Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποκλεισμένοι οι ΛΟΑΤ πρόσφυγες

Η γενική γραμματέας Ισότητας, Φωτεινή Κούβελα, κατά την ομιλία της στην ημερίδα

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αποκλεισμένοι οι ΛΟΑΤ πρόσφυγες

  • A-
  • A+

O διπλός αποκλεισμός που βιώνουν οι ΛΟΑΤ πρόσφυγες από τους ομοεθνείς τους και τις κοινωνίες στις χώρες υποδοχής και τα πολλά κενά που υπάρχουν στο σύστημα προστασίας τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα «LGBT πρόσφυγες και μετανάστες, η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Την ημερίδα διοργάνωσε η ΜΚΟ Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος epsilon του erasmus+.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες προσπάθειες ανάδειξης αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος στη χώρα μας, ενώ εξαιρετικά γλαφυρές ήταν οι διηγήσεις ΛΟΑΤ προσφύγων που πήραν το θάρρος να μιλήσουν δημοσίως για τα όσα πέρασαν και όσα αντιμετωπίζουν ακόμα.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, η γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, η γ.γ. Ισότητας, Φωτεινή Κούβελα, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων αρμόδιος, για το μεταναστευτικό, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, και ο Ιάσονας Φωτήλας εκ μέρους της Ν.Δ.

«Πολλές φορές οι ΛΟΑΤ πρόσφυγες από φόβο δεν δηλώνουν εξαρχής τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και αυτό τους δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη διαδικασία ασύλου. Φοβούνται γιατί δέχονται διακρίσεις στη χώρα τους από τις Αρχές, όπως και στο ταξίδι. Χρειάζεται όμως εκπαίδευση και στα στελέχη της Υπηρεσίας Ασύλου, κάτι που έχει ξεκινήσει», τόνισε η Ελένη Πετράκη από την Υπηρεσία Ασύλου.

Από πλευράς Υπατης Αρμοστείας, η Εμιλι Πέιτζ επισήμανε ότι οι ΛΟΑΤ πρόσφυγες στην Ελλάδα θα πρέπει να έρχονται γρήγορα από τα νησιά στην ενδοχώρα καθώς και ότι περίπου 90 φιλοξενούνται σε διαμερίσματα της Υ.Α.

«Οι διακρίσεις συνεχίζονται»

Η Νορβηγίδα ΛΟΑΤ ακτιβίστρια Μόνικα Κόνγκρουντ κατέρριψε το στερεότυπο του «σκανδιναβικού παραδείσου» για τους πρόσφυγες και δη τους ΛΟΑΤ:

«Μπορεί να είναι ασφαλείς, αλλά διακρίσεις συνεχίζουν να υφίστανται, ειδικά οι τρανς. Υπάρχουν εγκλήματα από ακροδεξιές ομάδες και φαινόμενα που παρατηρήσαμε και στην Ελλάδα. Πολλές φορές ο κρατικός μηχανισμός δεν ξέρει ή δεν μπορεί να βοηθήσει».

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας του ευρωπαϊκού epsilonproject για την ενσωμάτωση των ΛΟΑΤ προσφύγων.

Διεξάγεται σε 5 χώρες και συγκεκριμένα την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κοινή συνισταμένη σε όλα τα κράτη ήταν ο φόβος των ΛΟΑΤ προσφύγων να μιλήσουν ανοιχτά στις Υπηρεσίες Ασύλου, το διπλό ρίσκο κοινωνικού αποκλεισμού που υφίστανται και η ελλιπής εκπαίδευση των στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και των διερμηνέων, οι οποίοι πολλές φορές λόγω πολιτισμικών κριτηρίων δεν θέλουν να μιλήσουν ανοιχτά και συγκεκριμένα για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού που στις κοινωνίες τους θεωρούνται ταμπού.

Οσον αφορά τη χώρα μας, η Ελένη Σακελλαρίου, από το ΚΜΟΠ, επισήμανε ότι αφού έπαψε η Ελλάδα να αποτελεί πέρασμα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προστασία των ΛΟΑΤ προσφύγων από τους ομοεθνείς τους, στέγαση, εκμάθηση της γλώσσας και εξεύρεση εργασίας.

Από πλευράς του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, η Αννα Απέργη αναφέρθηκε στη ρατσιστική επίθεση κατά δύο τρανς προσφύγων στη Λέρο την περασμένη εβδομάδα.

«Το ΣΥΔ έχει χειριστεί 50 περιπτώσεις ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων. Στις 22 από αυτές έχει δοθεί άσυλο. Επτά ήρθαν στο ΣΥΔ μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου σε πρώτο βαθμό. Εχουμε καταθέσει προσφυγή σε δεύτερο βαθμό και περιμένουμε την απόφαση», επισήμανε, τονίζοντας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις κατατίθεται υπόμνημα και καταβάλλεται προσπάθεια η συνέντευξη για άσυλο να γίνεται παρουσία εκπροσώπου του σωματείου.

«Πολλοί διερμηνείς είναι ομοφοβικοί. Οταν έλεγα την ιστορία μου σε Ολλανδό αξιωματικό της Υπηρεσίας Ασύλου, έβλεπα μια απέχθεια στο πρόσωπο του διερμηνέα μου. Οι ΛΟΑΤ πρόσφυγες στα καμπ βρίσκονται στο έλεος των συμπατριωτών τους. Επίσης, πολλές φορές δεν μπορούν να αποδείξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν άσυλο το οποίο παίρνουν ορισμένοι πρόσφυγες που προσποιούνται μια άλλη σεξουαλική ταυτότητα», είπε ο Αρμίν Αχμάντι, Ιρανός πρόσφυγας στην Ολλανδία.

Η ιστορία του Σαμ

«Στη Συρία έπρεπε να συμπεριφέρομαι με έναν συγκεκριμένο “στρέιτ” τρόπο για την οικογένεια και αλλιώς όταν ήμουν με τους φίλους μου. Το ίδιο έπρεπε να κάνω δυστυχώς για 8 μήνες και στο προσφυγικό καμπ όπου έμενα. Τουλάχιστον μετά, εντάχθηκα σε μια ελληνική ΛΟΑΤ ομάδα και με βοήθησαν πολύ», είπε ο Σαμ από τη Συρία.

«Υπάρχει απουσία δομών και διαδικασιών για την προστασία αυτών των ανθρώπων. Δεν πρέπει να υπάρξει άλλη μια γκετοποίηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ενιαία και αδιαίρετα», τόνισε στο κλείσιμο ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.», Δημήτρης Αγγελίδης, που εκτελούσε χρέη συντονιστή.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου σε τρανς πρόσφυγα
Δεκτό έκανε το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το αίτημα μιας τρανς αναγνωρισμένης πρόσφυγα να αναγράφεται στην απόφαση ασύλου και στην άδεια παραμονής της το φύλο και το κύριο όνομά της σύμφωνα με την ταυτότητα...
Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου σε τρανς πρόσφυγα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Μέσα από τα μάτια τους»
«Μόνο η παιδεία μπορεί να σβήσει το μίσος» είναι ένα από τα μηνύματα του βιβλίου «Μέσα από τα μάτια τους», της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, που αφηγείται τις ιστορίες 12 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και πώς έφτασαν...
«Μέσα από τα μάτια τους»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πιο γρήγορα και πιο ασφαλής η άδεια διαμονής
Η νέα ηλεκτρονική άδεια διαμονής, που θα έχει τη μορφή κάρτας και θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα μας, εναρμονίζοντας τα ισχύοντα με το αντίστοιχο...
Πιο γρήγορα και πιο ασφαλής η άδεια διαμονής
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στα σχολεία μας
Το πρώτο «σχολικό street festival τέχνης και αποδοχής» διοργανώθηκε με επιτυχία το Σάββατο στο Θησείο, παρά τον βροχερό καιρό, περνώντας ένα μήνυμα σεβασμού στη διαφορετικότητα από την εκπαίδευση και δίνοντας...
Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στα σχολεία μας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τα χαρτόνια, στον Ελαιώνα μια πόρτα δρόμος...
Στον δρόμο κοιμούνται εδώ και μερικές μέρες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και χώρες της Αφρικής που περιμένουν να φιλοξενηθούν στη δομή του Ελαιώνα. Περισσότεροι από 10 πρόσφυγες, ανάμεσά τους ηλικιωμένος και...
Από τα χαρτόνια, στον Ελαιώνα μια πόρτα δρόμος...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αποδομώντας τον ρατσισμό στο σχολείο
Ενα διαφορετικό μάθημα για την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την έννοια του πρόσφυγα και του μετανάστη και τον τρόπο που ορισμένα ΜΜΕ αναπαράγουν ρατσιστικά στερεότυπα και ψευδείς ειδήσεις, έως και τις θεολογικές...
Αποδομώντας τον ρατσισμό στο σχολείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας