• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 10.2°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.4°C
  4 BF
  58%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 6.1°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.3°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 6.5°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.4°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.4°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 6.9°C
  2 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 9.3°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 7.2°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  2 BF
  74%
ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...

 • A-
 • A+

Παρά την προσπάθεια της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το γερμανοελληνικό πλαφόν που επιβλήθηκε τον Μάρτιο στις μετακινήσεις προσφύγων μέσω της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης, εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, μακριά από τους δικούς τους, για άγνωστο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στον αριθμό των 70 μετακινήσεων τον μήνα που προβλέπει το όριο προστέθηκαν τους τελευταίους μήνες μερικές δεκάδες μεμονωμένες μετακινήσεις προσφύγων που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν το μέγεθος του προβλήματος ούτε να ανακουφίζουν τους εκατοντάδες άλλους που έχουν οδηγηθεί στα πρόθυρα της απόγνωσης, καθώς βλέπουν το προγραμματισμένο ταξίδι τους να αναβάλλεται επ’ αόριστον.

Την Τετάρτη, πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν σε δομές της Αττικής έκαναν πορεία διαμαρτυρίας για το γερμανοελληνικό πλαφόν από το Σύνταγμα μέχρι τη γερμανική πρεσβεία, με ενδιάμεση στάση στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου φώναξαν συνθήματα στα γερμανικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά.

Παρόμοιες διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες φορές το τελευταίο διάστημα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το γερμανικό προξενείο.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψουν τον Αύγουστο για τη Γερμανία είναι η Ράφα και τα οκτώ παιδιά της, που έπρεπε να έχουν φύγει για τη Γερμανία στα τέλη Μαΐου, όπως έγραφε η «Εφ.Συν.» («Αυτό που μας κάνει η Γερμανία δεν μπορεί να είναι νόμιμο, είναι τιμωρία», 17/7/2017).

Στη Γερμανία τους περιμένει ο Κασέμ, σύζυγος της Ράφα και πατέρας των παιδιών, ο οποίος ακολουθεί επίπονη αγωγή για καρκίνο και συνεχώς αναβάλλει μια κρίσιμη εγχείρηση, γιατί θέλει προηγουμένως να δει την οικογένειά του.

Αν τελικά πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο για τις 8 Αυγούστου ταξίδι της Ράφα και των παιδιών της, θα έχουν περάσει δυόμισι μήνες από την αρχική ημερομηνία του ταξιδιού, περισσότερο από ενάμισης χρόνος από τότε που έφτασαν στην Ελλάδα και περισσότερο από δύο χρόνια από τότε που είδαν για τελευταία φορά τον Κασέμ.

Την ώρα που συνεχίζεται η αγωνία των προσφύγων, τόσο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρούν πότε να διαψεύσουν την ύπαρξη της γερμανοελληνικής συμφωνίας, πότε να θολώσουν τα νερά για τις επιπτώσεις της, ανάμεσα στις οποίες είναι η παραβίαση του κανονισμού του Δουβλίνου και του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πλήρης αντίφαση

ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Στις δύο ερωτήσεις ευρωβουλευτών που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, για το πλαφόν, έχει δώσει δύο διαφορετικές απαντήσεις, αντανακλώντας την αμηχανία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στη γερμανοελληνική συμφωνία, αν όχι την απροθυμία ή την αδυναμία της να επιμείνει στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Απαντώντας την Τετάρτη σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε πως «οι υπουργοί της Ελλάδας και της Γερμανίας συμφώνησαν ότι η Γερμανία δέχεται 70 άτομα μηνιαίως μέσω της μεταφοράς βάσει της διαδικασίας του Δουβλίνου», μιλώντας όμως για «ανεπίσημες πληροφορίες» που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα μπορούσε βέβαια να μη μείνει στις ανεπίσημες πληροφορίες, αλλά να αναζητήσει από τις Υπηρεσίες Ασύλου των δύο χωρών τα επίσημα στοιχεία για τις μετακινήσεις μέσω οικογενειακής επανένωσης μετά τον Μάρτιο, ώστε να δει στην πραγματική του έκταση το μέγεθος του προβλήματος.

Το σοβαρότερο πρόβλημα της απάντησης βρίσκεται στη συνέχεια, καθώς η Επιτροπή επιχειρεί να συγκαλύψει τις παραβιάσεις του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου που επιφέρει η γερμανοελληνική συμφωνία:

«Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι τα δύο κράτη-μέλη δεν περιορίζουν αυτή καθεαυτή την οικογενειακή επανένωση δυνάμει του κανονισμού του Δουβλίνου, αλλά ότι έχουν συμφωνήσει, για υλικοτεχνικούς λόγους, να παρατείνουν τη χρονική διάρκεια κατά την οποία τα άτομα αυτά μεταφέρονται κανονικά στη Γερμανία. [...]

»Οι λεπτομερείς όροι μεταφοράς, δυνάμει του κανονισμού του Δουβλίνου, αφορούν τη σχέση μεταξύ των δύο εμπλεκομένων κρατών-μελών και, ως εκ τούτου, υπόκεινται σε συμφωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών. Κατά την άποψη της Επιτροπής, οι ρυθμίσεις αυτές δεν εγείρουν ζήτημα συμβατότητας με την ενωσιακή νομοθεσία».

Πρόκειται ασφαλώς για αντίφαση εν τοις όροις: η απόφαση να παραταθεί η μεταφορά των προσφύγων είναι ακριβώς αυτή που παραβιάζει τον κανονισμό του Δουβλίνου.

Γιατί ο κανονισμός προβλέπει αυστηρή εξάμηνη προθεσμία για να ολοκληρωθεί η μετακίνηση των προσφύγων από τη στιγμή της έγκρισής τους από τη Γερμανία, χωρίς καμία εξαίρεση παρά μόνο για όσους βρίσκονται κρατούμενοι ή για όσους δεν μπορούν να εντοπιστούν. Η παράταση του χρόνου μεταφοράς δεν υπόκειται σε συμφωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών.

Τα κράτη μπορούν να ρυθμίζουν τον χρόνο μεταφοράς μέσα στην προθεσμία του εξαμήνου, όχι κατά παράβαση της προθεσμίας.

Οταν λοιπόν η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι «οι ρυθμίσεις αυτές δεν εγείρουν ζήτημα συμβατότητας με την ενωσιακή νομοθεσία», είτε δεν αναφέρεται στην παράταση του εξαμήνου και επιχειρεί με λεκτικές ακροβασίες να αποφύγει το ερώτημα, είτε η άποψή της βρίσκεται σε εμφανή αντίθεση με τον κανονισμό.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Αβραμόπουλος κατέληγε σε διαφορετικό συμπέρασμα, ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε., Νίκου Χουντή, για το πλαφόν, σημείωνε:

«Η Γερμανία δύναται να παρατείνει την κανονική εξάμηνη περίοδο μεταφοράς για τα άτομα αυτά (άρθρο 29 παράγραφος 2 του κανονισμού 1). Τα χρονικά όρια μεταφοράς βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου αφορούν τη σχέση μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων κρατών-μελών και, συνεπώς, εξαρτώνται από τη συμφωνία μεταξύ των αρχών.

Ωστόσο, σε περίπτωση που οι καθυστερήσεις αποδειχθούν αδικαιολόγητα μεγάλες και θίγουν ενδεχομένως τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων, οι εν λόγω διακανονισμοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα συμβατότητας με το δίκαιο της Ε.Ε. και τις διεθνείς νομικές πράξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση

Είναι εμφανές ότι αυτή η διατύπωση βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα, καθώς η παράταση της προθεσμίας μετακίνησης πέραν του εξαμήνου αποτελεί εξ ορισμού αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση που θίγει τα δικαιώματα των προσφύγων.

Αυτά τα επισημαίνουν άλλωστε αναλυτικά σε πρόσφατη ανοιχτή επιστολή τους 27 ελληνικές, γερμανικές και διεθνείς οργανώσεις δικαιωμάτων.

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Αβραμόπουλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας «οφείλει να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν να συμφωνήσει με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών την παράταση της αγωνίας» των προσφύγων.

Το υπουργείο διευκρίνισε αλλά... δεν έπεισε

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Διευκρινίσεις επιχείρησε να δώσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με τη «φερόμενη άτυπη συμφωνία», όπως την ονομάζει, για το πλαφόν στις μετακινήσεις για οικογενειακή επανένωση, μια άτυπη συμφωνία την ύπαρξη της οποίας έχει βέβαια αναγνωρίσει ο ίδιος ο υπουργός στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, την οποία είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου: οι οικογενειακές επανενώσεις στη Γερμανία ήταν 670 το 2016 και 1.334 το 2017 και οι μετεγκαταστάσεις 634 το 2016 και 3.079 το 2017. Από την αρχή του έτους, πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 190 οικογενειακές επανενώσεις τον μήνα στη Γερμανία.

«Η διπλωματική οδός που επιλέγει η ελληνική Πολιτεία διά μέσω του αρμόδιου Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να διαχειριστεί αποτελεσματικά το εν λόγω κρίσιμο ζήτημα, θα ήταν φρόνιμο να μη γίνεται αντικείμενο αβασάνιστου σχολιασμού», σημειώνει το υπουργείο.

Η αλήθεια των αριθμών

Είναι όμως εμφανές ότι εξακολουθεί να αποφεύγει να ανακοινώσει τα στοιχεία οικογενειακών επανενώσεων στη Γερμανία από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Προφανώς διότι θα φαινόταν η εφαρμογή του γερμανοελληνικού πλαφόν, το οποίο, όπως ο ίδιος ο κ. Μουζάλας παραδεχόταν στην επιστολή του, κινδυνεύει να εγκλωβίσει στην Ελλάδα περίπου 2.500 πρόσφυγες για διάστημα έως και τρία χρόνια.

Είναι επίσης εμφανής η επιμονή του υπουργείου να συμψηφίζει, ακολουθώντας την επικοινωνιακή γραμμή της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαφορετικές διαδικασίες, όπως αυτές της οικογενειακής επανένωσης και της μετεγκατάστασης, και να επικαλείται αριθμούς που μόνοι τους δεν σημαίνουν τίποτα.

Η οικογενειακή επανένωση αποτελεί δικαίωμα των προσφύγων και υποχρέωση των κρατών. Είναι φανερό ότι, για κράτη δικαίου, η αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος δεν μπορεί να περνά από αβασάνιστους συμψηφισμούς που παίζουν με την αγωνία των προσφύγων και αναβάλλουν επ’ αόριστον το δικαίωμά τους να ζήσουν μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Κύμα» αιτήσεων επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα
​Εφτά αιτήσεις επιστροφής προσφύγων και μεταναστών από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχει κάνει αποδεκτές η υπηρεσία Ασύλου από τις συνολικά 419 που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας. Από...
«Κύμα» αιτήσεων επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
Για το επόμενο βήμα της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών ετοιμάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, τόσο ως προς την απόκτηση δεξιοτήτων όσο και ως προς...
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από το περιθώριο στον αστικό ιστό
​Τριάντα χιλιάδες πρόσφυγες σχεδιάζεται να ζουν μέχρι το τέλος του έτους σε διαμερίσματα μέσα στον οικιστικό ιστό, ενώ προβλέπεται να αντικατασταθεί πλήρως το μοντέλο των συσσιτίων και της παροχής ειδών από...
Από το περιθώριο στον αστικό ιστό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε «ασφαλές αδιέξοδο» οι μετανάστες
Κοινή διακήρυξη για τη στήριξη της Ελλάδας με άλλα 80 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια της έκτακτης χρηματοδότησης υπέγραψαν η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο βοηθός ύπατος αρμοστής...
Σε «ασφαλές αδιέξοδο» οι μετανάστες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι πρόσφυγες θα πληρώσουν τις ζημιές της Ειδομένης!
​Από τα παράβολα που καταβάλλουν οι μετανάστες για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών παραμονής θα χρηματοδοτηθεί, κατά παρέκκλιση του σχετικού νόμου, η αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν στην Ειδομένη, στους...
Οι πρόσφυγες θα πληρώσουν τις ζημιές της Ειδομένης!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας