• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 8.3°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 16.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 7.7°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.6°C / 2.9°C
  5 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 15.6°C
  3 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 16.4°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 15.7°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 15.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.5°C
  2 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 14.5°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.1°C
  4 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 9.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.2°C / 8.4°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  3 BF
  83%

Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Τίνα Σταυρινάκη, Βασιλική Γεωργιάδου, Εύα Σπίνου

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η αλληλεγγύη συνυπάρχει με την ξενοφοβία

 • A-
 • A+

Αν το 2015 θεωρείται η χρονιά της αλληλεγγύης, το 2016 ξεσκεπάζει το πρόσωπο της ξενοφοβίας που είναι βαθιά ριζωμένη σε μερίδα της ελληνικής κοινωνίας και βέβαια προϋπάρχει του προσφυγικού ζητήματος και της οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περασμένη χρονιά σημαδεύτηκε από την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. και Τουρκίας της 18ης Μαρτίου και τον εγκλωβισμό πλήθους προσφύγων στα νησιά.

Σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, η αλληλεγγύη συνυπάρχει ταυτόχρονα με ξενοφοβικά στοιχεία, που ενίοτε φτάνουν και στη βία και τη βαρβαρότητα, όπως τόνισε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης για το 2016 του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Φυσικά οι ρατσιστικές επιθέσεις μειώθηκαν δραστικά μετά την ποινική δίωξη σε βάρος της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής το 2013 και κυρίως μετά την έναρξη της δίκης το 2015, όμως, όπως προκύπτει από τις καταγραφές του Δικτύου, τα κρούσματα ρατσιστικής βίας παραμένουν, ενώ τα στοιχεία δείχνουν μια ροπή προς την επανεμφάνιση οργανωμένων ή άτυπων ομάδων, χωρίς ωστόσο η τάση αυτή να είναι κυρίαρχη.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση που παρουσίασε η Τίνα Σταυρινάκη, βοηθός συντονίστρια του Δικτύου, οι καταγραφές των επιθέσεων το 2016 μειώθηκαν σε σχέση με το 2015 και αυτό οφείλεται σε λόγους όπως η πλαισίωση και η στέγαση μέρους του προσφυγικού πληθυσμού, η οποία έχει λειτουργήσει προληπτικά και προστατευτικά για τα θύματα, ή στο γεγονός ότι οι περισσότερες οργανώσεις-μέλη του Δικτύου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού, με αποτέλεσμα να δίνεται έμφαση στις κατεπείγουσες ανάγκες των προσφύγων.

Ειδικότερα, στα 95 καταγεγραμμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 130 θύματα, περιλαμβάνονται σοβαρές βίαιες ενέργειες που προσομοιάζουν σε αντίστοιχα περιστατικά προηγούμενων χρόνων, καθώς επίσης και άλλα που ευδοκίμησαν στις συνθήκες του εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά.

Από τις καταγραφές ξεχωρίζει η περίπτωση αιτούντος άσυλο, ο οποίος δέχτηκε πέτρα στο κεφάλι τον Νοέμβριο στη Χίο και αργότερα υποχρεώθηκε να υποβληθεί σε νευροχειρουργική επέμβαση στη Λέσβο. Το περιστατικό προφανώς εντάσσεται στο πλαίσιο των γνωστών εγκληματικών επιθέσεων χρυσαυγιτών σε βάρος προσφύγων και αλληλέγγυων εκείνες τις μέρες.

Ξεχωρίζει επίσης ο εμπρησμός, από αγνώστους, της εισόδου κτιρίου που προοριζόταν για πρόσφυγες και στη συνέχεια η στοχοποίηση και οι σοβαρές απειλές από ομάδες 7-15 ατόμων σε βάρος του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων που συνεισέφεραν στη στέγαση των προσφύγων.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, οι ομάδες αυτές δεν απαρτίζονταν από περίοικους, ενώ είχε πραγματοποιηθεί και πορεία κατά της στέγασης των προσφύγων, στην οποία είχε ηγετικό ρόλο βουλευτής της Χρυσής Αυγής (προφανώς η καταγραφή αφορά την παρουσία του Η. Κασιδιάρη τον Νοέμβριο στα Σεπόλια).

Το Δίκτυο επισημαίνει ότι «αν και το πλέγμα της αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί ανατρέπει τη δυναμική οικειοποίησης αντιδράσεων πολιτών από ομάδες που είτε πυροδοτούν αντιδράσεις είτε δράττονται της ευκαιρίας να προσελκύσουν υποστηρικτές, γίνεται αντιληπτό ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον πολιτικό λόγο δύναται να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση και να αποθρασύνει τις ομάδες με ακραίες ρατσιστικές ιδεολογίες».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, χαιρετισμό απηύθυναν η Μαρία Γιαννακάκη, γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ο Γεώργιος Σταυρόπουλος, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ομιλητές ήταν η Βασιλική Γεωργιάδου, αναπλ. καθηγήτρια στο Πάντειο, ο δημοσιογράφος Γιάννης Στεβής από τη Χίο, η Ελένη Καραγιάννη, συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων στο κέντρο του Σχιστού και η Εύα Σπίνου, ψυχολόγος της Colour Youth.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις που προσπαθούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οκτώ συλλήψεις για βία στη Λέρο
Για τη βιαιοπραγία εναντίον δέκα προσφύγων τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης κατηγορούνται 8 άτομα, που αφέθησαν ελεύθερα, αφού είχε παρέλθει η διαδικασία του αυτόφωρου. Οι δράστες άλλων τριών επιθέσεων...
Οκτώ συλλήψεις για βία στη Λέρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζούμε τον... μύθο μας για τους μετανάστες
​Παγιδευμένοι σε ξενοφοβικές δοξασίες που θέλουν τους μετανάστες να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, παίρνοντας τις δουλειές των Ελλήνων, και να υποβαθμίζουν την πολιτιστική ζωή εμφανίζονται οι...
Ζούμε τον... μύθο μας για τους μετανάστες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κακοποίηση ανήλικων προσφύγων στο Τμήμα
Πάνω από επτά ώρες χωρίς τροφή έμειναν πέντε παιδιά και δύο ενήλικοι στο Α.Τ. Ομονοίας. Δέχτηκαν σωματική βία και εξύβριση με ρατσιστικό και σεξουαλικό περιεχόμενο. Τη σοβαρότατη καταγγελία κάνουν η Ενωση...
Κακοποίηση ανήλικων προσφύγων στο Τμήμα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ρίχνουν δίχτυ στα θολά νερά της ξενοφοβίας
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. πλαισιώνουν και υποστηρίζουν τη νεοσύστατη «Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα» η οποία, υιοθετώντας ακροδεξιά ρητορική, καλεί με ανυπόγραφη αφίσα και θολά συνθήματα σε ακόμη μία...
Ρίχνουν δίχτυ στα θολά νερά της ξενοφοβίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων στη Μόρια Λέσβου
Οι επιπτώσεις του μακρόχρονου εγκλεισμού των ανήλικων προσφυγόπουλων στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο έγιναν και προχθές το βράδυ ορατές, και μάλιστα με ιδιαίτερα οξύ τρόπο. Μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε μέσα...
Συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων στη Μόρια Λέσβου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας