• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 24.2°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.4°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.1°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 24.9°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  69%

Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, αθλητικές δραστηριότητες, μαθήματα μουσικής και δημιουργικής γραφής ήταν ορισμένες μόνο από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο καμπ

Στο καμπ Μόζα έθαψαν το «αυγό του φιδιού»

 • A-
 • A+

«Μέσα στον δρόμο περπατώ, για έναν τόπο φωτεινό, ειρηνικό.

Πόλεμο και τον θάνατο μην ξαναδώ ποτέ εγώ, στον κόσμο αυτό.

Για την ειρήνη και την αγάπη πάντα να τραγουδώ».

Στο καμπ Μόζα, όπου αρκετές δεκάδες παιδιά διαμένουν με τους γονείς τους, εκπαιδευτικοί από σχολεία του Βόλου αλλά και φοιτητές από τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσέφεραν εθελοντική εργασία στη δομή φιλοξενίας οργανώνοντας διάφορες δράσεις για τα παιδιά.

Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, αθλητικές δραστηριότητες, μαθήματα μουσικής και δημιουργικής γραφής ήταν ορισμένες μόνο από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί.

Συνολικά είκοσι οχτώ παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου παρακολούθησαν μαθήματα στις ΔΥΕΠ που λειτούργησαν στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας Βόλου και το 10ο Γυμνάσιο Βόλου τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα περίπου, όπως μας πληροφορεί η συντονίστρια εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στο καμπ, Μάγδα Βίτσου.

«Η κοινωνία του Βόλου ήταν πολύ δεκτική. Ηταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, καθώς τα προσφυγόπουλα μπήκαν για πρώτη φορά στα δημόσια σχολεία.

»Σε συνεργασία με ολόκληρη την κοινωνία αλλά και τους επίσημους εκπαιδευτικούς φορείς (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) ξεπεράσαμε όλες τις προσδοκίες. Τα παιδιά παρακολούθησαν χωρίς κανένα πρόβλημα τα μαθήματα στις απογευματινές ΔΥΕΠ και συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στις διάφορες εθελοντικές δράσεις που διοργανώθηκαν» μας λέει η Μάγδα Βίτσου.

Εκπαιδευτικοί από το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου ήρθαν σε επαφή με την αρμόδια συντονίστρια εκπαίδευσης και οργάνωσαν μαθήματα μουσικής για τα παιδιά του καμπ.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η παρουσίαση τριών τραγουδιών σε εκδήλωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας για την Ημέρα της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα προσφυγάκια τραγούδησαν το «Αστέρι της Ευρώπης», σε στίχους Πασχάλη Δήμου, διευθυντή του 30ού Δημοτικού, μουσική και διδασκαλία τραγουδιού Νταίζης Φωτοπούλου και Ελένης Μπαρμπουδάκη αντίστοιχα, εκπαιδευτικών στο ίδιο σχολείο και εθελοντριών στο καμπ Μόζα.

Τα παιδιά είπαν επίσης ένα ανέκδοτο τραγούδι στα αραβικά, που έγραψαν τα ίδια και το οποίο περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο ταξίδι τους με προορισμό την Ευρώπη, αλλά και την απογοήτευση που βίωσαν όταν φτάνοντας αντιμετώπισαν τείχη, απελάσεις και μίσος.

«Μαζί καταφέραμε να σπάσουμε τα τείχη του Αλλου, ήρθαμε κοντά, διασκεδάσαμε και ζητήσαμε μια Ευρώπη ανοιχτή στα παιδιά του πολέμου, μια Ευρώπη αλληλεγγύης κι ανθρωπισμού. Είναι επιτακτική ανάγκη να θάψουμε το αυγό του φιδιού και όλοι μαζί να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Πασχάλης Δήμου, που διευθύνει το 30ό Δημοτικό Βόλου, ένα σχολείο με πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση, όπως ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου και της κοινωνικής κουζίνας της περιοχής αλλά και λειτουργία κοινωνικού φροντιστηρίου μέσα στις δομές της σχολικής μονάδας για όλους τους μαθητές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά που αιτούνται άσυλο κρούει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει άμεσα νέο αποτελεσματικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση...
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδήλωση ελπίδας και αδελφοσύνης
«Φέτος βάλαμε τις βάσεις για τη συνύπαρξή μας και για έναν κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους μαζί» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, από τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής, που...
Εκδήλωση ελπίδας και αδελφοσύνης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Θέλουμε τους συμμαθητές των παιδιών μας πίσω»
Ανθρωπιστικές οργανώσεις, σύλλογοι γονέων και τοπικές ΕΛΜΕ αντιτίθενται στις εκκενώσεις καταλήψεων που ξεριζώνουν εκατοντάδες πρόσφυγες από τις γειτονιές και αποκλείουν δεκάδες παιδιά από το σχολείο.
«Θέλουμε τους συμμαθητές των παιδιών μας πίσω»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ετοιμάζουν κι άλλες μετακινήσεις προσφύγων
Στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό, παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τα ασυνόδευτα ανήλικα και τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών.
Ετοιμάζουν κι άλλες μετακινήσεις προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επικείμενη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παλλήνη οργανώνουν ορισμένοι στην πόλη, σε μια εμφανή προσπάθεια υποκίνησης ξενοφοβικών αντιδράσεων και καλλιέργειας φόβου,...
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σάμος: σπέρνουν το μίσος με ψεύτικα επιχειρήματα
Ενώ ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ανω Βαθέος συνεχίζει για τρίτη εβδομάδα την αποχή των μαθητών με αίτημα να απαγορευτεί η φοίτηση των προσφυγόπουλων, με το ψευδές και ρατσιστικό επιχείρημα ότι...
Σάμος: σπέρνουν το μίσος με ψεύτικα επιχειρήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας