Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ριχάρδος ο Χρυσόκαρδος

Τα μέλη των οργανώσεων επικοινωνούσαν με κωδικοποιημένη γλώσσα, χρησιμοποιώντας όρους όπως «κίτρινο» και «ζάχαρη» για τον χρυσό, «στρογγυλό» και «κορίτσια» για τις χρυσές λίρες Αγγλίας, «μέταλλο ή σίδερο» για τον χρυσό σε μορφή σκραπ κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ριχάρδος ο Χρυσόκαρδος

  • A-
  • A+

Ο αστρονομικός τζίρος των δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων λαθρεμπορίας χρυσού που δρούσαν σε όλη την Ελλάδα για τουλάχιστον δύο χρόνια και των οποίων η εξάρθρωση ανακοινώθηκε χθες δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί.

Ούτε η ζημιά στο Δημόσιο, που στερήθηκε φόρους και δασμούς εκατομμυρίων. Πολλώ μάλλον, η ανάγκη των ανθρώπων που ενεχυρίασαν όσο όσο προσωπικά αντικείμενα και ενθυμήματα.

Η υπόθεση έχει όλα όσα χρειάζεται ένα καλό κινηματογραφικό σενάριο: μυστικές συναντήσεις των αρχηγών των δύο ομάδων που χειραγωγούσαν την τιμή αγοράς του χρυσού στην ελληνική πιάτσα, λιώσιμο του εμπορεύματος σε παράνομα χυτήρια και εξαγωγή του με τουριστικά λεωφορεία στην Τουρκία, όπου διοχετευόταν στην παράνομη αγορά.

Παρακολουθήσεις με τον υπερκοριό και με φυσική παρουσία και εμπλοκή ενός αστυνομικού, που ενημέρωσε κάποιους από τους εμπλεκόμενους ότι θα ακολουθήσει έφοδος.

Εναν «ομότιμο καθηγητή» συνταξιούχο χρυσοχόο και ενεχυροδανειστή, που γνώριζε τα πάντα γύρω από την αγορά χρυσού διεθνώς και το πώς θα γίνονται όλα νομιμοφανή, ως φερόμενο αρχηγό της μίας ομάδας, και έναν επώνυμο ενεχυροδανειστή, με παρουσία στην τηλεόραση και ιδιοκτήτη της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος», εκ των επικεφαλής της άλλης ομάδας.

Επιχειρήσεις-βιτρίνες με οργάνωση πολυεθνικής και προσεκτικό «ξέπλυμα» των τεράστιων κερδών. Και, στο τέλος, συλληφθέντες, που έφτασαν τους 63 (με 22 ακόμα να αναζητούνται), οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με βαρύτατες κατηγορίες, ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ από τη Βουλή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Το κουβάρι ξεκίνησε να ξετυλίγεται μετά τις συλλήψεις για τη σπείρα των Ρομά, η οποία έως το 2016 είχε διαπράξει εκατοντάδες ληστείες.

Από την ανάκριση ορισμένων μελών της σπείρας οι αστυνομικοί αποκόμισαν κάποια χρήσιμα στοιχεία, που τους βοήθησαν να διαπιστώσουν την ύπαρξη του μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού και να εντατικοποιήσουν τις έρευνες.

Τα μέλη των οργανώσεων επικοινωνούσαν με κωδικοποιημένη γλώσσα, χρησιμοποιώντας όρους όπως «κίτρινο» και «ζάχαρη» για τον χρυσό, «στρογγυλό» και «κορίτσια» για τις χρυσές λίρες Αγγλίας, «μέταλλο ή σίδερο» για τον χρυσό σε μορφή σκραπ κ.α.

Οι δύο ομάδες δρούσαν αυτοτελώς και αποτελούσαν καλοστημένες επιχειρήσεις. Υπήρχε οργανωμένη δομή σε όλη τη γραμμή παραγωγής του χρυσού, με διακριτούς ρόλους (π.χ. χυτήριο, μεταφορείς), αφθονία σε τεχνικοοικονομικά μέσα, κάλυψη από επιχειρήσεις-βιτρίνα και επαρκής... ρευστότητα.

«Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση, τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας, όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων κ.λπ., μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών που κάλυπταν τα τρία στάδια νομιμοποίησης που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή τοποθέτηση, διαστρωμάτωση και ενσωμάτωση», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Με τα άφθονα οικονομικά μέσα που είχαν κυρίως τα αρχηγικά μέλη (κάποιοι άλλωστε από αυτούς, όπως η τηλεπερσόνα, διαφήμιζαν τη χλιδάτη ζωή τους στα κοινωνικά δίκτυα), χρηματοδοτούσαν καθημερινά τα μέλη τους, με στόχο την αγορά της μερίδας του λέοντος από τον χρυσό που οι πολίτες ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν, έναντι όσο πιο χαμηλού τιμήματος ήταν εφικτό.

Αυτό άλλωστε είχαν φροντίσει οι αρχηγοί των δύο ομάδων, ο 65χρονος ενεχυροδανειστής και ο Σύρος που ηγείτο της άλλης ομάδας. Σε συνάντηση που είχαν τον Αύγουστο, αποφάσισαν, μέσω της αγοραστικής δύναμης που διέθεταν, να αγοράζουν τον χρυσό περίπου 1.000 ευρώ λιγότερο από τη χρηματιστηριακή του αξία (χθες ήταν στα 1.076 ευρώ ανά ουγκιά). Μάλιστα, η πρώτη οργάνωση διατηρούσε στο δίκτυό της 130 ενεχυροδανειστήρια.

Μεταφορές-χρυσάφι

Τα πούλμαν που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα-Κωνσταντινούπολη και αντίστροφα έφευγαν φορτωμένα -κυριολεκτικά- με χρυσάφι σε πλάκες σχεδόν καθημερινά και τα ποσά που διακινούνταν σε ημερήσια βάση ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ. Οι «απασχολούμενοι» στις μεταφορές είχαν ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές, που έφταναν έως και τις 70.000 ευρώ, ανάλογα με την ποσότητα χρυσού που μετέφεραν.

Συνολικά, 63 άτομα οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα. Σε βάρος των εμπλεκομένων ασκήθηκε ποινική δίωξη που περιλαμβάνει κατά περίπτωση τα εξής αδικήματα: εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα), τοκογλυφία (κακουργήματα).

Η δίωξη αφορά και τα πλημμελήματα της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, του νόμου περί όπλων, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και πλαστογραφία μετά χρήσεως.

Ολοι παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, από τον οποίο έλαβαν προθεσμίες για να απολογηθούν.

Για την υπόθεση μίλησε μέχρι και ο πρωθυπουργός στη Βουλή: «Δεν θα έχω τη χαρά να δεχτώ για καιρό ερωτήσεις για την ασφάλεια από τον κ. Μητσοτάκη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συχνά κάνει λόγο περί ανομίας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός μίλησε για εγκλήματα λευκού κολάρου που παρουσιάζονται δυσανάλογα στα ΜΜΕ σε σχέση με τη μικροεγκληματικότητα, ενώ θύμισε ότι παρόμοια δίκτυα ενεχυροδανειστηρίων είχαν «ξεζουμίσει» πολίτες που αναγκάζονταν να πουλήσουν τα τιμαλφή τους λόγω κρίσης.

Μεγάλη παραβατικότητα στα ενεχυροδανειστήρια

Οσο βάθαινε η κρίση μετά την έλευση των μνημονίων, ανθούσαν τα ενεχυροδανειστήρια. Σύμφωνα με στοιχεία του Μητρώου Φορολογουμένων, την περίοδο 2010-2012 άνοιξαν 947 τέτοιου τύπου επιχειρήσεις.

Από τον Ιανουάριο ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013, το ΣΔΟΕ είχε προχωρήσει σε 141 ελέγχους, από τους οποίους είχαν προκύψει 407 παραβάσεις, με το ποσοστό παραβατικότητας να αγγίζει το 59%.

Παρόμοια εικόνα, με αναφορές για ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο, έδινε έκθεση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή το 2015, η οποία προειδοποιούσε για τη δράση ανάλογων κυκλωμάτων.

Ελεγχοι της ΑΑΔΕ το 2017 για τη μη έκδοση αποδείξεων ή άλλες φορολογικές παραβάσεις διαπίστωσαν ποσοστό παραβατικότητας 61%. Κατά καιρούς έρχονταν ερωτήσεις στη Βουλή.

Η υπόθεση, που αποκαλύφθηκε, αποτελεί ίσως την καλύτερη αφορμή να ενταθούν οι έλεγχοι και να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Της είχαν στήσει ενέδρα με GPS για να τη ληστέψουν
Η εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που διέπραττε ληστείες σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ έλυσε και το μυστήριο της δολοφονίας 51χρονης στη Μάνδρα στα τέλη Μαΐου. Οπως ανακοινώθηκε χθες από την ΕΛ.ΑΣ., ο ένας από...
Της είχαν στήσει ενέδρα με GPS για να τη ληστέψουν
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Της έστησαν ενέδρα με GPS και τη σκότωσαν με πυρά στο πρόσωπο
Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 51χρονης τον Μάιο, ύστερα από σύλληψη συμμορίας που διέπραττε ληστείες. Η εγκληματική ομάδα συνδέεται με 16 ληστείες σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Οι δύο δράστες παρακολουθούσαν το...
Της έστησαν ενέδρα με GPS και τη σκότωσαν με πυρά στο πρόσωπο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Το πρωί εξάρθρωση, το βράδυ νέα έκρηξη
Το πρωί, οι αστυνομικοί έκοβαν ένα από τα σημαντικότερα πλοκάμια των συμμοριών που κλέβουν τα ΑΤΜ τραπεζών και, τα ξημερώματα, μια άλλη συμμορία επιτέθηκε σε ένα ακόμη μηχάνημα αυτόματης ανάληψης και...
Το πρωί εξάρθρωση, το βράδυ νέα έκρηξη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Ένας μικρός «θησαυρός» βρέθηκε σε διαμερίσματα στο Χαλάνδρι
Την εύρεση περισσότερων από 700 κιλών κλεμμένων χρυσαφικών και διαμαντιών, βρέθηκαν σε δύο διαμερίσματα στο Χαλάνδρι. Τα διαμερίσματα νοίκιαζε κλεπταποδόχος από το Μενίδι και σύμφωνα με την Ασφάλεια ο...
Ένας μικρός «θησαυρός» βρέθηκε σε διαμερίσματα στο Χαλάνδρι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Εγκληματικές οργανώσεις με δράση 40 εκατ. ευρώ
Λεπτομέρειες για τη δράση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που διέπρατταν ληστείες σε κλοπές, σπίτια, εταιρείες και ATM σε Αττική και περιφέρεια, αλλά και τριών που εισήγαν και διακινούσαν ναρκωτικά,...
Εγκληματικές οργανώσεις με δράση 40 εκατ. ευρώ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Τους έπιασαν στον... αρραβώνα
Οικονομικό όφελος μεγαλύτερο από 10.000.000 ευρώ είχε αποκομίσει η συμμορία των «ληστών των χρηματοκιβωτίων», δεκαπέντε μέλη της οποίας συνελήφθησαν σε αιφνιδιαστική επιχείρηση που διεξήχθη την Παρασκευή και...
Τους έπιασαν στον... αρραβώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας