• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 27.8°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 28.9°C
  4 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 31.1°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 31.0°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.4°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.0°C / 31.1°C
  1 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.4°C / 29.0°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 28.0°C
  1 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 26.0°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 29.0°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.0°C / 30.6°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.4°C / 27.8°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.2°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.4°C / 29.0°C
  3 BF
  42%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 29.4°C
  0 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.0°C / 31.1°C
  1 BF
  35%
Επικίνδυνη αύξηση ξενοφοβικών ροών... στη Σάμο

Απειλούνται με «ονόματα και διευθύνσεις» εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και αλληλέγγυοι

Επικίνδυνη αύξηση ξενοφοβικών ροών... στη Σάμο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δυσάρεστη τροπή, με απρόβλεπτες συνέπειες -ακόμα και για τη σωματική ακεραιότητα προσφύγων και εργαζομένων σε αναγνωρισμένες για την προσφορά τους ΜΚΟ- κινδυνεύει να πάρει ένα νέο ξενοφοβικό ρεύμα στη Σάμο.

Συγκεκριμένο τοπικό ραδιόφωνο, αυτόκλητες «κινήσεις πολιτών» αλλά και μέλη της αυτοδιοίκησης ξεκίνησαν μια αντιπροσφυγική εκστρατεία με αιχμή και τις αδυναμίες της κυβέρνησης να λύσει τα προβλήματα.

Οι σχετικά αυξημένες αφίξεις τον τελευταίο μήνα δίνουν και πάλι το βολικό άλλοθι, ακόμα και σε πολίτες ή επιχειρηματίες που ωφελήθηκαν και ωφελούνται οικονομικά από τα προγράμματα αλλά και από τους ίδιους τους πρόσφυγες, να ξεδιπλωθεί ένα νέο κύμα μισαλλοδοξίας ωσάν να φταίνε οι πρόσφυγες ή οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ. 

Χειροδικίες 

Σε αυτό το σκηνικό, στις 25 Σεπτεμβρίου στη Σάμο διαδραματίστηκαν μικρής αλλά πολύ σοβαρής έκτασης διαπληκτισμοί, ακόμα και χειροδικίες, εντός και εκτός του χώρου όπου συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Παλαιοκάστρου.

Η οργάνωση ΑΡΣΙΣ τρέχει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με ενοικίαση διαμερισμάτων (έως σήμερα 16) όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, πάντα σε συνεργασία με την κάθε τοπική κοινωνία. 

Ενώ λοιπόν επρόκειτο κάποια μέλη της ΑΡΣΙΣ να παρευρεθούν και να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο Παλαιοκάστρου και τους πολίτες για το πρόγραμμα, η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Σάμος SOS» αλλά και τοπικό ραδιόφωνο που φιλοξενεί συχνά και τον χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά επιδόθηκαν σε καλέσματα πολιτών οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από διάφορα σημεία του νησιού στην αίθουσα συνεδρίασης.

Με φωνές και εριστική συμπεριφορά οι συγκεντρωμένοι δυναμίτισαν την προσπάθεια διαλόγου, με αποτέλεσμα τα μέλη της ΑΡΣΙΣ να αναγκαστούν να αποχωρήσουν.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, περίπου 25 άτομα τους επιτέθηκαν σε κοντινό καφενείο με απειλές, τραμπουκισμούς, ρίψη καπνογόνων αλλά και με μπουνιές. 

Η ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ 

Αμέσως εκδόθηκε ανακοίνωση από τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πάντα επιδιώκεται διάλογος με την τοπική κοινωνία και αυτή ήταν και η πρόθεση των εργαζομένων που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση στο Παλαιόκαστρο. 

«Η σωματική ακεραιότητα και εν γένει η ασφάλεια κάθε εργαζομένου δεν είναι δυνατό σε μια ευνομούμενη πολιτεία να βρίσκεται υπό την απειλή μειοψηφικών ακραίων κύκλων. Αυτό δεν είναι ανεκτό σε μία δημοκρατία», αναφέρουν, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα στέγασης «αποτρέπει την απομόνωση και τον αποκλεισμό του προσφυγικού πληθυσμού.

Επιτρέπει στους πρόσφυγες να ζήσουν σε μια πιο ανθρώπινη και αξιοπρεπή συνθήκη, πράγμα που αναμφίβολα έχει μια θετική επίδραση στην ψυχική τους υγεία και στην κοινωνική συμπεριφορά τους.

Αυτό αναμφίβολα αποβαίνει πολλαπλώς σε όφελος και της τοπικής κοινότητας, ενώ δημιουργεί τις δυνατότητες ώστε η τοπική κοινωνία να ευημερήσει μαζί με τους πρόσφυγες». 

Συμπληρώνει ακόμα ότι οι τυχόν αντιρρήσεις δεν μπορούν να καταλήγουν σε πράξεις βίας κατά των εργαζομένων, καταγγέλλοντας ότι «τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει θύματα και των δύο αυτών απαράδεκτων πρακτικών». 

Ο ρόλος του μητροπολίτη 

Οι αντιδράσεις ενθαρρύνονται από τις παρεμβάσεις του μητροπολίτη (χαρακτηρίζει επέλαση το προσφυγικό ρεύμα), του γαλάζιου αντιπεριφερειάρχη κ. Κατρακάζου και άλλων παραγόντων σε ραδιοφωνικούς σχολιασμούς, ενώ φτάνουν ακόμα και σε προσωπικές απειλές μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Στοχοποιούνται και απειλούνται με «ονόματα και διευθύνσεις» εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι όχι λόγω της δραστηριότητάς τους στο προσφυγικό αλλά λόγω των πολιτικών τους απόψεων.

Στο ζήτημα αυτό επιβάλλεται να δείξουν την ανάλογη προσοχή και οι αρχές του νησιού. 

Σύμφωνα με τη μαρτυρία εργαζομένου, «υπήρξε ακόμα και συλλογή υπογραφών για να μας διώξουν από το Παλαιόκαστρο.

Ανώνυμα τηλεφωνήματα του τύπου “αν έρθετε στο Παλαιόκαστρο θα σας λιντσάρουμε” αλλά και προσβλητικές απειλές στο ραδιόφωνο.

Μάλιστα το ίδιο τοπικό ραδιόφωνο της ακροδεξιάς ρητορικής στοχοποίησε τα γραφεία της ΑΡΣΙΣ λέγοντας ότι εκεί εργάζονται κάποιοι “ψευτοαλληλέγγυοι που τα παίρνουν από τις ΜΚΟ”. Εφτασαν δε σε σημείο να καταγγέλλουν εργαζόμενους ως “διακινητές”». 

Πριν από τη συνάντηση στο Παλαιόκαστρο υπήρξε επώνυμη ανάρτηση στο φέισμπουκ που έλεγε ότι μετά το Παλαιόκαστρο που θα γεμίσει με «30 μαύρους άντρες» (μετανάστες) θα είναι το Πυθαγόρειο και έπειτα άλλα μέρη και είναι καθήκον όλων να παραβρεθούν. 

Στη συνεδρίαση (από την οποία υπάρχει σχετικό βίντεο) ο πρόεδρος του χωριού (εκλεγμένος από το ΠΑΣΟΚ) έδωσε το στίγμα λέγοντας ότι «η δική μου εισήγηση είναι κατά της ενοικίασης σπιτιών και προτείνω να το ψηφίσουμε αυτό και να το στείλουμε σε βουλευτή, αντιπεριφερειάρχη, δήμαρχο και αστυνομία».

Είναι βέβαια άξιο απορίας πώς μπορεί να βγάλει ένα δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα ενάντια σε μια συμφωνία ιδιοκτήτη - ενοικιαστή. 

Ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι κατανοητή ώς ένα βαθμό η ανάγκη όλων αυτών των ανθρώπων που για να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα ενοικιάζουν τα σπίτια τους.

Ομως αυτή η ωφέλεια θα είναι μικρή και σύντομη, ενώ η ζημιά στον τόπο μας θα είναι πολύ πιο μεγάλη[;]». 

Ο πρόεδρος της κοινότητας Παλαιοκάστρου Γιώργος Ξαγοράρης δήλωσε μετά τα επεισόδια στο τοπικό ραδιόφωνο: «Δεν είμαστε φασίστες, ούτε τραμπούκοι.

Αντίθετα, έχουμε βοηθήσει πολλούς που έβγαιναν μέσα από τις βάρκες στις ακτές». Παραδέχτηκε ότι πιέστηκε για να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, αλλά πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θα παροτρύνει τους συγχωριανούς του να μη νοικιάζουν -αν θέλουν- τα σπίτια τους. 

Οποιος συμμετέχει στο πρόγραμμα «είναι αντίπαλος»

Στο μεταξύ η κίνηση «Σάμος SOS» προτρέπει σε «μαζική αντίδραση» με συλλαλητήριο, απειλώντας ότι όποιος συμμετέχει στο πρόγραμμα στέγασης «είναι ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ και έτσι θα αντιμετωπίζεται».

Κι όλα αυτά την ώρα που σε όσα σπίτια έχουν νοικιαστεί μέσω του προγράμματος από οικογένειες προσφύγων όλα κυλάνε ήρεμα, χωρίς κανένα δείγμα οποιασδήποτε έντασης, πλην φυσικά της μισαλλόδοξης στάσης μιας μειοψηφίας που δυστυχώς έχει τις ευλογίες της εκκλησίας και τοπικών παραγόντων.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γιατί η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται «αφιλόξενη» στο νέο κύμα προσφύγων
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν όλες οι δομές φιλοξενίας προσφύγων από τη Λάρισα και πάνω να είναι γεμάτες. Στη Βόρεια Ελλάδα αυτή τη στιγμή 10.000 πρόσφυγες διαμένουν σε δομές και 3.000 άτομα σε ξενοδοχεία.
Γιατί η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται «αφιλόξενη» στο νέο κύμα προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χειροκροτήματα και απειλές για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στη Σάμο
Με ένα ζεστό χειροκρότημα, δώρα και ζωγραφιές γονείς, δάσκαλοι και αλληλέγγυοι υποδέχτηκαν την Τρίτη τα 11 προσφυγόπουλα που πέρασαν πρώτη φορά την...
Χειροκροτήματα και απειλές για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στη Σάμο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξενοφοβικοί όλων των τάξεων, ενωθείτε!
Με αφορμή τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη Σάμο ο υπερπληθυσμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, φορείς του νησιού, που δεν έχουν κρύψει την ξενοφοβία τους, μαζί με το Εργατικό Κέντρο και την...
Ξενοφοβικοί όλων των τάξεων, ενωθείτε!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξενοφοβικό κρεσέντο στη Σάμο
Δεν θα έχαναν φυσικά την ευκαιρία να εκδηλώσουν την ακραία ξενοφοβία τους και να προωθήσουν την ακροδεξιά ατζέντα τους οι ομάδες αγανακτισμένων πατριωτών της Σάμου, όπως δεν θα έχαναν την ευκαιρία να...
Ξενοφοβικό κρεσέντο στη Σάμο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξενοφοβικοί χωρίς οπαδούς
Δεν ξεπέρασαν τους 300 όσοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ για τη διαδήλωση της γνωστής για τις ξενοφοβικές της θέσεις ομάδας SAMOS SOS, που τάσσεται ανοιχτά κατά της ενσωμάτωσης των προσφύγων...
Ξενοφοβικοί χωρίς οπαδούς
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο ανήλικος Μπαχάρ στο Δρομοκαΐτειο. Γιατί;...
Ενας 10χρονος ξεκίνησε από τη Συρία κι έφτασε με τα πόδια στην Τουρκία. Το έσκασε από το σπίτι όταν μπροστά στα μάτια του ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά του. Εμεινε στην Τουρκία, δούλεψε για λίγο σε ραφτάδικο,...
Ο ανήλικος Μπαχάρ στο Δρομοκαΐτειο. Γιατί;...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας