• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 18.0°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 15.8°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.3°C / 18.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.4°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.2°C / 15.2°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 17.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.2°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  4 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 15.8°C / 21.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 17.0°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 15.5°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 15.9°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  73%
© Tom Wang | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εστίες» Ανθρωπιάς στη Θεσσαλονίκη

 • A-
 • A+
Το Δίκτυο Αλληλέγγυων Σχολείων αποτελεί παράδειγμα ανθρωπιάς στις συνθήκες πανδημίας που βιώνουμε μακριά από διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Καμία φορά είναι πιο χρήσιμο και ελπιδοφόρο, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να μη λέμε πολλά, να μη γράφουμε πολλά, αλλά να πράττουμε όσα περισσότερα μπορούμε.

Μέσα σε λίγες γραμμές προσπαθήσαμε να χωρέσουμε ιστορίες ανθρώπων που δραστηριοποιούνται καθημερινά σε δομές αλληλεγγύης και θυμίζουν σε όλους τη Θεσσαλονίκη που θέλουμε.

Κάθε άνθρωπος, κάθε δομή είχε να μας πει πολλά περισσότερα, πράγματα που ίσως δεν χωρούν σε κόλλες χαρτί. Κάνουμε όμως μια προσπάθεια να μεταφέρουμε τις χρήσιμες σκέψεις και εμπειρίες τους γιατί εκεί είναι που κρύβεται η ελπίδα!

Αόρατη Πόλη – Κουζίνα αλληλεγγύης στην ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑ

Γεωργία

Να, έρχεται η ώρα που έχεις τελειώσει το μαγείρεμα, έχεις ετοιμάσει τις σακούλες, έβαλες τα γάντια και βγαίνεις για μοίρασμα. Φτάνεις σε κάθε σημείο που έχεις τσεκάρει και βλέπεις τα γνώριμα πλέον πρόσωπα να σε χαιρετάνε ενώ πλησιάζεις. «Πώς είσαι;» «Σήμερα καλύτερα». Η απάντηση αυτή πηγαίνει και για τα δύο μέρη, για εκείνους που δίνουν και για εκείνους που παίρνουν. Γιατί στην τελική όλοι κερδίζουμε. Ελπίδα για το καλύτερο. Αγάπη για τον κόσμο. Ανθρωπος για τον Ανθρωπο.

Η Γειτονιά της Σβώλου

Αγάπη

Είμαστε μια ομάδα φίλων και γειτόνων που κάθε φορά που η Αλληλεγγύη φωνάζει βοήθεια, έχουμε λόγο να βρισκόμαστε ενεργοί παρόντες στο σημείο που χρειάζεται. Είμαστε ανοιχτοί σε όποια ομάδα ή άνθρωπο έχει τη διάθεση να προσφέρει το χέρι σε κάθε άλλο συνάνθρωπο και πλάσμα που το χρειάζεται ουσιαστικά. Δεν περιμένουμε ν’ αλλάξει ο κόσμος από κάποιους, αλλά από όλους κι όλες εμάς, με τις καθημερινές επιλογές και τις πράξεις μας. Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο που μας κάνει όλους κερδισμένους.

Οριζόντιο Δίκτυο «One to One»

Δημήτρης

Η Σοφία έβαλε ανακοίνωση ότι χρειάζονται κουβέρτες σε μια δομή, ο Δημήτρης συγκέντρωσε το ποσό για τον συμπυκνωτή οξυγόνου, η Μαρία βρήκε κι άλλους καθηγητές για τα μαθήματα γλώσσας, η Βίκυ οργάνωσε τις παραλαβές και τις αποστολές επίπλων στις οικογένειες, η Αραβέλλα βρήκε όνομα για την καμπάνια για το προσθετικό χέρι για τον πρόσφυγα, ο Φίλιππος συντόνισε ξανά την επικοινωνία ανάμεσα στις δομές αλληλεγγύης, η Verena οργάνωσε και σήμερα τη συλλογή λαχανικών και φρούτων από τη λαϊκή της γειτονιάς, η Γεωργία εξασφάλισε 50 επιπλέον μερίδες για το καθημερινό γεύμα αλληλεγγύης.

Albatros

Αννα

Μαγειρεύω ως πράξη αλληλεγγύης. Μου είναι αδιανόητο, σήμερα, συμπολίτες μας να μην έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη βασικότερη των αναγκών: τη διατροφή τους. Η αλληλεγγύη είναι τρόπος ζωής και όχι λέξη κενή νοήματος. Σε μια κοινωνία ανθρώπινη, προσφέρουμε αυτό που μπορούμε και δεχόμαστε αυτό που έχουμε ανάγκη.

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Σίσσυ

Το Κοινωνικό Ιατρείο προσπαθεί, και στις συνθήκες πανδημίας, να ανταποκριθεί -με ασφάλεια για τα μέλη και τους προσερχόμενους- στις ανάγκες σε φάρμακα καθώς και τις επείγουσες ανάγκες για ιατρική, ψυχολογική και οδοντιατρική φροντίδα. Συνεχίζουμε την παρέμβασή μας στην κοινωνία, με συνεργασίες, όπως αυτή με τον Σύλλογο Μουσικών Β. Ελλάδας, με κείμενα και δράσεις που αφορούν την υγεία και τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα πολιτικά ζητήματα, όπως ήταν η απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα.

Κουζίνα Αλληλεγγύης Δυτικά

Σπύρος

Η Κουζίνα Αλληλεγγύης Δυτικά, δεν γίνεται σ’ έναν τυχαίο χώρο· γίνεται μέσα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, εκεί που, όπου κι αν κοιτάξεις, θα δεις τη μνήμη να έρχεται κατά πάνω σου με σάρκα και οστά. Το απέναντι σχολείο ήταν παλιά τόπος εκτελέσεων!

Εκεί ξένε, να!
Τόπος εκτελέσεων.
Τώρα σχολεία.
Χέρια που δίνουν,
είναι κλαδιά π’ ανοίγουν,
αγκαλιά είναι!
Να μαγειρέψω,
να φέρω, να δώσω, να…
Κι αυτό το πρωί!

Οικόπολις

Χρήστος

Στις 2 Νοεμβρίου ξεκίνησε και τελείωσε άδοξα την ίδια ημέρα η Trash Art έκθεσή μας με τίτλο «Out of the Bin». Την επόμενη ημέρα ξεκίνησε ένα παρατεταμένο λοκντάουν με πολυεπίπεδες συνέπειες. Από εκείνη την ημέρα εντείναμε τις προσπάθειές μας στον τομέα της αλληλεγγύης ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε όσους και όσες ακροβατούσαν στο χείλος της επιβίωσης. Πρόσφυγες και ντόπιοι που έζησαν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις των ανάλγητων πολιτικών και των ατυχών αποφάσεων μιας ανεύθυνης κυβέρνησης. Και κρατάμε ακόμα...

Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης

Μαίρη

Μία ομάδα που συνδέεται μέσω της τροφής (ανάκτηση σπαταλώμενων τροφίμων, μαγείρεμα/διανομή φαγητού, κομποστοποίηση, κηπουρική, μελισσοκομία) έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτό που «τροφοδοτεί» καλύτερα τους ανθρώπους, απ’ όποια θέση κι αν συμμετέχουν, είναι οι σχέσεις αλληλεγγύης, η ανταλλαγή γνώσεων και η ατομική μας ενδυνάμωση μέσα από την ομαδικότητα.

Chefs for zero hunger

Γιάννης

Μάγειρες επαγγελματίες, εθελοντές και φίλοι/ες από τη Θεσσαλονίκη μαγειρεύουμε και μοιράζουμε φαγητό και πακέτα στήριξης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και καταγωγής. Κανένας μόνος, κανένας νηστικός! Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

* Αλληλέγγυο Σχολείο Ετεροτοπίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εκπαιδευτική δυναμική της ανοιχτής κοινότητας
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει το δεύτερο τεύχος του ένθετου του Δικτύου Αλληλέγγυων Σχολείων που έχουν ως στόχο την εκπαίδευση στη βάση της αλληλεγγύης και τη σύνδεση με τις τοπικές κοινότητες.
Η εκπαιδευτική δυναμική της ανοιχτής κοινότητας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ»: Συγκέντρωση σχολικών ειδών για παιδιά απόρων κρατουμένων
Για μια ακόμη χρονιά, ο Σύλλογος Συμπαράστασης Κρατουμένων «Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ» συγκεντρώνει σχολικά είδη για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών των άπορων φυλακισμένων, προκειμένου να ξεκινήσουν αξιοπρεπώς τη...
«Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ»: Συγκέντρωση σχολικών ειδών για παιδιά απόρων κρατουμένων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στοχοποιούν την αλληλεγγύη
Μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Βαθέος Σάμου ζητούν με αγωγή 50.000 ευρώ από δασκάλα, επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση ● Το υπουργείο...
Στοχοποιούν την αλληλεγγύη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γκολ στο ρατσισμό και τον αποκλεισμό
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αμαρουσίου διοργανώνει το Μαθητικό Τουρνουά Αλληλεγγύης, ένα ημερήσιο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα «αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα...
Γκολ στο ρατσισμό και τον αποκλεισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα παιδιά δεν γνωρίζουν φυλές και θρησκείες· παίζουν όλα μαζί
Μια γιορτή της πολυπολιτισμικότητας, της αρμονικής συνύπαρξης και της αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στον Ελαιώνα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Δήμου...
Τα παιδιά δεν γνωρίζουν φυλές και θρησκείες· παίζουν όλα μαζί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δίδαξαν αλληλεγγύη στο Ωραιόκαστρο
​Oι εικόνες αίσχους και ντροπής που διαδραματίστηκαν στο Ωραιόκαστρο από ομάδα ακροδεξιών και ρατσιστών δεν εμπόδισαν τελικά την είσοδο των προσφυγόπουλων στο σχολείο και την τελετή υποδοχής που είχε οργανωθεί...
Δίδαξαν αλληλεγγύη στο Ωραιόκαστρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας