• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.9°C / 35.1°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.6°C / 35.5°C
  2 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 33.2°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 30.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.5°C / 33.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.6°C / 29.4°C
  1 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 32.1°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.6°C / 32.9°C
  3 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 31.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  1 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 33.4°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 33.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.0°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.2°C
  2 BF
  29%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  1 BF
  49%

Εξαρθρώθηκε συμμορία που εξαπατούσε για χρηματικά ποσά ηλικιωμένους

 • A-
 • A+
Περισσότερες από 35 κλοπές, απάτες και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων φέρεται να διέπραξε η συμμορία που εξαρθρώθηκε και κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστείες και απάτες κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας ατόμων από επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, κατ' εξακολούθηση κλοπές, απάτες και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Το νήμα της υπόθεσης συνέδεσε το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Ειδικότερα, οι δράστες συνελήφθησαν, στην περιοχή των Αχαρνών. Πρόκειται για δύο άνδρες, ηλικίας 37 και 38 ετών, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται τρεις γυναίκες, που κατηγορούνται, επίσης, ως μέλη της συμμορίας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστείες και απάτες κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας ατόμων από επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Από προανακριτική έρευνα έχουν προκύψει μέχρι στιγμής 34 περιπτώσεις κλοπών - απατών και 3 ληστείες. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η δράση της συμμορίας ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Οι κατηγορούμενοι επιχειρούσαν τις πρωινές ώρες, κινούμενοι με αυτοκίνητα, αναζητώντας υποψήφια θύματα έξω από τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και γενικότερα χώρους στους οποίους έβρισκαν ηλικιωμένους.

Αφού επιτηρούσαν διακριτικά τα υποψήφια θύματά τους τα πλησίαζαν υποδυόμενοι υπαλλήλους καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών, ιατρικών κέντρων και παρεμφερών επιχειρήσεων, με σκοπό δήθεν να συλλέξουν χρηματικά ποσά από εμπορικές - οικονομικές δοσοληψίες. Προκειμένου, μάλιστα, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ηλικιωμένων, προσποιούνταν ότι μιλούσαν στο τηλέφωνο με τον υποτιθέμενο συγγενή - οφειλέτη, στον οποίο ανέφεραν την τυχαία συνάντησή τους με τους υπερήλικες. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε γνώριζαν και προσωπικές πληροφορίες για τα θύματά τους, τις οποίες εκμεταλλεύονταν με στόχο να αποσπάσουν την εμπιστοσύνη τους.

Οι ηλικιωμένοι στις περισσότερες περιπτώσεις συναινούσαν στην εξόφληση του υποτιθέμενου χρέους -δεδομένου ότι τα «οφειλόμενα» ποσά ήταν μικρής αξίας. Οι δράστες ζητούσαν να αποπληρωθεί το «χρέος» μέσω τραπεζικής κάρτας σε ασύρματο POS που έφεραν μαζί τους.

Τελικά, τα θύματα εξαπάτησης πείθονταν να επιβιβαστούν στα αυτοκίνητα της συμμορίας και κατά τη διάρκεια της διαδρομής, στο πλαίσιο του κλίματος εμπιστοσύνης που είχαν οικοδομήσει, τους παρέδιδαν τις τραπεζικές τους κάρτες, τις οποίες οι δράστες τοποθετούσαν στη συσκευή που προσομοίαζε με POS, ζητώντας παράλληλα την πληκτρολόγηση του κωδικού PIN, το οποίο και απομνημόνευαν. Αμέσως μετά, είτε κρατούσαν τις τραπεζικές κάρτες, είτε τους έδιναν πίσω άδειες κάρτες προηγούμενων θυμάτων.

Οι κατηγορούμενοι σε κάποιες περιπτώσεις υποδύονταν και τους λογιστές συγγενικών τους προσώπων ζητώντας από τους ανυποψίαστους ηλικιωμένους να πληρώσουν τα παράβολα που «απαιτούνται» για την είσπραξη επιστροφής φόρου. Εκείνο αφού πείθονταν, τους παρέδιδαν τα χρηματικά ποσά, με τους δράστες να μπαίνουν ακόμη και στο σπίτι των θυμάτων ανά περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι κατά τη διάρκεια αποβίβασης των ηλικιωμένων, ο συνεργός - οδηγός του αυτοκινήτου που ακολουθούσε το προπορευόμενο όχημα της συμμορίας κόρναρε επίμονα και φώναζε δήθεν αγανακτισμένος. Αυτό δημιουργούσε κλίμα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού στα θύματα και τα μέλη της συμμορίας διέφευγαν χωρίς να γίνεται άμεσα αντιληπτή η εγκληματική τους πράξη.

Στην περίπτωση που γινόταν αντιληπτή από τα θύματα η απάτη σε βάρος τους, τα μέλη της σπείρας είτε με απειλή, είτε με χρήση σωματικής βίας, αφαιρούσαν επιπλέον πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα και αντικείμενα αξίας. Όσον αφορά τα «επιχειρησιακά» αυτοκίνητά τους τα προμηθεύονταν με βραχυχρόνια μίσθωση από διάφορες εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, προκειμένου να καταστήσουν δυσκολότερο τον εντοπισμό τους.

Κατά την τελική φάση της δραστηριότητάς τους, πήγαιναν ακόμη και σε ATM, όπου χρησιμοποιώντας τις τραπεζικές κάρτες που είχαν κλέψει και γνωρίζοντας τους κωδικούς ασφαλείας, έκαναν αναλήψεις χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς των υπερηλίκων, ενώ κατά περίπτωση προχωρούσαν και σε αγορές προϊόντων από καταστήματα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα συνολικά ποσά που απέσπασε η συμμορία υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζεται η αστυνομική έρευνα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Συνελήφθη οικιακή βοηθός που νάρκωνε και λήστευε ηλικιωμένους
Στα χέρια των ελληνικών αρχών έπεσε 47χρονη από τη Γεωργία, η οποία κατηγορείται για ληστείες εις βάρος ηλικιωμένων με χρήση υπνωτικών ουσιών. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί τέσσερα περιστατικά, στη Νέα...
Συνελήφθη οικιακή βοηθός που νάρκωνε και λήστευε ηλικιωμένους
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε αυτοκίνητα σε δήμους του λεκανοπεδίου
Επιχείρηση για την εξάρθρωση συμμορίας που έκλεβε αυτοκίνητα στις περιοχές του Βύρωνα, του Ζωγράφου και της Καισαριανής είναι σε εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.
Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε αυτοκίνητα σε δήμους του λεκανοπεδίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Εξαρθρώθηκε συμμορία που λήστευε τράπεζες και σουπερμάρκετ
Την εξάρθρωση συμμορίας που πραγματοποιούσε ληστείες τραπεζών και σουπερμάρκετ ανακοίνωσε η αστυνομία. Η συνολική τους λεία υπολογίζεται στις 35.000 ευρώ.
Εξαρθρώθηκε συμμορία που λήστευε τράπεζες και σουπερμάρκετ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Εξάρθρωση συμμορίας που ρήμαζε καταστήματα στην Αττική
Για 97 κλοπές από διάφορα καταστήματα στην Αττική, κατηγορούνται μέλη συμμορίας αλλοδαπών, η οποία εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. 
Εξάρθρωση συμμορίας που ρήμαζε καταστήματα στην Αττική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας