• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.6°C / 19.2°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.9°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.0°C / 16.0°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 2.9°C / 11.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 13.2°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 9.5°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 20.2°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 16.8°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 11.5°C / 17.2°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 19.4°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 10.3°C / 16.6°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 16.2°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  1 BF
  59%
AP PHOTO / VADIM GHIRDA

Προσφυγόπουλα στην πορνεία: η «επιδημία» της διπλανής πόρτας

 • A-
 • A+

Τα φαινόμενα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων προσφύγων στην Ελλάδα, όρος που περιγράφει τη συμμετοχή ανηλίκων, με τη συναίνεσή τους ή χωρίς, σε σεξουαλική πράξη έναντι χρηματικού ή άλλου ανταλλάγματος, όπως και της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στις προσφυγικές δομές αναδεικνύει η έκθεση «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης: η αυξανόμενη επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης μεταναστών παιδικής ηλικίας στην Ελλάδα» που πραγματοποίησε το Κέντρο για την Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι και αδρανείς για περιόδους που ξεπερνούν τους οκτώ μήνες και καθώς έχουν εξαντληθεί οι οικονομικοί τους πόροι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αρχίζουν να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους να κερδίσουν χρήματα, νόμιμους ή παράνομους, προκειμένου να επιβιώσουν ή να πληρώσουν διακινητές για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

»Με δεδομένο ότι είναι πολύ περιορισμένες οι διαθέσιμες επιλογές να βγάλουν εισόδημα, οι ανήλικοι κατευθύνονται σε επικίνδυνες και παράνομες δραστηριότητες για να πληρώσουν διακινητές, οι οποίες περιλαμβάνουν την κλοπή, τη διακίνηση ναρκωτικών και το σεξ έναντι ανταλλάγματος», σημειώνει η έκθεση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λέσβο και τη Χίο και βασίζεται σε συνεντεύξεις με 24 ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο πεδίο και έχουν γνώση της κατάστασης, ανάμεσα στους οποίους ψυχολόγοι, γιατροί, κυβερνητικά στελέχη, δικηγόροι και μέλη οργανώσεων, όπως και σε παρατήρηση πεδίου στην πλατεία Βικτωρίας και στο Πεδίον του Αρεως.

Σύμφωνα με την έκθεση, το φαινόμενο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων προσφύγων είναι εκτεταμένο.

Τα θύματα ζουν σε δομές της Αττικής ή και σε αγροτικές περιοχές και επισκέπτονται μέρη όπου μαθαίνουν από φίλους, γνωστούς και επιτήδειους ότι μπορούν να κάνουν σεξ έναντι ανταλλάγματος, ενώ συχνά παραπληροφορούνται για την τιμή και παρασύρονται από ψεύτικες υποσχέσεις. Θύτες είναι άντρες ηλικίας άνω των 35, με την πλειονότητα να είναι αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας.

Οταν γίνεται η προσέγγιση των ανηλίκων, συζητείται το αντίτιμο και το μέρος όπου θα γίνει η σεξουαλική πράξη.

Οι τιμές είναι υπό διαπραγμάτευση, αλλά σπάνια ξεπερνούν τα 15 ευρώ τη φορά, ενώ το μέρος μπορεί να είναι το σπίτι του ενηλίκου, ένα ξενοδοχείο ή το πάρκο. Η συναλλαγή διευκολύνεται από τη συνήθη αδιαφορία τρίτων που τυχαίνει να βρίσκονται μπροστά, αλλά σπάνια παρεμβαίνουν.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση επιβαρύνει ψυχολογικά τα θύματα, που συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και έντονης ντροπής, ενώ τα κάνει πιο ευάλωτα σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης αλκοόλ και ουσιών.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρατηρείται αύξηση των αναφορών για περιστατικά σεξουαλικής βίας στις προσφυγικές δομές με δράστες κυρίως ενήλικους πρόσφυγες άντρες και θύματα ανήλικους πρόσφυγες κάθε φύλου.

«Αν και είναι δύσκολο να μετρηθεί η έκταση του φαινομένου, οι πηγές μας υποστηρίζουν πως, παρότι είναι σαφώς εκτεταμένο, οι αναφορές είναι λίγες σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά, αφού τα θύματα φοβούνται να τα αναφέρουν», σημειώνει η έκθεση, καθώς δεν θέλουν να θυματοποιηθούν ξανά ή από φόβο της εκδίκησης των δραστών.

Η έκθεση επισημαίνει τα σημαντικά κενά ασφάλειας στους καταυλισμούς, όπου συχνά δραστηριοποιούνται εγκληματικές ομάδες, τις υποτυπώδεις και προβληματικές συνθήκες διαβίωσης, την καθυστέρηση της διαδικασίας ασύλου, οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης, όπως και τη δυσπιστία των ανήλικων προσφύγων απέναντι στην αστυνομία και τις αρχές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αστυνομικής βίας... συνέχεια
Στον μέχρι σήμερα γνωστό κατάλογο των προσφύγων που χτυπήθηκαν άγρια την περασμένη εβδομάδα στη Μόρια, προστίθεται η υπόθεση του Ν. από τη Σενεγάλη. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, 4 αστυνομικοί τον...
Αστυνομικής βίας... συνέχεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νεκρός 16χρονος στον δρόμο για την Ευρώπη
Η ευρωπαϊκή πολιτική των κλειστών συνόρων, που αναγκάζει τους πρόσφυγες να καταφεύγουν στα δίκτυα των διακινητών και να πραγματοποιούν το ταξίδι προς την ασφάλεια της Ε.Ε. μέσα από επικίνδυνες θαλάσσιες...
Νεκρός 16χρονος στον δρόμο για την Ευρώπη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γιατί μόνο στην Κω;
Πλοίο χωρητικότητας 2.000-2.500 θέσεων αποφάσισε να μεταφέρει άμεσα η κυβέρνηση στο λιμάνι της Κω. Προς το παρόν, οι πρόσφυγες που στοιβάζονται στο μικρό ανοιχτό γήπεδο Ανταγόρα, ζουν δραματικές καταστάσεις....
Γιατί μόνο στην Κω;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επικείμενη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παλλήνη οργανώνουν ορισμένοι στην πόλη, σε μια εμφανή προσπάθεια υποκίνησης ξενοφοβικών αντιδράσεων και καλλιέργειας φόβου,...
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τελειώνει το μαρτύριο για 14 ασυνόδευτους ανηλίκους
Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η μεταφορά 14 ασυνόδευτων ανηλίκων από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Εβρου, όπου ζουν αντιμέτωποι με τραυματικές συνθήκες, σε κατάλληλο ξενώνα φιλοξενίας με πολύ...
Τελειώνει το μαρτύριο για 14 ασυνόδευτους ανηλίκους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μόρια: σαν σε εμπόλεμη ζώνη
Είκοσι τρία περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βίας καταγράφηκαν στη Μόρια -σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα- το τελευταίο 9μηνο, ενώ 150 με 200 παιδιά έχουν εμφανίσει λοιμώξεις του αναπνευστικού,...
Μόρια: σαν σε εμπόλεμη ζώνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας