• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 32.1°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 32.7°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  1 BF
  44%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 31.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 30.5°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 30.3°C
  3 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 30.1°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  59%

Τα έργα διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων και εκτέλεσης των έργων τεχνικής υποδομής θα πραγματοποιηθούν με δαπάνη της Lamda Olympia Village, μέσα σε δεκαοκτώ μήνες από την παράδοση των σχετικών ελεύθερων χώρων

EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Καθαρίζει» πολεοδομικά το Mall

 • A-
 • A+
Η εταιρεία που διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο, συμφερόντων της Lamda Development, θα προχωρήσει στην αγορά δύο γειτονικών οικοπέδων που προορίζονταν για απαλλοτρίωση, τα οποία θα διαμορφωθούν σε κοινόχρηστους χώρους και θα αποδοθούν σε κοινή χρήση, για να καλύψει την επιβάρυνση του δομημένου περιβάλλοντος από τα κτίσματα.

Με ένα πολεοδομικό τρικ, το οποίο την περασμένη εβδομάδα έγινε αποδεκτό από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση του Mall, που λειτουργεί στο Μαρούσι από το 2005, παρόλο που η οικοδομική του άδεια έχει ακυρωθεί από το 2008. Η εταιρεία, συμφερόντων της Lamda Development, θα προχωρήσει στην αγορά δύο γειτονικών οικοπέδων, συνολικού εμβαδού 16 στρεμμάτων, που στο μεγαλύτερο μέρος τους θα διαμορφωθούν σε κοινόχρηστους χώρους και θα αποδοθούν σε κοινή χρήση, για να καλύψει την επιβάρυνση του δομημένου περιβάλλοντος από το εμπορικό κέντρο.

Το Mall, το πρώτο και μεγαλύτερο μέχρι σήμερα εμπορικό κέντρο, κατασκευάστηκε με «γενναιόδωρους» όρους δόμησης που είχαν εξασφαλιστεί με τον νόμο 3207/2003 στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας. Με ειδική διάταξη, η επιφάνειά του εκτοξεύτηκε στα 75.000 τετραγωνικά, όταν με το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής επιτρέπονται μόνον 12.000 τετραγωνικά!

Η πρώτη ακυρωτική απόφαση για την επίμαχη οικοδομική άδεια είχε εκδοθεί από το Ε' Τμήμα του ΣτΕ το 2008 και το θέμα είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια. Με την 376/2014 απόφασή της, η Ολομέλεια ακύρωσε την οικοδομική άδεια επισημαίνοντας ότι στο οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο κατασκευάστηκε το Mall θεσπίστηκε με νόμο «υπερδιπλάσιος του μέσου συντελεστή του γενικού πολεοδομικού σχεδίου». Σημείωνε μάλιστα για τη μεγάλη αύξηση της δόμησης ότι «δεν προκύπτει από την επιστημονική μελέτη ειδικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος της οικιστικής επιβάρυνσης σε σχέση με το σύνολο της περιοχής και των εν γένει συνεπειών στο περιβάλλον».

Την ίδια χρονιά, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου περιέλαβε το Mall στις... στρατηγικές επενδύσεις και του εξασφάλισε την ένταξη σε επιδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης! Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες θα καλύπτονταν με ένα συμβολικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ...

Μετά την κυβερνητική αλλαγή, η Lamda ακολούθησε το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ και εκπόνησε πολεοδομική μελέτη, που εκτός από το οικοδομικό τετράγωνο του Mall καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αμαρουσίου.

Με τους σχεδιασμούς που υποβλήθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος το 2016, η περιοχή μελέτης χωρίστηκε σε τρεις ενότητες: το Mall, που καταλαμβάνει 43,7 στρέμματα, την οικιστική ενότητα Ηλιδα (140,1 στρ.) και μια περιοχή γραφείων-κατοικιών (34,6 στρ.).

Απαλλοτρίωση

Στην πραγματικότητα τα σχέδια αποτύπωναν την υφιστάμενη κατάσταση και πρόσθεταν μόνον έναν ελεύθερο χώρο 16 στρεμμάτων, που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και για τον οποίο η αρχική μελέτη προέβλεπε την απαλλοτρίωσή του, αλλά από τον δήμο! Εξετάστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και έναν χρόνο αργότερα επιστράφηκε με σοβαρές παρατηρήσεις, από τις οποίες η σημαντικότερη πρότεινε τη μετατροπή του υπαίθριου χώρου στάθμευσης σε ζώνη πρασίνου.

Η εταιρεία όμως υπέβαλε ένσταση, η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019 έγινε δεκτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και λίγο αργότερα υπέγραψε με την Εθνική Τράπεζα προσύμφωνο αγοράς των δύο ακινήτων με τίμημα 11,2 εκατ. ευρώ, που αναμένεται μετά τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ.

Με τη γνωμοδότηση 26/2020, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ που συνεδρίασε στις 27/1 υπό την προεδρία του Αθ. Ράντου έκρινε νόμιμο το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που εκπόνησε η Lamda Development και η εφαρμογή του προϋποθέτει την έκδοση ειδικού Προεδρικού Διατάγματος.

Ο εισηγητής του ΣτΕ θεώρησε ότι με την προσθήκη των νέων εκτάσεων, βελτιώνεται η φέρουσα ικανότητα της περιοχής, ενώ ο μέσος συντελεστής δόμησης διαμορφώνεται στο 0,6, χαμηλότερος από αυτόν που έχει θεσπιστεί με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αμαρουσίου (0,8), αλλά και από το ανώτερο όριο για πόλους υπερτοπικής σημασίας που έχει θεσπιστεί με τον νόμο 4269/2014.

Σύμφωνα πάντα με το ΣτΕ, επιτυγχάνεται η εξασφάλιση επαρκών κοινόχρηστων χώρων, οι οποίοι αναλογούν περίπου στο 50% της μελετώμενης έκτασης, καθώς και η λειτουργική ενοποίηση των δημόσιων κοινόχρηστων και ιδιωτικών ελεύθερων χώρων.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι τα έργα διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων και εκτέλεσης των έργων τεχνικής υποδομής θα πραγματοποιηθούν με δαπάνη του φορέα υλοποίησης του σχεδίου, που είναι η Lamda Olympia Village, μέσα σε δεκαοκτώ μήνες από την παράδοση των σχετικών ελεύθερων χώρων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με Προεδρικό Διάταγμα θα γίνει νόμιμο το Mall στο Μαρούσι
Υστερα από δύο ακυρώσεις της οικοδομικής άδειάς του από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το μέχρι πρότινος «αυθαίρετο» κολοσσιαίο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, βαίνει προς νομιμοποίηση.
Με Προεδρικό Διάταγμα θα γίνει νόμιμο το Mall στο Μαρούσι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαμένο το Μαρούσι στη ρουλέτα της ανάπτυξης
Με... καζίνο φαίνεται ότι θα φέρει η κυβέρνηση την επενδυτική ανάπτυξη που ευαγγελίζεται. Η «μπίλια» της ιδιότυπης ρουλέτας, ετοιμάζεται να κάτσει και στο Μαρούσι, στο κτήμα Δηλαβέρη, όπου προβλέπεται να...
Χαμένο το Μαρούσι στη ρουλέτα της ανάπτυξης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τέλη Μαρτίου οι νέοι όροι δόμησης σε Μακρυγιάννη-Κουκάκι
Στα τέλη Μαρτίου θα οριστικοποιηθούν οι νέοι όροι δόμησης στην πολεοδομική ενότητα Μακρυγιάννη-Κουκάκι, αναφέρει ανακοίνωση του υπ. Περιβάλλοντος που εκδόθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ.
Τέλη Μαρτίου οι νέοι όροι δόμησης σε Μακρυγιάννη-Κουκάκι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομιμοποιείται το Mall με αγορά δύο οικοπέδων
Με την αγορά δύο γειτονικών οικοπέδων, με συνολική επιφάνεια 25 στρέμματα και ιδιοκτήτρια την Εθνική Τράπεζα, θα καλυφθούν οι σοβαρές πολεοδομικές υπερβάσεις που έχουν γίνει στο Mall στο Μαρούσι, λόγω των...
Νομιμοποιείται το Mall με αγορά δύο οικοπέδων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΕΜΠ: «Αναθεωρήστε την απόφαση για το γήπεδο»
«Αστοχη» χαρακτηρίζει ο Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Πολυτεχνείου την πρόσφατη εξαγγελία για τη χωροθέτηση του γηπέδου του ΠΑΟ στο θεσμοθετημένο μητροπολιτικό πάρκο Γουδή και απευθύνεται στον...
ΕΜΠ: «Αναθεωρήστε την απόφαση για το γήπεδο»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νομοθετικό πλαίσιο με ζώνες διά πάσα χρήση... γης
Με νέες ζώνες, που προέκυψαν από τις σύγχρονες ανάγκες της ζωής, έχει εμπλουτιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης που καλύπτει τις εντός αλλά και τις εκτός σχεδίου περιοχές, το οποίο έθεσε σε...
Νομοθετικό πλαίσιο με ζώνες διά πάσα χρήση... γης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας