• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.4°C / 24.4°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.6°C / 24.4°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  2 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 19.0°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  1 BF
  37%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 26.3°C
  2 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  1 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 27.0°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 22.1°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.3°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  60%

Εικόνα από το αμφιθέατρο του 21ου ΓΕΛ

ΕΦ.ΣΥΝ

Αποδομώντας τον ρατσισμό στο σχολείο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα διαφορετικό μάθημα για την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την έννοια του πρόσφυγα και του μετανάστη και τον τρόπο που ορισμένα ΜΜΕ αναπαράγουν ρατσιστικά στερεότυπα και ψευδείς ειδήσεις, έως και τις θεολογικές προεκτάσεις όλων αυτών, έκαναν χθες οι μαθητές του 21ου Λυκείου Αθηνών στην Γκράβα με αφορμή ημερίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι πάντοτε ανήσυχοι μαθητές του σχολείου μίλησαν για ένα περισσότερο δημοκρατικό σχολείο, καθώς συμμετείχαν σε σχετικό πρόγραμμα του Συνηγόρου του Παιδιού, ενώ οι μαθητές της Β΄Λυκείου υποβλήθηκαν και σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τη στάση τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πουν τη γνώμη τους και να κάνουν ερωτήσεις στο πάνελ στους Γεωργία Σπυροπούλου, δικηγόρο που ασχολείται με θέματα δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, Αγγελο Τραμουντάνη, πολιτικό επιστήμονα και ερευνητή του ΕΚΚΕ, και τον δημοσιογράφο της «Εφ.Συν.» Δημήτρη Αγγελίδη.

«Η Ε.Ε. διαχειρίζεται τους πρόσφυγες σαν να μην είναι υποκείμενα δικαίου, αλλά αντικείμενα όπως πέτρες. Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι μία κακή συμφωνία, γιατί η Τουρκία δεν είναι μια ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες που έχουν πολύ συγκεκριμένα δικαιώματα. Τα προγράμματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης δεν προχωράνε και αυτό που λείπει περισσότερο στην Ε.Ε. είναι η πολιτική βούληση», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Σπυροπούλου.

Ο Αγγελος Τραμουντάνης παρουσίασε στερεοτυπικές αντιλήψεις των Ελλήνων που εντόπισε μέσω της έρευνάς του σχετικά με τη στάση τους απέναντι στους μετανάστες.

Ξεχωρίζει η παγιωμένη αντίληψη ότι «οι μετανάστες παίρνουν τις δουλειές» και η ανησυχία σχετικά με την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στην ελληνική κοινωνία.

Η αλλαγή νοοτροπίας και η μη διαιώνιση αυτών των αντιλήψεων χρειάζεται τόσο έμφαση σε δράσεις ένταξης όσο και καλύτερη ενημέρωση για να σταματήσει να υπάρχει φόβος, επισήμανε.

Για τον ξενοφοβικό λόγο των ΜΜΕ μίλησε ο δικός μας Δημήτρης Αγγελίδης:

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μια άποψη της “Εφ.Συν.” για το προσφυγικό. Είναι θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας. Σε μια δημοκρατία οι διεθνείς σχέσεις και η στρατηγική πρέπει να συμμορφώνονται με τα δικαιώματα, όχι το αντίθετο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αρκετά ΜΜΕ που σκιαγραφούν τους πρόσφυγες ως απειλή για τα δικαιώματα των γηγενών και την αντιπροσφυγική - αντιμεταναστευτική ατζέντα που υιοθέτησαν.

«Πιστεύω ότι η συζήτηση θα έπρεπε να γίνει σε ένα σχολείο της Ευρώπης. Στην Ελλάδα έχουμε δείξει ανθρώπινο πρόσωπο. Σε αρκετές χώρες κλείνουν τα σύνορα. Επρεπε να δουν αυτές τις εικόνες», σχολίασε η Αθανασία, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, με ορισμένους από τους συμμαθητές της να παρουσιάζουν στη λήξη της ημερίδας σχέδια που έκαναν με θέμα το προσφυγικό.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στα σχολεία μας
Το πρώτο «σχολικό street festival τέχνης και αποδοχής» διοργανώθηκε με επιτυχία το Σάββατο στο Θησείο, παρά τον βροχερό καιρό, περνώντας ένα μήνυμα σεβασμού στη διαφορετικότητα από την εκπαίδευση και δίνοντας...
Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στα σχολεία μας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Το δικό μας μήνυμα είναι η αποδοχή του διαφορετικού»
Συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο η καμπάνια της «Εφ.Συν.», της Αλληλεγγύης για Ολους και του Δικτύου Μεταναστριών Μέλισσα, «Πιάσε το χέρι μου», με δράσεις στήριξης των προσφύγων σε σχολεία του Χαλανδρίου. Το...
«Το δικό μας μήνυμα είναι η αποδοχή του διαφορετικού»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η έμπρακτη αλληλεγγύη
Συνεχίζονται στους Δήμους Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου οι δράσεις της καμπάνιας στήριξης των προσφύγων «Πιάσε το Χέρι Μου» που συνδιοργανώνει η «Εφ.Συν.», η Αλληλεγγύη για Ολους και το δίκτυο μεταναστριών...
Συνεχίζεται η έμπρακτη αλληλεγγύη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ναι στους πρόσφυγες, όχι στους ρατσιστές!
Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, λέμε όχι στην τρομοκρατία και τον εκφασισμό που φέρνουν οι κυβερνητικές πολιτικές, ήταν το μήνυμα της συνέντευξης Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ για την κινητοποίηση της Παγκόσμιας Ημέρας...
Ναι στους πρόσφυγες, όχι στους ρατσιστές!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξενοφοβικές αντιδράσεις στη Φθιώτιδα
Μπλόκα με βαριά μηχανήματα του Δήμου Στυλίδας στους δρόμους που οδηγούν στο στρατόπεδο «Παπαποστόλου» στον Καραβόμυλο της ανατολικής Φθιώτιδας, για να μη γίνουν οι εργασίες για τη μετατροπή του χώρου σε κέντρο...
Ξενοφοβικές αντιδράσεις στη Φθιώτιδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χειροκροτήματα και απειλές για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στη Σάμο
Με ένα ζεστό χειροκρότημα, δώρα και ζωγραφιές γονείς, δάσκαλοι και αλληλέγγυοι υποδέχτηκαν την Τρίτη τα 11 προσφυγόπουλα που πέρασαν πρώτη φορά την...
Χειροκροτήματα και απειλές για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στη Σάμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας