Όλα ξεκίνησαν όταν o Γιώργος και ο Θοδωρής Τραγούδας κι ο Χρήστος Κίτσιος, δύο αδέρφια κι ο γαμπρός τους, αποφάσισαν να ενώσουν την αγάπη τους για το κρασί και την παραδοσιακή οινοποιεία, αναλαμβάνοντας το οινοποιείο Μπαλλή στην Τήνο. Αφορμή στάθηκε η αύρα του χώρου σε συνδυασμό με την ιστορία και την παράδοση του οινοποιείου, που παρέμενε ένα κρυφό - μέχρι σήμερα - διαμάντι του νησιού.
Η δημιουργικότητα και η νεανική ορμή έδωσαν νέα πνοή στο οινοποιείο που σφύζει από επισκέπτες, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν τοπικές γεύσεις σε ένα μοναδικό περιβάλλον. Οι ετικέτες των κρασιών: λιάνθια, αραθυμιά, αμέντι, προέρχονται από την τηνιακή διάλεκτο, όπως και οι κύριες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται: το ποταμήσι και το κουμαριανό, ενώ τα προϊόντα που συνοδεύουν τα κρασιά είναι όλα τοπικής προέλευσης.
Στο οινοποιείο, εκτός από ξεναγήσεις και γευσιγνωσία κρασιού, παρουσιάζονται και πολιτιστικά δρώμενα, όπως το ετήσιο διεθνές λογοτεχνικό φεστιβάλ Τήνου, ενώ ο χώρος προσφέρεται επίσης για διάφορες εκδηλώσεις, live κλπ.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο χώρος του οινοποιείου μοιάζει πολύ με μουσείο και γι' αυτό είναι μοναδικό στο είδος του. Παραμένει καθημερινά ανοιχτός και είναι επισκέψιμος από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 το βράδυ. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια πλήρη ξενάγηση σε συνδυασμό με οινογευσία, ενώ ο χώρος λειτουργεί και ως wine bar με θέα το Αιγαίο.
Το οινοποιείο και η ιστορία του
Το οινοποιείο βρίσκεται στον Αρνάδο, από τα παλιότερα μεσαιωνικά χωριά της Τήνου. Η πρώτη ιστορική αναφορά του χωριού εντοπίζεται στα 1350. Από τότε χρονολογείται και το παλαιότερο τμήμα του κελαριού του οινοποιείου. Δίπλα στο σημερινό οινοποιείο υπάρχει το Παναϊδακι. Ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Μπαλλή. Το εκκλησάκι υπολογίζεται πως λειτουργεί περισσότερα από 300 χρόνια και έχει σημαίνουσα θέση για το χωριό, αφού αποτελούσε τόπο συνάντησης των πλούσιων και μορφωμένων που επέλεγαν την εκάστοτε εξουσία του τόπου.
Η ιστορία λέει ότι γύρω στο 1800 ολοκληρώθηκε το σύμπλεγμα του κατωγιού, όπως είναι σήμερα. Το σύμπλεγμα είχε ξεκινήσει να δημιουργείται από τον 14ο αιώνα και αποτελούσε έξοδο διαφυγής των ντόπιων από τις επιδρομές των πειρατών, των Ενετών και των Τούρκων. Ουσιαστικά ήταν ένας υπόγειος λαβύρινθος, στα κατώγια των σπιτιών που οδηγούσε στην έξοδο του χωριού. Από το 1850 και έπειτα, ο λαβύρινθος άρχισε να χρησιμοποιείται για την ωρίμανση του κρασιού.
Ο κύριος χώρος του κελαριού όπου βρίσκονται σήμερα τα δρύινα βαρέλια, είναι το υπόγειο του πατρικού σπιτιού του Μπαλλή. Αυτό έδωσε την ιδέα και το έναυσμα το 1990, να ξεκινήσει η «ανασκαφή» του κελαριού. Ένα από τα τελευταία μέρη του κελαριού που αποκαλύφθηκαν είναι και ο χώρος κάτω από το Παναϊδάκι, που ακόμα δε χρησιμοποιείται.
Το πρώτο κρασί μπήκε στο κελάρι το 2004, οπότε και έγινε η πρώτη εμφιάλωση. Από τότε μέχρι και σήμερα η φιλοσοφία παραμένει η ίδια. Στόχος είναι η παραγωγή παραδοσιακού τηνιακού κρασιού με απλούς, πατροπαραδοτους τρόπους.
Όλα γίνονται στο χέρι, από τον τρύγο μέχρι την εμφιάλωση και την διάθεση του κρασιού. Εξάλλου, το κρασί ήταν και παραμένει μέσο συνάντησης ανθρώπων, μοίρασμα εμπειριών.
Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται ο ξυλόφουρνος που έχει αναπαλαιωθεί, προκειμένου να γίνεται στις εγκαταστάσεις του το πάτημα των σταφυλιών. Στη συνέχεια, με αντλίες και σωλήνες, κατά μήκος του χωριού, ο μούστος καταλήγει στο κελάρι όπου γίνεται η διαδικασία της οινοποίησης και το κρασί αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και εν συνεχεία, κάποια ποσότητα από αυτό κατεβαίνει στα δρύινα βαρέλια για παλαίωση.
Το πιο πρόσφατο εγχείρημα είναι η δημιουργία ιδιωτικών χωρών φύλαξης των κρασιών. Ουσιαστικά, οποιοσδήποτε θελήσει, έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τη δική του προσωπική κάβα, στην οποία μπορεί να διατηρεί κρασιά από το οινοποιείο, αλλά και κρασιά της προσωπικής του συλλογής για παλαίωση.
Οι χώροι στο κελάρι ακολουθούν την αρχιτεκτονική του Αρνάδου που είναι χτισμένος σε πλαγιά, γι' αυτό και το κελάρι εκτείνεται σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα.
Ως προς τα κρασιά του οινοποιείου: Το λευκό κρασί είναι η τοπική ποικιλία που λέγεται ποταμίσι και μοιάζει με άγριο ασύρτικο. Το ποταμίσι αναμειγνύεται με ασύρτικο και Σαρντονέ σε διαφορετικές ποσότητες, δίνοντας δύο αποτελέσματα. Την λιάνθια και την Αραθυμιά.
Το κόκκινο τηνιακό κρασί αναμιγνύεται με Καμπερνέ για να δώσει το Αμέντι.
Όταν το κρασί είναι έτοιμο προς εμφιάλωση και έχουν προστεθεί τα απαραίτητα θειώδη για την καλύτερη συντήρηση και διαύγεια του, γίνεται η εμφιάλωση στο χέρι με φυσικό φελλό. Η παραγωγή του οινοποιείου είναι περίπου 3-5 χιλιάδες μπουκάλια την χρονιά.
Στο αίθριο, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το κρασί τους με θέα το Αιγαίο.
Info: Οινοποιείο Μπαλλή, Αρνάδος, Τήνος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας