Με ένα πολεοδομικό τρικ, το οποίο την περασμένη εβδομάδα έγινε αποδεκτό από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση του Mall, που λειτουργεί στο Μαρούσι από το 2005, παρόλο που η οικοδομική του άδεια έχει ακυρωθεί από το 2008. Η εταιρεία, συμφερόντων της Lamda Development, θα προχωρήσει στην αγορά δύο γειτονικών οικοπέδων, συνολικού εμβαδού 16 στρεμμάτων, που στο μεγαλύτερο μέρος τους θα διαμορφωθούν σε κοινόχρηστους χώρους και θα αποδοθούν σε κοινή χρήση, για να καλύψει την επιβάρυνση του δομημένου περιβάλλοντος από το εμπορικό κέντρο.
Το Mall, το πρώτο και μεγαλύτερο μέχρι σήμερα εμπορικό κέντρο, κατασκευάστηκε με «γενναιόδωρους» όρους δόμησης που είχαν εξασφαλιστεί με τον νόμο 3207/2003 στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας. Με ειδική διάταξη, η επιφάνειά του εκτοξεύτηκε στα 75.000 τετραγωνικά, όταν με το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής επιτρέπονται μόνον 12.000 τετραγωνικά!
Η πρώτη ακυρωτική απόφαση για την επίμαχη οικοδομική άδεια είχε εκδοθεί από το Ε' Τμήμα του ΣτΕ το 2008 και το θέμα είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια. Με την 376/2014 απόφασή της, η Ολομέλεια ακύρωσε την οικοδομική άδεια επισημαίνοντας ότι στο οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο κατασκευάστηκε το Mall θεσπίστηκε με νόμο «υπερδιπλάσιος του μέσου συντελεστή του γενικού πολεοδομικού σχεδίου». Σημείωνε μάλιστα για τη μεγάλη αύξηση της δόμησης ότι «δεν προκύπτει από την επιστημονική μελέτη ειδικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος της οικιστικής επιβάρυνσης σε σχέση με το σύνολο της περιοχής και των εν γένει συνεπειών στο περιβάλλον».
Την ίδια χρονιά, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου περιέλαβε το Mall στις... στρατηγικές επενδύσεις και του εξασφάλισε την ένταξη σε επιδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης! Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες θα καλύπτονταν με ένα συμβολικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ...
Μετά την κυβερνητική αλλαγή, η Lamda ακολούθησε το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ και εκπόνησε πολεοδομική μελέτη, που εκτός από το οικοδομικό τετράγωνο του Mall καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αμαρουσίου.
Με τους σχεδιασμούς που υποβλήθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος το 2016, η περιοχή μελέτης χωρίστηκε σε τρεις ενότητες: το Mall, που καταλαμβάνει 43,7 στρέμματα, την οικιστική ενότητα Ηλιδα (140,1 στρ.) και μια περιοχή γραφείων-κατοικιών (34,6 στρ.).
Απαλλοτρίωση
Στην πραγματικότητα τα σχέδια αποτύπωναν την υφιστάμενη κατάσταση και πρόσθεταν μόνον έναν ελεύθερο χώρο 16 στρεμμάτων, που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και για τον οποίο η αρχική μελέτη προέβλεπε την απαλλοτρίωσή του, αλλά από τον δήμο! Εξετάστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και έναν χρόνο αργότερα επιστράφηκε με σοβαρές παρατηρήσεις, από τις οποίες η σημαντικότερη πρότεινε τη μετατροπή του υπαίθριου χώρου στάθμευσης σε ζώνη πρασίνου.
Η εταιρεία όμως υπέβαλε ένσταση, η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019 έγινε δεκτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και λίγο αργότερα υπέγραψε με την Εθνική Τράπεζα προσύμφωνο αγοράς των δύο ακινήτων με τίμημα 11,2 εκατ. ευρώ, που αναμένεται μετά τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ.
Με τη γνωμοδότηση 26/2020, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ που συνεδρίασε στις 27/1 υπό την προεδρία του Αθ. Ράντου έκρινε νόμιμο το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που εκπόνησε η Lamda Development και η εφαρμογή του προϋποθέτει την έκδοση ειδικού Προεδρικού Διατάγματος.
Ο εισηγητής του ΣτΕ θεώρησε ότι με την προσθήκη των νέων εκτάσεων, βελτιώνεται η φέρουσα ικανότητα της περιοχής, ενώ ο μέσος συντελεστής δόμησης διαμορφώνεται στο 0,6, χαμηλότερος από αυτόν που έχει θεσπιστεί με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αμαρουσίου (0,8), αλλά και από το ανώτερο όριο για πόλους υπερτοπικής σημασίας που έχει θεσπιστεί με τον νόμο 4269/2014.
Σύμφωνα πάντα με το ΣτΕ, επιτυγχάνεται η εξασφάλιση επαρκών κοινόχρηστων χώρων, οι οποίοι αναλογούν περίπου στο 50% της μελετώμενης έκτασης, καθώς και η λειτουργική ενοποίηση των δημόσιων κοινόχρηστων και ιδιωτικών ελεύθερων χώρων.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι τα έργα διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων και εκτέλεσης των έργων τεχνικής υποδομής θα πραγματοποιηθούν με δαπάνη του φορέα υλοποίησης του σχεδίου, που είναι η Lamda Olympia Village, μέσα σε δεκαοκτώ μήνες από την παράδοση των σχετικών ελεύθερων χώρων.