Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ρουσφετολογία για την ΕΛ.ΑΣ. και η πραγματικότητα
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ρουσφετολογία για την ΕΛ.ΑΣ. και η πραγματικότητα

  • A-
  • A+
Πολιτική κονταρομαχία για ένα... μη θέμα ξεκίνησαν οι δύο μεγάλες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες της ΕΛ.ΑΣ., όταν κατήγγειλαν ως «ανήθικη» τη σύγκληση του Συμβουλίου Μεταθέσεων ● Το νήμα πήραν από τις ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., για να λάβουν οργισμένη απάντηση από την Ολγα Γεροβασίλη.

Σε μείζον θέμα επιχειρούν να αναδείξουν τις μεταθέσεις των αστυνομικών πριν από λίγες ημέρες οι διοικήσεις των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών ομοσπονδιών (ΠΟΑΣΥ & ΠΟΑΞΙΑ), οι οποίες εξέδωσαν ανακοίνωση για την «ανήθικη» απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. να συγκαλέσει αύριο, Σάββατο, το Συμβούλιο Μεταθέσεων των αξιωματικών, αναφέροντας ότι με αυτόν τον τρόπο δρομολογείται η τακτοποίηση «ημετέρων» και καλώντας τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν επ’ αυτού.

Στην έκκληση έσπευσε να ανταποκριθεί η Νέα Δημοκρατία, που με ανακοίνωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Μάξιμου Χαρακόπουλου χαρακτήρισε την απόφαση «ενέργεια πρωτοφανή, απαράδεκτη και καταδικαστέα», ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ότι «συνεχίζει να συμπεριφέρεται προκλητικά και ανάρμοστα με τη θέση και το αξίωμά του». Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η ανακοίνωση της υπεύθυνης Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Εύης Χριστοφιλοπούλου, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο, ότι δεν αφήνει τίποτα όρθιο και ακολουθεί μεθόδους που «θα ζήλευε ακόμη και ο Μαυρογιαλούρος».

Επί της ανακοίνωσης της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκε χθες η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, τόσο κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο ραδιόφωνο «105,5 Στο κόκκινο» όσο και σε ανάρτησή της στο twitter. «Η Ν.Δ. θέλει να επιστρέψει σε πελατειακές και ρουσφετολογικές πρακτικές. Ξέρουν καλά το παιχνίδι, κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν ήμασταν ποτέ ίδιοι, δεν θα γίνουμε ίδιοι. Δώσαμε δείγματα γραφής όσο κι αν προσπάθησαν να λασπώσουν αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες», ανέφερε στην ανάρτησή της η υπουργός, ενώ στον ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε: «Η Νέα Δημοκρατία και οι συνοδοιπόροι της δεν διστάζουν να ρίχνουν λάσπη σε θεσμούς του κράτους, στα όργανά του όπως είναι η ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να απαξιώσουν τον ρόλο τους, την ώρα που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι δίνουν μεγάλη σημασία στα θέματα ασφάλειας».

Υπογράμμισε ακόμη η υπουργός ότι «η ΕΛ.ΑΣ. έχει τον ρόλο της, τις δομές της, τους μηχανισμούς της. Και δρα, σε συνέχεια και του κράτους, συνεχώς. Τα ζητήματα ασφάλειας δεν διακόπτονται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Δεν διστάζουν λοιπόν να ρίξουν λάσπη στο ίδιο το αστυνομικό σώμα, τόσο στους επιτελείς του, τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., όσο και στους αστυνομικούς του δρόμου, που κάθε μέρα δίνουν τη μάχη για τα ζητήματα αυτά. […] Είναι τακτικός ο χρόνος που γίνονται οι μεταθέσεις, γίνονται κάθε χρόνο την ίδια εποχή».

Πράγματι, όπως ανέφεραν στελέχη του Αρχηγείου στην «Εφ.Συν.», οι μεταθέσεις αποφασίζονται στο τέλος Μαΐου, όμως φέτος, λόγω των εκλογών, αυτές δεν μπορούσαν να γίνουν, αφού απαγορεύεται η συνεδρίαση του Συμβουλίου σε προεκλογική περίοδο. Ετσι, ορίστηκε το Συμβούλιο να γίνει το Σάββατο 7 Ιουνίου, που με την Κυριακή είναι και οι μοναδικές ημέρες πριν ξεκινήσει η επόμενη προεκλογική περίοδος.

Ο πόλεμος λάσπης, όμως, πυροδότησε και την αντίδραση ορισμένων αστυνομικών παρατάξεων, από την οποία προκύπτει η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων για το θέμα και μέσα στο ίδιο το αστυνομικό Σώμα.

Πιο χαρακτηριστική είναι η κοινή ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών (ΔΕΚΑ) και της Ανοικτής Κίνησης Δημοκρατικών Αστυνομικών (ΑΚΙΔΑ) με τίτλο «Τέλος στην ομηρία», που αναφέρει: «Κάθε συζήτηση περί νομιμότητας είναι στρεβλή. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι τώρα προκύπτει ο χρόνος υλοποίησης των ετήσιων μεταθέσεων και αποτελεί μάλιστα και υποχρέωση της Διοίκησης να προχωρήσει σε αυτές καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος αυτές να παραμείνουν ανεκτέλεστες επί μακρόν ακριβώς λόγω των πολιτικών εξελίξεων και του θεσμικού πλαισίου. Το δε αίτημα αναστολής θέτει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τους συναδέλφους μας σε ομηρία, καθώς δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του Οργανισμού μας. Η σκόπιμη διαστρέβλωση του θεσμικού πλαισίου φέρνει στο προσκήνιο ξανά μετά από χρόνια τη λογική μιας αστυνομίας “ημετέρων”, εξευτελίζοντας έννοιες όπως η νομιμότητα, η ηθική και η διαφάνεια στην πλάτη των συμφερόντων των συναδέλφων. Εστω και την ύστατη στιγμή καλούμε να πρυτανεύσει η λογική και η νομιμότητα, να βοηθήσουμε τους συναδέλφους να προγραμματίσουν την υπηρεσιακή τους ζωή αλλά και τις ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ να ανταποκριθούν στον θεσμικό τους ρόλο».

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Χρυσώνουν το χάπι για το πυροτέχνημα της ΕΛ.ΑΣ.
Υστερα από την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για την αστυνομική «επιχείρηση Εξάρχεια», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης στις εκκενωθείσες καταλήψεις.
Χρυσώνουν το χάπι για το πυροτέχνημα της ΕΛ.ΑΣ.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Μπογιές σε γραφεία της Ν.Δ.
Οι άγνωστοι έριξαν καφέ μπογιά και άδειασαν έναν πυροσβεστήρα στους χώρους του γραφείου, πριν απομακρυνθούν από το σημείο. 
Μπογιές σε γραφεία της Ν.Δ.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Παραιτήθηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από αξίωση της κυβέρνησης
Εν βρασμώ βρίσκεται από χθες το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του αρχηγού Αριστείδη Ανδρικόπουλου που οδηγεί σε έκτακτες κρίσεις.
Παραιτήθηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από αξίωση της κυβέρνησης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Προκαταρκτική έρευνα για την υβριστική ανάρτηση αστυνομικού
Σοκ στην κοινή γνώμη προκάλεσε ανάρτηση αστυνομικού στον προσωπικό λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπου, εξαπέλυε ύβρεις τόσο εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και των πολιτικών του...
Προκαταρκτική έρευνα για την υβριστική ανάρτηση αστυνομικού
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Οργισμένη αντίδραση Ν.Δ. για τις επιθέσεις σε εκδηλώσεις της
Σφοδρές αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία προκάλεσαν οι επιθέσεις αγνώστων που σημειώθηκαν προχθές σε προεκλογικές εκδηλώσεις του κόμματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε εκλογικό κέντρο της στην Ανω...
Οργισμένη αντίδραση Ν.Δ. για τις επιθέσεις σε εκδηλώσεις της
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Νέες κορόνες περί αύξησης της ανομίας από Ν.Δ. και ΔΗΣΥ
Επεισόδιο μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών, που συνέβη στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ γινόταν δίκη ατόμων συλληφθέντων από την ομάδα ΔΕΛΤΑ κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής μοτοπορείας το 2012, επιχειρήθηκε...
Νέες κορόνες περί αύξησης της ανομίας από Ν.Δ. και ΔΗΣΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας