• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.9°C / 29.5°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 27.7°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 27.1°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.0°C / 25.1°C
  3 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 19.5°C
  3 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.7°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.6°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.2°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 29.0°C
  2 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  92%
EUROKINISSΙ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΕΛ.ΑΣ. ίδρυσε τμήμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας

 • A-
 • A+
Η «Εφ.Συν.» σκιαγραφεί το νεοσυσταθέν Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο θα παρακολουθεί υποθέσεις που θα καταγγέλλονται και θα λαμβάνει μέτρα πρόληψης, ενημέρωσης και καθοδήγησης.

«Είχαν γίνει αναφορές στην αστυνομία αλλά και σε κοινωνική λειτουργό. Κανείς όμως δεν έκανε τίποτα. Η αδελφή μου είχε καταγγείλει ότι την απειλούσε πως θα τη σκοτώσει, κανείς δεν το πίστεψε. Της έλεγαν ότι “δεν θα το κάνει”. Κι όμως το έκανε», έλεγε στις τηλεοπτικές κάμερες ο αδελφός της 32χρονης Κατερίνας που στις 4 Μαρτίου στραγγαλίστηκε στη Σητεία από τον εν διαστάσει σύζυγό της.

Τέσσερις ημέρες μετά το έγκλημα που συγκλόνισε όλη τη χώρα, ανήμερα του διεθνούς εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά, ανακοίνωνε την άμεση ίδρυση του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στη Διεύθυνση της Γενικής Αστυνόμευσης στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., όμως καθώς ήταν Παρασκευή πριν από το τριήμερο της τελευταίας Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας η είδηση «πέρασε στα ψιλά».

Οι υπηρεσίες υπουργείου και αρχηγείου δούλεψαν πυρετωδώς και, όπως πληροφορήθηκε η «Εφ.Συν.», μέσα στις προηγούμενες μέρες ολοκλήρωσαν το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο και εστάλη για την τελική υπογραφή του.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται, εκτιμάται ότι θα αλλάξει άρδην την ώς τώρα ισχύουσα κατάσταση.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι αρμοδιότητες του νεοσύστατου τμήματος θα είναι:

● η παρακολούθηση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες
● η μελέτη μέτρων πρόληψης και καταστολής των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, η καθοδήγηση, η εποπτεία και ο συντονισμός των περιφερειακών υπηρεσιών για την εφαρμογή τους αλλά και για την ορθή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, και
● η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των ως άνω μέτρων και η αναπροσαρμογή τους στις συντρέχουσες περιπτώσεις.

Παράλληλα το τμήμα είναι υποχρεωμένο να καθορίζει και να αναπτύσσει δράσεις σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών και άλλους συναρμόδιους φορείς για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων αλλά και για την πρόληψη της δευτερογενούς επαναλαμβανόμενης θυματοποίησης, του εκφοβισμού και της αντεκδίκησης.

Σύντομα θα φτιαχτεί ένα πρότυπο έγγραφο με το οποίο θα γίνονται οι υπηρεσιακές αναφορές και θα καθορίζεται ένας ενιαίος τρόπος καταγραφής των ουσιωδών στοιχείων των περιστατικών. Επίσης το τμήμα θα συλλέγει, θα επεξεργάζεται και θα κρατά στατιστικά στοιχεία τόσο για τα περιστατικά όσο και για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Κάθε Ιανουάριο θα συντάσσει ετήσια έκθεση με τις υποθέσεις που απασχόλησαν τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Επιμόρφωση

Σημαντικό είναι ότι οι αξιωματικοί του τμήματος θα επιμελούνται και θα ελέγχουν την επιμόρφωση και εκπαίδευση των συναδέλφων τους, ιδίως εκείνων που ως αξιωματικοί υπηρεσίας θα αναλαμβάνουν υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, ενώ θα συντάσσουν και αναφορές σχετικές με τον αριθμό των ενημερώσεων αλλά και το επίπεδο κατάρτισης του προσωπικού.

Τέλος, τόσο η κεντρική υπηρεσία όσο και αυτές που θα δημιουργηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις των νομών θα στελεχώνονται από αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό που θα είναι κάτοχοι πτυχίων Νομικής και Κοινωνικών ή Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Εντοπισμός ενδοοικογενειακής βίας μέσω της κακοποίησης ζώου
Πρόγραμμα εκπαίδευσης, στο οποίο αστυνομικοί και λιμενικοί θα μάθουν να εντοπίζουν τις περιπτώσεις εκείνες όπου η κακοποίηση ενός ζώου κρύβει την κακοποίηση ενός παιδιού ή επικίνδυνες περιπτώσεις...
Εντοπισμός ενδοοικογενειακής βίας μέσω της κακοποίησης ζώου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Προσπάθησε να στραγγαλίσει την κόρη του πριν βάλει τη φωτιά
Σε σοβαρή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Θριάσιο η 18χρονη κοπέλα που μεταφέρθηκε με σοβαρές επιπλοκές στους πνεύμονες μετά τη φωτιά που έβαλε στο σπίτι τους στην Πετρούπολη ο 55χρονος πατέρας της....
Προσπάθησε να στραγγαλίσει την κόρη του πριν βάλει τη φωτιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Κάλεσε τους φίλους του για να δείρουν τη σύντροφό του
Δικογραφία για αρπαγή κατά συναυτουργία και παράβαση νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας σχηματίστηκε σε βάρος 29χρονου, ο οποίος φέρεται να χτύπησε μαζί με άλλα τρία άτομα την 20χρονη σύντροφό του. 
Κάλεσε τους φίλους του για να δείρουν τη σύντροφό του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χτύπησε τη 49χρονη σύζυγό του μέχρι αιμορραγίας
Ακόμα ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Χαλκίδα, ήρθε να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη αντιμετώπισής του.
Χτύπησε τη 49χρονη σύζυγό του μέχρι αιμορραγίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
ΕΛ.ΑΣ.: Δεκάδες συλλήψεις και καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία σε ένα 24ωρο
Δεκατέσσερις συλλήψεις και 30 καταγγελίες συνολικά για ενδοοικογενειακή βία το τελευταίο 24ωρο. Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έρχεται έπειτα από την εισαγγελική έρευνα εναντίον δύο αστυνομικών που αδιαφόρησαν σε...
ΕΛ.ΑΣ.: Δεκάδες συλλήψεις και καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία σε ένα 24ωρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας