Σε ακόμα μία «διαφημιστική» φιέστα μετέτρεψε την παρουσίαση της εφαρμογής safe youth ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παρουσία μεγάλου μέρους του υπουργικού συμβουλίου, όπως οι υπουργοί Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικογένειας και Επικρατείας, η εφαρμογή παρουσιάστηκε ως η πολυαναμενόμενη λύση στην «έξαρση» της βίας των ανηλίκων. Η εφαρμογή κάνει πρεμιέρα σε μια προσπάθεια πιο άμεσης αντιμετώπισης, με αστυνομικά μέτρα πάντοτε, της παραβατικότητας των ανηλίκων που φυσικά δεν αντιμετωπίζεται μόνο μέσω της καταστολής, κάτι που λίγο-πολύ παραδέχτηκαν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Μαζί με ένα πάνελ αμερικανικής έμπνευσης και ερωταπαντήσεις από μαθητές που παραδέχτηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα με τη βία, ο Μ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Ολοι οι μαθητές προχώρησαν σε τοποθετήσεις τύπου «έχω δει, έχω ακούσει» και με το panic button θα νιώσουμε ασφαλέστεροι. Μάλιστα κάποιοι μαθητές ανέφεραν ότι με τη συγκεκριμένη εφαρμογή «ακούγεται η φωνή τους». Τώρα πόσο ακριβώς άκουσε η κυβέρνηση και η ΕΛ.ΑΣ. τη νέα γενιά στον σχεδιασμό της εφαρμογής μένει να φανεί…
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στα προηγούμενα μέτρα, όπως το panic button στις γυναίκες, που ήδη λειτουργούν και μίλησε για τη νέα εφαρμογή αποκαλώντας την ένα έξυπνο εργαλείο που θα βοηθήσει τα παιδιά και τους γονείς στο πρόβλημα της νεανικής βίας. Τη χαρακτήρισε μάλιστα ένα πρόβλημα το οποίο τρομάζει όλη την κοινωνία αλλά και τους γονείς… Στον διάλογο με τους νέους ο κ. Χρυσοχοΐδης, «αστειευόμενος» όμως, τόνισε ότι όποιος κάνει κακόβουλη χρήση της εφαρμογής ή για σκοπούς φάρσας θα συλληφθεί!
Οσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία, δεν μίλησε για καθαρή αύξηση των περιστατικών, αλλά αύξηση της ανακοίνωσης και των καταγγελιών των περιστατικών. Μάλιστα χαρακτήρισε την αυξημένη δυνατότητα των γυναικών να καταγγέλλουν τα περιστατικά ως μια «μεγάλη νίκη». Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στα στατιστικά της βίας κατά των γυναικών, αναφέροντας ότι το 2024 έχουν καταγραφεί σχεδόν 19.000 συλλήψεις, αυξημένες από τις 8.000 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, δείχνοντας αυξημένη ανταπόκριση των αρχών αλλά και αύξηση των καταγγελιών καθώς οι γυναίκες στρέφονται πιο εύκολα στις αρχές, εκτίμησε ο υπουργός.
Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσίασε ο λόγος του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρη Μάλλιου, που παραδέχτηκε την ανάγκη η ΕΛ.ΑΣ. να ακούσει την κοινωνία όσον αφορά τη βία των ανηλίκων, την ενδοοικογενειακή βία αλλά και την οπαδική βία. Αναφέρθηκε ακόμη σε ήπια αστυνόμευση δίπλα στους νέους. Για τη νέα εφαρμογή μίλησαν ακόμη ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, και οι δήμαρχοι Γλυφάδας και Κηφισιάς.
Η εφαρμογή
Στην ενότητα mypolice υπάρχουν τα εξής:
● Απευθείας σύνδεση με την τηλεφωνική γραμμή 10 201 για υποστήριξη.
● Πλατφόρμα καταγγελιών μέσω gov.gr, όπου οι χρήστες θα υποβάλλουν καταγγελίες ανώνυμα ή επώνυμα.
● Σύνδεση με την τηλεφωνική γραμμή «100» για επείγουσες περιπτώσεις.
● Το κουμπί «panic button» που διευκολύνει την άμεση κλήση για βοήθεια σε περιπτώσεις κινδύνου.
Η εφαρμογή θα περιέχει ακόμη πληροφορίες για την κακοποίηση στις σχέσεις, την ασφαλή οδήγηση, την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος. Επίσης θα χωρίζεται σε κατηγορίες: 12-15 ετών, 15-18 ετών και 18+ ετών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας