• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.2°C
  4 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  72%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.0°C / 18.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.0°C / 16.0°C
  0 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  6 BF
  38%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.1°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  92%
 • Λαμία
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  3 BF
  93%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  4 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 16.7°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  99%

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα δέματα που εστάλησαν στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι φτιάχτηκαν από το ίδιο άτομο

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δύο δέματα, ένας κατασκευαστής

 • A-
 • A+

Στον σχηματισμό του προφίλ του κατασκευαστή των δεμάτων που εστάλησαν στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι εστιάζονται κυρίως οι έρευνες των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, αφού από τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται να είναι το ίδιο άτομο.

Ως εκ τούτου, με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα από τις έρευνες των αντίστοιχων ξένων υπηρεσιών για την ύπαρξη ιχνών DNA και τμημάτων δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Οι ελληνικές αρχές, όπως αναφέρουν οι πηγές, βρίσκονται σε συνεχή επαφή τόσο με τη γερμανική όσο και με τη γαλλική αστυνομία μέσω των αντίστοιχων συνδέσμων και, προς το παρόν, σε αντίθεση με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν εξεταζόταν η αποστολή κλιμακίων τους στη χώρα μας και η εμπλοκή τους στις εγχώριες έρευνες.

Μάλιστα το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο στο κοντινό μέλλον διαψεύδεται από αξιωματικούς κατηγορηματικά, αν και προς το παρόν οι έρευνες φαίνεται να παραμένουν στάσιμες.

Για αρκετά καλό, εξάλλου, επίπεδο συνεργασίας μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», εκφράζοντας για άλλη μια φορά την άποψή του ότι οι παλιές μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν εξαρθρωθεί, ενώ απέδωσε τις συγκεκριμένες ενέργειες σε «ουρές» της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» (ΣΠΦ) που θέλουν να δείξουν ότι η τρομοκρατία υπάρχει ακόμη και δεν τελείωσε.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εξετάζονται όλα τα σενάρια, χωρίς όμως οι έρευνες να οδηγούν σε κάποια από αυτά, κυρίως λόγω της ανυπαρξίας στοιχείων που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.

Ορισμένα πάντως από αυτά φιλοξενήθηκαν σε δημοσιεύματα του Τύπου, όπως ότι οι αρχές έχουν καταλήξει στην ύπαρξη «νέου επιχειρησιακού βραχίονα» των «Πυρήνων», που αποτελείται από τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες.

Ενα άλλο σενάριο που διέρρευσε ανέφερε τον… κίνδυνο που θεωρούν ορισμένοι αξιωματικοί ότι υπάρχει για «μαζική φυγή» των κρατούμενων της ΣΠΦ «με την επίκληση εκπαιδευτικών λόγων», το οποίο όμως ήρθε στο φως μετά τη δημοσίευση της 1ης Μαρτίου στο indymedia κειμένου κρατουμένου που διαμαρτυρόταν για την απόρριψη του αιτήματός του.

Τα κυριακάτικα δημοσιεύματα αλλά και πολλές δηλώσεις πολιτικών όλο το διήμερο έδωσαν για άλλη μία φορά τροφή στα σενάρια που συνδέουν κάθε είδους ενέργεια, ακόμα και μη ποινικά κολάσιμη, με τα Εξάρχεια, τις καταλήψεις κτιρίων για φιλοξενία προσφύγων και τα στέκια συλλογικοτήτων ως «εστίες φωτιάς», ενώ φτάνουν να στοχοποιούν ακόμα και την εφαρμογή του νόμου των εκπαιδευτικών αδειών.

Ξεχνούν βέβαια ότι στην περίοδο που παρόμοιες άδειες είχαν κοπεί με μαχαίρι υπήρξαν και πάλι αποστολές παρόμοιων δεμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι δηλώσεις Λοβέρδου

Δημοσιεύματα και δηλώσεις πολιτικών όπως του Α. Λοβέρδου (ενώ και επί των ημερών της κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε στάλθηκαν παρόμοια τρομοδέματα) κάνουν λόγο για φοβερές συνέπειες για την Ελλάδα εξαιτίας αυτών των ενεργειών.

Χωρίς κανείς να θέλει να υποβαθμίσει τη διάσταση αυτών των ενεργειών, το «ελληνικό» θέμα δεν απασχολεί μετά τις πρώτες 2 ημέρες σχεδόν καθόλου την έγκυρη ευρωπαϊκή ειδησεογραφία.

Στα ελληνικά ΜΜΕ έγιναν εκτενείς αναφορές στα «Κενά ασφαλείας και στην (ακόμα πιο νέα) γενιά τρομοκρατών» παρόλο που, όπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές αρχές, το «είδος βεγγαλικού» ήταν δύσκολο να ανιχνευτεί από τα υπερσύγχρονα μηχανήματα.

Ευθύνες αποδόθηκαν κατά το δοκούν στα ΕΛΤΑ, στο αεροδρόμιο, στις ιδιωτικές εταιρείες κούριερ και στις αρχές ασφαλείας. Ωστόσο, πέρα από τα όποια κενά, είναι γνωστό ότι στην Ε.Ε. υπεύθυνος για την προστασία της ασφάλειας είναι ο κεντρικός παραλήπτης.

«Ποιοι κρύβονται πίσω από τους Πυρήνες» ήταν το ερώτημα κυριακάτικης εφημερίδας που διέγνωσε ακόμη και εκπαίδευση στο εξωτερικό, θυμήθηκε τη «Σέχτα Επαναστατών», την απόδραση Ξηρού, υποστηρίζοντας ότι ίσως να μην υπάρξει ποτέ τέλος στη δράση των «Πυρήνων» και «διαβλέποντας» ακόμη και φόβο για μαζική φυγή (;) από τις φυλακές για εκπαιδευτικούς λόγους.

Θυμίζουμε εδώ ότι στις πολλές δίκες που έχουν διεξαχθεί με κατηγορούμενους μέλη αλλά και κάποιους που αρνούνται ότι είναι μέλη της οργάνωσης ΣΠΦ έχουν αποδοθεί ποινές εκατοντάδων χρόνων κάθειρξης για παρόμοιες πράξεις που φέρονται να έκαναν, ενώ ήταν ήδη κλεισμένοι στη φυλακή.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεθνής συναγερμός για τα δέματα
Σε συνεχή επαφή με Γάλλους συναδέλφους τους, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν η βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, όπου τραυματίστηκε μια υπάλληλος από το γραφείο του Πολ Τόμσεν, εντάσσεται στο...
Διεθνής συναγερμός για τα δέματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζητώντας τα δέματα «φαντάσματα»
​Σε επιφυλακή συνεχίζουν να βρίσκονται οι αστυνομικές υπηρεσίες για τον τυχόν εντοπισμό και άλλων «εκρηκτικών» δεμάτων μετά την ανεύρεση των οκτώ προχθές, ενώ παράλληλα επιχειρείται να συγκεκριμενοποιηθεί η...
Αναζητώντας τα δέματα «φαντάσματα»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Μια «ορφανή» βόμβα στην καρδιά της Αθήνας
​Εντονο προβληματισμό προκαλεί η τοποθέτηση βόμβας μεγάλης εκρηκτικής ισχύος στο υπουργείο Εργασίας, η οποία δεν εξερράγη καθώς είναι η δεύτερη περίπτωση που μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα...
Μια «ορφανή» βόμβα στην καρδιά της Αθήνας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Για το Παρίσι, φταίει η Αθήνα, λέει το BBC
Ρεπορτάζ του BBC, υπό τον τίτλο «Ο “εγκέφαλος” της επίθεσης στο Παρίσι ξέφυγε από την Ελληνική Αστυνομία», αναφέρεται στις έρευνες για τον εντοπισμό του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ τον Ιανουάριο και επιρρίπτει...
Για το Παρίσι, φταίει η Αθήνα, λέει το BBC
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Το κίνητρο θα λύσει το μυστήριο της επίθεσης
Τα κίνητρα των αγνώστων που έστησαν καρτέρι χτες έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια και πυροβόλησαν τον αρθρογράφο της εφημερίδας «Μακελειό», Στέφανο Χίο, αναζητούν οι αξιωματικοί της Δίωξης Εγκλημάτων
Το κίνητρο θα λύσει το μυστήριο της επίθεσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Βρήκαν το αυτοκίνητο, ψάχνουν διαδρομή και δράστες
Πεπεισμένοι ότι έχουν στα χέρια τους ένα από τα οχήματα που χρησιμοποίησαν οι δράστες της επίθεσης εναντίον του κτιρίου του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» είναι οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι...
Βρήκαν το αυτοκίνητο, ψάχνουν διαδρομή και δράστες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας