• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 20.7°C
  4 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.1°C / 21.0°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 21.0°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.8°C / 20.4°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 16.8°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.3°C
  1 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.3°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 20.0°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.3°C / 18.8°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 21.1°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  2 BF
  54%

Στιγμιότυπο από τα επεισόδια που είχαν γίνει στις 7 Δεκεμβρίου του 2014, σε πορεία για τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητούν DNA 7 χρόνια μετά...

 • A-
 • A+
Η ΕΛ.ΑΣ. καλεί έξι άτομα να δώσουν γενετικό υλικό προκειμένου να το συγκρίνει με «ύποπτα» δείγματα που βρέθηκαν στην κατάληψη της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 2020, αλλά και σε επεισόδια στις 7 Δεκεμβρίου του 2014 όταν οι καλούμενοι ήταν... 13 χρόνων. ● Κείμενο-καταγγελία έστειλαν στην «Εφ.Συν.» οι συνολικά 14 «διωκόμενοι».

Απίστευτο κι όμως… καθαρά αστυνομικά αναχρονιστικό: καλούν έξι άτομα να δώσουν δείγμα DNA προκειμένου να το συγκρίνουν με «ύποπτο» βιολογικό υλικό, το οποίο εντοπίστηκε σε κινούμενα αντικείμενα που βρέθηκαν ακόμη και πριν από επτά χρόνια, όταν οι καλούμενοι ήταν μαθητές!

Το ένα δείγμα εντοπίστηκε σε άδεια μπουκάλια που βρέθηκαν στην κατάληψη της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου στις 13 Νοεμβρίου 2020, που είχε γίνει από άτομα του αναρχικού χώρου προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτό το ίδρυμα εν όψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενώ η διοίκηση του πανεπιστημιακού ιδρύματος είχε αποφασίσει να το κρατήσει κλειστό. Το άλλο δείγμα, το οποίο, σύμφωνα με τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., «ταιριάζει» με το προηγούμενο, εντοπίστηκε σε ένα λερωμένο με αίμα χαρτί που βρέθηκε έξω από την οδό Σπ. Τρικούπη στα Εξάρχεια ύστερα από επίθεση σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ με μολότοφ και άλλα αντικείμενα στις 7 Δεκεμβρίου του 2014, μία ημέρα δηλαδή μετά την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Παραβλέποντας ότι οι «ύποπτοι» που καλούνται να δώσουν DNA όταν συνέβη η επίθεση σε βάρος των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ ήταν 13 και 14 ετών και δεν είχαν σχέση με τον αναρχικό χώρο, οι αστυνομικές αρχές καλούν τους έξι να προσέλθουν να δώσουν δείγμα με το αιτιολογικό ότι το θέλουν για να το συγκρίνουν με τα ανωτέρω δύο δείγματα, με μοναδικό επιβαρυντικό στοιχείο ότι σήμερα είναι αντιεξουσιαστές.

Ετσι δεν είναι περίεργο που στο καταγγελτικό κείμενο, το οποίο εστάλη χθες στην «Εφ.Συν.» από τους συνολικά δεκατέσσερις, όπως υπογράφουν, «διωκόμενους» -του οποίου εκτενή αποσπάσματα δημοσιεύουμε– αναφέρονται σε «κατασταλτικούς μηχανισμούς» που «εγκαταλείπουν κάθε πρόσχημα και επιτίθενται στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας», σε «φακέλωμα» και «στις κρατικές μεθοδεύσεις, οι οποίες στήνονται για να στοχοποιήσουν και να εκφοβίσουν τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες».

Το κείμενο

Το καταγγελτικό κείμενο, το οποίο εστάλη χθες στην «Εφ.Συν.» από τους συνολικά δεκατέσσερις «διωκόμενους»

Τα τελευταία 24ωρα, 5 σύντροφοι έχουν καλεστεί από την ασφάλεια για να δώσουν δείγμα DNA, σε συνέχεια της κλήτευσης του συντρόφου Η.Κ. Έπειτα από επικοινωνία με δικηγόρο, αναμένεται να σταλεί αντίστοιχο χαρτί σε ακόμη 9 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση κατάληψης της πρυτανείας του πολυτεχνείου στις 13/11/20.

Μια αναλυτική αναφορά για την υπόθεση έχει κάνει ο σύντροφος Η.Κ. στο κείμενο του.
Με λίγα λόγια, καλούμαστε να δώσουμε DNA διότι δείγμα που βρέθηκε -σε μη παράνομα κινητά αντικείμενα (άδεια μπουκάλια) στην κατειλημμένη πρυτανεία το Νοέμβρη του 20 -ταυτίζεται από τους μπάτσους με αυτό που βρέθηκε σε ένα χαρτί λερωμένο από αίμα (εξίσου μη παράνομο), που εντοπίστηκε στους δρόμους των Εξαρχείων έπειτα από συγκρούσεις το 2014!

Από τη μια, έχουμε την κατάληψη της πρυτανείας του Ε.Μ.Π. λίγες μέρες πριν τις 17 Νοέμβρη του 2020, που έγινε παράλληλα με το άνοιγμα του κάτω πολυτεχνείου με στόχο να σπάσει το lock-out που είχε ανακοινώσει η διοίκηση. Από την άλλη, είναι οι μαζικές συγκρούσεις στα Εξάρχεια το 2014, 6 χρόνια πριν . Η προκλητικότητα με την οποία στήνεται αυτή η υπόθεση είναι πρωτοφανής.

Πρώτον, τα αντικείμενα στα οποία βρέθηκαν τα δείγματα είναι κινητά και μη παράνομα. Δεύτερον, είναι δεδομένο ότι από την κατειλημμένη πρυτανεία (που είχε τη στήριξη όχι μόνο του κόσμου του αγώνα, αλλά και του μεγαλύτερου μέρους της πολυτεχνικής κοινότητας) πέρασε μεγάλος αριθμός ατόμων. Ακόμα περισσότερος κόσμος πέρασε από κεντρικό δρόμο των Εξαρχείων ένα βράδυ του Δεκέμβρη του '14, μετά από μαζική διαδήλωση την οποία ακολούθησαν εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ μπάτσων και διαδηλωτών. Επίσης, τα δύο αυτά γεγονότα είναι εμφανώς ασυσχέτιστα χρονικά, αφού απέχουν 6 χρόνια μεταξύ τους και με τους περισσότερους από εμάς να ήμασταν 13 ή 14 χρονών (!) το 2014.

Με την οικονομική κρίση να εντείνεται και την συνεπακόλουθη εξαθλίωση των καταπιεσμένων, με την έντονη δυσαρέσκεια για την φανερά ταξική κρατική διαχείριση της πανδημίας και με το κύμα διεθνών εξεγέρσεων τα περασμένα χρόνια, συμπληρώνεται ένα ψηφιδωτό παγκόσμιας αναταραχής για το καπιταλιστικό σύστημα. Όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις οι κρατικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί εγκαταλείπουν κάθε πρόσχημα και επιτίθενται στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Επιστρατεύοντας κάθε μέσο, επιχειρούν να χτυπήσουν τις τάξεις των καταπιεσμένων αλλά και όποιον/α αντιστέκεται.

Το πρόσφατο παράδειγμα της υπόθεσης των 8 συντρόφων/ισσών της ΑΣΟΕΕ είναι ενδεικτικό των πρακτικών καταστολής και στοχοποίησης αγωνιζόμενων φοιτητ(ρι)ών. Δεν τρέφαμε καμία αυταπάτη πως αυτές οι διώξεις αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό. Τώρα βλέπουμε την συνέχεια. Το πώς, δηλαδή, οι στημένες υποθέσεις, οι σκευωρίες και τα παράλογα κατηγορητήρια συνεχίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από την ΕΛΑΣ. Είναι πασιφανές ότι εμείς δε θα είμαστε η τελευταία τέτοια υπόθεση, καθώς η στοχοποίηση αγωνιζομένων φοιτητ(ρι)ών (και όχι μόνο) θα συνεχιστεί. Η πολίτικη του κράτους συνεχίζει να προσπαθεί να τρομοκρατήσει όσα άτομα επιλέγουν να αντιστέκονται με κάθε μέσο. Και με νέο εργαλείο τη δημιουργία διευρυμένων βάσεων δεδομένων με δείγματα DNA -ακόμα κι αν αυτό παραμένει νομικά ενδεικτικό και όχι αποδεικτικό στοιχειό (πρόσφατα παραδείγματα η υπόθεση της Ηριάννας, του Τ. Θεοφίλου και του αγωνιστή από τις Σκουριές)- αποσκοπούν στο φακέλωμα όλο και περισσότερου κόσμου.

Στεκόμαστε απέναντι στις κρατικές μεθοδεύσεις, οι οποίες στήνονται για να στοχοποιήσουν και να εκφοβίσουν τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες. Μέσα από τους συλλογικούς αγώνες σηκώνονται αναχώματα ενάντια στην επέλαση της δυστοπίας. Ο πόλεμος μαίνεται και δε σταμάτα. Θα μας βρουν απέναντι τους και θα είμαστε πιο δυνατοί, γιατί θα έχουμε ο ένας την άλλη.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ
ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΚΕΥΩΡΙΕΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΛΗΨΗ DNA
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Οι 14 διωκόμενοι

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Συμπλοκή μαθητών στη σκιά του θανάτου του δεκατετράχρονου
Η άγρια συμπλοκή ανηλίκων στο Αλσος Βεΐκου προχθές έγινε με αφορμή το βίντεο που ανέβασε στο ίντερνετ μαθητής Γυμνασίου από το Παγκράτι και το οποίο οι μαθητές άλλου Γυμνασίου θεώρησαν προσβλητικό για μια φίλη...
Συμπλοκή μαθητών στη σκιά του θανάτου του δεκατετράχρονου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
«Επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας» με αποπομπές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.
Δύο μέρες μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τη θέση τους τριών αξιωματικών από τις νευραλγικές υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής και η αναστάτωση που προκλήθηκε στους αστυνομικούς ακόμη δεν έχει κοπάσει.
«Επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας» με αποπομπές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
«Λεονταρισμοί» για τη δεδομένη αποστρατεία Κολοκούρη
Η αποστρατεία του Στέφανου Κολοκούρη ήταν αναμενόμενη, αφού ήδη ο Αρχηγός, όπως προβλέπεται από τον νόμο, είχε συμπληρώσει τα δύο υποχρεωτικά χρόνια που παραμένει κάποιος σε αυτή τη θέση.
«Λεονταρισμοί» για τη δεδομένη αποστρατεία Κολοκούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Θεοδωρικάκος: Η ΕΛ.ΑΣ. διασφαλίζει τάξη και ηρεμία!
«Μαγική εικόνα» επιχείρησε να παρουσιάσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για τη στάση που κρατάει η Αστυνομία στην επέτειο του Πολυτεχνείου, ξεχνώντας το περσινό κρεσέντο καταστολής.
Θεοδωρικάκος: Η ΕΛ.ΑΣ. διασφαλίζει τάξη και ηρεμία!
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Οι διάλογοι με το Κέντρο διαψεύδουν τις καταθέσεις των αστυνομικών
Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην καταδίωξη γνώριζαν εξαρχής ότι πρόκειται για Ρομά και πιθανότατα ότι επρόκειτο για ανήλικους.
Οι διάλογοι με το Κέντρο διαψεύδουν τις καταθέσεις των αστυνομικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας