• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.4°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 9.9°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.9°C / 5.0°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.8°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.4°C
  3 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.8°C
  3 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.0°C
  4 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  87%
AP PHOTO / DARKO VOJINOVIC

Οι πρόσφυγες θα πληρώσουν τις ζημιές της Ειδομένης!

 • A-
 • A+

Από τα παράβολα που καταβάλλουν οι μετανάστες για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών παραμονής θα χρηματοδοτηθεί, κατά παρέκκλιση του σχετικού νόμου, η αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν στην Ειδομένη, στους Ευζώνους και στο Πολύκαστρο την περίοδο που η περιοχή ήταν πέρασμα για πρόσφυγες και μετανάστες που ακολουθούσαν τον, ανοιχτό τότε, βαλκανικό διάδρομο προς την Κεντρική Ευρώπη.

Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση.

Η τροπολογία αναφέρεται σε ζημιές «οι οποίες οφείλονται σε πράξεις προσφύγων ή μεταναστών», όπως έχουν καταγραφεί από επιτροπή που συγκρότησε ο Δήμος Παιονίας.

Είναι η δεύτερη φορά που το υπουργείο χρησιμοποιεί τα χρήματα από τα παράβολα των αδειών παραμονής για να χρηματοδοτήσει αποζημιώσεις σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένη παρουσία προσφύγων και μεταναστών.

Τον Φεβρουάριο, άλλη τροπολογία προέβλεπε ότι οι εισφορές από τα παράβολα θα χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση των περιουσιών των κατοίκων της Μόριας της Λέσβου, που ζημιώθηκαν, όπως σημείωνε, από ενέργειες προσφύγων και μεταναστών.

Τότε η τροπολογία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις μεταναστευτικές κοινότητες. Για «απαράδεκτη τροπολογία» είχαν κάνει λόγο η συλλογικότητα Generation 2 και το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) του Δήμου Αθηναίων, που υπενθύμιζαν τη ρητή πρόβλεψη του νόμου πως τα έσοδα από τα παράβολα των αδειών παραμονής χρησιμοποιούνται για υλικοτεχνικό εξοπλισμό, λειτουργικά έξοδα και δράσεις κοινωνικής ένταξης μεταναστών.

«Οταν τα χρήματα αυτά χρηματοδοτούν άλλες -άσχετες- δραστηριότητες διαιωνίζονται όσα προβλήματα υπάρχουν στις διευθύνσεις αλλοδαπών και μετανάστευσης και θα μπορούσαν να λυθούν με στελέχωση, εξοπλισμό κτλ. Εκτός από την υποτίμηση και τον σαφή παραμερισμό που εκδηλώνεται απέναντι σε όσους δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι ανατριχιαστικό το να υπονοείται η λογική της συλλογικής ευθύνης των μεταναστευτικών πληθυσμών, για προβλήματα που προκύπτουν από την αδυναμία των κρατικών μηχανισμών να αντιμετωπίσουν την κρίση», σημείωνε το ΣΕΜ του Δήμου Αθηναίων.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που τονίζει: «Οι ζημιές χρεώνονται στους πρόσφυγες και ο λογαριασμός στους νόμιμους μετανάστες με επιχειρήματα και συμβολισμούς που προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη».

Η τροπολογία ρυθμίζει μεταξύ άλλων ζητήματα αδειοδότησης των προσφυγικών δομών και των εργασιών σ’ αυτές, που γίνεται με ΚΥΑ ύστερα από εισήγηση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, όπως και ζητήματα προμηθειών μέχρι να συσταθεί η οικονομική υπηρεσία του υπουργείου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επικείμενη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παλλήνη οργανώνουν ορισμένοι στην πόλη, σε μια εμφανή προσπάθεια υποκίνησης ξενοφοβικών αντιδράσεων και καλλιέργειας φόβου,...
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι και απεγνωσμένοι οι εργαζόμενοι στον Ελαιώνα
Σε καθεστώς αβεβαιότητας εξακολουθούν να ζουν οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Εκφραση στη δομή του Ελαιώνα, καθώς τους οφείλονται δύο μηνιάτικα, ενώ η διοίκηση της ΜΚΟ «δείχνει» το υπ. Μεταναστευτικής...
Απλήρωτοι και απεγνωσμένοι οι εργαζόμενοι στον Ελαιώνα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κρίσιμες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων
Εξαιρετικά ανησυχητικές και κρίσιμες χαρακτηρίζει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια...
Κρίσιμες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το προσφυγικό... δεν χωράει κάτω απ’ το χαλί
Πολλές ενδιαφέρουσες διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης, αλλά και της μεταναστευτικής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, ανέπτυξαν οι ομιλητές σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ● Αναγκαία η στήριξη της...
Το προσφυγικό... δεν χωράει κάτω απ’ το χαλί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τα χαρτόνια, στον Ελαιώνα μια πόρτα δρόμος...
Στον δρόμο κοιμούνται εδώ και μερικές μέρες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και χώρες της Αφρικής που περιμένουν να φιλοξενηθούν στη δομή του Ελαιώνα. Περισσότεροι από 10 πρόσφυγες, ανάμεσά τους ηλικιωμένος και...
Από τα χαρτόνια, στον Ελαιώνα μια πόρτα δρόμος...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας