• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.8°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 25.6°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.2°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  3 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.7°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.9°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 26.2°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 27.0°C
  0 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.3°C / 24.4°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 25.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  79%
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Ενιωθα ότι μου έκοψαν το οξυγόνο»

 • A-
 • A+

Εχει μετρήσει ακόμη και τις ώρες: «Εμεινα φυλακή 26 μήνες, 19 ημέρες και οκτώμισι ώρες… Για οικονομικά…». Ψάχνει τις λέξεις για να περιγράψει την εμπειρία της: «Δεν υπάρχουν λόγια, δεν υπάρχουν εικόνες. Νεκρώνεις ως άνθρωπος. Βιώνεις το πώς η έλλειψη ελευθερίας γίνεται έλλειψη αξιοπρέπειας και προσπαθείς να την κρατήσεις. Ομως όταν κλείνει η πόρτα και μπαίνεις στους θαλάμους… ένιωθα ότι μου έχουν κόψει το οξυγόνο. Μια παγωνιά… σαν να έχεις περάσει τις πύλες της κολάσεως».

Η Σ.Κ. όταν μας μίλησε μετρούσε μερικές μέρες από την αποφυλάκισή της. Και η έγνοια της ήταν μία: πώς θα βοηθήσει τις συγκρατούμενές της.

Κρατά υπομνήματα και διαμαρτυρίες προς τον υπουργό για τις συνθήκες κράτησης, την ελλιπή περίθαλψη, το αίτημα να επεκταθεί η δυνατότητα της αποφυλάκισης με ευεργετικό υπολογισμό των ημερομισθίων και για όσες έχουν καταδικαστεί για περισσότερα από 10 έτη, «που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατουμένων, και δουλεύουν δεν δουλεύουν, δεν έχει εφαρμογή σε αυτούς το μέτρο και δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν…».

Στα τόσα χρόνια είναι, αν όχι η μόνη, πάντως από τις λίγες μαρτυρίες πρώην έγκλειστου που θεωρεί «συμμάχους» τη διεύθυνση και τους υπαλλήλους.

Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει μια πραγματικότητα οδυνηρή, που κάθε φορά βεβαιώνει ότι δεν αξίζει η στέρηση της ελευθερίας όχι για σωφρονισμό αλλά ούτε και για τη χειρότερη τιμωρία.

Περιγράφει συνθήκες σκληρές, το ανελέητο κρύο τον χειμώνα, τις φορές που αναγκάστηκαν να παστωθούν «18, ακόμη και 22 γυναίκες σε ένα θάλαμο, με τρεις τουαλέτες χωρίς εξαερισμό, ώστε πνιγόμασταν και αναγκαζόμασταν να αφήνουμε το παράθυρο ανοιχτό και στο καταχείμωνο»…

Κάνει λόγο για ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη για 400 γυναίκες που «αν πάθουν κάτι έκτακτο δεν υπάρχει γιατρός», όπως μας λέει, και «είναι μπλέξιμο αν συμβεί κάτι σοβαρό να σε πάνε στο νοσοκομείο στη Θήβα. Πες πως έπαθες εγκεφαλικό αλλά δεν έχει μαγνητικό τομογράφο και θα σε φέρουν πάλι μέσα στη φυλακή μέχρι να σου κόψουν παραπεμπτικό για νοσοκομείο στην Αθήνα, αν ζήσεις…».

Μας μιλά για δύο νεκρές κρατούμενες, τα περασμένα χρόνια: «Η μία ήταν εφοριακός, πέθανε μέσα, είχε σπάσει η χολή της, η άλλη, πάλι για χρέη στο Δημόσιο, έπαθε εγκεφαλικό και δεν την προλάβανε. Και το προσωπικό να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες»…

Κρατούμενες για χρέη: «Η λεπτή γραμμή τού μέσα με το έξω έχει σπάσει λόγω της οικονομικής κρίσης. Ξέρεις πόσοι άνθρωποι βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα λόγω χρεών… Ατομα που χρήζουν νοσηλείας βρίσκονται στις πτέρυγες αντί να κρατούνται αλλού… Με ψυχικά προβλήματα ή ακόμη και οροθετικές που κινδυνεύουν από οποιαδήποτε ίωση…».

Μας μιλά για τους νόμους που δεν εφαρμόστηκαν -«ούτε με τις μωρομάνες έγινε τίποτα, έφυγαν μόνο δύο επειδή έληξε η ποινή τους… Οι δικαστικοί δεν εφάρμοσαν τον νόμο, το μόνο που τους ένοιαξε ήταν να πάρουν αναδρομικά τις αυξήσεις τους»-, τις εξοντωτικές ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια και την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που φορτώνουν στις περισσότερες υποθέσεις ώστε οι εξαρτημένοι να εξαιρούνται των ευεργετικών διατάξεων που δικαιούνται οι υπόλοιποι.

Η Σ.Κ. είναι ποταμός: «Αγανακτώ όταν μιλώ γι’ αυτά γιατί είδα τόση αδικία… Εντάξει, τι να πούμε και για τον κοινωνικό ρατσισμό, που πας σε μια υπηρεσία να βγάλεις ένα χαρτί και τραβιούνται πίσω όταν λες ότι ήσουν φυλακή»…

Απαντήσεις

Μα τίποτα δεν έχει αλλάξει; Η «σχεδόν ανύπαρκτη ιατρική περίθαλψη» του παλιού υπομνήματος έχει γίνει πια μόνιμος γυναικολόγος και αγροτικός γιατρός, τακτικοί επισκέπτες γιατροί, μέχρι και οδοντίατρος και εφαρμογή τηλεψυχιατρικής για τη συνδρομή των ασθενών.

Η ανυπαρξία προσωπικού για τη φροντίδα των βρεφών και νηπίων έχει μετατραπεί σε μεταφορά τους σε παιδικό σταθμό έξω από τις φυλακές.

«Κι αν σας προβληματίζει γιατί δεν γίνονται δεκτά τα αιτήματα για τις μωρομάνες, που δεν ξεπερνούν τις δέκα, μήπως παίζει ρόλο η σχέση του παιδιού με το έγκλημα που διαπράχτηκε ή ακόμη και το αν διαπράχτηκε το έγκλημα σε βάρος του;» είναι η απάντηση που μας δόθηκε από κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για τις οροθετικές κρατούμενες μας είπαν ότι η διεθνής τακτική είναι να εκτίουν την ποινή τους σε κανονικές φυλακές…

Οσο για το αίτημα της αποφυλάκισης των καταδικασμένων άνω των δέκα ετών με υπολογισμό των ημερομισθίων, πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνουν λόγο για γενναιοδωρία που έγινε μπούμερανγκ και εξηγούν ότι μέχρι τη θέσπιση του σχετικού νόμου δεν είχε προηγηθεί ποτέ σχετική ρύθμιση για την αποφυλάκιση των καταδικασμένων άνω της δεκαετίας αφού εκτιθεί το 1/3 της ποινής.

Η εισήγηση προέβλεπε την έκτιση τουλάχιστον της μισής ποινής και για ένα μέρος της συνυπολογισμό των ευεργετικών ημερομισθίων.

«Η επιλογή που έγινε τελικά ήταν πιο γενναιόδωρη απαιτώντας λιγότερα έτη έκτισης πραγματικής ποινής για την αποφυλάκιση και αυτό τώρα μας γυρίζει πίσω αφού αιτούνται τον συνυπολογισμό των ημερομισθίων», κάτι που εκτιμούν ότι θα προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή το υπουργείο δουλεύει το αγροτικό τμήμα των γυναικείων φυλακών ώστε να έχουν ακόμη μία δυνατότητα έκτισης ποινής οι γυναίκες σε καθεστώς ημιελευθερίας, δυνατότητα που δεν είχαν ποτέ έως τώρα.

Επίσης, φέτος πραγματοποιήθηκαν προγράμματα αθλητισμού σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Αθλητισμού και θεατρικής ομάδας από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Και μπορεί, πράγματι, να είναι καλό ό,τι γίνεται για να εξανθρωπιστεί η ζωή στις φυλακές, όμως τι μπορεί να πει κανείς για τον εγκλεισμό; Μήπως ότι αν η απάντηση είναι φυλακή, στον 21ο αιώνα, τότε η ερώτηση ίσως είναι λάθος;

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Ελλάδα εκδίδει θύμα σωματεμπορίας στην πατρίδα της
Από τη μια δρομολογείται η επικύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών. Από την άλλη, ο Αρειος Πάγος αποφάσισε -παρά τις διαβεβαιώσεις για την προστασία θυμάτων σωματεμπορίας-...
Η Ελλάδα εκδίδει θύμα σωματεμπορίας στην πατρίδα της
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι γυναίκες βιώνουν τη βία στο πετσί τους, κι ας λέει ο νόμος
Μπορεί η πολιτεία να έχει καλύψει το χαμένο έδαφος από προηγούμενες δεκαετίες, συντάσσοντας σύγχρονο νομικό πλαίσιο ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία, όμως απέχει πολύ από το να εφαρμοστεί και υπάρχουν πολλά...
Οι γυναίκες βιώνουν τη βία στο πετσί τους, κι ας λέει ο νόμος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Εφυγε» η δική μας «σουφραζέτα»
Μια Ελληνίδα που ανήκε στη συνέχεια του κινήματος για την ψήφο των γυναικών και σφράγισε τον αγώνα της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας και όχι μόνο, η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου,...
«Εφυγε» η δική μας «σουφραζέτα»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
1ο Φεστιβάλ για την Ισότητα των Φύλων
Εχουμε και αυτό το φεστιβάλ από σήμερα, το «1ο Φεστιβάλ για την Ισότητα των Φύλων» στο Θέατρο Βράχων που διοργανώνει η Γ. Γ. Ισότητας των Φύλων στο πλαίσιο της προσπάθειας για την υπέρβαση κάθε μορφής έμφυλων...
1ο Φεστιβάλ για την Ισότητα των Φύλων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κίνηση αστυνομικών PASSPORT: «Κανένα παιδί σε κελί»
Αλληλεγγύη στις μωρομάνες κρατούμενες των Φυλακών Ελαιώνα Θηβών και στα βρέφη τους έδειξε η κίνηση αστυνομικών PASSPORT, παραδίδοντας στις κρατούμενες είδη προσωπικής υγιεινής, διασκέδασης, ψυχαγωγίας και...
Κίνηση αστυνομικών PASSPORT: «Κανένα παιδί σε κελί»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η απεργία πείνας και δίψας απαιτεί απόλυτη επιείκεια
Η απεργία πείνας και δίψας του Β. Δημάκη έχει οδηγήσει τον κρατούμενο σε κρίσιμο στάδιο για την υγεία και τη ζωή του. Ο ίδιος βρίσκεται στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού ενώ μετά την απόρριψη του αιτήματός του από...
Η απεργία πείνας και δίψας απαιτεί απόλυτη επιείκεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας