• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 27.4°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 26.0°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 28.2°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 20.2°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 28.0°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 25.9°C
  0 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.8°C / 28.3°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  1 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πενήντα οικογένειες σε ομηρία

 • A-
 • A+
Χωρίς δουλειά κινδυνεύουν να μείνουν οι πρώην εργαζόμενοι της Αλλαντοβιομηχανίας Θράκης που απασχολούνται από το 2009 σε υπηρεσίες του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ο Κ. Χατζηδάκης δεν αποφάσισε ακόμη την παράταση του Ειδικού Προγράμματος, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει.

Ομηροι και αντιμέτωποι με την ολοκληρωτική ανεργία είναι οι 50 εργαζόμενοι του Ειδικού Προγράμματος που είχε καταρτιστεί το 2009 για την απασχόληση των απολυθέντων από την Αλλαντοβιομηχανία Θράκης σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, καθώς το πρόγραμμα έληξε στο τέλος του 2021 και παρά τις εκκλήσεις τοπικών φορέων και των ίδιων των εργαζομένων για τριετή παράτασή του, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ακόμη από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για 50 οικογένειες πολλές από τις οποίες με δύο μέλη δικαιούχους του προγράμματος, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάντασμα της ανεργίας απροειδοποίητα, καθώς από την 1η Ιανουαρίου δεν πάνε στη δουλειά τους, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Κωστή Χατζηδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που όλα αυτά τα χρόνια, με αρκετά προβλήματα, λάμβανε διαρκείς παρατάσεις, έληξε στις 31/12/2021, δίχως να λάβει παράταση αυτή τη φορά, παρά τις επιστολές και τις συναντήσεις των τοπικών φορέων με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο έχει επισημανθεί πως η πλειονότητα των δικαιούχων δεν διαθέτουν πολλά περιθώρια εργασιακών ελιγμών, αφού δεν καλύπτουν τις ισχύουσες προϋποθέσεις για λήψη πλήρους συντάξεως γήρατος, ενώ οι πιθανότητες για ανεύρεση εργασίας είναι απειροελάχιστες (η πλειονότητα αυτών είναι πάνω από 50 ετών) και επιπλέον στην ακριτική αυτή περιοχή υπάρχει ήδη μεγάλη ανεργία που εντείνεται λόγω και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης.

Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι σε επιστολή τους προς τους βουλευτές του νομού, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται εδώ και 12 χρόνια στη Θράκη, μια περιοχή που πλήττεται από ανεργία, αποβιομηχάνιση, έντονο πρόβλημα δημογραφικού και μετανάστευσης του εργατικού δυναμικού.

Παράλληλα, τονίζουν πως στην ακριτική περιοχή του Εβρου, η εύρεση εργασίας είναι πολύ δύσκολη, πόσο μάλιστα για εργαζόμενους με μεγάλη εμπειρία που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι υπηρεσίες στις οποίες είχαν ενταχθεί ως εργαζόμενοι, δεδομένης της γενικότερης υποστελέχωσής τους, αλλά και της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Εχουν δημιουργηθεί τεράστια κενά σε νευραλγικές θέσεις των φορέων του Δημοσίου της περιοχής, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η απουσία τους θα προκαλέσει δυσλειτουργία και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και αδυναμία καθημερινής λειτουργίας των φορέων, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως επισημαίνουν δικαιούχοι του προγράμματος που στελεχώνουν την Εταιρεία Υδρευσης της Αλεξανδρούπολης, νευραλγικές θέσεις στον δήμο και στην περιφέρεια, καθώς και στο Επιμελητήριο του Εβρου.

Πάντως παρά την αντίδραση και των τριών κυβερνητικών βουλευτών της περιοχής, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν φαίνεται να ενοχλείται και εμμένει σε ευχολόγια και αοριστίες σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων.

Τις δυσοίωνες προθέσεις του υπουργού για τους εργαζόμενους είχε αποκαλύψει και σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τοπική εφημερίδα «Γνώμη» και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εβρου, Στάθης Ασπιώτης, που δεν έκρυψε την ανησυχία του σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου να εντάξει αυτούς τους εργαζόμενους σε κάποιο πρόγραμμα τύπου κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. «Ελπίζω να μη βγω αληθινός, γιατί αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο γι' αυτούς τους ανθρώπους. Μιλάμε για θέσεις εργασίας με περιορισμένη διάρκεια και πολύ λιγότερα χρήματα. Αυτό θα είναι μία πραγματική ομηρία», είχε πει χαρακτηριστικά.

Η ζοφερή ομηρία αυτών των ανθρώπων ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποσχόταν επίλυση του ζητήματος, με τον υπουργό να δηλώνει πως ψάχνει να βρει κάτι καλύτερο για τους εργαζόμενους, δίχως να εξηγεί περί τίνος πρόκειται ακριβώς, κλιμακώνοντας την αγωνία ανθρώπων για τους οποίους μοναδική λύση για να λήξει η ομηρία τους είναι η μονιμοποίησή τους. Μάλιστα πρέπει να επισημανθεί πως οι συνθήκες εργασίας των δικαιούχων του προγράμματος ήταν πάντοτε προβληματικές, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της χρηματοδότησής του. Ετσι, οι εργαζόμενοι -118 όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2009 και 50 σήμερα- δεν πληρώνονταν κάθε μήνα, αλλά σχεδόν ανά τρίμηνο.

Επιπλέον, λόγω της καθυστέρησης στην καταβολή των δόσεων του προγράμματος, δεν υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ. Οι ίδιοι πάντως μιλώντας στην «Εφ.Συν.» δηλώνουν αισιόδοξοι και υπομένουν τις δυσκολίες, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας, που όπως επισημαίνουν έχει δεσμευτεί ενώπιον των βουλευτών του νομού. Παρατηρώντας βέβαια κανείς τις ανεπίσημες δηλώσεις των κομματικών παραγόντων της Ν.Δ. στον Εβρο, διαπιστώνει πως αποτελεί κοινή απορία όλων των εμπλεκόμενων μερών ο λόγος της μεγάλης καθυστέρησης από πλευράς υπουργείου να υλοποιήσει μια δέσμευση με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος και υψηλό συμβολισμό, εκτός και εάν το αναπτυξιακό σκέλος του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έγινε ακόμη μια φορά για τα μάτια του κόσμου...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Mallμανία πάει σύννεφο...
Τα εμπορικά μεγαθήρια δεν καταλαβαίνουν κρίση και «αφανίζουν» τα μαγαζάκια σε πολλές γειτονιές της Αθήνας. Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει τον χάρτη με τα ήδη λειτουργούντα αλλά και με τα νέα που απειλούν κι άλλες...
Η Mallμανία πάει σύννεφο...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο 7μηνο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων 18-29 ετών
Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια συνάντησης με ωφελούμενους του Οργανισμού.
Νέο 7μηνο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων 18-29 ετών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυναμικό «όχι» στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη
Εκατοντάδες μέλη σωματείων, εργατικών σχημάτων και συλλογικοτήτων διαδήλωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αθήνα ενάντια στον αντεργατικό, αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη.
Δυναμικό «όχι» στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν
Γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για σήμερα στην περιφέρεια Αττικής, στους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, στις Σποράδες και στην Κρήτη.
Ποιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο βροντερό «όχι» στον νόμο Χατζηδάκη
Εργατικά Κέντρα, σωματεία και ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ διατράνωσαν χθες στο Σύνταγμα ότι ο αντεργατικός νόμος θα μείνει στα χαρτιά.
Νέο βροντερό «όχι» στον νόμο Χατζηδάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας