Αναταραχή στους κύκλους των εγκληματικών ομάδων έχει προκαλέσει, σύμφωνα με αξιωματικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η δικογραφία για τη μεγάλη συμμορία που είχε ως ραχοκοκαλιά της τουλάχιστον 34 αστυνομικούς. Η εξιχνίαση του κυκλώματος των αστυνομικών, που με την έκδοση καθαρών ταυτοτήτων και διαβατηρίων ξέπλενε κυρίως αλλοδαπούς κακοποιούς με βαρύ ποινικό μητρώο, έχει θορυβήσει τις τελευταίες μέρες και πολλά μέλη εγχώριων εγκληματικών ομάδων με τα οποία φαίνεται πως «συνεργάζονταν» πολλοί από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς.
Μέσα στη δικογραφία, με τις συνολικά 8.088 σελίδες και τα 115 cds με τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, επί του παρόντος υπάρχουν τα ονόματα δέκα αλλοδαπών κακοποιών. Ομως οι «Αδιάφθοροι» δεν αποκλείουν στις έρευνες που συνεχίζονται να πέσουν πάνω και σε Ελληνες κακοποιούς, εξ ου και λαμβάνουν ήδη σχετικές ανησυχητικές πληροφορίες.
Συγκεκριμένα, οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να συσχετιστεί η υπόθεση με παλιά δικογραφία από συμμορία αστυνομικών που δρούσε από τον Δεκέμβριο του 2016 έως και τον Μάιο του 2018 στο Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου, οι οποίοι επίσης εξέδιδαν ταυτότητες και διαβατήρια. Παράλληλα ενημέρωσαν τους εισαγγελείς ότι πιθανότατα υπάρχουν και άλλες ομάδες αστυνομικών που έκαναν ακριβώς το ίδιο, αφού βρήκαν περιπτώσεις από τις οποίες προέκυψε ότι εκδόθηκαν ανάλογα έγγραφα από άτομα που δεν συνδέονται με μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας. Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η περίπτωση όπου μία μάρτυρας έχει παραστεί και σε άλλες ταυτοπροσωπίες από τις οποίες εκδόθηκαν άλλες 14 ταυτότητες.
Οι «Αδιάφθοροι» ζήτησαν από τις εισαγγελικές αρχές να εγκρίνουν έρευνες και για άλλους αστυνομικούς του Τμήματος Ασπροπύργου όπου ήταν διοικητής Ασφαλείας ο 35χρονος αστυνόμος Β' καθώς από την παρακολούθηση των τηλεφώνων καταγράφηκαν συνομιλίες στις οποίες γίνεται λόγος για «στοχευμένους ελέγχους φορτίων λαθραίων καυσίμων» και υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» για «πιθανή δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου». Σημειώνουν ακόμη οι αξιωματικοί ότι «στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε προέκυψαν υπόνοιες τέλεσης παράνομων δραστηριοτήτων οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στην εγκληματική δράση της οργάνωσης, όμως διαπιστώθηκε ότι σε αυτές είχαν εμπλοκή πρόσωπα που αναφέρονται στην παρούσα».
Βρήκαν χαρακτηριστικά έναν ημεδαπό «πελάτη» ο οποίος με την ταυτότητα που του εξέδωσε το κύκλωμα έφτιαξε μια κατασκευαστική εταιρεία που οφείλει στο Δημόσιο πάνω από 442.000 ευρώ, ενώ στο 94 σελίδων διαβιβαστικό προς τις εισαγγελικές αρχές αναφέρεται ότι «πλήθος δελτίων ταυτότητας που εκδόθηκαν από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιήθηκαν είτε από τους κατόχους αυτών είτε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την έκδοση Αριθμών Φορολογικού Μητρώου, την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης, ακόμη και την έναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού» για τις οποίες εκδόθηκε «αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με σκοπό τον προσδιορισμό της γενικότερης κατάστασης των εταιρειών που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα δελτία ταυτότητας (συμμετέχοντες, μεταβολές, μισθώσεις ακινήτων) και την ύπαρξη τυχόν οφειλών τους προς το Δημόσιο».
Ο 35χρονος αστυνόμος που υπηρετούσε ως διοικητής στο Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου από τις 25/9/2018 και η 34χρονη αρχιφύλακας σύζυγός του, η οποία εργαζόταν στο ίδιο τμήμα στην έκδοση ταυτοτήτων και είναι μία από τους αστυνομικούς που δεν συνελήφθησαν στο πλαίσιο του Αυτοφώρου -εμπεριέχεται όμως στη δικογραφία-, είχαν εκδώσει οκτώ από τις 200 ταυτότητες. Εντούτοις φέρεται να διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στη συμμορία.
Σε μία μάλιστα περίπτωση ο αστυνομικός φέρεται να τηλεφωνεί σε διοικητή Τμήματος της Βοιωτίας και να του κάνει παράπονα γιατί ακύρωσε την ταυτότητα κακοποιού, την οποία είχε εκδώσει μέλος του κυκλώματος που εργαζόταν εκεί. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει την πράξη του, ισχυρίστηκε ότι «δέχτηκε έντονα παράπονα από τον αντιδήμαρχο της περιοχής και τους γονείς του κακοποιού»!
Επαιρναν και επιδόματα
Ολα δε τα ανωτέρω συνέβαιναν όταν, όπως πληροφόρησε η ΑΑΔΕ τους αξιωματικούς, «τα βασικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και ορισμένοι “πελάτες” κατά τα τελευταία χρόνια δήλωναν ελάχιστα έως μηδενικά εισοδήματα στις φορολογικές τους δηλώσεις, καθιστώντας τους εαυτούς τους μέχρι και δικαιούχους επιστροφών χρηματικών ποσών και κοινωνικών επιδομάτων».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ήδη χθες η Αρχή κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με εντολή του επικεφαλής της, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου επί τιμή, Χαρ. Βουρλιώτη, δέσμευσε ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία των 48 εμπλεκομένων στο κύκλωμα. Δεσμεύτηκαν τόσο χρήματα όσο και ακίνητα, ενώ οι έρευνες θα προχωρήσουν και στους οικείους τους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας