• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 32.0°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.7°C
  1 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 30.4°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.9°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 29.9°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.0°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 29.7°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.5°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 32.2°C
  4 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  3 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 28.3°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  4 BF
  28%

Από κινητοποίηση υπέρ των προσφύγων τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Λονδίνο

amnesty.com

«Εκκωφαντική σιωπή της διεθνούς κοινότητας στις θηριωδίες του 2016»

 • A-
 • A+

Οι πολιτικοί που χρησιμοποιούν την τοξική και απάνθρωπη ρητορική του «εμείς εναντίον αυτών», η διασπορά φόβου και η δαιμονοποίηση ομάδων ανθρώπων μας δημιουργούν έναν επικίνδυνο και διχασμένο κόσμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλον τον κόσμο με τίτλο «The State of the World's Human Rights» η Αμνηστία προειδοποιεί πως ελοχεύει ο κίνδυνος αλυσιδωτών αντιδράσεων, καθώς πολλά ισχυρά κράτη υποχωρούν από τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι οι επιπτώσεις της ρητορικής του «εμείς εναντίον αυτών», η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και αλλού, πυροδοτεί μια παγκόσμια οπισθοδρόμηση εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αποδυναμώνει τρομακτικά την παγκόσμια αντίδραση σε μαζικές θηριωδίες, αναφέρει η οργάνωση.

Η έκθεση μιλάει, μεταξύ άλλων, στην «ξενοφοβική ρητορική μίσους του Τραμπ στις ΗΠΑ», τις πρακτικές των Ορμπάν, Ερντογάν, Ντουτέρτε, την παγίδευση προσφύγων στα νησιά Ναούρου και Μάνους από την Αυστραλιανή κυβέρνηση, στη μαζική λήψη αυστηρών μέτρων καταστολής από την Κίνα, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, το Ιράν, την Ταϊλάνδη.

Αναφέρεται στο παρατεταμένο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία αλλά και τη Γαλλία αλλά και στους «άνευ προηγουμένου» καταστροφικούς νόμους για την παρακολούθηση στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει πως σημειώθηκε, επίσης, άνοδος της αντι-φεμινιστικής ρητορικής καθώς και εκείνης που εναντιώνεται στα άτομα ΛΟΑΤΚΙ. Παράδειγμα αυτών, αποτελούν οι προσπάθειες περιστολής των δικαιωμάτων των γυναικών στην Πολωνία, οι οποίες οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις.

Το 2016 πολλές κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια σε εγκλήματα πολέμου, προώθησαν συμφωνίες που υπονομεύουν το δικαίωμα αίτησης ασύλου, θέσπισαν νόμους που παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, υποκίνησαν δολοφονίες βασιζόμενες απλώς σε κατηγορίες για χρήση ναρκωτικών, δικαιολόγησαν βασανιστήρια και πρακτικές μαζικής παρακολούθησης και εκχώρησαν υπερεξουσίες στις αστυνομικές δυνάμεις.

Κάποιες κυβερνήσεις στράφηκαν επίσης εναντίον προσφύγων και μεταναστών, ομάδων, που εύκολα μετατρέπονται σε εξιλαστήρια θύματα. 

Η έκθεση καταγράφει πώς 36 χώρες παραβίασαν τη διεθνή νομοθεσία επιστρέφοντας παράνομα πρόσφυγες πίσω σε χώρες στις οποίες τα δικαιώματα τους βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Η Αμνηστία μιλάει για την «παράνομη», όπως την χαρακτηρίζει για μια ακόμη φορά η οργάνωση, συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα οι οποίοι, όπως αναφέρει, ζουν σε άθλιες συνθήκες. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον 8 Σύροι πρόσφυγες επεστράφησαν εξαναγκαστικά στην Τουρκία.

Προβλέπει δε πως το 2017 θα προκληθούν συνεχείς κρίσεις, ως αποτέλεσμα της απουσίας πρωτοβουλιών εκ μέρους των ηγετών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια χαοτική παγκόσμια σκηνή. Η πολιτική του «εμείς εναντίον αυτών» έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και σε διεθνές επίπεδο, με την πολυμέρεια να αντικαθίσταται από μια πιο επιθετική και συγκρουσιακή παγκόσμια τάξη.

Από τα στοιχεία που παρουσιάζει η οργάνωση προκύπτουν ακόμα εγκλήματα πολέμου σε τουλάχιστον 32 χώρες μέσα στο 2016.

Παρά τις προκλήσεις «η διεθνής αδιαφορία για τα εγκλήματα πολέμου έχει εδραιωθεί ως ο κανόνας με το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. να παραμένει σε παράλυση λόγω αντιπαλοτήτων μεταξύ των μόνιμων κρατών-μελών».

«Η διεθνής κοινότητα έχει ήδη απαντήσει με εκκωφαντική σιωπή στις αμέτρητες θηριωδίες που διαπράχθηκαν μέσα το 2016: τον σε ζωντανή μετάδοση τρόμο στο Χαλέπι, τις χιλιάδες δολοφονίες από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στο πλαίσιο του "πολέμου κατά των ναρκωτικών» στις Φιλιππίνες, τη χρήση χημικών όπλων και την πυρπόληση εκατοντάδων χωριών στο Νταρφούρ. Το μεγάλο ερώτημα για το 2017 θα είναι σε ποιο βαθμό ο κόσμος θα επιτρέψει τη διάπραξη φρικαλεοτήτων προτού δράσει για να τις αντιμετωπίσει», τονίζει ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, ο Σαλίλ Σετί.

Τι περιέχει η Έκθεση για την Ελλάδα

Η Ελλάδα αντιμετώπισε  σημαντικές προκλήσεις ως προς την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής και την πρόσβαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε υπηρεσίες ασύλου, μετά την υιοθέτηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον 8 Σύροι πρόσφυγες επεστράφησαν εξαναγκαστικά στην Τουρκία. Το κλείσιμο της βαλκανικής οδού εγκλώβισε χιλιάδες πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα σε άθλιες συνθήκες.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι κατηγορίες σχετικά με τη χρήση βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης από μέλη των σωμάτων ασφαλείας κατά τη διάρκεια συλλήψεων ή/και της κράτησης. Το Δεκέμβριο του 2016, ψηφίστηκε νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

«Το 2016, έτος-ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, με την υιοθέτηση και εφαρμογή της παράνομης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Οι τραγικές συνέπειές της γνωστές: χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά και χιλιάδες στην ηπειρωτική χώρα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Επειδή τα ανθρώπινα δεν είναι διαπραγματεύσιμα, όλες και όλοι μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε την κατά γράμμα τήρησή τους από τις κυβερνήσεις», δήλωσε ο Σπυρίδων-Ηρακλής Ακτύπης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Η Μόρια είναι ό,τι πιο σοκαριστικό έχω δει»
Ο νέος γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφθηκε τις γυναίκες στο δίκτυο μεταναστριών η «Μέλισσα» στην πλατεία Βικτωρίας, μίλησε για τον Τραμπ και τη Λέσβο και τις κάλεσε να πουν τις ιστορίες τους για να...
«Η Μόρια είναι ό,τι πιο σοκαριστικό έχω δει»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκδήλωση για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει τη Δευτέρα 14 Μαΐου εκδήλωση με θέμα το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης σε Ελλάδα και Τουρκία, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αντίρρησης Συνείδησης, αλλά και...
Εκδήλωση για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Ευρώπη... σφυρίζει για την ανθρωπιστική κρίση
Υπεύθυνη θεωρεί την ηγεσία της Ε.Ε. η Διεθνής Αμνηστία για τις συνθήκες ζωής των προσφύγων. Τις περιγράφει με ζοφερά χρώματα, αφού ούτε έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις...
Η Ευρώπη... σφυρίζει για την ανθρωπιστική κρίση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζώντας στην άγνοια, χωρίς δικαιώματα
Νέα έκθεση-καταπέλτης της Διεθνούς Αμνηστίας καταδεικνύει τον εφιάλτη που βιώνουν καθημερινά οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας: παντελής έλλειψη πληροφόρησης για τα δικαιώματά τους...
Ζώντας στην άγνοια, χωρίς δικαιώματα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Χτύπημα στο δικαίωμα ασύλου»
«Είναι εξωπραγματικό να θεωρηθεί η Τουρκία “ασφαλής τρίτη χώρα”» σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία και τονίζει ότι το κοινό ανακοινωθέν «μετατρέπει σε παρωδία την υποχρέωση της Ε.Ε. να παρέχει πρόσβαση σε άσυλο στα...
«Χτύπημα στο δικαίωμα ασύλου»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παγκόσμια εναντίωση κατά των μαζικών παρακολουθήσεων
Tο 71% των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην επίβλεψη του διαδικτύου από τις ΗΠΑ ενώ τα δύο τρίτα επιθυμούν οι εταιρείες τεχνολογίας να διασφαλίζουν την ιδιωτική ζωή σύμφωνα με δημοσκόπηση της Διεθνούς Αμνηστίας...
Παγκόσμια εναντίωση κατά των μαζικών παρακολουθήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας