• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.3°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.4°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.0°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 13.9°C
  6 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 15.0°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 21.5°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  6 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.4°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.7°C / 15.3°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  83%

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (2.3.2017) για την απόλυση της εργολαβικής εργαζόμενης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαστικό φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία

 • A-
 • A+
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνωρίζει ως άκυρη την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, κάνει δεκτό το σκεπτικό της αγωγής της εργαζόμενης ότι η απόλυσή της οφειλόταν σε εμπάθεια και εκδικητικότητα και υποχρεώνει την εργολαβική εταιρεία να της καταβάλει το ποσό των 13.682 ευρώ με τον νόμιμο τόκο.

Σε μια περίοδο όπου τα εργασιακά δικαιώματα βάλλονται πανταχόθεν (κατάργηση του νόμου για την αιτιολογημένη απόλυση και του νόμου περί συνευθύνης) και ειδικά αυτά των εργολαβικών εργαζόμενων σε τρίτες εταιρείες, οι οποίοι ζουν με την επισφάλεια των χαμηλών απολαβών και των απολύσεων, μία απόφαση ελληνικού δικαστηρίου βάζει –τουλάχιστον προς το παρόν– φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών.

Πριν από δύο χρόνια γράφαμε για την περίπτωση μιας υπενοικιαζόμενης εργαζόμενης της ICAP Outsourcing Solutions, που επί εφτά χρόνια δούλευε στο τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας, στο Μοσχάτο, και η οποία κατέληξε να απολυθεί επειδή διεκδίκησε την άδεια που δικαιούνταν έχοντας υποστεί για ένα διάστημα εργασιακό μπούλινγκ από την προϊσταμένη του τμήματος («Κατήγγειλε απρεπή συμπεριφορά της προϊσταμένης και την απέλυσαν», «Εφ.Συν.» 2.3.2017).

Θυμίζουμε ότι οι συνθήκες στο τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας, στη «γαλέρα του Μοσχάτου», όπως συχνά χαρακτηρίζεται από τον Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ), έχουν καταγγελθεί ουκ ολίγες φορές: αυταρχισμός, αφόρητη πίεση, αγενής και απολίτιστη συμπεριφορά από μέλη της διοίκησης προσωπικού είναι πρακτικές που έχουν περιέλθει σε γνώση της Επιθεώρησης Εργασίας, χωρίς όμως αυτό να αλλάζει κάτι ουσιαστικά...

Ωστόσο, η προσφυγή της απολυμένης στη Δικαιοσύνη έφερε καρπούς, αφού το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνωρίζει ως άκυρη την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, κάνοντας μάλιστα δεκτό το σκεπτικό της αγωγής της εργαζόμενης ότι η απόλυσή της οφειλόταν σε εμπάθεια και εκδικητικότητα και υποχρεώνοντας την εργολαβική εταιρεία να της καταβάλει το ποσό των 13.682 ευρώ με τον νόμιμο τόκο.

«Ως Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΔΑΠΤΤ νιώθουμε δικαιωμένοι γιατί επιτέλους με αυτή την απόφαση οι πρακτικές που επικρατούν όλα αυτά τα χρόνια στο τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας λαμβάνουν την απάντηση που τους αρμόζει από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα σταματήσει και ότι μετά από αυτή την απόφαση θα είναι πιο προσεχτικοί στον τρόπο που χειρίζονται τους ανθρώπους που απασχολούν και δεν θα τους αντιμετωπίζουν σαν αντικείμενα. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, ειδικά σε μια περίοδο που στελέχη της ΕΤΕ μιλούν για 158 απολύσεις ενοικιαζόμενων εργαζομένων που θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Συλλόγου, Βάσω Χριστοπούλου.

Η λεπτομέρεια της επίβλεψης

Η πρωτόδικη απόφαση εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο σημείο όπου αναφέρει ότι η επίβλεψη και ο έλεγχος των υπαλλήλων της εργολαβικής εταιρείας «ασκούνταν από τέσσερα άτομα, εκ των οποίων τρία ήταν υπάλληλοι της ΕΤΕ και ένα της εναγομένης (σ.σ. της εταιρείας ICAP Outsourcing Solutions)».

Με απλά λόγια, η επίβλεψη του έργου που αναλαμβάνει η εργολαβική εταιρεία γίνεται από την Εθνική Τράπεζα και όχι από την εκάστοτε εταιρεία, όπως ισχυρίζονται παγίως στελέχη της τράπεζας. «Επιτέλους φάνηκε ξεκάθαρα ποιος ασκεί το διευθυντικό δικαίωμα στην πράξη» σχολιάζει η Β. Χριστοπούλου, η οποία τονίζει ακόμη μια φορά τον παραλογισμό που επικρατεί στον κλάδο, με τους εργαζόμενους τρίτων εταιρειών να καλύπτουν επί χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες των τραπεζών, οι οποίες όμως δεν αναγνωρίζουν την εργασιακή αυτή σχέση, και επιμένουν να συνάπτουν εικονικές συμβάσεις εργολαβίας που υποκρύπτουν ουσιαστικά εξαρτημένη σχέση εργασίας.

«Οπως και αν ονομάσουν αυτή την πρακτική, όποιον νεολογισμό ή όρο της αγγλικής γλώσσας και αν χρησιμοποιήσουν –outsourcing, flexible capacity– η πραγματικότητα παραμένει μία: οι εταιρείες παίζουν το ρόλο του μεσάζοντα, με σκοπό τη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων όπου υπάρχουν. Αυτή η πραγματικότητα γίνεται πιο ζοφερή όταν οι επιχειρήσεις έχουν σαν σύμμαχό τους το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης που προωθεί το ίδιο μοντέλο εργασίας για όλο τον δημόσιο τομέα» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΔΑΠΤΤ με αφορμή τη δικαστική απόφαση που δικαιώνει την απολυμένη εργαζόμενη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν συμβάσεις αορίστου χρόνου
Διακόσιοι και πλέον εργαζόμενοι της εργολαβικής Action Line διεκδικούν τη μονιμοποίηση και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους μέσα από τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση που γίνεται σήμερα στο υπουργείο Εργασίας.
Ζητούν συμβάσεις αορίστου χρόνου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζουν τις απεργίες οι εργολαβικοί της Εθνικής
Αποφασισμένοι να αγωνιστούν είναι οι εργολαβικοί τραπεζοϋπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες από χθες μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019.
Συνεχίζουν τις απεργίες οι εργολαβικοί της Εθνικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργούν οι εργολαβικοί στην Εθνική
Το μπαράζ απολύσεων εργολαβικών εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας από την εργοδότρια ICAP Outsourcing Solutions,που ήδη έχει στοιχίσει τη δουλειά σε περίπου 20 ανθρώπους, οδήγησε τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση...
Απεργούν οι εργολαβικοί στην Εθνική
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στάση εργασίας απάντηση στις απολύσεις
Ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα καλεί σήμερα τους εργαζομένους στην Εθνική Τράπεζα σε τρίωρη στάση εργασίας για τις μαζικές απολύσεις που έχουν γίνει σε εργολαβικούς εργαζόμενους.
Στάση εργασίας απάντηση στις απολύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δρόμους βγήκαν οι «εργολαβικοί»
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν πέντε σωματεία ενάντια στην πρόσφατη τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με την οποία μεταξύ άλλων καταργήθηκε η διάταξη για την αιτιολογημένη απόλυση
Στους δρόμους βγήκαν οι «εργολαβικοί»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργολαβικοί εργαζόμενοι κατά της αντεργατικής νομοθεσίας Βρούτση
Εξι σωματεία εργολαβικών εργαζομένων, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, κατακεραυνώνουν τις τροπολογίες που κατέθεσε κακήν κακώς στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας.
Εργολαβικοί εργαζόμενοι κατά της αντεργατικής νομοθεσίας Βρούτση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας