• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.1°C / 25.7°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.4°C / 24.2°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.3°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 23.0°C
  0 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.8°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.3°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  66%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα πόρισμα καίει τον σύζυγο της Ελένης Ράικου

 • A-
 • A+
Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ ελέγχει τον γιατρό και άνδρα τής πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, με ζημιά 1,7 εκατ. ευρώ σε βάρος του Δημοσίου ● Η υπόθεση αναμένεται να περάσει στο μικροσκόπιο της Ελένης Τουλουπάκη και επισύρει διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Αντιμέτωπος με πιθανές διώξεις για κακουργήματα φέρεται να είναι ο γιατρός και σύζυγος της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, μετά το πόρισμα της υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ (ΥΠΕΔΥΦΚΑ-Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης). Το πόρισμα έφτασε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κι αναμένεται να περάσει τώρα από το εισαγγελικό μικροσκόπιο της Ελένης Τουλουπάκη.

Η Ελ. Ράικου και ο σύζυγός της με μηνύσεις που τελικά τέθηκαν στο αρχείο κατηγόρησαν τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ζητώντας μάλιστα και χρηματικές αποζημιώσεις. Η Ελ. Ράικου κατέθεσε ως μάρτυρας και στην προανακριτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, αμφισβητώντας αρχικά τα εμβάσματα που έλαβε ο σύζυγός της από τη Novartis, αλλά και με τον όψιμο ισχυρισμό ότι είχε πιεστεί και από τον πρώην υπουργό.

Ο γιατρός και σύζυγος της Ελένης Ράικου, με βάση επίσημο πόρισμα του ΕΟΠΥΥ, θα ελεγχθεί ποινικά για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, με τη ζημιά σε βάρος του Δημοσίου να προσδιορίζεται στο 1,7 εκατομμύριο ευρώ! Η υπόθεση προκαλεί τεράστια ηθικά ζητήματα όταν όντας η Ελένη Ράικου επικεφαλής κατά της Διαφθοράς, στην εν λόγω Εισαγγελία ερευνούσε τη λίστα με ονόματα γιατρών και κατά πόσο εκείνοι πραγματοποιούσαν εικονικές μελέτες για λογαριασμό της Novartis και έπειτα εισέπρατταν χρήματα από αυτήν.

Ενοχοποιητικό υλικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί σε βάρος του στοιχεία πως φέρεται να εξέδιδε σωρεία συνταγών για ασθενείς που δεν είχε εξετάσει ποτέ. Συγκεκριμένα σε σύνολο 1.033 ασθενών για τους οποίους εξέδωσε σχετικές συνταγές, είχε εξετάσει μόλις τους 5 ασθενείς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στα συμπεράσματα του πορίσματος αναφέρεται ότι οι υποτιθέμενες εξετάσεις γίνονταν στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου (σ.σ.: ο σύζυγος της κ. Ράικου κατέχει θέση στο 401 ΓΣΝΑ).

Τα αδικήματα για τα οποία ελέγχεται είναι ξέπλυμα, απάτη και παθητική δωροδοκία. Από τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί προκύπτει ότι η συνταγογράφησή του κατευθύνεται σε μεγάλα ποσοστά προς συγκεκριμένες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Στη Βουλή έχουν διαβιβαστεί όλα τα στοιχεία στο πλαίσιο εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis.

Η υπόθεση του εν λόγω γιατρού εγείρει θέμα (εκτός από ποινικό) και ηθικής τάξης, σε ό,τι αφορά τη σύζυγό του, πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία διερευνούσε το σκάνδαλο Novartis καθώς και άλλων εταιρειών, ενώ ο σύζυγός της ήταν στη λίστα των γιατρών που συνεργάζονταν με τη φαρμακοβιομηχανία.

Η συνεργασία τού εν λόγω γιατρού με τη φαρμακοβιομηχανία Novartis και όχι μόνο (η παραγγελία για τη μεγάλη εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε με αφορμή το σκάνδαλο για τη Novartis, επεκτάθηκε και για άλλες εταιρείες) αναφέρεται σε πόρισμα της ΥΠΕΔΥΦΚΑ.

Πρόκειται για πόρισμα της υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ στο οποίο διαπιστώνεται ότι υπήρξε εκ μέρους του συγκεκριμένου γιατρού κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, προσδιορίζοντας το ύψος της εκτιμώμενης ζημιάς του Δημοσίου σε περίπου 1,7 εκατ. ευρώ.

Το επίμαχο πόρισμα στάλθηκε από την υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ που διενήργησε την έρευνα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, η οποία με τη σειρά της το διαβίβασε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς προκειμένου να συσχετιστεί με τη σε εξέλιξη υπόθεση Novartis, η οποία είναι διευρυμένη και προς άλλες φαρμακοβιομηχανίες σε σχέση και με την εμπλοκή γιατρών.

Σαφής παραβίαση διατάξεων

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, διαβίβασε τη σχηματισθείσα δικογραφία που περιλαμβάνει το εν λόγω πόρισμα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να συσχετιστεί με τον φάκελο της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ αναφέρει στο πόρισμά της ότι:

● Η συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους που ο συνταγογραφών γιατρός δεν εξετάζει και συνεπώς δεν γνωρίζει αναλυτικά το ιατρικό τους ιστορικό αποτελεί σοβαρό και ενδεχόμενο επικίνδυνο ιατρικό σφάλμα.

● Η συνταγογράφηση του γιατρού κατευθύνεται σε μεγάλα ποσοστά προς συγκεκριμένες εταιρείες.

● Η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση γίνεται κατά σαφή παράβαση των διατάξεων του ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το όνομά του συζύγου της Ελένης Ράικου συμπεριλαμβανόταν στους 4.200 γιατρούς που εξετάζονταν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σε σχέση με τη Novartis, όταν επικεφαλής ήταν η ίδια. Μάλιστα τόσο η ίδια η εισαγγελική λειτουργός όσο και ο σύζυγός της με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα είχαν τότε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση του με τη φαρμακοβιομηχανία και είχαν κινηθεί δικαστικά σε βάρος όσων είχαν αναφερθεί σε συγκεκριμένα χρηματικά ποσά που φέρονταν να είχαν κατατεθεί σε κοινό λογαριασμό τους από μελέτες του για τη Novartis.

«Εχω προσωπική αντιδικία»

Ο ίδιος ο σύζυγος της εισαγγελέως δήλωσε χθες μετά τη γνωστοποίηση του πορίσματος: «Πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση-φούσκα που σκοπό έχει να πλήξει τη σύζυγό μου. Επιχειρείται η διαπόμπευσή μου από μια εισαγγελέα με την οποία έχω προσωπική σφοδρή αντιδικία. Την έχω μηνύσει, της έχω κάνει αίτηση εξαίρεσης, αναφορά και αγωγή κακοδικίας. Απορώ πώς με ερευνά. Κάθε ενέργειά της είναι ανυπόστατη. Επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου».

Είναι γεγονός ότι οι αυτοεξαιρέσεις των εισαγγελέων που σχετίζονται με πρόσωπα που έχουν μπει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης συνήθως σπανίζουν. Είναι επίσης γεγονός ότι η Ελ. Ράικου και ο σύζυγός της υπέβαλαν κάπως «ξαφνικά» μηνύσεις στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς γνωρίζοντας ότι εκείνοι διερευνούν τη δύσοσμη υπόθεση της Novartis.

Προκύπτει όμως εδώ το εύλογο ερώτημα αν οι μηνύσεις και οι αναφορές, τη στιγμή που η υπόθεση της Novartis παρέμενε στα χέρια των μηνυόμενων εισαγγελέων, αποσκοπούσαν τελικά και στην... οικειοθελή τους αυτοεξαίρεση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κι επισήμως δύο τα πορίσματα των αρεοπαγιτών για Τουλουπάκη, Ράικου, Αγγελή
Δεν προκύπτουν στοιχεία εις βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, σύμφωνα με το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη. Την ίδια στιγμή ο συνάδελφός του Ευάγγελος Ζαχαρής...
Κι επισήμως δύο τα πορίσματα των αρεοπαγιτών για Τουλουπάκη, Ράικου, Αγγελή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Εκκωφαντική σιωπή» από την εισαγγελέα που προτείνει την παραπομπή Παπαγγελόπουλου
Την πρόταση με την οποία ζητείται η παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στο Ειδικό Δικαστήριο, με την κατηγορία της σκευωρίας στην υπόθεση Novartis, σχολιάζουν ο ίδιος και ο δικηγόρος του.
«Εκκωφαντική σιωπή» από την εισαγγελέα που προτείνει την παραπομπή Παπαγγελόπουλου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη ζητά η εισαγγελέας
H αντεισαγγελέας πρότεινε και την παραπομπή των δύο επίκουρων εισαγγελέων, αντίθετα με τα δύο πορίσματα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, συντασσόμενη πλήρως με το πόρισμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής...
Παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη ζητά η εισαγγελέας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικηγόροι Παπαγγελόπουλου: Κίνδυνος να θεωρηθεί ότι η ανακρίτρια συμπράττει σε απόκρυψη στοιχείων
Με αφορμή τις τελευταίες αποκαλύψεις για παραποίηση του εγγράφου του FBI, αλλά και την ύπαρξη τρίτου προστατευόμενου μάρτυρα για το σκάνδαλο Novartis, οι δικηγόροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου επισημαίνουν ότι...
Δικηγόροι Παπαγγελόπουλου: Κίνδυνος να θεωρηθεί ότι η ανακρίτρια συμπράττει σε απόκρυψη στοιχείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας