• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.5°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 20.6°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.7°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.9°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.7°C / 18.6°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  89%

Η ομάδα «Δίας» μάς τρομοκρατεί

 • A-
 • A+

Για ξεκάθαρη άσκηση τρομοκρατίας των εξαρτημένων ατόμων καταγγέλλει την ομάδα «Δίας» και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η θεραπευτική ομάδα του τμήματος Κοινωνικής Επανένταξης του «18 Ανω».

Σύμφωνα με την καταγγελία θεραπευτών του, 5-6 άνδρες της ομάδας «Δίας», επί δυόμισι ώρες την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα βρίσκονταν στην πόρτα της Κοινωνικής Επανένταξης του «18 Ανω», στην Κυψέλη για να κάνουν έλεγχο σε θεραπευτές και θεραπευόμενους που έμπαιναν στη θεραπευτική δομή. Στη διαμαρτυρία θεραπεύτριας της δομής που ζήτησε εξηγήσεις, οι άνδρες της «Δίας» απάντησαν με σκαιό τρόπο, διαμορφώνοντας ένα απαράδεκτο κλίμα τρομοκρατίας των θεραπευόμενων.

«To είδος των ερωτήσεων που έθεταν και ο τρόπος τους κατέλυαν κάθε έννοια απόρρητου, καταστρέφοντας την ίδια τη θεραπευτική διαδικασία, στο πιο λεπτό της σημείο, την επανένταξη», επισημαίνει η Κατερίνα Μάτσα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του «18 Ανω» και τέως διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Ανω».

«Καταγγέλλουμε -τονίζει- αυτήν την ενέργεια της αστυνομίας, την επιχείρηση τρομοκράτησης των εξαρτημένων ατόμων, που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησής τους, και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και απαιτούμε εξηγήσεις που πρέπει να δοθούν σ’ όλο τον λαό που βλέπει τα παιδιά του να πεθαίνουν από τα ναρκωτικά και την ίδια στιγμή το ίδιο το κράτος με τους μηχανισμούς του να ναρκοθετεί τα θεραπευτικά προγράμματα και τη λειτουργία τους».

Σημειώνεται ότι οι θεραπευόμενοι του πλαισίου προσέρχονται καθημερινά για να συμμετάσχουν σε ψυχοθεραπευτικές και ψυχοεκπαιδευτικές δραστηριότητες. Οπως περιγράφουν οι θεραπευτές, «την Παρασκευή 22/09/2017, και ώρα 15.00 έως 17.30 η είσοδος της Κοινωνικής Επανένταξης ήταν αποκλεισμένη από τουλάχιστον πέντε μοτοσικλέτες της ομάδας “Δίας” και τουλάχιστον έξι αστυνομικούς. Κατά την είσοδο και έξοδο των θεραπευομένων ασκούνταν έλεγχος σωματικός και λεκτικός με ειρωνικό ύφος και απειλητική διάθεση. Ο έλεγχος συνοδευόταν και με προσωπικές ερωτήσεις πέραν των αρμοδιοτήτων τους».

Η ομάδα «Δίας», λέει η Κατερίνα Μάτσα, «που έχει στο ενεργητικό της άγριες επιθέσεις σε διαδηλώσεις και αγωνιστές, έκανε τώρα στόχο της τη μεγαλύτερη μονάδα απεξάρτησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, χτυπώντας στην πράξη το ίδιο το δικαίωμα στην απεξάρτηση».

Η θεραπευτική ομάδα κοινωνικής επανένταξης «18 Ανω» απευθύνεται και στο υπουργείο Υγείας, το οποίο «έχει τεράστια ευθύνη να διασφαλίσει τον σεβασμό στην ανεξάρτητη λειτουργία του θεραπευτικού προγράμματος, μακριά από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους», και ζητά από την Αριστοτέλους να πάρει θέση.

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια των αστυνομικών οργάνων έρχεται σε αντίθεση με το θεραπευτικό έργο και παραβιάζει κατάφωρα το δικαίωμα στην απεξάρτηση και τον αγώνα των θεραπευομένων, σημειώνουν οι θεραπευτές του «18 Ανω». Οι ίδιοι ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τους δημόσιους λειτουργούς της Αστυνομίας να καταδικάσουν τέτοιου είδους πρακτικές κατάχρησης εξουσίας».

Το υπουργείο Υγείας

«Εάν όντως συνέβησαν τα πράγματα έτσι, τότε έχουμε πρόβλημα», τόνισε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, και αποσαφήνισε ότι θα διερευνήσει το περιστατικό άμεσα.

«Βασικός όρος των προγραμμάτων απεξάρτησης είναι η εμπιστευτικότητα και η προστασία των στοιχείων και κατ' επέκταση της προσωπικότητας των ατόμων που μπαίνουν σε διαδικασία απεξάρτησης. Αρα μία τέτοια πρακτική είναι και πρωτοφανής -προσωπικά δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου αντίστοιχο περιστατικό, δηλαδή έξω από δομή απεξάρτησης να έχει μπλόκο- και περιττή. Τόσο οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα προγράμματα, όσο και το προσωπικό των δομών ξέρουν πολύ καλά ότι αυτή η ίδια η διαδικασία είναι εκείνη που τους προστατεύει και κατ' επέκταση προστατεύει και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Αρα συμφωνώντας απόλυτα με την ανακοίνωση της δομής, δεν χρειάζονται προστασία τα προγράμματα αυτά αλλά στήριξη».

! Προς την έκδοση διαταγής για την πραγματοποίηση ερευνών ώστε να εντοπιστούν οι τυχόν υπαίτιοι βρίσκονταν από χθες οι αστυνομικές αρχές, από τη στιγμή που τέθηκε υπόψη τους η καταγγελία των υπευθύνων του θεραπευτικού κέντρου «18 Ανω» και, όπως ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ανώτεροι αξιωματικοί, εφόσον διαπιστωθεί η αλήθεια των καταγγελλομένων, τότε θα επιβληθούν κυρώσεις

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια βία και βαρβαρότητα από αστυνομικούς»
​Το μεσημέρι της 24ης Ιουλίου, λίγες ώρες πριν από τη δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οδό Μενάνδρου, πίσω από την πλατεία Ομονοίας, ένα περιπολικό σταμάτησε...
«Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια βία και βαρβαρότητα από αστυνομικούς»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αστυνομική βία σε βάρος προσφύγων
Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε αλλά η αστυνομική βία -που χρονίως παραμένει ατιμώρητη- συνεχίζεται απτόητη. «Ελλάδα 2018, ένας πρόσφυγας ξυλοκοπείται χωρίς λόγο από τα “όργανα της Τάξεως”. Το αποτρόπαιο πρόσωπο του...
Αστυνομική βία σε βάρος προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η συμπεριφορά τους ήτο η ενδεδειγμένη»
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βάζει την υπόθεση άσκησης τρομοκρατίας εις βάρος εξαρτημένων ατόμων της μονάδας απεξάρτησης «18 Άνω» από μέλη της ομάδα «Δίας» στο αρχείο. Τι καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» η...
«Η συμπεριφορά τους ήτο η ενδεδειγμένη»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Και τρίτη επιχείρηση-σκούπα στη Μόρια
Αλλη μία μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, για τον εντοπισμό μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου σε δεύτερο βαθμό είχε απορριφθεί....
Και τρίτη επιχείρηση-σκούπα στη Μόρια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η αστυνομική βία συνεχίστηκε στα κρατητήρια
​Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για το όργιο αστυνομικής βίας που ακολούθησε την εξέγερση των προσφύγων στη Μόρια. Τη σκυτάλη των καταγγελιών αυτή τη φορά παίρνει η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτοντας επιπλέον...
Η αστυνομική βία συνεχίστηκε στα κρατητήρια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εντολή για νέους ελέγχους στο ΑΠΘ
Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρου Τσόγκα, προκάλεσε η επιστολή που έστειλαν στην «Καθημερινή» 471 φοιτητές του Ιδρύματος για τα φαινόμενα διακίνησης ναρκωτικών...
Εντολή για νέους ελέγχους στο ΑΠΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας