Για άλλον έναν μήνα παραμένουν σε ανοδική τροχιά τα στοιχεία της παραβατικότητας των ανηλίκων με 42,5% περισσότερες συλλήψεις στο πρώτο 9μηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που ζήτησε και παρουσιάζει η «Εφ.Συν.» δείχνουν μια αύξηση περιστατικών, δραστών και συλλήψεων σε όλες τις κατηγορίες αδικημάτων, όμως οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια.
Πολλά περιστατικά νεανικής βίας γίνονται ακόμα και «λόγω των social media», όπως αναφέρουν ειδικοί αλλά και, χθες, η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, ενώ ψυχολόγοι και πανεπιστημιακοί επαναλαμβάνουν ότι το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται μόνο με περισσότερη αστυνόμευση και δρακόντειες ποινές που προωθεί για άλλη μία φορά η κυβέρνηση, ξεδιπλώνοντας ακόμα περισσότερο τη συντηρητική της ατζέντα.
Η στατιστική
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., στο πρώτο 9μηνο του 2024 σημειώθηκαν 6.565 συλλήψεις ανήλικων δραστών για διάφορα αδικήματα, περισσότερες κατά 42,5% από τις 4.604 το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Εστιάζοντας στα επιμέρους αδικήματα, οι συλλήψεις για σωματικές βλάβες έχουν διπλασιαστεί καθώς φτάνουν τις 446 έναντι 213 το ίδιο διάστημα του 2023. Καταγράφονται ακόμη 7 υποθέσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας με δόλο και 12 συλλήψεις δραστών, έναντι μόνο μιας υπόθεσης πέρυσι.
Αυξημένα εμφανίζονται και τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας με 1.512 συλλήψεις έναντι 1.388 το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Σχολιάζοντας τα «ανησυχητικά» κατά αρκετούς νούμερα, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν τα αποδίδουν μόνο στην αύξηση της παραβατικότητας των ανηλίκων αυτήν καθεαυτήν.
Αναφέρονται μάλιστα σε περισσότερες σχετικές επιχειρησιακές δράσεις σε σημεία όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι. Αυτό όμως γεννά το ερώτημα εάν τελικά η περισσότερη αστυνόμευση και η εμπέδωση από μεριάς της νεολαίας ενός νέου κλίματος αστυνομοκρατίας και αυστηρής ποινικής αντιμετώπισης που στο τέλος μπορεί να φέρει ακόμα και τα αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας τα αντανακλαστικά των εφήβων.
Δρακόντεια μέτρα
Το πρώτο μέτρο που έρχεται άμεσα και έχει διαφημιστεί από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ήδη από τη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι το panic button για ανηλίκους μέσω της εφαρμογής safe youth. Η εφαρμογή για smartphones, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τελικό στάδιο πριν από την κυκλοφορία της πιθανώς την επόμενη εβδομάδα -μένει να ξεπεραστούν νομικά ζητήματα-, θα περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για γονείς και ανηλίκους και θα μπορεί να εγκαθίσταται χωρίς προηγούμενη καταγγελία στην Αστυνομία. Το «κουμπί πανικού» θα έχει και τη δυνατότητα γεωεντοπισμού για τους ανήλικους που θα αναγκαστούν να το χρησιμοποιήσουν εφόσον κινδυνεύουν.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται έτοιμο να εισηγηθεί ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση της νομοθεσίας με μείωση του ορίου καταλογισμού από τα 15 στα 14 έτη, επιβολή προστίμων και ποινών φυλάκισης σε γονείς, όπως και τη χρήση του επίσης πολυδιαφημισμένου αλλά ανεφάρμοστου μέχρι σήμερα στη χώρα μας μέτρου της κοινωνικής εργασίας όσον αφορά τους ανήλικους «παραβάτες». Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον Γιώργο Φλωρίδη, ενώσεις δικαστών εκτίμησαν ότι δεν θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου η αυστηροποίηση των ποινών.
Ετσι, για άλλη μία φορά η κυβέρνηση δείχνει να παραμένει στην «εύκολη» αυστηροποίηση της νομοθεσίας, παρά να προωθεί την εκπόνηση ενός συνολικότερου σχεδίου με δέσμη ενημερωτικών, πραγματικά επιμορφωτικών και περισσότερο χρήσιμων κοινωνικών-εκπαιδευτικών μέτρων, μέχρι ίσως το επόμενο πολύ σοβαρό περιστατικό με το οποίο όλοι θα δηλώσουν «σοκαρισμένοι»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας