• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.0°C / 34.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 30.5°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 30.4°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.8°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 32.8°C
  2 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.7°C
  4 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.1°C / 34.0°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 28.4°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  44%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξαναζεσταμένες εξαγγελίες...

 • A-
 • A+
Το Μαξίμου, επιχειρώντας να κατευνάσει την κοινή γνώμη μετά το επιτελικό χάος με την κακοκαιρία «Ελπίδα», εφευρίσκει νέες ετικέτες, όπως το περίφημο «war room», και τις κολλά σε μηχανισμούς που έπρεπε ήδη να έχουν δημιουργηθεί με τον νόμο για την Πολιτική Προστασία που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Επανεξαγγέλλοντας όσα είχε ήδη εξαγγείλει και ποτέ δεν εφάρμοσε, η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη που έχει οργιστεί από την αποτυχημένη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Ακολουθώντας τη συνήθη τακτική της επικοινωνιακής διαχείρισης, το Μαξίμου εφευρίσκει καινούργιες ετικέτες και τις κολλά σε μηχανισμούς που έπρεπε να δημιουργηθούν με τον νόμο για την Πολιτική Προστασία που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια, δεν συστήθηκαν αφού ώς τώρα δεν έχει εκδοθεί το απαιτούμενο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Εντούτοις τώρα εξαγγέλλεται η λειτουργία «war room» όπου, όπως λέγεται, θα βρίσκονται σε ένα «δωμάτιο» όλοι οι εκπρόσωποι «από όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση μιας κρίσης». Ηδη όμως γι’ αυτόν τον σκοπό υπάρχει ένα ολόκληρο αμφιθέατρο. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού και στην ανακοίνωσή της για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας στις 29 Ιουλίου 2020 ανέφερε ότι «μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων όπου στεγάζονται αμφιθεατρικά στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος και του ΕΚΑB» και «ενημερώθηκε για τη λειτουργία του διακλαδικού συντονιστικού κέντρου».

Στην ίδια επίσκεψη επίσης ενημερώθηκε από τον Νίκο Χαρδαλιά για το πρόγραμμα «Ασπίδα» και στον χαιρετισμό του είχε αναφέρει: «Με το πρόγραμμα “Ασπίδα” επενδύονται, σε βάθος επταετίας, 2,167 δισ. στην ασφάλεια των πολιτών. Δημιουργούνται 13 νέα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, 72 νέα Τοπικά Κέντρα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, 4 νέα κέντρα αντιμετώπισης κινδύνων μαζί με 930 προσλήψεις επιστημονικών στελεχών, ειδικής εκπαίδευσης και πρώτης γραμμής σε ΟΤΑ, Κέντρα Επιχειρήσεων και το Πυροσβεστικό Σώμα στο πλαίσιο της πλήρους υλοποίησης του προγράμματος».

Στον νόμο εξάλλου που ψήφισε η Ν.Δ. προβλεπόταν η δημιουργία του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, αλλά κι αυτό δεν λειτουργεί ακόμη. Σε αυτό προβλεπόταν πρόεδρος να είναι ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και να συμμετέχουν οι αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος ή εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και οι 13 Περιφερειακοί Συντονιστές Πολιτικής Προστασίας.

Αντ’ αυτού υπάρχει το… καταργηθέν Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας που έχει παρόμοια σύνθεση (γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, πρόεδρος, γ.γ. Δημόσιας Τάξης, γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι γ.γ. των υπουργείων, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και οι πρόεδροι ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ) και την περσινή αντιπυρική περίοδο μεταβίβασε την αρμοδιότητα της απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση στις Περιφέρειες.

Οσο για το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυσλειτουργικό αφού έχει χωριστεί στα δύο. Σε εκείνο που βρίσκεται στο κτίριο του υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη λεωφόρο Κηφισίας -εκεί βρίσκεται η διοίκησή του- και στους τηλεφωνητές και τους εκφωνητές του «199» και του «112» που βρίσκονται στο κτίριο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Στο υπουργείο εργάζονται συνολικά 38 άτομα πολιτικό προσωπικό με συνέπεια να αφήνεται να διαρρεύσει ότι για την ενίσχυσή του είναι αναγκαία η πρόσληψη και άλλου προσωπικού.

Στο ΕΣΚΕΔΙΚ κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα» υπήρχαν σύνδεσμοι από την Τροχαία, το ΕΚΑΒ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Παρ’ όλα αυτά διοχετεύεται ότι η ηγεσία προσανατολίζεται να αναβαθμίσει την ύπαρξη των εκπροσώπων με σταθερή παρουσία «όχι χαμηλόβαθμων, αλλά υψηλόβαθμων στελεχών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απίστευτη ταλαιπωρία χθες στον Κηφισό
«Καήκαν» στην κακοκαιρία της «Ελπίδας» και χθες οι επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, αντιδρώντας για άλλη μία φορά σπασμωδικά, έκλεισαν την Αθηνών-Λαμίας για τα φορτηγά.
Απίστευτη ταλαιπωρία χθες στον Κηφισό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
H κατάρρευση των ιδιωτικοποιημένων υποδομών και η ευθύνη του Δημοσίου
Η «Ελπίδα» απέδειξε το επικίνδυνο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, καθώς τα συμφέροντα λειτουργούν χωρίς κανέναν έλεγχο και με προσωπικό και αρμοδιότητες που αποδυναμώνονται.
H κατάρρευση των ιδιωτικοποιημένων υποδομών και η ευθύνη του Δημοσίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Πολιτική Προστασία στο σκαμνί;
Η ευθύνη για το σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας παραμένει στην ΕΛ.ΑΣ. που αποφασίζει πότε να κλείσει Ή να ανοίξει έναν δρόμο, δηλώνει ο πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας επί ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ταφύλλης
Η Πολιτική Προστασία στο σκαμνί;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αττική Οδός: «Καθαρίζει» με 2.000 αποζημίωση για το μπάχαλο;
Έγγραφο φέρεται να επιβεβαιώνει όσους διατύπωναν αμφιβολίες από την πρώτη στιγμή, μετά τη σπουδή του πρωθυπουργού να ανακοινώσει αποζημίωση στους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν, πετώντας εξ ολοκλήρου το μπαλάκι των...
Αττική Οδός: «Καθαρίζει» με 2.000 αποζημίωση για το μπάχαλο;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας