τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) και την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καλεί τις ελληνικές αρχές να τις σταματήσει αμέσως.

Οπως αναφέρουν στην έκκλησή τους οι οργανώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος μισού αιώνα από την κατοχή του παλαιστινιακού εδάφους, το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων χωρίς λογοδοσία, καθώς σε αυτά τα 50 χρόνια έχει εγκαθιδρύσει και επεκτείνει οικισμούς εποίκων στα κατεχόμενα εδάφη όπου έχει εγκαταστήσει περισσότερους από 600.000 Ισραηλινούς.

Οι εποικισμοί αποτελούν σοβαρή παραβίαση του άρθρου 49(6) της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης και συνιστούν έγκλημα πολέμου κατά το διεθνές δίκαιο, ενώ τόσο οι οικισμοί εποίκων όσο και οι σχετιζόμενες με αυτούς υποδομές αναγνωρίζονται ως παράνομα από όλα τα σημαντικά όργανα του ΟΗΕ: Γενική Συνέλευση, Συμβούλιο Ασφαλείας, Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ευθείες μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε πρόσωπα και περιουσίες, κατεδαφίσεις κατοικιών, κατάσχεση γης και κατοικιών, παρεμπόδιση της ελεύθερης μετακίνησης ακόμη και μέσα στην ίδια πόλη, χωρισμός πόλεων είναι μερικές από τις τεκμηριωμένες, σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών, συνέπειες των εποικισμών.

Ευθύνες σε τρίτα κράτη

«Οι ισραηλινές παραβιάσεις εγείρουν συγκεκριμένες ευθύνες για το Ισραήλ, αλλά συνεπάγονται ευθύνες και για τα τρίτα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να μην αναγνωρίζουν μια παράνομη κατάσταση που δημιουργείται από παραβιάσεις αναγκαστικών κανόνων του διεθνούς δικαίου (jus cogens), να μη συμβάλλουν ή παρέχουν βοήθεια στη διατήρηση της παράνομης κατάστασης και να συνεργάζονται ενεργά για να τερματιστεί η παράνομη κατάσταση που προκύπτει από τέτοιες παραβιάσεις», επισημαίνουν οι οργανώσεις, διευκρινίζοντας ότι τα τρίτα κράτη, ανάμεσά τους και η χώρα μας, υποχρεούνται όχι μόνο να μην αναγνωρίζουν ως νόμιμη μια παράνομη κατάσταση, αλλά και να απαγορεύσουν τις ενέργειες που συνεπάγονται αναγνώριση, όπως είναι η είσοδος στις αγορές τους των προϊόντων των παράνομων οικισμών, που συνεισφέρουν στη συντήρηση της οικονομίας τους και χρηματοδοτούν την ύπαρξη και επέκτασή τους και κατά συνέπεια τη συνέχιση των παραβιάσεων.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με την έκθεση «Χρηματοδοτώντας την κατοχή της Παλαιστίνης» της ActionAid Ελλάς, οι παράνομες ισραηλινές κοινότητες που έχουν εγκαθιδρυθεί σε παλαιστινιακό και συριακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1967 ανέρχονται σε 247.

Πρόκειται για την πρώτη αναλυτική έκθεση που έχει γίνει στην Ελλάδα για το θέμα και σε αυτήν, πέρα από τις παραβιάσεις στα δικαιώματα και τις ζωές των Παλαιστινίων, καταδεικνύονται οι σχέσεις ανάμεσα στους οικισμούς εποίκων, την κατοχή και τις επιχειρήσεις μέσα από παραδείγματα και εξετάζεται η στάση της διεθνούς κοινότητας καθώς και τι προβλέπεται στην Ελλάδα για το εμπόριο με αυτούς τους οικισμούς.

«Ορισμένες από τις αναφερόμενες επιχειρήσεις έχουν παρουσία και στην Ελλάδα, ακόμα και αυτή τη στιγμή. Μία από αυτές, η εταιρεία καλλυντικών Ahava, συνεχίζει την πώληση προϊόντων από τους παράνομους οικισμούς στην ελληνική αγορά. Επιπλέον η Ahava χρησιμοποιεί παραπλανητική σήμανση, αναφέροντας ως χώρα καταγωγής των προϊόντων τη Δυτική Οχθη του Ισραήλ, χωρίς να αναφέρει ότι έχουν δημιουργηθεί σε ισραηλινό οικισμό εποίκων, όπως ορίζουν η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία», αναφέρεται ενδεικτικά.

Υπερδιπλάσιες

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εισαγωγές της Ε.Ε. από τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς είναι σχεδόν 18πλάσιες από τις εισαγωγές της από την παρανόμως κατεχόμενη Παλαιστίνη: συγκεκριμένα, οι εισαγωγές από την Παλαιστίνη είναι ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από τους ισραηλινούς οικισμούς εποίκων ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

«Οι εξαγωγές των οικισμών εποίκων, παρότι αποτελούν ένα σχετικά μικρό κομμάτι των συνολικών ισραηλινών εξαγωγών, δεν παύουν να ανέρχονται σε μια σημαντική ποσότητα σε απόλυτους αριθμούς και θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την οικονομική βιωσιμότητα πολλών παράνομων οικισμών», αναφέρεται στην 70σέλιδη έκθεση.

Περιγράφει διάφορα είδη σχέσεων των επιχειρήσεων με τους οικισμούς αυτούς: καθολική ή μερική ιδιοκτησία επιχειρήσεων από εποίκους, εκμετάλλευση, διακρίσεις ή κακομεταχείριση Παλαιστίνιων εργατών από αυτές, λειτουργία θυγατρικών ξένων πολυεθνικών, παροχή διευκολύνσεων στην επέκτασή τους, υπηρεσιών και εξοπλισμού παρακολούθησης/ταυτοποίησης, παροχή εξοπλισμού για την κατεδάφιση κατοικιών και την καταστροφή ιδιοκτησιών σε περιοχές κοντά στους οικισμούς, επιχειρηματική εκμετάλλευση παλαιστινιακών φυσικών πόρων, ιδιαίτερα νερού και γης, «αιχμαλωσία» των παλαιστινιακών χρηματοπιστωτικών και οικονομικών αγορών κ.ά.

«Κάντε μποϊκοτάζ»

Η έκθεση μνημονεύει το συμπέρασμα του Richard Falk, ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ, για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη που βρίσκονται υπό κατοχή από το 1967: «Θα πρέπει να γίνει μποϊκοτάζ σε όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε οικισμούς εποίκων ή έχουν άλλου είδους συναλλαγές με αυτούς έως ότου οι επιχειρήσεις αυτές εναρμονίσουν τη λειτουργία τους με τα διεθνή πρότυπα και τις πρακτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τέλος, ανάμεσα στις συστάσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνει την επίσημη αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους
Με πρόταγμα «Λευτεριά στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους», πραγματοποιείται εκδήλωση-συζήτηση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τη Σιρίν Ισάουι, δικηγόρο και πρώην πολιτική κρατούμενη. Αποφυλακίστηκε...
Εκδήλωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πίσω από τη μετανάστευση κρύβεται πάντα η ανισότητα
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη μετανάστευση στην Ευρώπη, όπως αυτή εκτυλίσσεται στο βάθος του χρόνου, παρουσιάστηκαν σε στρογγυλή τράπεζα ● Κοινό σημείο όλων των μετακινήσεων από την Ανατολική προς τη...
Πίσω από τη μετανάστευση κρύβεται πάντα η ανισότητα
Χεβρώνα, πόλη - φάντασμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδήλωση μνήμης για τα 25χρονα από τη δολοφονία 29 Παλαιστινίων στη Χεβρώνα
Τον Φεβρουάριο του 1994, ένας Ισραηλινός Εβραίος έποικος σκότωσε 29 Μουσουλμάνους που προσεύχονταν σε ένα τζαμί στη Χεβρόνα, στη Δυτική Όχθη. Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από εκείνο το περιστατικό,θα...
Εκδήλωση μνήμης για τα 25χρονα από τη δολοφονία 29 Παλαιστινίων στη Χεβρώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκληση για μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών θεσμών από Ελληνες πανεπιστημιακούς
Την έντονη αντίθεσή τους στις συνεχιζόμενες ισραηλινές παραβιάσεις των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, με την ταυτόχρονη έκκληση για γενικό μποϊκοτάζ των συνεργαζόμενων ισραηλινών...
Εκκληση για μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών θεσμών από Ελληνες πανεπιστημιακούς
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι γυναίκες βιώνουν τη βία στο πετσί τους, κι ας λέει ο νόμος
Μπορεί η πολιτεία να έχει καλύψει το χαμένο έδαφος από προηγούμενες δεκαετίες, συντάσσοντας σύγχρονο νομικό πλαίσιο ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία, όμως απέχει πολύ από το να εφαρμοστεί και υπάρχουν πολλά...
Οι γυναίκες βιώνουν τη βία στο πετσί τους, κι ας λέει ο νόμος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Εφυγε» η δική μας «σουφραζέτα»
Μια Ελληνίδα που ανήκε στη συνέχεια του κινήματος για την ψήφο των γυναικών και σφράγισε τον αγώνα της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας και όχι μόνο, η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου,...
«Εφυγε» η δική μας «σουφραζέτα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας