Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εστία συνωμοσιολογίας με τον Ερυθρό Σταυρό
AP Photo/Martin Nangle
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εστία συνωμοσιολογίας με τον Ερυθρό Σταυρό

  • A-
  • A+
Δημοσιεύματα υπονομεύουν τη συνεργασία των δύο ανθρωπιστικών οργανώσεων σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ τα κεντρικά του διεθνούς κινήματος στη Γενεύη τα θεωρούν ανυπόστατα και συκοφαντικά.

Εθνικιστικά πανομοιότυπα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών επιχειρούν να συσχετίσουν συνωμοσιολογικά το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό σωματείο, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με φερόμενα σκάνδαλα του τουρκικού παραρτήματος, του ιστορικού οργανισμού της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων με τη γειτονική χώρα σε επίπεδο ηγεσιών και παρότι η συνεργασία των δύο ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι εξαιρετική, πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα της «Εστίας» αλλά και του in.gr, με αφορμή το ευαίσθητο θέμα του προσφυγικού, κάνουν λόγο για «πράκτορες του Ερντογάν» που θα βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2020 η εφημερίδα «Εστία» δημοσιεύει πρωτοσέλιδο ανυπόγραφο άρθρο, με τίτλο «Μνημόνιο με την “Ερυθρά Ημισέληνο” του Ερντογάν υπογράφει ο Ερυθρός Σταυρός». Ο ανώνυμος συντάκτης της φιλοκαραμανλικής «Εστίας» κατηγορεί ανοιχτά τον αιρετό πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, Αντώνη Αυγερινό, «φίλο» κατά τα άλλα του Αδωνη Γεωργιάδη κατά δήλωση του υπουργού, για έλλειψη ανθρωπισμού, με αφορμή το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε τη Δευτέρα με την Ερυθρά Ημισέληνο.

Επιπλέον γίνεται λόγος περί υπαιτιότητας του προέδρου της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου για «κινήσεις προσώπων που εμφανίζονται ως πρόσφυγες και πιθανότατα φθάνουν στις ελληνικές ακτές. Θέλει ο ΕΕΣ να νομιμοποιήσει τέτοιες δραστηριότητες υπογράφοντας μνημόνια; Φέρνοντας στην Αθήνα τον πολιορκητικό κριό της πέμπτης φάλαγγος του Ερντογάν;».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η... πέμπτη φάλαγγα του συγκεκριμένου μνημονίου δεν είναι τίποτα άλλο από ανθρωπιστικά ζητήματα που αφορούν θέματα όπως ανταλλαγή τεχνογνωσίας, κοινωνική ένταξη προσφύγων και πρώτες βοήθειες, καταυλισμούς, ευκαιρίες ανταλλαγής προσωπικού, πρόληψη HIV, διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας και άλλα.

Του πρώτου δημοσιεύματος της «Εστίας» είχε προηγηθεί δημοσίευμα του in.gr και της dw.gr («Στα πλοκάμια της οικογένειας Ερντογάν η Ερυθρά Ημισέληνος;», 6/2/2020), το οποίο αναπαρήχθη με τη γνωστή μέθοδο copy-paste σε πλήθος ενημερωτικών ιστοσελίδων (skai, capital, tovima, olympia, cyprustimes κ.ά.).

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, στην Τουρκία υπάρχει σκάνδαλο που εμπλέκει την Ερυθρά Ημισέληνο με επιχείρηση φυσικού αερίου και προσκείμενα στην οικογένεια Ερντογάν ιδρύματα. Στο στόχαστρο του συγκεκριμένου δημοσιεύματος βρίσκεται ο δρ Κέρεμ Κίνικ, πρόεδρος της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, ο οποίος κατηγορείται μέσω του οργανισμού για φοροδιαφυγή ποσών που έστειλαν ως δωρεά οι Τούρκοι πολίτες μετά τον πρόσφατο φονικό σεισμό.

Επιπλέον τα ελληνικά μέσα ανακινούν παλαιότερα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία τον Δεκέμβριο του 2017 εμβάστηκαν στην οργάνωση οκτώ εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία φυσικού αερίου Baskentgaz, χρήματα που υποτίθεται ότι δεν δαπανήθηκαν σε ανθρωπιστικές δράσεις, αλλά προωθήθηκαν προς φίλα διακείμενα στον Ερντογάν ιδρύματα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Κίνικ, εκτός από πρόεδρος της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, είναι και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού για την Περιφέρεια της Ευρώπης, ήτοι υπεύθυνος για 53 χώρες, εκλεγμένος με 116 ψήφους (σε σύνολο 189).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στα κεντρικά της ΔΟΕΣ στη Γενεύη θεωρούν ανυπόστατα και συκοφαντικά τα δημοσιεύματα, ενώ ο Κίνικ όπως και η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος χαίρουν εκτίμησης και υψηλής αποδοχής. Στελέχη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε κείμενο που διακινήθηκε εσωτερικά στον οργανισμό, εξηγούν πως ο ρόλος του ΕΕΣ δεν είναι εισαγγελικός και πως δεν υπάρχει κανένα όφελος να διαρρηχθεί η σχέση με άλλο μέλος του διεθνούς κινήματος.

Πρακτορολογία

Ωστόσο την περασμένη Δευτέρα και ενώ η αντιπροσωπεία της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου βρισκόταν στην Ελλάδα, φιλοξενούμενη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η εφημερίδα «Εστία» επανήλθε με νέο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα για τους «πράκτορες του Ερντογάν», στο οποίο αναφέρεται: «Κίνητρό μας είναι ένα και μόνο: η πατρίς. (...) Εδώ έχουμε να κάνουμε με Τούρκους. Οχι με Σουηδούς ή Βέλγους. Προέχει η Ελλάς (...)». Και καταλήγει: «Η μέρα που θα δούμε την “Ερυθρά Ημισέληνο” να εισέρχεται σε δημόσιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους στα νησιά, στο Αιγαίο και αλλού, με επίκληση της ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν αργεί. Οπως συμβαίνει ακριβώς αυτή τη στιγμή στην Αφρική».

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με έγγραφο που διακινήθηκε στα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τα αντιτουρκικά δημοσιεύματα του τελευταίου καιρού ενδεχομένως έχουν υποκινηθεί και από μέλη του ΕΕΣ που, όπως αναφέρεται δηκτικά, από «υπερβάλλουσα ευαισθησία» επικοινωνούν με μέσα ενημέρωσης.

Οι... ρίζες

Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (Mouvement Ιnternational de la Croix-Rouge et du Croissant-Rouge) αποτελεί ανθρωπιστικό κίνημα και περιλαμβάνει σήμερα ένα πλήθος οργανώσεων σε 189 χώρες. Η ονομασία και το έμβλημα «Ερυθρός Σταυρός» προέκυψαν με την αναστροφή των χρωμάτων της σημαίας της Ελβετίας, προς τιμήν του οραματιστή του κινήματος, Ερρίκου Ντυνάν, μετά τα γεγονότα της μάχης του Σολφερίνο. Το 1919 οι Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου ενώθηκαν σχηματίζοντας τη Διεθνή Ομοσπονδία, ενώ το 1929 υιοθετήθηκε και ως επίσημο ισότιμο έμβλημα η Ερυθρά Ημισέληνος.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιλί ζωής στον Ερυθρό Σταυρό
Η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης του Διεθνούς Kινήματος επισκέπτεται τη χώρα μας για να διαπιστώσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί το έργο του ΕΕΣ.
Φιλί ζωής στον Ερυθρό Σταυρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χυδαία και αμετανόητη η «Athens Voice»
«Σκοτώθηκε για να μην απελαθεί. Κρίμα, έχασε την ευκαιρία να συνοδεύσει τον Τσίπρα στη δεξίωση του προεδρικού». Το κατάπτυστο και ρατσιστικό σχόλιο συντάκτη της «Athens Voice» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Χυδαία και αμετανόητη η «Athens Voice»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το ΥΠΕΞ, οι NY Times και η απόπειρα φίμωσης του Τύπου
Μια διόρθωση του δημοσιεύματος των New York Times χρησιμοποιούν πηγές του ΥΠΕΞ, για να πλήξουν τάχα την αξιοπιστία του δημοσιεύματος, που αποκαλύπτει τη λειτουργία άτυπου, μυστικού κέντρου κράτησης και...
Το ΥΠΕΞ, οι NY Times και η απόπειρα φίμωσης του Τύπου
ΕΛΛΑΔΑ
Διαψεύδονται τα fake news της N.Δ.
Το «παρατηρητήριο» της Ν.Δ. κατηγορεί την «Εφ.Συν.» για αναπαραγωγή της τουρκικής προπαγάνδας. Τα στοιχεία για τους δύο νεκρούς στον Εβρο διασταυρώνονται ωστόσο από διαφορετικές και αξιόπιστες πηγές
Διαψεύδονται τα fake news της N.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ηρθαμε να σώσουμε ανθρώπους, όχι να τους πνίξουμε»
Πριν από λίγες μέρες το δανέζικο τμήμα της Frontex εντόπισε και έσωσε 33 πρόσφυγες μέσα σε λαστιχένια βάρκα και αρνήθηκε να υπακούσει στις ελληνικές αρχές, που ζητούσαν επαναπροώθησή τους.
«Ηρθαμε να σώσουμε ανθρώπους, όχι να τους πνίξουμε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγινε πάλι κόκκινο πανί
Ο Γιάννης Αλαφούζος κατάφερε με την κατάθεσή του για τα στημένα να αυτοδιαψευστεί σε σχέση με το όχι μακρινό παρελθόν του και να εκθέσει παράλληλα με τον πιο άγαρμπο τρόπο το είδος της ενημέρωσης που υπηρετούν...
Εγινε πάλι κόκκινο πανί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας