• Αθήνα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  24°C 22.8°C / 25.2°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 27.6°C
  4 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  78%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 28.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 19.2°C / 24.4°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  6 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.5°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  77%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεξέλεγκτη η δράση της ΕΛ.ΑΣ. στα πανεπιστήμια

 • A-
 • A+
Με διαταγή του επικεφαλής της ΓΑΔΑ, ένοπλες ομάδες θα μπορούν να μπαίνουν σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου προκειμένου να... επικουρούν το έργο των ΟΠΠΙ, χωρίς κανείς, ούτε οι πρυτανικές αρχές, να είναι σε θέση να αποτρέψει αυτή την εισβολή.

Με την έκδοση του ΦΕΚ που ορίζει τη δομή των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) τέθηκαν και τυπικά οι βάσεις για τη δημιουργία της δυστοπίας που επιδιώκει η κυβέρνηση στα Πανεπιστήμια.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της, απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από την κοινή γνώμη και αιφνιδίασε τους πάντες, δημιουργώντας ένα παράθυρο για την εισβολή ένοπλων αστυνομικών στους χώρους των Πανεπιστημίων.

Οσοι υπηρετούν στις ΟΠΠΙ δεν θα οπλοφορούν (στον εξοπλισμό τους θα έχουν αστυνομική ράβδο, χειροπέδες, ασύρματο, αλεξίσφαιρο γιλέκο, αστυνομική σφυρίχτρα και φακό), ωστόσο το ΦΕΚ δεν αποκλείει να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια οι υπόλοιπες ένοπλες ομάδες. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 24Β, παρ. 3: «Από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγονται οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των λοιπών αστυνομικών Υπηρεσιών που λειτουργούν στη ΓΑΔΑ, το προσωπικό των οποίων δύναται να επικουρεί τις ΟΠΠΙ τόσο στο πλαίσιο της καθημερινής επιχειρησιακής τους δράσης, όσο και στο πλαίσιο υλοποίησης συγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων, κατόπιν διαταγής του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής».

Δηλαδή, με διαταγή του επικεφαλής της ΓΑΔΑ, ένοπλες ομάδες θα μπορούν να μπαίνουν σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου προκειμένου να... επικουρούν το έργο των ΟΠΠΙ, χωρίς κανείς, ούτε οι πρυτανικές αρχές, να είναι σε θέση να αποτρέψει αυτή την εισβολή.

Το ανωτέρω άρθρο δεν είναι το μόνο που καταργεί το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Το άρθρο 3 παρ. 1 (ζ΄) προβλέπει ότι οι ΟΠΠΙ μπορούν να πραγματοποιούν προγραμματισμένους ή αιφνιδιαστικούς ελέγχους και έρευνες «επί οχημάτων, προσώπων, εγκαταστάσεων και χώρων», επειδή απλά και μόνο θα τα κρίνουν «ύποπτα» οι αστυνομικοί και οι ειδικοί φρουροί.

Ωστόσο, το Π.Δ. 53 που εκδόθηκε την Πέμπτη δεν προσδιορίζει τον όρο αυτό. Οταν λοιπόν οι αστυνομικοί και οι ειδικοί φρουροί εντοπίζουν ύποπτους και παράνομους θα επεμβαίνουν «για την πρόληψη και αποτροπή οιασδήποτε αξιόποινης πράξης σε βάρος προσώπων ή υποδομών».

Παράλληλα, προβλέπεται ότι μέσω των κέντρων λήψης σημάτων και εικόνων «η Ελληνική Αστυνομία […] ενεργεί ως Υπεύθυνος Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και λαμβάνει, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των ΑΕΙ, όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των υποκειμένων».

Ολα αυτά θα συμβαίνουν ενώ οι ΟΠΠΙ θα λογοδοτούν στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλειστές πόρτες για τις ΟΠΠΙ
Επεισοδιακή πρεμιέρα επιφύλαξαν οι φοιτητές στην πανεπιστημιακή αστυνομία, αποκλείοντας την πύλη της πανεπιστημιούπολης ● Μεγάλη συγκέντρωση παρουσία και βουλευτ;vn κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Κλειστές πόρτες για τις ΟΠΠΙ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Μια αποπομπή, μια ανάρτηση και το σκάνδαλο υποκλοπών
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η αιφνιδιαστική κυβερνητική ανακοίνωση για την αντικατάσταση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Μια αποπομπή, μια ανάρτηση και το σκάνδαλο υποκλοπών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Συνεχίζουν τις προσλήψεις για Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Αδιαφορώντας η κυβέρνηση για τις αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών, προχωρά στην πρόσληψη ακόμη 600 ειδικών φρουρών, προκειμένου να ικανοποιηθεί η εκλογική της πελατεία.
Συνεχίζουν τις προσλήψεις για Πανεπιστημιακή Αστυνομία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Σπουδή με την πανεπιστημιακή αστυνομία
Οι ΟΠΠΙ από αρχές Ιουνίου ξεκινούν περιπολίες από τα campus των ΑΠΘ και ΕΚΠΑ, χωρίς ωστόσο ο Τάκης Θεοδωρικάκος να αναφέρει τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες αυτές θα γίνονται.
Σπουδή με την πανεπιστημιακή αστυνομία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
«Επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας» με αποπομπές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.
Δύο μέρες μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τη θέση τους τριών αξιωματικών από τις νευραλγικές υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής και η αναστάτωση που προκλήθηκε στους αστυνομικούς ακόμη δεν έχει κοπάσει.
«Επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας» με αποπομπές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας