Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά για την προσφυγή Σεραφείμ για το Σύμφωνο Συμβίωσης
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά για την προσφυγή Σεραφείμ για το Σύμφωνο Συμβίωσης

  • A-
  • A+

Να διευκρινίσει η Εκκλησία αν εξακολουθεί να ισχύει η επίσημη θέση της ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης αποτελεί δικαίωμα και αρμοδιότητα του κράτους, ζητά το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την προσφυγή κατά του Συμφώνου Συμβίωσης που κατέθεσε στο ΣτΕ ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, γνωστός για τις ακραίες ομοφοβικές δηλώσεις του.

«Η Εκκλησία οφείλει μια ξεκάθαρη απάντηση στον λαό για το εάν παραμένουν ανεκτές στους κόλπους της τέτοιου είδους φαρισαϊκού τύπου πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν στις δηλώσεις της Ιεράς Συνόδου και που μόνο στόχο έχουν τον εντυπωσιασμό των φανατικών “πιστών”. 
»Τέλος, θα βοηθούσε να είναι ξεκάθαρο εάν θεωρεί πως κινήσεις που ταυτίζονται με την ακροδεξιά και νεοναζιστική ατζέντα, μπορούν ταυτόχρονα να συμβαδίζουν με τη διδασκαλία της και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ομάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Έκφρασης και Ταυτότητας Φύλου του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης στις αρμόδιες επιτροπές στη Βουλή, η Εκκλησία «δεν έρχεται να διδάξει άρνηση στο δικαίωμα του κράτους να ρυθμίσει τις σχέσεις του με τους πολίτες» και «ό,τι άλλο βρίσκεται πέρα από τη δική της διδασκαλία, δεν μπορεί να αποτελέσει και δικό της αντικείμενο αρμοδιότητας».

Η Ομάδα καλεί την κυβέρνηση να επισπεύσει τη θεσμοθέτηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί με στόχο την προάσπιση της ισονομίας των ΛΟΑΤ πολιτών, μεταξύ των οποίων η νομοθετική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου και η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου ώστε να διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η νέα προσφυγή του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ κατά του Συμφώνου Συμβίωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι ήδη πάμπολλες οι φορές που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίσκεται στο στόχαστρο συντηρητικών κύκλων της Εκκλησίας. Ήδη από την ημέρα κατάθεσής του στη δημόσια διαβούλευση, γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κινητοποίησης μηχανισμών όλου του αντιδραστικού φάσματος ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

»Κατά πρώτον, θα πρέπει η ίδια η Εκκλησία να ξεκαθαρίσει αν η άποψή της εκφράζεται μέσα από κινήσεις σαν του Μητροπολίτη Σεραφείμ ή εάν, αντιθέτως, παραμένει σύμφωνη με την τοποθέτηση του εκπροσώπου της στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Θυμίζουμε τη ρητή διατύπωση πως η Εκκλησία «δεν έρχεται να διδάξει άρνηση στο δικαίωμα του κράτους να ρυθμίσει τις σχέσεις του με τους πολίτες» και πως «ό,τι άλλο βρίσκεται πέρα από τη δική της διδασκαλία, δεν μπορεί να αποτελέσει και δικό της αντικείμενο αρμοδιότητας».

»Η Εκκλησία οφείλει μια ξεκάθαρη απάντηση στο λαό για το εάν παραμένουν ανεκτές στους κόλπους της τέτοιου είδους φαρισαϊκού τύπου πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν στις δηλώσεις της Ιεράς Συνόδου και που μόνο στόχο έχουν τον εντυπωσιασμό των φανατικών “πιστών”. Τέλος, θα βοηθούσε να είναι ξεκάθαρο εάν θεωρεί πως κινήσεις που ταυτίζονται με την ακροδεξιά και νεοναζιστική ατζέντα, μπορούν ταυτόχρονα να συμβαδίζουν με τη διδασκαλία της και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο.

»Από μεριάς μας υπενθυμίζουμε πως αταλάντευτη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σταθεροποίηση και ενίσχυση τέτοιου είδους πολικών παρεμβάσεων με στόχο την αποκατάσταση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτές ορίζονται τόσο από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, όσο και από τις πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, τα διεθνή και εγχώρια κινήματα καθώς και τις ξεκάθαρες συνεδριακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

»Το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης, ο Νόμος Ίσης Μεταχείρισης, η Θεματική Εβδομάδα στα σχολεία, καθώς και το επικείμενο νομοσχέδιο για το δικαίωμα αντιστοίχησης της Ταυτότητας Φύλου με τα νομικά έγραφα του κάθε άτομου, καταδεικνύουν απερίφραστα την πολιτική μας στόχευση. Επιπλέον, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης ενάντια στην έμφυλη βία, καθώς και η απαραίτητη αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου με στόχο τη συμπερίληψη όλων των σύγχρονων μορφών οικογένειας που έχουν αφεθεί προς το παρόν στον αέρα, ορίζουν για εμάς έναν ολοκληρωμένο πρώτο κύκλο δικαιωματικών παρεμβάσεων όσο αφορά τα ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

»Υπό αυτό το πρίσμα καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να επισπεύσουν τις εργασίες τους πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα, αξιολογώντας ως αδιανόητες και εχθρικές απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας τις πιέσεις που διακατέχονται απ' άκρη ως άκρη από το στοιχείο της μισαλλοδοξίας».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ΕΨΕ για τις ρατσιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις κληρικών
Με αφορμή αντιδράσεις λειτουργών της εκκλησίας ως προς τις παραλλαγές σεξουαλικού προσανατολισμού η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι είναι στη διάθεση της Αρχιεπισκοπής για τη...
Η ΕΨΕ για τις ρατσιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις κληρικών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ζητά το Σωματείο Διεμφυλικών
Οσο παραμένει το νομικό κενό στο θέμα των εγγράφων ταυτότητας των τρανς και καθυστερεί η υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει ένα ζήτημα που δυσκολεύει...
Τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ζητά το Σωματείο Διεμφυλικών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τους ΛΟΑΤ από το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ
Με δημόσια συζήτηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ εγκαινιάζει για φέτος τις δράσεις της με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών η Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Eκφρασης και Ταυτότητας Φύλου...
Εκδήλωση για τους ΛΟΑΤ από το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διαστροφή η συμβίωση εκτός γάμου, λέει η Εκκλησία της Κύπρου
Υπογραμμίζεται πως η χριστιανική διδασκαλία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ομοφυλοφιλία και ούτε να δεχθεί τη συμβίωση ομοφυλοφίλων ατόμων.
Διαστροφή η συμβίωση εκτός γάμου, λέει η Εκκλησία της Κύπρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ασυγχώρητο αμάρτημα της μισαλλοδοξίας!
Αμετανόητος και προκλητικός εμφανίστηκε στην επιστολή παραίτησής του προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν… μάρτυρα.
Το ασυγχώρητο αμάρτημα της μισαλλοδοξίας!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εχουν πράγματι αλλάξει τα πάντα; 
Οπωσδήποτε υπάρχει αύξηση της ορατότητας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και χώρων στον δημόσιο λόγο και αυτή η εξέλιξη είναι θετική. Αλλά δεν εξαφανίστηκαν ούτε η ομοφοβία ούτε η τρανσφοβία.
Εχουν πράγματι αλλάξει τα πάντα; 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας