H κατάσταση με τις ελλείψεις γιατρών και την υποστελέχωση σε νοσοκομεία της Ηπείρου έχει αρχίσει από καιρό να αποκτά ένα κυκλικό μοτίβο, να γίνεται μια χρόνια κατάσταση. Αυτή τη φορά έχει ελλείψεις η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου της Πρέβεζας, πριν από κάποιους μήνες είχε προκύψει θέμα με την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου της Αρτας, ενώ, αν ψάξει κανείς την ειδησεογραφία σε βάθος πολλών χρόνων πίσω, θα δει να επαναλαμβάνεται το πρόβλημα ξανά και ξανά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Αλλωστε, διέξοδος ριζική δεν δίνεται, αφού η λύση που επιλέγεται είναι οι μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της ευρύτερης περιοχής με τα περίφημα «εντέλλεσθε», τη διαταγή μετακίνησης του γιατρού από μια μονάδα στην άλλη για να καλυφθούν πρόσκαιρα τα κενά. Οι προκηρύξεις λίγων νέων θέσεων δεν φέρνουν και τη συνολική λύση που ζητούν οι τοπικές κοινωνίες, ενώ παγιώνεται και μια αρνητική κατάσταση που δεν δημιουργεί θετική εικόνα για να προσελκύσει νέους γιατρούς.
Kινητοποίηση
Την Κυριακή έγινε μια κινητοποίηση στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας μετά τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Παθολογική Κλινική, στην οποία έπειτα από δύο παραιτήσεις, με τη μία για συνταξιοδότηση, έμειναν μία μόνιμη γιατρός και μία εξωτερική συνεργάτιδα. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου τις προηγούμενες ημέρες με ανακοίνωσή της και δηλώσεις εκπροσώπων της θύμισε ότι από τις αρχές της χρονιάς «είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση που επικρατεί στις παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων της Ηπείρου και είχε επισημάνει πως δεν μπορεί να αντέξουν οι συνάδελφοι τις συνθήκες υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης που τους επιβάλλουν οι Διοικητές τους».
Χαρτογράφηση
Κάνοντας μια χαρτογράφηση των προβλημάτων στις Παθολογικές Κλινικές στην Ηπειρο, η ΕΙΝΗ αναδεικνύει τη μεγαλύτερη εικόνα. Φέρνει στο προσκήνιο ξανά το πρόβλημα στο Νοσοκομείο της Αρτας με «το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί με 3 συναδέλφους (ένας εκ των οποίων σε αναρρωτική άδεια) που προσπαθούν επί μήνες να καλύψουν το πρόγραμμα εφημεριών και την καθημερινή λειτουργία της κλινικής» και με τις μετακινήσεις γιατρών από αγροτικά ιατρεία και Κέντρα Υγείας να καλύπτουν κυρίως την εφημέρευση «σε ένα μόνιμο και σοβαρό πρόβλημα της Παθολογικής», που «ταυτόχρονα αποδυναμώνει την Πρωτοβάθμια Υγεία στις άγονες περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας», όπως υπογραμμίζει, και με την τοπική κοινωνία να ανησυχεί για τις προοπτικές ενός από τα σημαντικότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Ηπειρο από την ίδρυσή του.
Ανησυχία υπάρχει και για την Πνευμονολογική Κλινική στο Νοσοκομείο της Αρτας γιατί επίκειται παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης τον επόμενο μήνα, ενώ στο Νοσοκομείο της Λευκάδας, «που καλείται να υποστηρίξει τη μισή Πρέβεζα, η Παθολογική Κλινική με κάλυψη 90%, με συναδέλφους που εφημερεύουν για 9 και 10 μέρες και λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου καλούνται να σηκώσουν ένα επιπλέον βάρος». Τέλος, αναφέρει ότι στο Νοσοκομείο των Φιλιατών «οδηγείται σε αδυναμία λειτουργίας η Παθολογική Κλινική, που κινδυνεύει να απομείνει με έναν ειδικό γιατρό».
«Πλέον οι συνθήκες εργασίας σε όλα τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία της χώρας με τα εξαντλητικά ωράρια, το καθεστώς υπερεφημέρευσης, καθώς και οι μισθολογικές απολαβές των ιατρών ΕΣΥ είναι οι λόγοι που οδηγούν σε μαζικές παραιτήσεις ιατρών πανελλαδικά, με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από εκείνο των προσλήψεων. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για τον Μάρτιο του 2025, από όπου προκύπτει ότι συνταξιοδοτήθηκαν 10 ιατροί και παραιτήθηκαν 45 ιατροί», αναφέρει η ΕΙΝΗ για την ευρύτερη κατάσταση που επικρατεί και θεωρεί ότι οι 36 νέες θέσεις γιατρών στην Ηπειρο από την προκήρυξη των 530 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων ιατρών διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα, που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, είναι αριθμός αναντίστοιχος των οργανισμών και των αναγκών.
Προκήρυξη
Ενα από τα αιτήματα που θέτει η ΕΙΝΗ για να υπάρξει διέξοδος από όλα αυτά τα προβλήματα είναι και η προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την κάλυψή τους, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Πρόκειται για αίτημα που έρχεται από πολλές πλευρές του ιατρικού κόσμου πλέον και θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει και τη βάση για την υποστήριξη του ΕΣΥ στη χώρα μας, μαζί προφανώς με τη δημιουργία καλών συνθηκών εργασίας, με την αύξηση των μισθών, τη στήριξη των νοσοκομείων και την αντιμετώπιση της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Το αν θα υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις από την πολιτεία θα φανεί ίσως και από την ερώτηση που έθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, για το Νοσοκομείο της Πρέβεζας και το αν «με ρεαλιστικό και βιώσιμο σχέδιο στελέχωσης και κινήτρων για την παραμονή και προσέλκυση ιατρικού προσωπικού, άμεσα θα ενισχυθεί με μόνιμους γιατρούς Παθολογίας και Χειρουργικής», όπως και το πότε θα τοποθετηθούν οι διορισθέντες νοσηλευτές του ΑΣΕΠ που έχουν αποδεχθεί τον διορισμό τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας