• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 14.8°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 10.5°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.1°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.0°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.0°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 12.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.9°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 10.5°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.7°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  67%

Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι βάσεις για να γίνει δυνατή η εκπόνηση πολιτικών κοινωνικής ένταξης

AP PHOTO / PETROS GIANNAKOURIS

Από το περιθώριο στον αστικό ιστό

 • A-
 • A+

Τριάντα χιλιάδες πρόσφυγες σχεδιάζεται να ζουν μέχρι το τέλος του έτους σε διαμερίσματα μέσα στον οικιστικό ιστό, ενώ προβλέπεται να αντικατασταθεί πλήρως το μοντέλο των συσσιτίων και της παροχής ειδών από παροχή τραπεζικής κάρτας μετρητών, που επιτρέπει στους πρόσφυγες να διασφαλίζουν οι ίδιοι τις βασικές τους ανάγκες, ανακτώντας την αίσθηση μιας κάποιας αυτονομίας και ένταξης στην κοινωνική ζωή.

Οι στόχοι αυτοί αντανακλούν τη νέα φάση διαχείρισης της φιλοξενίας προσφύγων, όπως αποτυπώνεται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ESTIA της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσίασαν χτες σε μια πανηγυρική συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα οι επίτροποι Χρ. Στυλιανίδης και Δ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας Φ. Λεκλέρκ και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Η μερίδα του λέοντος του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 151 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά τα δύο εμβληματικά, όπως χαρακτηρίστηκαν, προγράμματα που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία: τη δημιουργία συνολικά 22 χιλιάδων θέσεων στέγασης στον οικιστικό ιστό, αξίας 93,5 εκατομμυρίων ευρώ, και την παροχή κάρτας μετρητών σε όλους τους πρόσφυγες, αξίας 57,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι βάσεις για να γίνει δυνατή σε επόμενη φάση η εκπόνηση πολιτικών κοινωνικής ένταξης, αλλά και να περάσει σταδιακά η διαχείριση του προσφυγικού στο ελληνικό κράτος.

Στα τέλη Ιουλίου σταματά η χρηματοδότηση οργανώσεων για παροχή υπηρεσιών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά και το έργο τους το αναλαμβάνει το κράτος, το οποίο πάντως φαίνεται πως έχει καθυστερήσει σημαντικά να προετοιμαστεί.

Τελευταία στιγμή

Προκηρύξεις για τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού έγιναν την τελευταία στιγμή, ενώ φαίνεται πως, μια εβδομάδα πριν από το τέλος του μήνα, δεν υπάρχει σαφής εικόνα των αναγκών στα ΚΥΤ και του τρόπου με τον οποίο θα καλυφθούν.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να προλάβει αντιδράσεις, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν κενά σε μια τέτοια μεταβατική φάση, ωστόσο δεν θα είναι μεγάλης έκτασης ούτε μεγάλης διάρκειας και δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των προσφύγων.

Επανέλαβε πως η άρνηση των δημοτικών αρχών των νησιών να δημιουργηθούν νέες προσφυγικές δομές, που θα βοηθούσαν στην αποσυμφόρηση των τωρινών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση, πέρα από την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τη γρήγορη μεταφορά στην ενδοχώρα των προσφύγων που δεν εμπίπτουν στην ευρωτουρκική συμφωνία.

Σημείωσε πάντως ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσουν μέσα στο 2018 κεντρικές αρμοδιότητες της διαχείρισης του προσφυγικού στην τοπική αυτοδιοίκηση υπό την εποπτεία της κεντρικής διοίκησης και χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχημένο το παράδειγμα των δήμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία.

«Το πρόγραμμα λειτουργεί καλά γιατί δίνει κίνητρα στους κατοίκους», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης και της προετοιμασίας των περιοίκων. «Πρέπει να παίρνουμε υπόψη τους φόβους των ανθρώπων, όχι για να υποκύψουμε, αλλά για να τους διαχειριστούμε», σημείωσε.

Στα 300 διαμερίσματα που διαθέτει ο δήμος για τη φιλοξενία προσφύγων, απασχολούνται συνολικά 70 διαχειριστές, κοινωνικοί λειτουργοί και διερμηνείς.

Αναφερόμενος στη στάση της ΚΕΔΕ, σημείωσε ότι ήταν απούσα. «Το μόνο που έλεγε ήταν το εύκολο: δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο. Εγώ έλεγα πως, αν δεν υπάρχει σχέδιο, πρέπει να το φτιάξουμε εμείς στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα προβλήματα δεν λύνονται με συνέδρια», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Λεκλέρκ αναφέρθηκε στα πολύ σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, σημείωσε όμως ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα, αναφερόμενος στην ανάγκη να δοθεί έμφαση σε μαθήματα ελληνικών και επαγγελματικού προσανατολισμού για τους πρόσφυγες, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ένταξης στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απηύθυνε «τελευταίο μήνυμα» σε όλα τα κράτη-μέλη να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις για μετεγκατάσταση.

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε το παράδειγμα αλληλεγγύης και ευαισθησίας που έδειξε σε όλη την Ευρώπη η ελληνική κοινωνία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιχείρησε να δικαιολογήσει -σε αντίφαση με... τον εαυτό του- τις παραβιάσεις που υφίστανται οι οικογένειες προσφύγων που παραμένουν χωρισμένες λόγω του ελληνογερμανικού πλαφόν, οι...
Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
Για το επόμενο βήμα της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών ετοιμάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, τόσο ως προς την απόκτηση δεξιοτήτων όσο και ως προς...
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αξιοπρέπεια για τους πρόσφυγες, πλούτος για την ελληνική κοινωνία
Με 30 οικογένειες προσφύγων από τη Θήβα και τη Λιβαδειά θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον Μάρτιο το πρόγραμμα ένταξης του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εντός της εβδομάδας εκδίδεται εγκύκλιος για την παροχή ΑΜΚΑ...
Αξιοπρέπεια για τους πρόσφυγες, πλούτος για την ελληνική κοινωνία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Κύμα» αιτήσεων επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα
​Εφτά αιτήσεις επιστροφής προσφύγων και μεταναστών από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχει κάνει αποδεκτές η υπηρεσία Ασύλου από τις συνολικά 419 που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας. Από...
«Κύμα» αιτήσεων επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αστυνομικής βίας... συνέχεια
Στον μέχρι σήμερα γνωστό κατάλογο των προσφύγων που χτυπήθηκαν άγρια την περασμένη εβδομάδα στη Μόρια, προστίθεται η υπόθεση του Ν. από τη Σενεγάλη. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, 4 αστυνομικοί τον...
Αστυνομικής βίας... συνέχεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας