Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΑΡΣΙΣ: Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΑΡΣΙΣ: Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα

  • A-
  • A+

Σε συνθήκες εξευτελιστικές και απάνθρωπες, χωρίς καθαριότητα, με χαλασμένα κλιματιστικά και τουαλέτες, κάποιοι σε στρώματα στο πάτωμα χωρίς σεντόνια, κρατούνται 25 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, σύμφωνα με κλιμάκιο της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ.

Η οργάνωση σημειώνει ότι ένας ανήλικος κρατούμενος έκανε τη Δευτέρα απόπειρα αυτοκτονίας καταπίνοντας σαμπουάν.

Η απόφασή τους να κρατηθούν προς απέλαση παραβιάζει τη νομοθεσία για τους ασυνόδευτους ανήλικους, που αποτελούν ευάλωτη ομάδα και δεν απελαύνονται.

Σύγχυση και σοβαρά κενά εντοπίζει η οργάνωση και στη διαδικασία παραπομπής των ανήλικων στις λεγόμενες ασφαλείς ζώνες για ασυνόδευτους ανήλικους στα κέντρα φιλοξενίας.

Η ανακοίνωση της οργάνωσης έχει ως εξής:

Σοβαρές Ανησυχίες για την Διαδικασία αλλά και τις Συνθήκες Κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας

«Είκοσι πέντε –25– ασυνόδευτοι ανήλικοι καταγράφηκαν την Τρίτη 4/7/2017, από την κινητή ομάδα της ΑΡΣΙΣ, Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων (1 κοινωνική λειτουργός, 1 δικηγόρος, 1 ψυχολόγος και 1 διερμηνέας), στο πλαίσιο της τακτικής επίσκεψής τους προκειμένου να παρέχουν νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους ανήλικους κρατούμενους στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, κατάσταση η οποία εγείρει σοβαρές ανησυχίες τόσο για τη διαδικασία όσο και για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Συγκεκριμένα:

»Η κράτηση των ως άνω ανηλίκων χαρακτηρίζεται παράνομη καθώς οι περισσότεροι εξ΄ αυτών αντί να υποβληθούν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και στη συνέχεια να φιλοξενηθούν σε κατάλληλες δομές για ανηλίκους, συνελήφθησαν και εναντίον τους εκδόθηκε απόφαση επιστροφής χωρίς να ληφθεί υπόψη η ευαλωτότητά τους ως ανήλικοι (ηλικίας 15-17 ετών, από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ιράν, Αφγανιστάν, Μαρόκο και Αλβανία). Στη συνέχεια δε τέθηκαν υπό κράτηση (κατά την πάγια πρακτική των αρχών σύλληψης που θέτουν υπό κράτηση ανηλίκους συχνά με το πρόσχημα της “προστατευτικής φύλαξης”). Πολλοί εκ των ως άνω ανήλικοι υποβλήθηκαν στο καλούμενο “τεστ ανηλικότητας” με πρωτοβουλία αναρμόδιου φορέα, ήτοι από την ελληνική αστυνομία, έξω από κάθε νομικό πλαίσιο, εγγύηση και διαδικασία.

»Στους ως άνω ανηλίκους δεν έχει οριστεί επίτροπος ούτε παρέχεται καμία ψυχοκοινωνική στήριξη και διερμηνεία από το κράτος, ενώ πλημμελείς είναι οι παρεχόμενες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες. Σημειωτέον δε, ότι ασυνόδευτος ανήλικος έκανε τη Δευτέρα 3/07/2017) το βράδυ απόπειρα αυτοκτονίας με κατάποση σαμπουάν και έχει διακομιστεί σε νοσοκομειακό ίδρυμα.

»Τρεις από τους ως άνω ανηλίκους κρατούνται για διάστημα πέραν του ένος μήνα (ένας ανήλικος κρατείται πάνω από δύο μήνες) σε τέσσερα (4) κοντέινερ όπου λειτουργικά είναι δύο (2) εξ αυτών, με αποτέλεσμα έξι (6) ανήλικοι να κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα, χωρίς σεντόνια, μόνο με κουβέρτες οι οποίες είναι άγνωστο εάν και κατά πόσο συχνά πλένονται. Επιπλέον, υπάρχουν μόνο τρία (3) κλιματιστικά που λειτουργούν στα δύο από τα τέσσερα κοντέινερ. Σημειωτέον δε πως το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε υπήρχε καύσωνας και η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς.

»Οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες, καθώς εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει συνεργείο καθαρισμού, με αποτέλεσμα να μην καθαρίζονται τα κοντέινερ ούτε οι τουαλέτες. Επιπλέον λειτουργικές είναι μόλις δύο (2) τουαλέτες και τρία (3) ντους, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του συνόλου των ανηλίκων.

»Στους ανηλίκους δεν παρέχεται καμία αθλητική ή άλλου τύπου ψυχαγωγική δραστηριότητα.

»Παρότι έχει ανακοινωθεί η λειτουργία περισσοτέρων “ασφαλών ζωνών” προστασίας για τους ανήλικους (safe spaces) εντός των Ανοικτών Κέντρων Φιλοξενίας (π.χ. Ελαιώνας, Σχιστό), μέχρι και σήμερα δεν είναι σαφής η αρμοδιότητα από πλευράς δημοσίων φορέων για την παραπομπή των παιδιών στις ζώνες αυτές, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση και δραματικές καθυστερήσεις. Σημειωτέον δε ότι, ενώ για τουλάχιστον εννιά (9) από τους ανηλίκους έχει βρεθεί χώρος φιλοξενίας εδώ και αρκετές ημέρες, υπάρχει καθυστέρηση για τις νόμιμες ενέργειες συνοδείας τους σε αυτές.

»Καλούμε τις αρμόδιες αρχές των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να λάβουν άμεσα μέτρα προκειμένου να λήξει η παράνομη και απάνθρωπη κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων και να συνοδευτούν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Η κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και προσβάλλει το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία μας».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εντονη ανησυχία 24 οργανώσεων για την κράτηση ανήλικων προσφύγων σε Μαλακάσα-Σέρρες
Εντονη ανησυχία προκαλεί η ύπαρξη ανήλικων, ασυνόδευτων ή με την οικογένειά τους, ανάμεσα στους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που οδηγούνται τις τελευταίες ημέρες από τα νησιά στα κέντρα κράτησης της...
Εντονη ανησυχία 24 οργανώσεων για την κράτηση ανήλικων προσφύγων σε Μαλακάσα-Σέρρες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιστολή 19 οργανώσεων στον πρωθυπουργό για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων
Ανοιχτή επιστολή για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων έστειλαν δεκαεννέα οργανώσεις στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μεταξύ άλλων τονίζουν ότι «ελλείψει κατάλληλων και επαρκών δομών φιλοξενίας, αλλά...
Επιστολή 19 οργανώσεων στον πρωθυπουργό για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χωρίς το παιδί της για πέντε μήνες γιατί έτσι ήθελε η αστυνομία!
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει τη συγκλονιστική ιστορία μιας πρόσφυγα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που αφού σκοτώθηκε ο σύζυγός της ήρθε κακήν κακώς στην Ελλάδα για να σωθούν η ίδια και η 6χρονη κόρη της, την...
Χωρίς το παιδί της για πέντε μήνες γιατί έτσι ήθελε η αστυνομία!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στοχοποιούν την αλληλεγγύη
Μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Βαθέος Σάμου ζητούν με αγωγή 50.000 ευρώ από δασκάλα, επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση ● Το υπουργείο...
Στοχοποιούν την αλληλεγγύη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οργανωμένο σχέδιο ανομίας στον Έβρο καταγγέλλει η «Καμπάνια για το Άσυλο»
Την κατεπείγουσα διερεύνηση των συνεχιζόμενων καταγγελιών για τις άτυπες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων στον Έβρο και τον έλεγχο των εμπλεκομένων ζητούν από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη,...
Οργανωμένο σχέδιο ανομίας στον Έβρο καταγγέλλει η «Καμπάνια για το Άσυλο»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επικείμενη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παλλήνη οργανώνουν ορισμένοι στην πόλη, σε μια εμφανή προσπάθεια υποκίνησης ξενοφοβικών αντιδράσεων και καλλιέργειας φόβου,...
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας