Την απάντηση στην αυξανόμενη νεανική βία επαγγέλθηκε (;) ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ανακοινώνει προχθές στη ΔΕΘ «panic button» που θα απευθύνεται στους ανήλικους με σκοπό να τους προστατεύσει από επιθέσεις και φαινόμενα βίας. Παρουσιάζοντας τη νέα εφαρμογή, την κατασκευή της οποίας ανέλαβε μεγάλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι έχει ως στόχο «την ασφάλεια των ανηλίκων και των οικογενειών τους».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου (Action 24), η νέα εφαρμογή θα περιέχει ενημερωτικό υλικό για τη νεανική παραβατικότητα, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα στους ανήλικους άνω των 12 ετών να ενεργοποιούν το «κουμπί έκτακτης ανάγκης» όταν βρίσκονται σε κίνδυνο, έχοντας και τη δυνατότητα γεωεντοπισμού. Μάλιστα στόχος είναι η εφαρμογή να χρησιμοποιείται για να καταγγέλλονται και περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων από το οικογενειακό τους περιβάλλον και θα μπορεί να εγκαθίσταται χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων. Οπως αναφέρουν πηγές της Κατεχάκη, το νέο «panic button» αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές Οκτωβρίου. Γονείς και ανήλικοι θα μπορούν να κατεβάζουν την εφαρμογή στο κινητό τους και να καταχωρίζουν τα στοιχεία τους, ενώ σε ισχύ θα συνεχίσει να βρίσκεται ο 5ψήφιος 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «τα δύο αυτά εργαλεία αποτελούν μια ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας της ανηλικότητας, αποφυγής επιθέσεων και σύλληψης ανηλίκων αλλά και γονέων σε περίπτωση που υπάρχουν αναίτιες επιθέσεις σε παιδιά».
Φυσικά η εφαρμογή του panic button δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε έχει καταφέρει να αποτρέψει πλείστες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και γυναικοκτονιών. Με τη νεανική βία να βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα και τα αίτια να είναι κυρίως κοινωνικά, μια απλή εφαρμογή δεν αρκεί για να αποτρέψει νέους κύκλους βίας, ούτε αποτελεί δικαιολογία για την απουσία κρατικών δομών και κρατικών λειτουργών (όπως π.χ. σχολικοί ψυχολόγοι) που μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας