Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι νέες κρίσεις στην Αστυνομία σήκωσαν θύελλα

Οξεία πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσαν οι κρίσεις των αξιωματικών της

EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι νέες κρίσεις στην Αστυνομία σήκωσαν θύελλα

  • A-
  • A+

Στα χαρακώματα άλλη μια φορά για τις κρίσεις των αξιωματικών της Αστυνομίας βρέθηκαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με συνέπεια ορισμένοι συνδικαλιστές του Σώματος να επαναφέρουν στο προσκήνιο την πρότασή τους για δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την εκλογή της ηγεσίας.

Η νέα αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης στην ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε προχθές την ακόλουθη ανακοίνωση με αφορμή τις νέες κρίσεις:

«Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης γυρίζουν τη χώρα και την Ελληνική Αστυνομία στο πιο μαύρο παρελθόν τους.

»Οι σημερινές νέες έκτακτες κομματικές κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη -για όσους είχαν ακόμη αμφιβολίες- ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο βίαιη και οργανωμένη επίθεση κατά της αξιοκρατίας στα Σώματα Ασφαλείας.

»Οι πολιτικοί αυτουργοί αυτής της εξωφρενικής επίθεσης κατά άριστων στελεχών της ΕΛΑΣ δεν θα αποβάλλουν ποτέ από πάνω τους το στίγμα των συγκεκριμένων πολιτικών τους μεθοδεύσεων».

Tο υπερυπουργείο έσπευσε να απαντήσει την ίδια μέρα με ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Στις σημερινές έκτακτες κρίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας προήχθησαν σε Αντιστράτηγους οι τρεις πρώτοι στην επετηρίδα.

Συνεπώς προκαλεί εύλογα ερωτήματα, το γιατί ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρεται, ακόμα μια φορά, κατά της πολιτικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας με οξύτατες εκφράσεις, πολύ πέραν των ορίων της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Χθες, λοιπόν, προκειμένου να ακουστεί και η δική τους φωνή δύο συνδικαλιστικές παρατάξεις, η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών (ΔΕΚΑ) και η Ανοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικών (ΑΚΙΔΑ), εξέδωσαν ανακοίνωση με τίτλο «Αλλάξτε κρίση...» στην οποία αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν κομματικές τις κρίσεις, επανέρχονται ωστόσο στο διαχρονικό αίτημα των αστυνομικών για καθιέρωση αδιάβλητων θεσμών για τις κρίσεις και την σύσταση επιτέλους διακομματικής επιτροπής για την επιλογή της ηγεσίας του Σώματος.

Αίτημα που είχε τεθεί και από την ΠΟΑΣΥ που στην πρότασή της για δημιουργία διακομματικής επιτροπής τον Μάιο του 2007, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο κρίσεων και προαγωγών όλων των βαθμίδων δεν εξασφαλίζει την ανάδειξη και την ανέλιξη των ικανοτέρων». Θέση την οποία θυμάται ανά διαστήματα και ανάλογα με τις συνθήκες.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή τους οι δύο συνδικαλιστικές παρατάξεις αναφέρουν:

«Ως ΔΕΚΑ και ΑΚΙΔΑ διαχρονικά έχουμε καταγγείλει το σαθρό, αναχρονιστικό και πελατειακό σύστημα με το οποίο διεξάγονται οι κρίσεις των ανώτατων Αξιωματικών του οργανισμού μας και έχουμε αγωνιστεί με όλες μας τις δυνάμεις για την αλλαγή του. Γιατί είναι αδόκιμο να παροπλίζονται ή να αναβαθμίζονται στελέχη ενός σοβαρού οργανισμού μέρες μετά την αλλαγή της όποιας κυβέρνησης. Γιατί είναι απαξιωτικό για τον θεσμό και το κύρος των στελεχών να αφήνονται υπονοούμενα στον Τύπο περί παρέμβασης του τάδε πολιτικού ή του δείνα επιχειρηματία και άλλων. Γιατί είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την ασφάλεια του πολίτη να αφήνονται περιθώρια για τέτοιου είδους εξωθεσμικές παρεμβάσεις. Γιατί η εικόνα γενικευμένης αναξιοκρατίας που καλλιεργείται και εμπεδώνεται από το σύνολο του προσωπικού, όταν η ηγεσία επιλέγεται με κριτήρια άλλα, πέραν της επαγγελματικής επάρκειας, βασικών δεξιοτήτων και γνώσεων, είναι ο βασικός λόγος αποδιοργάνωσης του οργανισμού. Γιατί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών πληγώνεται βάναυσα, όταν ο σχετικός σχεδιασμός ανατίθεται χωρίς κανένα ίχνος αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας. Η πρότασή μας για ένα αντικειμενικό και διαφανές σύστημα αξιολόγησης είναι δημοσιευμένη κι έχει αποσταλεί στους αρμόδιους. Αραγε γιατί απεχθάνεστε τη σύσταση Διακομματικής Κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιλογή της Ηγεσίας του Σώματος; Γιατί φοβάστε την αξιολόγηση των υφισταμένων; Δεν θα κουραστούμε να την επαναφέρουμε διεκδικώντας την υλοποίησή της και κλιμακώνοντας κάθε φορά τις δράσεις μας».

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Εστειλαν κλούβα και ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη
Αναβίωση θλιβερών καταστάσεων με αντεργατικές πρακτικές με συλλήψεις πέντε συνδικαλιστών του ΟΤΕ είχαμε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη έπειτα από μήνυση που υπέβαλε ο περιφερειακός διευθυντής του.
Εστειλαν κλούβα και ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Τα αποτυπώματα δικαιώνουν τους Ινδαρέ
Από τις έρευνες των αστυνομικών εργαστηρίων δεν έχουν βρεθεί δακτυλικά ίχνη του ασκούμενου δικηγόρου και του μικρότερου αδελφού του μέσα στο κτίριο, γεγονός που επιβεβαιώνει την οικογένεια.
Τα αποτυπώματα δικαιώνουν τους Ινδαρέ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Επίδειξη δύναμης των ΜΑΤ στο Κ*ΒΟΞ
Τίποτα δεν άκουσε, τίποτα δεν είδε, τίποτα δεν ξέρει η αστυνομία για την επίθεση αστυνομικών με χτυπήματα με κλομπ στα κεφάλια ανθρώπων που βρίσκονταν στο Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κ*ΒΟΞ.
Επίδειξη δύναμης των ΜΑΤ στο Κ*ΒΟΞ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Ξήλωσαν τον Σταύρο Μπαλάσκα
Στην καθαίρεση του έως χθες αντιπροέδρου της, Σταύρου Μπαλάσκα, εξαιτίας των ρατσιστικών δηλώσεών του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, προχώρησε η Εκτ. Γρ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ).
Ξήλωσαν τον Σταύρο Μπαλάσκα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Χρυσώνουν το χάπι για το πυροτέχνημα της ΕΛ.ΑΣ.
Υστερα από την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για την αστυνομική «επιχείρηση Εξάρχεια», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης στις εκκενωθείσες καταλήψεις.
Χρυσώνουν το χάπι για το πυροτέχνημα της ΕΛ.ΑΣ.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Ανω-κάτω η Αστυνομία λόγω της πρόσληψης 1.500 ειδικών φρουρών
Εξι ημέρες μετά την έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία της πρόσληψης 1.500 ειδικών φρουρών από το υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι συζητήσεις-αντιδράσεις συνεχίζονται ακόμη.
Ανω-κάτω η Αστυνομία λόγω της πρόσληψης 1.500 ειδικών φρουρών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας