Aποκαλυπτική είναι η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα έργα και τις ημέρες του κυκλώματος πολεοδομίας - μηχανικών - αυτοδιοίκησης. Η αστυνομία κάνει λόγο για τρεις «εγκληματικές οργανώσεις» με ιεραρχία και διακριτούς ρόλους, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται ο πρώην δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος.
Οι συλληφθέντες μετήχθησαν σιδηροδέσμιοι ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πολύγυρου, Ξενοφώντα Κίτσα, που αργά χθες το απόγευμα τους απήγγειλε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και τους παρέπεμψε να απολογηθούν σε ανακριτή από τον οποίο πήραν προθεσμία ορισμένοι για την Παρασκευή και ορισμένοι για το Σάββατο.
Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν αφορούν, κατά περίπτωση, διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, συμμορία, δωροληψία υπαλλήλων, άμεση συνέργεια σε αυτήν και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Η δράση του κυκλώματος μπορεί να αποκαλύπτεται τώρα, μετά την πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας, αλλά μάλλον επρόκειτο για κοινό μυστικό στη Χαλκιδική… Ειδικά με τα έργα και τις ημέρες του πρώην δημάρχου Σιθωνίας έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν τόσο ο τοπικός Τύπος όσο και η Δικαιοσύνη, με κάποιες από τις ποινικές υποθέσεις που τον βαρύνουν να εκκρεμούν ακόμη στα ποινικά δικαστήρια.
Είναι χαρακτηριστικό ίσως ότι χθες, ενόψει της μεταγωγής των κατηγορουμένων στο δικαστικό μέγαρο Πολύγυρου, απέξω βρισκόταν κάτοικος της Χαλκιδικής που κατήγγειλε παρανομίες των «αφεντικών της Σιθωνίας». Οπως ανέφερε, έκαναν ουσιαστικά κουμάντο στο πρώτο και στο δεύτερο πόδι του νομού:
«Οι περισσότερες πολεοδομικές άδειες στη Σιθωνία είναι παράνομες. Παραβίαζαν όρια, οικισμούς, καταλάμβαναν χώρο από τον δρόμο, χτίζανε πάνω στους δρόμους, κάνανε συνενώσεις οικοπέδων και άλλες πολλές παραβιάσεις. Η πολεοδομία έκανε τα στραβά μάτια διαρκώς, φαντάζομαι με ανταλλάγματα και παρά τις καταγγελίες που έχω κάνει και ο ίδιος στο συγκεκριμένο τμήμα ως απλός πολίτης, γιατί θεωρούσα ότι παραβιάζουν την πολεοδομική νομοθεσία. Δεν εισακούστηκα, αφού υπήρχαν “αφεντικά” που έβαζαν υποθέσεις στο συρτάρι και έκριναν τι είναι σωστό και τι όχι γι’ αυτούς», έλεγε.
Αλλωστε και η έρευνα των αστυνομικών μπορεί να άρχισε τον Μάιο από μια καταγγελία, όμως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κατά την έρευνα ήταν ξεκάθαρο πως πρόκειται για «παγιωμένη κατάσταση» που εκκολαπτόταν χρόνια στη Χαλκιδική…
Οι «δουλειές» πήγαιναν καλά
Το πόσο καλά πήγαιναν οι δουλειές του κυκλώματος το καταλαβαίνει κανείς από το μυθικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ (και κάτι) που βρέθηκε σε μετρητά στα σπίτια ορισμένων μελών του. Βρέθηκαν επίσης 7.000 δολάρια, περισσότερες από 35 χρυσές λίρες, ακριβά ρολόγια και κοσμήματα που κατασχέθηκαν ως προερχόμενα από παράνομες πράξεις.
Υπήρχαν ακόμη 59 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, γεγονός που κάνει τις Αρχές να σκεφτούν και άλλα πράγματα…
Πέραν αυτών όμως, όπως έγινε γνωστό από πληροφορίες της «Εφ.Συν.», καθώς η έρευνα Εσωτερικών Υποθέσεων στοιχειοθετεί επί του παρόντος κακουργήματα που αφορούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, επίκειται μεγαλύτερη έρευνα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που θα αναζητήσει τους «δρόμους του χρήματος» που, καθώς φαίνεται, έρρεε άφθονο για χρόνια και προφανώς δεν ήταν εύκολο να νομιμοποιηθεί στην Ελλάδα. Εκτιμάται λοιπόν ότι όλα αυτά τα χρόνια έφευγε στο εξωτερικό με διάφορους τρόπους.
Αλλά στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών δεν μπήκαν μόνο οι 21… Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 86 άτομα, τα οποία φαίνεται να συνέδραμαν περιστασιακά τη δράση του κυκλώματος ή επωφελούνταν από αυτήν ως «πελάτες» ή τέλεσαν άλλες αξιόποινες πράξεις.
Στο διάστημα που ερευνήθηκε οι «αδιάφθοροι» εντόπισαν πάνω από 90 περιπτώσεις έκδοσης παράνομων οικοδομικών εργασιών και αδειών που φαίνεται να διευθετήθηκαν έναντι χρηματικών ανταλλαγμάτων!
Και μιλάμε μόνο για λίγους μήνες…
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στη δικογραφία από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των μελών του κυκλώματος, στις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί. Για παράδειγμα οι λέξεις «σχέδια», «αυγά», «χήνες», «χαρτί» και «στρέμματα» σήμαιναν τα χρήματα που λάμβαναν, ενώ τα «δάχτυλα» προσδιόριζαν το ύψος των χρηματικών ποσών.
Κανονική μαφία πέριξ αλλά και μέσα στην αυτοδιοίκηση της Χαλκιδικής δηλαδή, που σίγουρα έχει πολλά «κεφάλια»…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας