Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρά την αλληλεγγύη, παραμένει η ξενοφοβία

Η Έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας παρουσιάστηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ

ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Παρά την αλληλεγγύη, παραμένει η ξενοφοβία

  • A-
  • A+

Την ετήσια έκθεσή του για το 2016 παρουσίασε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στην οποία διαπιστώνει ότι ενώ ο αριθμός των συμβάντων εις βάρος μεταναστών, προσφύγων ή ΛΟΑΤΚΙ έχει μειωθεί, οι σοβαρές ρατσιστικές επιθέσεις, με άσκηση βίας έχουν αυξηθεί.

Ο τίτλος της φετινής έκθεσης είναι «Η ελληνική κοινωνία στο μεταίχμιο μεταξύ αλληλεγγύης και ξενοφοβίας» και αποτυπώνει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γιώργο Τσαρμπόπουλο, «το γεγονός ότι στην Ελλάδα συνυπάρχουν δύο χαρακτηριστικά, η ανοιχτή αγκαλιά προς τους πρόσφυγες, με τα στοιχεία ξενοφοβίας που φτάνουν μέχρι και τη βαρβαρότητα».

Ειδικότερα, το 2016 σημειώθηκε μείωση των καταγραφών περιστατικών κατά προσφύγων και μεταναστών, όμως στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών, τα θύματα υπέστησαν σωματικές βλάβες σε συνδυασμό με εξύβριση, απειλές και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Σημαντικό εύρημα της έκθεσης είναι επίσης ότι παρατηρείται μείωση των καταγραφών επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε σχέση με το 2015, με τον αριθμό τους ωστόσο να παραμένει υψηλός. Επίσης, σταθερός παραμένει ο αριθμός των καταγραφών αντισημιτικών περιστατικών, όπως οι βεβηλώσεις μνημείων και ιερών χώρων.

Ένστολοι και δημόσιοι υπάλληλοι

Η Έκθεση διαπιστώνει μείωση στα περιστατικά στα οποία εμπλέκονται ένστολοι δράστες.

Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιστατικών, ένστολοι, όπως καταγγέλλουν τα ίδια τα θύματα, κακομεταχειρίστηκαν ασυνόδευτους ανηλίκους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση εκφράζει προβληματισμό για το γεγονός ότι καταγράφονται περιστατικά με δράστες δημόσιους υπαλλήλους, κυρίως λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών των περιστατικών και όχι τόσο λόγω του αριθμού τους.

Σημαντικό εύρημα της έκθεσης ότι εντοπίζεται προοδευτική βελτίωση στην αντιμετώπιση από τις αρχές του εγκλήματος με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Η Μαρία Γιαννακάκη

Προλογίζοντας την εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε η έκθεση, η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, τόνισε ότι «η καταπολέμηση του ρατσισμού είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί η ρατσιστική βία είναι απειλή για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Ελάχιστα όμως θα κατορθώσει η πολιτεία, χωρίς την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των πολιτών. Γι’ αυτό θεωρούμε κρίσιμη τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών, μέσω της θεσμοθέτησης του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την γ.γ. Διαφάνειας, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, μεταξύ των οποίων είναι η προώθηση της επιμόρφωσης των δικαστών και των εισαγγελέων για το ρατσιστικό έγκλημα, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστών και με διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ο ορισμός ειδικών εισαγγελέων για το ρατσιστικό έγκλημα, η κατάρτιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και η βελτίωση της κοινής βάσης δεδομένων του υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ. για τα ρατσιστικά εγκλήματα.

Τα στοιχεία της έκθεσης

Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2016, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων 95 περιστατικά ρατσιστικής βίας, με περισσότερα από 130 θύματα.

Συγκεκριμένα, σε 31 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες ή πρόσφυγες και σε ένα περιστατικό, το προσωπικό οργάνωσης και το κτίριο που προοριζόταν για τη φιλοξενία προσφύγων. Επίσης, καταγράφηκε ένα περιστατικό κατά δημοσιογράφου, που στοχοποιήθηκε κατά την κάλυψη του προσφυγικού.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών που αφορούσαν πρόσφυγες και μετανάστες, τα θύματα υπέστησαν σωματικές βλάβες, εξύβριση, απειλές και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Οι τάσεις που διαπιστώθηκαν είναι δύο: η συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης της γειτονιάς και η επανεμφάνιση της παλιάς ομάδας κρούσης.

Σε 57 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα (όπως και το 2015 οι καταγραφές επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ είναι αριθμητικά περισσότερες από τις υπόλοιπες), ενώ σε πέντε περιστατικά, ιεροί ή συμβολικοί χώροι και η εβραϊκή κοινότητα.

Επίσης, σε 31 περιστατικά υπήρξαν περισσότερα του ενός θύματα, ενώ σε 54 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα.

Στην Αττική έλαβαν χώρα 52 περιστατικά, στη Θεσσαλονίκη 9, στην Λέρο 6, στη Χίο 3, στα Ιωάννινα 3, στην Σάμο 2, στο Κιλκίς 2, στην Εύβοια 2 και από ένα περιστατικό σε Αλεξανδρούπολη, Έβρο, Κοζάνη, Ιτέα, Ρέθυμνο, Λάρισα, Ξάνθη, Πάτρα, Σπάρτη, Φιλιατρά και Χανιά.

Σε 33 περιστατικά προκλήθηκαν σωματικές βλάβες. Επίσης, υπήρξαν 50 περιστατικά απειλών και εξύβρισης, ένα περιστατικό εμπρησμού και απειλών, τέσσερα περιστατικά βεβήλωσης μνημείων και ιερών χώρων, έξι περιστατικά παρενόχλησης (λεκτικής ή άλλου τύπου), ένα περιστατικό φθοράς ξένης ιδιοκτησίας σε συνδυασμό με εξύβριση.

Σε 16 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ανήλικοι λόγω αλλοδαπότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, σε 52 περιστατικά τα θύματα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 19-30 ετών, σε 35 περιπτώσεις 31-45 ετών και σε τουλάχιστον έντεκα περιστατικά άτομα 45-62 ετών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των θυμάτων, σε 65 περιστατικά οι δράστες των επιθέσεων ήταν άνδρες, σε δώδεκα περιστατικά ήταν γυναίκες και σε έντεκα περιστατικά η επίθεση προήλθε από μεικτές ομάδες ανδρών και γυναικών.

Εξάλλου, κατά το 2016 καταγράφηκαν έξι περιστατικά με δράστες ένστολους, στα οποία στοχοποιήθηκαν ασυνόδευτοι ανήλικοι ή αιτούντες άσυλο. Επίσης, το Δίκτυο έγινε δέκτης αρκετών καταγγελιών για την προβληματική αντιμετώπιση των στοχοποιούμενων ομάδων από μερίδα του ιατρικού προσωπικού.

Το Δίκτυο ζήτησε αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία και από την Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με την οποία το 2016 καταγράφηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ σε όλη τη χώρα 84 περιστατικά με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο.

Σε 68 από αυτά σχηματίστηκαν δικογραφίες από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, ενώ στα υπόλοιπα 16 διενεργήθηκαν προκαταρκτικές εξετάσεις σε εκτέλεση αντίστοιχων εισαγγελικών παραγγελιών.

Από τη διερεύνηση των περιστατικών προέκυψε ότι η καταγωγή, χρώμα ή φυλή αποτέλεσε κίνητρο σε 48 περιστατικά, η θρησκεία σε 24, ο σεξουαλικός προσανατολισμός σε 14, η ταυτότητα φύλου σε ένα και η αναπηρία σε πέντε.

Σημειώνεται ότι το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας αποτελείται από 38 ανθρωπιστικές οργανώσεις και συντονίζεται από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια βία και βαρβαρότητα από αστυνομικούς»
​Το μεσημέρι της 24ης Ιουλίου, λίγες ώρες πριν από τη δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οδό Μενάνδρου, πίσω από την πλατεία Ομονοίας, ένα περιπολικό σταμάτησε...
«Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια βία και βαρβαρότητα από αστυνομικούς»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΕΕΔΑ: Ρατσιστικό το κείμενο, αλλά δεν δικαιολογεί δίωξη
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε ανακοίνωση για την ποινική δίωξη της Σώτης Τριανταφύλλου για ρατσιστικό λόγο. Σημειώνει ότι το κείμενό της «μπορεί να προκαλεί μίσος ή διακρίσεις, αλλά...
ΕΕΔΑ: Ρατσιστικό το κείμενο, αλλά δεν δικαιολογεί δίωξη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η τελική δικαίωση του Ουαλίντ
Δεν ήταν μια απλή, συνηθισμένη μέρα η χθεσινή, καθώς έπειτα από 4 χρόνια αναμονής δικαιώθηκε και στο Εφετείο ένας ευάλωτος οικονομικός μετανάστης, θύμα ρατσιστικής βίας, ένας εργαζόμενος που, παρότι...
Η τελική δικαίωση του Ουαλίντ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αλλαξε ή όχι τελικά ο νόμος για τον τρόπο λήψης DNA;
Με την περίπτωση του αναρχικού Π. Ασπιώτη και την απόφασή του να παραδοθεί μόνος του στην αστυνομία ένα χρόνο πριν με βάση ένταλμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του, έχει ασχοληθεί η «Εφ.Συν.» και ειδικά με τη βία...
Αλλαξε ή όχι τελικά ο νόμος για τον τρόπο λήψης DNA;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μουίζνιεκς: «Κάντε περισσότερα για το ρατσισμό»
Ανησυχία για τις επιπτώσεις της λιτότητας στο σύστημα υγείας και στο πεδίο της εφαρμογής της αμφιλεγόμενης διακήρυξης Ε.Ε. - Τουρκίας στο προσφυγικό, αλλά και θετικές παρατηρήσεις για τα βήματα καταπολέμησης...
Μουίζνιεκς: «Κάντε περισσότερα για το ρατσισμό»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λιγότερα μεν, αλλά ακόμα εύκολα θύματα
Η έκθεση του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, «Αντιγόνη» σημειώνει, τόσο την εθελοντική δράση αλληλέγγυων πολιτών στο πλευρό των νεοεισερχόμενων...
Λιγότερα μεν, αλλά ακόμα εύκολα θύματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας