• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  39°C 37.1°C / 41.9°C
  1 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  38°C 33.3°C / 42.7°C
  2 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.0°C / 40.4°C
  2 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  39°C 38.6°C / 38.9°C
  3 BF
  18%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.1°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  38°C 31.2°C / 42.5°C
  3 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  40°C 36.2°C / 41.5°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 32.6°C / 41.3°C
  3 BF
  13%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 34.4°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.9°C / 37.9°C
  4 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.9°C / 34.8°C
  4 BF
  31%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.1°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 39.9°C
  3 BF
  25%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  41°C 34.5°C / 40.9°C
  3 BF
  15%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.5°C / 41.1°C
  2 BF
  10%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.8°C / 34.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  40°C 37.3°C / 42.1°C
  3 BF
  12%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 31.6°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.0°C / 42.8°C
  4 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  42°C 38.8°C / 41.9°C
  4 BF
  10%
EUROKINISSI / AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Οι «δωρεάν» υπηρεσίες της εταιρείας McKinsey

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Λόγο ακόμα και στο οργανόγραμμα του υπό συγκρότηση υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εμφανίζεται να έχει η διεθνής ιδιωτική εταιρεία συμβούλων McKinsey, η οποία, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» («Φέρνουν νέο σκληρό μοντέλο στο σύστημα ασύλου», 6 Δεκεμβρίου 2016), δραστηριοποιείται τουλάχιστον από το περασμένο φθινόπωρο στον επανασχεδιασμό της διαδικασίας ασύλου στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστός ο βαθμός της εμπλοκής της ή οι συγκεκριμένες προτάσεις της ούτε άλλωστε γιατί, από ποιον και με ποιες διαδικασίες επιλέχτηκε.

Η επέκταση των δραστηριοτήτων της ΜcKinsey και στο πεδίο της συγκρότησης οργανογράμματος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αποκαλύφθηκε από δύο αναρτήσεις στη Διαύγεια τη Δευτέρα, με τις οποίες το υπουργείο αποφασίζει «την απ’ ευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών διερμηνείας για την κάλυψη της συνάντησης του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα με τους McKinsey & Company αναφορικά με το οργανόγραμμα του ΥΜΕΠΟ,στις 24/4/2017» και εν συνεχεία την έγκριση της σχετικής δαπάνης, ύψους 372 ευρώ.

Το θολό τοπίο γύρω από την εμπλοκή της εταιρείας στην ελληνική διαδικασία ασύλου και στο καθυστερημένο κατά έξι μήνες οργανόγραμμα του υπουργείου δεν έγινε πιο ξεκάθαρο από τις εξηγήσεις που επιχείρησαν να δώσουν στην «Εφ.Συν.» πηγές του υπουργείου. Αντιθέτως.

Οι πηγές ισχυρίζονταν ότι το οργανόγραμμα παραδόθηκε από το υπουργείο στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης πριν από ένα μήνα και ότι η προχθεσινή συνάντηση του υπουργού με τη McKinsey ήταν «εθιμοτυπική», όπως τη χαρακτήρισαν, και αντανακλά την επιθυμία του υπουργού «να έχει τη γνώμη της εταιρείας για το οργανόγραμμα», το οποίο πάντως «δεν αλλάζει μετά τη συνάντηση».

Ελάχιστα πιο διαφωτιστικές ήταν οι πληροφορίες πηγών του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με τις οποίες το προσχέδιο του οργανογράμματος παραδόθηκε πριν από ένα μήνα από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και επιστράφηκε για να γίνουν διευκρινίσεις και βελτιώσεις σε σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων ζητήματα ανεξαρτησίας της λειτουργίας της υπηρεσίας Ασύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εξετάζει από καιρό το ενδεχόμενο να μεταφέρει ορισμένες από τις δραστηριότητες των υπηρεσιών Ασύλου και Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε επίπεδο διεύθυνσης του υπουργείου, ασκώντας έτσι ακόμα πιο κεντρικό διοικητικό και πολιτικό έλεγχο σε μια πολύπαθη υπηρεσία που έχει επωμιστεί ένα έργο κρίσιμο για το κράτος δικαίου και για τη ζωή όσων ζητούν διεθνή προστασία.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τη McKinsey να δραστηριοποιείται στον τομέα του συντονισμού ελληνικών υπηρεσιών, όπως το Ασυλο, η Υποδοχή και Ταυτοποίηση, η Αστυνομία και το Λιμενικό. Τόσο ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας όσο και πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ισχυριστεί ότι η εταιρεία παρέχει δωρεάν τις συμβουλές της, χωρίς επιβάρυνση του ελληνικού κράτους ή της Ε.Ε.

Ωστόσο, το μέγεθος του έργου και η φύση της εταιρείας, μιας από τις μεγαλύτερες και καλύτερα αμειβόμενες εταιρείες συμβούλων στον κόσμο, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κόστος ή για πιθανά ανταλλάγματα έναντι των συμβουλών της, σε μια περίοδο κατά την οποία σημειώνονται συνεχείς οπισθοχωρήσεις της νομοθεσίας και της πρακτικής της διαδικασίας ασύλου στην Ελλάδα.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
Για το επόμενο βήμα της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών ετοιμάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, τόσο ως προς την απόκτηση δεξιοτήτων όσο και ως προς...
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η... σκούπα δεν γέμισε το φαράσι
Πενιχρά αποτελέσματα απέδωσε τεράστια αστυνομική επιχείρηση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου με στόχο τη σύλληψη και απέλαση προσφύγων των οποίων η αίτησή τους για άσυλο έχει απορριφθεί σε...
Η... σκούπα δεν γέμισε το φαράσι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ανεξάρτητες Επιτροπές» για γρήγορες απελάσεις
Eυθυγραμμισμένες με την πολιτική της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης για γρήγορες απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία είναι στο σύνολό τους οι μέχρι τώρα γνωστές αποφάσεις των νέων Ανεξάρτητων Επιτροπών...
«Ανεξάρτητες Επιτροπές» για γρήγορες απελάσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρόσφυγες με ταυτότητα και μετρητά
Καταγραφή όλων των προσφύγων και μεταναστών, ηλεκτρονική κάρτα με την οποία θα γίνονται οι διαδικασίες έκδοσης άδειας παραμονής, χρήματα που θα δίνονται απευθείας στους φιλοξενούμενους των καταυλισμών αλλά και...
Πρόσφυγες με ταυτότητα και μετρητά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
111 πρόσφυγες έφυγαν, χιλιάδες... περιμένουν
Αλλοι 111 πρόσφυγες από τη Συρία ταξίδεψαν χθες το πρωί από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Φινλανδία και προστέθηκαν στους 5.400 πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε....
111 πρόσφυγες έφυγαν, χιλιάδες... περιμένουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταρρέει ο ευρω-μηχανισμός ασύλου
Την τακτική της Ε.Ε. να δημιουργεί «βελονιά τη βελονιά» το «κέντημα» ενός κατηγορητηρίου προς την Ελλάδα για το προσφυγικό, βασισμένο σε ψέματα, μισές αλήθειες και αποσιώπηση της ευθύνης και των ελλείψεων της...
Καταρρέει ο ευρω-μηχανισμός ασύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας