Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
18°C
19.7° 16.5°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
12.5° 8.6°
1 BF
79%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 8.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 14.1°
5 BF
88%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
12.0° 7.7°
2 BF
88%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.4° 6.2°
1 BF
76%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.8° 16.6°
4 BF
65%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
5 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.8° 18.4°
6 BF
77%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
5 BF
67%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
3 BF
56%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
12.3° 7.9°
0 BF
100%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.5° 13.5°
2 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
2 BF
77%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.8° 16.7°
3 BF
58%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
2 BF
62%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
9°C
10.5° 8.7°
1 BF
93%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
4°C
3.7° 3.7°
2 BF
96%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Το χρονικό της περιπέτειας ενός 6χρονου

Πώς το παιδί της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη -που έκαναν από τη στιγμή της σύλληψης της πρώτης απεργία πείνας και δίψας- βρέθηκε μέσα σε τρεις μέρες από το σπίτι του σε καθεστώς «προστασίας και παρακολούθησης ειδικών», στο Νοσοκομείο Παίδων, και εν τέλει, κατόπιν αγώνων, παρεμβάσεων και καταγγελιών, στα χέρια των συγγενών του.

◼ 5/1, ώρα 6 το πρωί: Η Αντιτρομοκρατική με τη συνδρομή των ΕΚΑΜ σπάζει την πόρτα ενός διαμερίσματος στην Ηλιούπολη και συλλαμβάνει χωρίς καμιά αντίσταση την καταζητούμενη Πόλα Ρούπα, που ζητάει να προστατεύσουν με κάθε τρόπο το παιδί της.

Λίγο αργότερα συλλαμβάνουν και την Κ. Αθανασοπούλου.

Η Π. Ρούπα οδηγείται το μεσημέρι στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών, στον οποίο εκφράζει την αγωνία της για την τύχη του παιδιού.

Γίνεται γνωστό ότι το αγοράκι «τέθηκε άμεσα υπό προστασία και υπό τη στενή παρακολούθηση ειδικών, σε κατάλληλο χώρο, του δόθηκε φαγητό και παιχνίδια, ενώ βρέθηκε κοντά του η εισαγγελέας ανηλίκων».

Η κρατούμενη μητέρα του δηλώνει ότι θα ξεκινήσει απεργία πείνας και δίψας αν το παιδί δεν παραδοθεί αμέσως στους συγγενείς της.

Υποβάλλεται αίτημα από τους συνηγόρους να αναγνωριστούν ως προσωρινοί επίτροποι του παιδιού η γιαγιά και η θεία του.

Στο αίτημα επισημαίνεται ο κίνδυνος που υπάρχει για την ψυχική υγεία του παιδιού από το ενδεχόμενο παρατεταμένης παραμονής του σε ίδρυμα ή σε νοσοκομείο.

Με επιστολές τους οι γονείς του μικρού Ν. Μαζιώτης και Π. Ρούπα καταγγέλλουν την εισαγγελική απόφαση για την κράτηση του φρουρούμενου παιδιού τους στο ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου και επαναλαμβάνουν την απόφασή τους για απεργία πείνας και δίψας. Το ίδιο ανακοινώνει και η Κ. Αθανασοπούλου.

Κάνουν λόγο για πόλεμο ενάντια στο παιδί τους ως μέσο πίεση προς τους ίδιους.

Η πρώτη απάντηση εισαγγελικών πηγών αναφέρει ότι η διαδικασία για το πού θα δοθεί η επιμέλεια του παιδιού θα είναι χρονοβόρα, καθώς απαιτείται κοινωνική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι συγγενείς του παιδιού πληρούν τις προϋποθέσεις για να αναλάβουν την προσωρινή επιμέλεια.

Το απόγευμα, το διαδίκτυο και όσα ΜΜΕ ενδιαφέρθηκαν κατακλύζονται από διαμαρτυρίες επώνυμων και ανώνυμων πολιτών για την πρωτοφανή ανάθεση της προσωρινής επιμέλειας του παιδιού στο νοσοκομείο, εφόσον υπάρχουν άμεσοι συγγενείς έτοιμοι να το αναλάβουν. Ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους ο Μανώλης Γλέζος.

◼ 6/1: Εκδίδεται ανακοίνωση της Εισαγγελίας που ενημερώνει ότι το παιδί με συνοδεία ψυχολόγου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων, ενώ στην εκεί κοινωνική υπηρεσία ανατέθηκε η προσωρινή άσκηση επιμέλειας.

Η Εισαγγελία γνωστοποιεί ότι επικοινωνία με το παιδί μπορούν να έχουν η γιαγιά και η θεία του και αναφέρει ότι «ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου με το περιεχόμενο που δίδεται στον όρο από το ελληνικό και διεθνές δίκαιο, αλλά και με ανθρωπιά». Πραγματοποιείται αμέσως συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την παράδοση του παιδιού στους δικούς του.

Φωνές διαμαρτυρίας

Το απόγευμα εκδίδεται ανακοίνωση από το υπ. Δικαιοσύνης που αναφέρει ότι το παιδί δεν κρατήθηκε ποτέ, ότι διευθετείται το ζήτημα της επικοινωνίας με τους δικούς του και ότι γίνεται προσπάθεια διασφάλισης του βέλτιστου για το παιδί συμφέροντος.

Στο μεταξύ πολλαπλασιάζονται οι φωνές διαμαρτυρίας και οι συμβολικές ενέργειες, ενώ με παρεμβάσεις τους πρώην κρατούμενες, όπως η Αγγελική Σωτηροπούλου και η Βαγγελιώ Βογιατζή, ξεκαθαρίζουν ότι στις άγριες δικές τους συλλήψεις τα παιδιά τους παραδόθηκαν επιτόπου στους συγγενείς.

◼ 7/1: Κλιμάκιο ειδικών πηγαίνει στην Καλαμάτα προκειμένου να διαπιστώσει το συγγενικό περιβάλλον στο οποίο θα πάει το παιδί και κρίνει ότι είναι κατάλληλο.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων βεβαιώνουν ότι το παιδί είναι καλά και μπορεί να πάει στους συγγενείς, ενώ πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες -ακόμα και από ιατρικές ενώσεις- για παράλογη μεταχείριση του μικρού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοινώνει ότι με τους πλέον γρήγορους ρυθμούς έγινε δυνατό μέσα σε 48 ώρες να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος, ενώ αναμένεται την Κυριακή να εκδοθεί η απόφαση.

◼ 8/1: Από το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα στο Νοσοκομείο Παίδων έχουν σπεύσει οι συνήγοροι της οικογένειας του μικρού, οι οποίοι είχαν υποβάλει από την πρώτη στιγμή το αίτημα για την προσωρινή επιμέλεια.

Ο Φ. Ραγκούσης καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» σκοπιμότητα και προσχηματικές καθυστερήσεις και συμπληρώνει ότι έδωσαν πολύωρη «μάχη» μαζί με τους συγγενείς προκειμένου οι τελευταίοι να μπορέσουν να παραμείνουν κοντά στο παιδί.

Ταυτόχρονα, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας της Π. Ρούπα και της Κ. Αθανασοπούλου, αποφασίστηκε η μεταφορά τους στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Στο μεταξύ, ακόμα και κυβερνητικοί παράγοντες ζητούν να δοθεί αμέσως το παιδί στους δικούς του.

Εντονη είναι και η παρουσία αλληλέγγυων, που από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν προκειμένου να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αίτημα των Ν. Μαζιώτη και Π. Ρούπα.

Αργά το απόγευμα η Εισαγγελία εξέδωσε τη διάταξη απόδοσης της προσωρινής επιμέλειας στη γιαγιά. Η διάταξη αναφέρεται στην καλή επικοινωνία του παιδιού με τη γιαγιά του, στο ικανοποιητικό περιβάλλον όπου θα μεταφερθεί και στη συστηματική παρακολούθηση από την κοινωνική υπηρεσία.

Τη διάταξη παρέλαβε η γιαγιά, που έσπευσε στο νοσοκομείο προκειμένου να παραλάβει τον μικρό.

Αμέσως μετά οι απεργοί πείνας και δίψας ανακοίνωσαν μέσω του συνηγόρου τους Φ. Ραγκούση ότι διακόπτουν την απεργία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το χρονικό της περιπέτειας ενός 6χρονου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας