• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.2°C / 12.6°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.5°C / 8.0°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 11.2°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 6.9°C
  3 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 7.3°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.2°C / 4.4°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.7°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 12.5°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 8.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.7°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.6°C / 8.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.9°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.5°C / 7.1°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 9.4°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 4.8°C / 9.9°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.8°C / 12.8°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.1°C / 7.1°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 8.1°C
  0 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  69%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ανεκτικοί με τους πρόσφυγες δύο στους τρεις Αθηναίους

 • A-
 • A+

Ανεκτικοί... μέχρι ενός ορίου μοιάζουν οι Αθηναίοι απέναντι στους πρόσφυγες.

Δύο στους τρεις παραδέχονται ότι η εγκατάσταση προσφύγων στη γειτονιά τους δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα.

Πάνω από τους μισούς, παρά την οικονομική κρίση, έδειξαν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα συμφωνούν με την εγγραφή προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία.

Ωστόσο, οι περισσότεροι διαφωνούν με τη δημιουργία τεμένους.

Απογοήτευση προκαλεί την ίδια στιγμή ότι είναι κατά τι περισσότεροι οι Αθηναίοι που θεωρούν ότι οι πρόσφυγες «μάλλον αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας» έναντι όσων πιστεύουν το αντίθετο.

Πρόκειται για μερικά από τα -ανά περιπτώσεις αντιφατικά- ευρήματα έρευνας κοινής γνώμης της Public Issue για το Παρατηρητήριο Προσφυγικών Ροών του Δήμου Αθηναίων, η οποία για πρώτη φορά φωτίζει τις απόψεις των Αθηναίων για το προσφυγικό ζήτημα. Παρουσιάστηκε χθες στο δημαρχιακό μέγαρο. Διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2016.

Αποτελεί μια τριπλή έρευνα, καθώς ταυτόχρονα εμπεριέχει την απογραφή του πληθυσμού των 1.600 προσφύγων που φιλοξενούνταν μεταξύ Δεκεμβρίου 2016-Ιανουαρίου 2017 στον Ελαιώνα και 901 που φιλοξενούνταν την εποχή εκείνη σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα (πρόγραμμα Υπατης Αρμοστείας ΟΗΕ), αλλά και το πώς οι ίδιοι νιώθουν στην Αθήνα.

Ας δούμε πρώτα, όμως, τη στάση των Αθηναίων απέναντι στην ενσωμάτωση των προσφύγων.

Στην ενότητα αυτή είναι συντριπτικό (72%) το ποσοστό των ερωτηθέντων που συμφωνεί ότι τα παιδιά των προσφύγων πρέπει να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία (διαφωνεί το 14%) και ομοίως (65%) όσων συμφωνούν με την εγγραφή προσφυγόπουλων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (διαφωνεί το 16%).

Ομως, το 44% διαφωνεί με την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα (συμφωνεί το 40%). Αντιθέτως, η πλειονότητα των Αθηναίων (52%) που συμμετείχε στην έρευνα συμφωνεί με τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου στην πόλη (διαφωνεί το 28%).

Διχασμένοι είναι οι ερωτηθέντες αναφορικά με τον τόπο διαμονής των προσφύγων: το 43% δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να ζουν σε διαμερίσματα στην πόλη, ενώ το 38% τάχθηκε υπέρ της διαμονής τους σε ειδικούς ξενώνες φιλοξενίας μόνο για πρόσφυγες.

Διχασμένοι επίσης εμφανίζονται οι Αθηναίοι σε θέματα παροχής αδειών εργασίας στους πρόσφυγες: το 50% είναι υπέρ, το 37% κατά.

Πάντως, το 54% εκτιμά ότι οι πρόσφυγες «μάλλον δεν μπορούν να ενσωματωθούν» στην ελληνική κοινωνία.

Σε σχετική ερώτηση, το 44% εξέφρασε τη γνώμη ότι οι πρόσφυγες «μάλλον αποτελούν απειλή» για την ασφάλεια της χώρας (δεν αποτελούν απειλή, απάντησε το 41%).

Και αυτό παρότι προκύπτει από την έρευνα ότι οι Αθηναίοι θεωρούν φιλήσυχους τους πρόσφυγες: το 66% θεωρεί πως η παρουσία τους στη γειτονιά τους δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, ποσοστό που αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο (51%) του ίδιου έτους.

Εμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες (παρέχοντας τρόφιμα, ρούχα κ.λπ.) δήλωσε ότι έδειξε το 57% των Αθηναίων, στάση που κυριαρχεί ακόμη και σε όσους δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες (55%) ή είναι άνεργοι (58%).

Ασφαλείς στη συντριπτική τους πλειονότητα δηλώνουν ότι αισθάνονται οι πρόσφυγες στην Αθήνα (93% στον Ελαιώνα, 97% στα διαμερίσματα).

Ακόμη δηλώνουν ότι δεν έχουν πέσει θύματα κάποιου περιστατικού ξενοφοβίας (88% στον Ελαιώνα, 97% στα διαμερίσματα).

Το 95% όσων μένουν στα διαμερίσματα δηλώνουν ότι έχουν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους.

Οι πρόσφυγες που διαμένουν σε διαμερίσματα δήλωσαν ότι η βοήθεια που έχουν λάβει από τη στιγμή που έφτασαν στην Αθήνα ήταν κατά κύριο λόγο από τις ΜΚΟ (47%), Ελληνες πολίτες (16%), την Εκκλησία (10%) και τους συμπατριώτες τους στην Ελλάδα (6%).

Οσον αφορά τους φιλοξενούμενους στον Ελαιώνα, ξεχωρίζει η δυσαρέσκεια του 90% για το φαγητό, αν και το 55% κρίνει τις συνθήκες διαβίωσης καλές. 

Μόνο το 5% όμως δηλώνει ότι επιθυμεί να μείνει στην Ελλάδα. Το 60% επιθυμεί να πάει σε άλλη χώρα, κατά προτίμηση (61% εξ αυτών) στη Γερμανία.

Μέση ηλικία των προσφύγων που φιλοξενούνται είτε στον Ελαιώνα είτε στα διαμερίσματα είναι τα 20 χρόνια.

Κάτω των 18 ετών είναι το 48% και μόλις 1% άνω των 65 ετών. Απαριθμούν συνολικά 534 οικογένειες (33% νοικοκυριών είναι μονομελή) και οι περισσότεροι αρχηγοί των οικογενειών προέρχονται από αστικά κέντρα και μεσαία ή υψηλά εισοδήματα.

Το 65% έχει υποβάλει αίτηση για άσυλο.

Οι δηλώσεις του Καμίνη

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, συνολικά στην πόλη σήμερα φιλοξενούνται περίπου 18.000 πρόσφυγες: 2.500 στον Ελαιώνα, 1.600 σε διαμερίσματα μέσω της συνεργασίας του δήμου με την Υπατη Αρμοστεία, 2.500-3.000 σε καταλήψεις και οι υπόλοιποι σε διαμερίσματα με τη στήριξη ΜΚΟ.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε την ανάγκη ίσης κατανομής των προσφύγων ανά την ελληνική επικράτεια.

Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, αλλά άφησε και αιχμές προς την ΚΕΔΕ για έλλειψη βούλησης συνεννόησης, λέγοντας ότι όσο η Ενωση των δημάρχων αδρανεί, «την κρίση πληρώνει η Αθήνα».

Τόνισε, τέλος, το αίτημά του να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την αναλογική κατανομή των προσφύγων ανά την επικράτεια.

Στην αγορά της Αθήνας πηγαίνουν οι δαπάνες τους

Στην τοπική αγορά της Αθήνας κατευθύνεται ανά εβδομάδα ένα ποσό 132 ευρώ, κατά μέσο όρο, από τις δαπάνες μιας μόνο οικογένειας προσφύγων που διαμένει σε διαμερίσματα στην Αθήνα, χρήματα που διατίθενται κυρίως για την αγορά τροφίμων/ποτών και φροντίδας βρεφών.

Η πλειονότητα των νοικοκυριών των προσφύγων χρησιμοποιεί προπληρωμένες ή χρεωστικές κάρτες.

Αντίστοιχα, μια οικογένεια που διαμένει στον Ελαιώνα ξοδεύει 78 ευρώ την εβδομάδα, τα οποία διατίθενται κυρίως σε αγορά τροφίμων/ποτών και καρτών τηλεφωνίας.

Βεβαίως, η τοπική οικονομία ενισχύεται και από τα ποσά που καταβάλλονται για τα ενοίκια.

Μηδενικές είναι οι δαπάνες για εφημερίδες και περιοδικά.

Στον τομέα της πληροφόρησης προκύπτουν ενδιαφέροντα ευρήματα: το 72% των αρχηγών των 534 προσφυγικών οικογενειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι δεν παρακολουθεί τις ειδήσεις στην Ελλάδα (κάθε ημέρα ή συχνά, απάντησε το 6%).

Πολύ πιθανό να οφείλεται και στο ζήτημα της γλώσσας.

Να σημειωθεί εδώ πάντως ότι το 55% των 534 οικογενειαρχών δήλωσε ότι δεν θέλει να μάθει ελληνικά.

Θέλει να μάθει το 22%, μαθαίνει ήδη ελληνικά το 19%, μιλά την ντόπια γλώσσα το 3%.

Ποτέ δεν παρακολουθεί τις ειδήσεις στη χώρα καταγωγής του το 22%.

Καθημερινή ενημέρωση για την επικαιρότητα στη χώρα του δηλώνει ότι έχει το 39%.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αύξηση-ρεκόρ για τους κρατούμενους ασυνόδευτους στην Αμυγδαλέζα
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που κρατούνται στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, στο λεγόμενο καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης».
Αύξηση-ρεκόρ για τους κρατούμενους ασυνόδευτους στην Αμυγδαλέζα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επικείμενη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παλλήνη οργανώνουν ορισμένοι στην πόλη, σε μια εμφανή προσπάθεια υποκίνησης ξενοφοβικών αντιδράσεων και καλλιέργειας φόβου,...
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά που αιτούνται άσυλο κρούει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει άμεσα νέο αποτελεσματικό σχεδιασμό για την εκπαίδευση...
Εκατοντάδες προσφυγάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείου και φέτος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε σπίτια και οι δομές που θα κλείσουν
​Είκοσι με είκοσι δύο προσφυγικά καμπ από τα 44 που λειτουργούν σε όλη τη χώρα θα κλείσουν μέχρι τέλους 2017 και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη θα μείνουν σε λειτουργία μόνο το πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου»...
Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε σπίτια και οι δομές που θα κλείσουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αθήνα, ένας φιλόξενος δήμος
Εφικτό κρίνει η Υπατη Αρμοστεία τον στόχο δημιουργίας 20.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων μέχρι το τέλος του χρόνου, σε διαμερίσματα ανά τη χώρα. Ο συνολικός αριθμός θέσεων που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα...
Αθήνα, ένας φιλόξενος δήμος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
44.360 μεγάλα «ευχαριστώ»
Καθώς η καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου» φτάνει στο τέλος της, έχοντας βρει όλους αυτούς τους μήνες ανέλπιστη ανταπόκριση από δεκάδες χιλιάδες μαθητές που στάθηκαν με μεγαλοψυχία και αλληλεγγύη στο πλευρό των...
44.360 μεγάλα «ευχαριστώ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας