Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Σπίτι των Γυναικών:  Μια επείγουσα αναγκαιότητα!

Ως κοινωνικό φύλο, οι γυναίκες υφίστανται πολύμορφη καταπίεση (έμφυλη, ταξική, σεξουαλική, εθνοτική, φυλετική, θρησκευτική, πολιτιστική, οικολογική, κά), η όποια εντείνεται στο έπακρον λόγο των πολιτικών λιτότητας

Το Σπίτι των Γυναικών:  Μια επείγουσα αναγκαιότητα!

  • A-
  • A+

Ένας από τους ουσιαστικότερους δείκτες για την ποιότητα μιας κοινωνίας είναι η θέση των γυναικών και οι δυνατότητες που τους παρέχονται να εξελιχθούν. Όμως, όπως όλοι οι κοινωνικοί δείκτες δείχνουν, τα πρώτιστα θύματα της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης αλλά και της ανθρωπιστικής κρίσης στην χώρα μας, είναι οι γυναίκες. Και μάλιστα οι γυναίκες που ανήκουν στα χαμηλά εισοδήματα και σε μειονοτικές ομάδες, (μεταναστευτικές, σεξουαλικές, αναπηρίας κλπ) οι οποίες γνώριζαν ήδη προ κρίσης κοινωνικό αποκλεισμό. Σε αυτές προστίθενται γυναίκες της εργατικής, μικροαστικής και μεσοαστικής τάξης που εξοβελίστηκαν από την αγορά εργασίας και επιστρέφουν στην μόνωση του σπιτιού όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν (μάλιστα με αυξημένες πιθανότητες λόγω της κρίσης) κάθε είδους ψυχολογική και σωματική βία.

Στο πλαίσιο αυτό η κινηματική αλληλεγγύη και δράση εναντία στα μνημόνια, για τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών είναι επείγουσα και αναγκαία όσο ποτέ!

Επείγουσα ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, γιατί ως κοινωνικό φύλο, οι γυναίκες  υφίστανται πολύμορφη καταπίεση (έμφυλη, ταξική,  σεξουαλική, εθνοτική, φυλετική, θρησκευτική, πολιτιστική, οικολογική, κά), η  όποια εντείνεται στο έπακρον λόγο των πολιτικών λιτότητας!

Στο έπακρον λόγω της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους (οι υπηρεσίες του οποίου τις αφορούσε κατά κύριο λόγο), της  ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών  και των κοινών αγαθών, των μαζικών απολύσεων που πλήττουν πρώτιστα και συντριπτικά τις ίδιες.

Η δημιουργία του “Σπιτιού Γυναικών” στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες συνεισφέρει, αν όχι στην αναστροφή της θυματοποίησης αφού τα αίτια είναι δομικά, τουλάχιστον στην επιβράδυνσή της, αντιμετωπίζοντας τις γυναίκες ως ένα κοινωνικό και πολιτικό υποκείμενο άξιο να υποστηριχθεί ψυχολογικά, γνωστικά, σωματικά, οικονομικά.

Παρόλο που η κρίση δεν αφορά μονάχα τις γυναίκες αλλά την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, οι γυναίκες, λόγω της ιδιαίτερης θέσης  τους ως κοινωνικό φύλο στην κοινωνία, (όντας υπεύθυνες εντός της πατριαρχικής  οικογένειας  για την παροχή προνοιακών υπηρεσιών, όπως απλήρωτη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ανέργων, των αρρώστων) αποκτούν τώρα μια θέση κλειδί στην οικονομία της επιβίωσης. Δηλαδή στην επιβίωση και την αναπαραγωγή ολόκληρης της κοινωνίας και όλων μας! Επομένως, στην εποχή της κρίσης, οι γυναίκες δεν είναι μόνο θύματα αλλά και  πρωταγωνίστριες στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Η δημιουργία του “Σπιτιού Γυναικών” στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες συνδράμει έμμεσα και άμεσα σ' έναν βαθμό το σύνολο της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, παρέχοντας στήριξη στο κοινωνικό φύλο που φροντίζει, κατεξοχήν, όσες/ους χρήζουν υποστήριξης. Την ίδια ώρα,  μπορεί να αποτελέσει πλατφόρμα για την συνειδητοποίησή τους. Για την αναγωγή της αλληλεγγύης και της φροντίδας όχι πρώτιστα σε γυναικείο αλλά σε κοινωνικό τωρινό πρόταγμα και μελλοντικό χαρακτηριστικό.

Με δεδομένα όλα αυτά, για να  αποκτήσει  τη δική του  δυναμική  και δική του πολιτική υπόσταση, το Σπίτι Γυναικών επιδιώκει:

Να γίνει το σπίτι γυναικών ένας πολυδιάστατος και πολύμορφος χώρος για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πολυδιάστατης καταπίεσης και εκμετάλλευσης των γυναικών, και των   πολύμορφων βιωμάτων τους στην πατριαρχική, καπιταλιστική κοινωνία: (εργαζόμενες, επισφαλώς εργαζόμενες, γυναίκες της ΛΟΑΤ κοινότητας, άνεργες, νοικοκυρές, ανασφάλιστες, γυναίκες με αναπηρία, ηλικιωμένες, σεξουαλικά ή ψυχολογικά  κακοποιημένες, μετανάστριες, πρόσφυγες, γυναίκες στην πορνεία, γυναίκες ως καταναλωτικά προϊόντα ¡K) 

Να δημιουργηθεί μια ανοιχτή δομή, ένα εργαστήρι όπου οι γυναίκες να μπορούν να συνενώνουν κινηματικές, πολιτιστικές, μορφωτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες,  δράσεις και καμπάνιες, όπως για παράδειγμα:

►Να λειτουργήσει ως χώρος γυναικείας δημιουργίας για ζωγράφους, ποιήτριες, κλπ, γιατί καθώς οι γυναίκες δεν ανήκουν στα γνωστά ελιτ στέκια, χρειάζεται να δίνουμε χώρο στην οπτική τους μέσα από τις δημιουργίες τους. 

►Να στήσει  πολλαπλές δομές, δράσεις αλληλεγγύης, όχι  όμως με την  λογική της ιδιωτικής πρωτοβουλίας  ή της ελεημοσύνης, αλλά με τη λογική ενός ανεξάρτητου κοινωνικού, φεμινιστικού κινήματος.

►Να παρέχει ενημέρωση σε ζητήματα αντισύλληψης, έκτρωσης, εγκυμοσύνης, τοκετού, σεξουαλικότητας, πληροφορίες για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Καμπάνια και ευαισθητοποίηση στα σχολεία και στην κοινωνία για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Συζητήσεις για ανθρώπινες και σεξουαλικές σχέσεις, για τις καινούργιες τεχνολογίες αναπαραγωγής. ..

►Σε αυτήν την λογική θα λειτουργεί η ομάδα “Στάση πρώτων βοηθειών για τη βία και το Φόβο” η οποία θα αποτελείται από συλλογικότητα νομικών  που θα κατευθύνουν την κακοποιημένη σε σχέση με τα δικαιώματα της, άλλα και ψυχολόγων που θα ασχολούνται με τις πρώτες ώρες /ημέρες μετά την κακοποίηση, παρέχοντας εφόδια ανάρρωσης από το τραύμα σωματικό και ψυχικό σε συνεργασία και με άλλους κοινωνικούς  φορείς…

►Να στηρίζει την πρόσβαση ιδιαίτερα των ανασφάλιστων, άνεργων κυρίως φτωχών γυναικών στa κοινά αγαθά και ιδιαίτερα στο σύστημα υγείας και το δικαίωμά τους στην πρόληψη, όπως και στο δωρεάν, ελεύθερο και μη-εμπορευματοποιμενο  τοκετό.

► Να  εμπνέεται από αρχές  πολύ-πολιτισμικές , αντι-σεξιστικές, αντιρατσιστικές, αντί-φασιστικές  και αντί- θρησκευτικό-φονταμενταλιστικές.

►Να δημιουργήσει  μια διαδικασία αναζήτησης  εναλλακτικής ριζοσπαστικής  φεμινιστικής πολιτικής, δράσης και οράματος, όχι απολίτικης αλλά ανεξάρτητης από κομματικούς μηχανισμούς. Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης θα διαμορφωθούν αυτοδιαχειριστικές, ανοιχτές και ισότιμες διαδικασίες της συνέλευσης η οποία θα είναι το κυρίαρχο όργανο και δεν θα θυμίζει τις γνωστές πατριαρχικές δομές συγκεντρωτικής λειτουργίας. Το σπίτι θα είναι στέκι αυτοδιαχειριζόμενο, με ευθύνη των συμμετεχόντων οργανώσεων, ατόμων και ομάδων στη βάση εσωτερικού κανονισμού.

►Να παίρνει πρωτοβουλίες για να ακούγεται και η δική μας φωνή, η δική μας παρουσία  στην  πολιτική  ζωή του τόπου,  απαιτώντας από τα κόμματα να σέβονται την ανεξαρτησία και τη δική μας αυτόνομη πολιτική παρουσία  στην  πολιτική/κοινωνική  ζωή του τόπου.

Εμείς που υπογραφούμε διεκδικούμε από την πολιτεία την χορήγηση ενός σπιτιού στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να υποστηριχθούν οι ποικίλες δυνατότητες των γυναικών, ειδικά τώρα που έχουν ανάγκη περισσότερα από ποτέ

Στήριξε και εσύ και υπόγραψε:

https://secure.avaaz.org/el/petition/Politeia_Dimioyrgia_toy_Spitioy_Gynaikon/

Επικοινωνία: [email protected]

Αλεξάκη Ευαγγέλια, μέλος συντονιστικού των απολυμένων καθαριστριών,

Βαρίκα Ελένη, καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Παρίσι VIII

Βενετσάνου Νένα, συνθέτης και τραγουδίστρια, 

Κουτσούμπα Δέσποινα, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής,

Καρασαββίδου Ελένη, μέλος ΔΣ της Εταιρείας Λογοτεχνών Β.Ε. και του ΠΑΔΟΠ (Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης)

Μητραλιά Σόνια, σκιτσογράφος, μέλος της Πρωτοβουλίας Γυναικών εναντία στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας

Νικολιδάκη Φλώρα, Πρόεδρος του Συλλόγου κατά της Αυθαιρεσίας των Τραπεζών και της Δημόσιας Διοίκησης, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής 

Ξυγκάκη Σοφία, ηλεκτρονική εφημερίδα «Φύλο Συκής»

Πορτάλιου Ελένη, καθηγήτρια ΕΜΠ, κίνημα κατά του ΤΑΙΠΕΔ, αντιφασιστικό κίνημα

Τζίβα Αιμιλία, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

Τζιτζίκου Σοφία, Υπεύθυνη κοινωνικού Φαρμακείου Αλληλεγγύης Αθήνας, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής UNICEF

Σπανού Δήμητρα, ηλεκτρονική εφημερίδα «Φύλο Συκής»

Τσαλουχιδού Θάλεια, φαρμακοποιός, ΚΙΦΑ Ν. Σμύρνης

Φιλοπούλου Λίνα, ηλεκτρονική εφημερίδα «Φύλο Συκής»

Ψαρρά Άντα, δημοσιογράφος

Ψαρρέα  Έλενα, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού τέχνης "Μανδραγόρας"

 

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ:

Αλεξάκη Ευαγγέλια, μέλος συντονιστικού των απολυμένων καθαριστριών

Αλεξάκη Χαρά, δραματοπαιδαγωγός, Ανοιχτή Συνέλευση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός

Αλιμπέρτη Μαρία, φοιτήτρια

Αμπραμιάν Αγάπη, Ψυχολόγος, ΚΙΦΑ Ν. Σμύρνης

Αργυροπαΐς Σοφία, ΚΙΦΑ Ν. Σμύρνης

Βαρίκα Ελένη, καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Παρίσι VIII

Βενετσάνου Νένα, συνθέτης και τραγουδίστρια

Βαν Μπουσχότεν Ρίκη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Βαρβούνη Χριστίνα, δικηγόρος

Βεργάκη Αναστασία, άνεργη

Βλάχου Ευγενία, συνταξιούχος

Γεωργιάδου Μαρία, ΚΙΦΑ Ν. Σμύρνης

Γκουντούμας Μιχαήλ

Γουρνά Στεφανία, εκπαιδευτικός

Γραμμένος Θεοφάνης, Πανεπιστημιακός

Ελευθεριάδη Μαρία, Βοηθός Μητρότητας, Σύμβουλος Θηλασμού, Φοιτήτρια Μαιευτικής

Ελευθερίου Λουκάς, φοιτητής

Ζαχαρόγιαννη Μάρω

Ζέης Θοδωρης, νομικός

Θεοδωράτου Κατερίνα, δικηγόρος

Θεοδωροπουλου Στέλλα, ΚΙΦΑ Ν. Σμύρνης

Καστάνη Πηνελόπη, ΚΙΦΑ Ν.  Σμύρνης

Καπράλος Νίκος, οικονομολόγος

Καραγεώργου Δωροθέα, εκπαιδευτικός

Καρασαββίδου Ελένη, μέλος ΔΣ της Εταιρείας Λογοτεχνών Β.Ε. και του ΠΑΔΟΠ (Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης)

Κατσιαμπούρα Γιάννα, ιστορικός, ΕΙΕ

Κατσιαμπούρα Σούλα

Κοντοθεοδώρου Κώστας  

Κοσκώση Έφη

Κουρλάμπα Έρίκα, συντονιστικό ΚΙΦΑ Ν. Σμύρνης

Κουσιάδη Μαρία, λογίστρια

Κoutsaftis Coulmin Marie-Laure, cinéaste-traductrice,

Καποτοπούλου Βερονίκη, εκπαιδευτικός

Κουτσούμπα Δέσποινα, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής

Κοταρά Λίτσα, μέλος ΚΙΦΑ Ν. Σμύρνης

Λεοντόπουλος Δημήτρης, ΚΙΦΑ Ν. Σμύρνης

Μαγαλιού Βασιλική

Μαγαλιού Βούλα

Μαγαλιού Μαρία, φυσικός

Μακόλι Λορέττα, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής

Μανδηλαρά Ηρώ

Μελαμπιανάκη Ζέττα, Δασκάλα, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

Μέρτης Χάρης

Μητραλιά Σόνια, σκιτσογράφος, μέλος της Πρωτοβουλίας Γυναικών εναντία στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας

Μιζάν Λουίζα, μεταφράστρια,

Μιχαηλίδης Απόστολος, σκιτσογράφος

Μπαλή Μαρία

Μπάκου Ελένη

Μπασδέκη Πόπη, Παιδαγωγός Προσχολικής ηλικίας

Μπολοβίνος Λεωνίδας

Moss – Σύψα, Αθηνά,  σκιτσογράφος

Νικολιδάκη Φλώρα, Πρόεδρος του Συλλόγου κατά της Αυθαιρεσίας των Τραπεζών και της Δημόσιας Διοίκησης, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

Νικολαΐδου Ελισάβετ, ΚΙΦΑ Ν. Σμύρνης

Ντάνη Σπυριδούλα, Κοινωνική Ψυχολόγος

Ξυγκάκη Σοφία, ηλεκτρονική εφημερίδα «Φύλο Συκής»

Οικονομιδου Φανή, δασκάλα,

Παληγεωργου Νίκη, ΚΙΦΑ Ν. Σμύρνης

Παπαδοπούλου Μαρία, φοιτήτρια

Παπαναστασίου Νίκος, πληροφορικής

Παυλίδου Αλεξάνδρα, Ηθοποιός

Πενταράκη Μαρία, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας

Πετράκη Μαρία, Κοινωνική Επιστήμονας

Πετρίτης Σπύρος, θεατρολόγος

Πισσαρίδης Μιχάλης

Πιστόλα Μάρια

Πορτάλιου Ελένη, καθηγήτρια ΕΜΠ, κίνημα κατά του ΤΑΙΠΕΔ, αντιφασιστικό κίνημα

Ποταμιάς Σπύρος

Προβατάς Σπύρος, ΚΙΦΑ Ν. Σμύρνης

Ρίγλη Κατερίνα

Ρόρου Βέρα

Ρουμπάνη Νίκη, εικαστικός και εκπαιδευτικός

Ρούπα Δήμητρα, εκπαιδευτικός

Σάνκο Αουα, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής

Σεβαστίδου Όλγα, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, ερευνήτρια Προφορικής Ιστορίας

Σεργάκη Ελένη, ΚΙΦΑ Ν. Σμύρνης

Σιούλας Δημήτρης

Σκανάτοβιτς Τατιάνα, ηθοποιός

Σκορδούλης Κώστας

Σκούφογλου Παναγιώτης

Σκούφογλου Μάνος, αρχιτέκτονας

Σπανού Δήμητρα, ηλεκτρονική εφημερίδα «Φύλο Συκής»

Σταμούλη Χαρούλα, Σ.Δ.Ο.Δ. μέλος του συλλόγου Δανειοληπτών – Οφειλετών Δημοσίου

Σταυρίδη Νίκη, μεταφράστρια

Στεφάν Άννα Μαρία, ποιήτρια

Στυψανέλλη Καίτη, πυρηνική ιατρός, μέλος Δ.Σ. σωματείου εργαζομένων «ΓΝΑ» Αλεξάνδρα, μέλος τοπικής πενταμελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ

Σωτηρόπουλου Βίλη, Ηθοποιός – Συγγραφέας – Σκηνοθέτης

Τζίβα Αιμιλία, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

Τζιτζίκου Σοφία, Υπεύθυνη κοινωνικού Φαρμακείου Αλληλεγγύης Αθήνας, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής UNICEF

Τόμπρου Αγγελική, εκπαιδευτικός, ηθοποιός

Τσάκου Εσμί, ΚΙΦΑ Ν. Σμύρνης

Τσάκου Ιφιγένεια, συντονιστικό ΚΙΦΑ Ν. Σμύρνης

Τσαλουχιδού Θάλεια, φαρμακοποιός, ΚΙΦΑ Ν. Σμύρνης

Τσάφος Γιώργος, Υπάλληλος  ΕΥΔΑΠ

Τσιντήλα Κωνσταντινα

Tσιφτσή Βασιλική, δασκάλα

Φελέκης Γιάννης

Φέτση Όλγα, εργαζόμενη ΟΤΕ, δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας

Φίλιππος Φιλιππίδης, Αναλυτής Συστημάτων,

Φίλη Μυρτώ, φοιτήτρια

Φιλοπούλου Λίνα, ηλεκτρονική εφημερίδα «Φύλο Συκής»

Φόστερ Ίλια, Φώκου Ιωάννα, εκπαιδευτικός

Χριστοπούλου Ελένη, καθαρίστρια, δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας

Χρυσοχού Πωλίνα

Ψαρρέα  Έλενα, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού τέχνης "Μανδραγόρας"

 

Υπόγραφες από συλλογικότητες:

Ηλεκτρονική εφημερίδα «Φύλο Συκής»

Λεσβιακή ομάδα  Αθήνας

Πρωτοβουλία Γυναικών εναντία στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας

Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής,

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο (ΚΙΦΑ) Ν. Σμύρνης

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά ολοκληρωμένο ορισμό του βιασμού
Ανεπαρκή και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα σε ό,τι αφορά τον...
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά ολοκληρωμένο ορισμό του βιασμού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός»
«Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Είναι τόσο απλό. Ή τουλάχιστον, θα έπρεπε να είναι», τονίζει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, που ξεκίνησε νέα καμπάνια με αίτημα να αναθεωρηθεί το άρθρο 336 του...
«Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Σε πόλεμο για κάθε Ελένη»
Με αφορμή τη δολοφονία της Ελένης στη Ρόδο που κακοποιήθηκε και βασανίστηκε επειδή δεν συναίνεσε στις αρσενικές ορέξεις, που δολοφονήθηκε επειδή ήταν γυναίκα, έξι οργανώσεις καλούν σε πορεία στην Καπνικαρέα,...
«Σε πόλεμο για κάθε Ελένη»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενάντια στο σεξισμό και στο ρατσισμό
Μαζική πορεία πραγματοποίησαν φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της αυριανής παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Διαδηλώτριες και...
Ενάντια στο σεξισμό και στο ρατσισμό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προσφυγόπουλα στην πορνεία: η «επιδημία» της διπλανής πόρτας
Θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης πέφτουν όλο και περισσότεροι ανήλικοι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, καθώς χρειάζονται πάση θυσία πόρους για τη επιβίωσή τους αλλά και την εξόφληση...
Προσφυγόπουλα στην πορνεία: η «επιδημία» της διπλανής πόρτας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καμία ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού
Τι ακριβώς είναι η «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», που θεσμοθετήθηκε το 1999, στη μνήμη των αδελφών Μιραμπάλ, των τριών αντιστασιακών Δομινικανών γυναικών που δολοφονήθηκαν αφού...
Καμία ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας