Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δικογραφία κατά ΜΚΟ στη Λέσβο
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικογραφία κατά ΜΚΟ στη Λέσβο

  • A-
  • A+
35 αλλοδαποί, που βοηθούσαν στη διάσωση προσφυγικών σκαφών σε κίνδυνο, αντιμετωπίζουν κατηγορίες της Αστυνομίας για... ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατασκοπία!

Δικογραφία για «οργανωμένη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών» μέσω της Λέσβου απέστειλε στον εισαγγελέα Μυτιλήνης η Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου κατά 35 αλλοδαπών, από τους οποίους οι 33 είναι μέλη τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και οι δύο υπήκοοι τρίτων χωρών.

Η δικογραφία περιλαμβάνει αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, όπως ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κατασκοπία, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, καθώς και του Κώδικα Μετανάστευσης. Προκαλεί ωστόσο ερωτήματα, καθώς από την ανακοίνωση της Αστυνομίας δεν προκύπτει συναλλαγή με διακινητές με σκοπό το κέρδος.

Αντίθετα, αυτό που προκύπτει είναι η παροχή βοήθειας σε προσφυγικά σκάφη σε κίνδυνο. Γι’ αυτό άλλωστε η προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση της Αστυνομίας καταλογίζει στους κατηγορούμενους διευκόλυνση εισόδου παράτυπων μεταναστών, κατηγορία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει πράξεις διάσωσης και αλληλεγγύης. Βέβαια, στο πλαίσιο της Ευρώπης-φρούριο και της ποινικοποίησης της αλληλεγγύης θεωρείται αδίκημα ακόμα και η καθοδήγηση σκαφών από την ακτή με φακούς, έστω και αν σε αυτά τα σκάφη επιβαίνουν μωρά παιδιά που κινδυνεύουν να τσακιστούν στα βράχια.

Διεθνείς οργανώσεις

Τα ονόματα των κατηγορουμένων δεν έγιναν γνωστά. Για τις ΜΚΟ έχει γίνει γνωστό ότι πρόκειται για διεθνείς οργανώσεις, από τις οποίες δύο έχουν να επιδείξουν πλούσιο και μακροχρόνιο έργο στον τομέα της θαλάσσιας διάσωσης, πριν βρεθούν στο στόχαστρο της νομοθεσίας ευρωπαϊκών κρατών και αναγκαστούν να παγώσουν τις επιχειρήσεις τους στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η δράση των κατηγορουμένων ξεκινά τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου: «οι εμπλεκόμενοι, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο Διαδίκτυο, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα, όπως: τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη Λέσβο, τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, τον αριθμό των επιβαινόντων προσφύγων σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά τη διάρκεια της πλεύσης, τον τελικό προορισμό τους (χώρος αποβίβασης στην ακτή), λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι «μέσω εκτεταμένης χρήσης συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων, που σχετίζεται με ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης, δυσχέραιναν το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά τον χρόνο που εξελίσσονταν μεταναστευτικές ροές». Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι «το οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνε τη διακίνηση προς τη Λέσβο μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, σε 32 τουλάχιστον περιπτώσεις (πέντε τετελεσμένες και 27 σε απόπειρα)», χωρίς να γίνεται πάντως λόγος για χρηματικές συναλλαγές.

Μένει βέβαια να φανεί ποιο ήταν το επιχειρησιακό έργο του Λιμενικού και πώς ακριβώς το δυσχέραινε η χρήση της εφαρμογής, όταν αφθονούν οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες στον ελληνικό και διεθνή Τύπο για παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης εκ μέρους του Λιμενικού στο Αιγαίο από την άνοιξη και μετά. Ερώτημα αποτελεί επίσης ποια ήταν η τελική έκβαση των 27 περιπτώσεων που περιγράφονται ως απόπειρα.

Μητρώο ΜΚΟ

Σχολιάζοντας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι προτεραιότητα αποτελεί η μείωση της ροής των προσφύγων και των μεταναστών, χωρίς να αναφερθεί στο έργο της διάσωσης ανθρώπων σε κίνδυνο ή στο δικαίωμα των κατατρεγμένων να έρθουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν διεθνή προστασία. «Η μείωση των ροών και ο ρόλος ορισμένων ΜΚΟ αποτέλεσε εδώ και μήνες βασική προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων αρχών. Συνεργαζόμαστε με πολλές οργανώσεις που έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ομως δεν γίνονται ανεκτές ΜΚΟ με παράνομη δράση. Η ολοκλήρωση του Μητρώου ΜΚΟ θα βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε, χωρίς να εξηγήσει γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το περιβόητο Μητρώο, που έχει εξαγγελθεί πριν από πολλούς μήνες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΕΥΠ, με τη συνδρομή, μεταξύ άλλων, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Βαριές κατηγορίες σε βάρος των ΜΚΟ αλλά χωρίς στοιχεία
Χωρίς επαρκή στοιχεία οι κατηγορίες για 35 μέλη τεσσάρων ξένων οργανώσεων που κατηγορούνται από την ΕΛ.ΑΣ. για διευκόλυνση παράτυπης εισόδου προσφύγων και μεταναστών και για κατασκοπία.
Βαριές κατηγορίες σε βάρος των ΜΚΟ αλλά χωρίς στοιχεία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Δικογραφία με ερωτηματικά κατά μελών ΜΚΟ στη Λέσβο
Δικογραφία για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, όπως ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κατασκοπία, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και διευκόλυνση διακίνησης αλλοδαπών, σχημάτισαν οι αρχές στη Λέσβο κατά 33...
Δικογραφία με ερωτηματικά κατά μελών ΜΚΟ στη Λέσβο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επαίνεσε όσους διαχειρίζονται Μόρια και Καρά Τεπέ στη Λέσβο
Με τα καλύτερα λόγια για τη διαχείριση του προσφυγικού στη Μυτιλήνη και ειδικά στο ΚΥΤ της Μόριας και στο Καρά Τεπέ μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επαίνεσε όσους διαχειρίζονται Μόρια και Καρά Τεπέ στη Λέσβο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
SOS από την κόλαση της Μόριας
Εκκληση για μεταφορά των ευάλωτων ατόμων από τη Μόρια σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική Ελλάδα ή την Ευρώπη απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Στον καταυλισμό, χωρητικότητας 3.000, στοιβάζονται 9.000 άνθρωποι ●...
SOS από την κόλαση της Μόριας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βαρύτατες κατηγορίες αλλά χωρίς αποδείξεις κατά ΜΚΟ
Ως μέλη οργανωμένου εγκληματικού δικτύου διακίνησης μεταναστών κατηγορούνται τριάντα άτομα, 6 ημεδαποί και 24 αλλοδαποί, της οργάνωσης ERCI που δραστηριοποιείται στη Μυτιλήνη. Τα στοιχεία ωστόσο που...
Βαρύτατες κατηγορίες αλλά χωρίς αποδείξεις κατά ΜΚΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας