Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πανταχού παρούσα τρομοκρατία!
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πανταχού παρούσα τρομοκρατία!

  • A-
  • A+

Στη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης της Επιτροπής οι βουλευτές εξέφρασαν και πάλι σε... τοίχο τις αντιρρήσεις τους και για την ακόμα μεγαλύτερη και «επιλεκτική» ποινικοποίηση αδικημάτων. Στηλίτευσαν τις ανεπαρκείς εξηγήσεις για την απόσυρση της διάταξης περί κοινωφελούς εργασίας και την επ’ αόριστον αναβολή της.

Ο υπουργός Κ. Τσιάρας υποσχέθηκε ωστόσο ότι σύντομα η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να την επαναφέρει. Παραθέτουμε εδώ παρατηρήσεις των αγορητών της αντιπολίτευσης στις οποίες ουσιαστικά ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει, δεδομένου ότι οι αλλαγές εκφράζουν «προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ.» - με τη σύμφωνη γνώμη των ΜΜΕ που τις προπαγανδίζουν σε 24ωρη βάση!

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ)

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θα προβλέψουμε ποινική κύρωση μόνο όταν υπάρχει πράξη συγκεκριμένη η οποία προσβάλλει κατά ανυπόφορο τρόπο κοινωνικά έννομα αγαθά - και αυτές οι προσβολές να είναι αισθητές στον εξωτερικό κόσμο. Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές αποδεικνύονταν αδικήματα σκοπού, φρονήματος και σκέψης με έγραφα αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών σκοτεινών, άλλων εποχών».

«Η πιο “εμβληματική” διάταξη των τροπολογιών σας είναι το άρθρο 187 για τις τρομοκρατικές πράξεις και τρομοκρατική οργάνωση:

-Ποινικοποιείτε ένα απλό κατέβασμα ενός site από το διαδίκτυο ή μια προπαρασκευή ή μια εκπαίδευση, χωρίς να υπάρχει πράξη. Εάν δεν έχουμε έστω μια αρχή πράξης, με υπόσταση αντιληπτή στον εξωτερικό κόσμο, δεν ποινικοποιείται η πράξη! Ποινικοποιούμε δηλαδή μια πιθανή πρόθεση που έχει ο δράστης. Νομίζω ότι φεύγουμε από το δημοκρατικό και φιλελεύθερο πνεύμα και πάμε πλέον σε άλλες περιόδους... προληπτικής τιμωρίας.

-Εντάσσετε στη γενική διακινδύνευση -όπου εντάσσονται ούτως ή αλλιώς- τα αδικήματα δημόσιας τάξης, το βασικότερο των οποίων είναι η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης, που δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Οδηγία που επικαλείστε. Φανταστείτε, λοιπόν, χθες που υπήρχε μια διαδήλωση φοιτητών, οι μισοί να είναι «μπουζουριασμένοι» μέσα για κακούργημα, επειδή διαταράσσουν τη δημόσια τάξη εξαιτίας ενός νέου τρομονόμου.

-Η εκπαίδευση, το ταξίδι, είναι αξιολογικοί όροι, δεν είναι κάτι το αντικειμενικό. Βρείτε μου τώρα εσείς, σε ένα ταξίδι 200 μαθητών, όπου ένας απ’ αυτούς με καταγωγή από τη Συρία, που έχει γεννηθεί τρίτη γενιά στην Ελλάδα, να τον υποπτεύεται το κράτος, στα πλαίσια της δεκαήμερης, ότι μπορεί κάποιος από τους δικούς του να είναι μέλος του ISIS. Πείτε μου, ποια θα είναι η τύχη του, ποια θα είναι η μοίρα του; Δεν θέλω να το σκεφτώ, καθόλου.

-Θέλω ακριβή και συγκεκριμένη αιτιολογία για το έννομο αγαθό που προσβάλλει η απλή κατοχή μιας μολότοφ, όταν η οπλοφορία και η οπλοχρησία ενός καλάσνικοφ με 15 σφαίρες κι άλλες 15 δεσμίδες που έχω στην πλάτη μου και μπορεί να σκοτώσουν διακόσιους είναι ένα απλό πλημμέλημα».

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Κίνημα Αλλαγής)

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Οταν, για παράδειγμα, δύο άνθρωποι κλέψουν λίγα ευρώ, κλέψουν, εγώ σας λέω, κάποια τρόφιμα από το σουπερμάρκετ, αυτό θα είναι κακούργημα και ουσιαστικά θα τιμωρείται έτσι όπως τιμωρείται κάποιος ο οποίος κλέβει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα θέμα πολύ σοβαρό το οποίο πρέπει και αυτό να το δείτε. Στην πατρίδα μου την Καλαμάτα, κύριε υπουργέ, στην οποία έχουμε τον σαϊτοπόλεμο, ή στη Χίο, εάν κάποιος βρεθεί στο σακίδιό του με εκρηκτική ύλη, κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη; Περιμένουμε μια απάντηση και θα θέλαμε να ξέρουμε, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι και αυτό δημιουργεί ζητήματα».

ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ (ΚΚΕ):

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Σοβαρότερο θεωρούμε το ζήτημα που αναδείξαμε στο άρθρο 2, για το άρθρο 137Α σχετικά με τα βασανιστήρια. Εμείς θεωρούμε ότι στη δεύτερη παράγραφο, όπου κατεξοχήν περιγράφετε βασανιστήρια με ρατσιστικό κίνητρο, απαλλάσσετε αυτές τις περιπτώσεις από την επιβαρυντική περίπτωση, δηλαδή από την προσαύξηση κατά δύο έτη της ποινής που προβλέπεται σε άλλες περιπτώσεις για τα εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Και θεωρούμε ότι δεν αιτιολογείται επαρκώς για ποιον λόγο, όταν η κατεξοχήν περιγραφή της τέλεσης των βασανιστηρίων γίνεται με τα κριτήρια του φύλου, φυλή κ.λπ., αυτά τα ζητήματα που βάζει γιατί αποκλείεται η (επιβαρυντική) περίπτωση του άρθρου 82ΑΠΚ; Εμείς θεωρούμε προβληματικό -γιατί μιλάμε για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα του αδικήματος αυτού, δηλαδή τα βασανιστήρια που γίνονται από πρόσωπα που έχουν εξουσία σε βάρος των θυμάτων τους- γιατί δεν εντάσσετε στην παρ. 2 και τις περιπτώσεις που η επιλογή του παθόντος γίνεται λόγω της πολιτικής του ιδεολογίας. Θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να έχει τη βαρύτερη τιμωρία με βάση την αιτιολόγηση που κάναμε παραπάνω».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ (ΜέΡΑ25)

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Πώς θα μπορούσε να κριθεί ότι η πραγματοποίηση ενός ταξιδιού διευκολύνει την πραγμάτωση του σκοπού (σ.σ. της τρομοκρατικής πράξης); Υπάρχουν περιθώρια ευρείας υποκειμενικής κρίσης και στάθμισης, που μπορούν να οδηγήσουν σε αυθαίρετες ερμηνείες και, κατά συνέπεια, σε αυθαίρετη δικαστική κρίση. Αναφέρατε χτες ότι η συγκεκριμένη αλλαγή, ουσιαστικά, ενσωματώνει μια οδηγία και ότι θα έπρεπε η Ελλάδα να μη μείνει έξω από αυτή τη λογική. Η Οδηγία 541 εκδόθηκε σε καθεστώς έλλειψης ψυχραιμίας, μετά το συμβάν στο Μπατακλάν. Ηδη η οδηγία έχει ενοχοποιηθεί για παραβιάσεις της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, διότι ουσιαστικά οδηγεί σε ποινικοποίηση του φρονήματος». Αντα Ψαρρά

«Εσκεμμένη» ή «μεθοδευμένη»

Ο Συνήγορος του Πολίτη σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης εστιάζει ιδιαίτερα στο θέμα του ορισμού της έννοιας των βασανιστηρίων, θεωρώντας αρνητική την αντικατάσταση της λέξης «μεθοδευμένη» («μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου...») από τον ορισμό της έννοιας των βασανιστηρίων με τη λέξη «εσκεμμένη» στην παρούσα αναθεώρηση του άρθρου 137Α Π.Κ. Ο Συνήγορος εκτιμά ότι η αντικατάσταση αυτή θα δημιουργήσει ερμηνευτικές αμφιβολίες, ειδικά κατά τη διερεύνηση περιστατικών αυθαιρεσίας από τα σώματα ασφαλείας, ενώ δεν εναρμονίζεται με τον ορισμό της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπεράνω όλων οι τραπεζίτες
Eπιμένοντας στην ίδια γραμμή για τους Ποινικούς Κώδικες, η Ν.Δ. ψήφισε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τις αλλαγές που επέβαλε ως κυβέρνηση στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
Υπεράνω όλων οι τραπεζίτες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κάνουν «δίκη προθέσεων» στον νέο Ποινικό Κώδικα
Η Ν.Δ. και φίλα προσκείμενα σε αυτή ΜΜΕ απευθύνονται με λαϊκισμό στο θυμικό της κοινής γνώμης, εφευρίσκοντας δήθεν φωτογραφικές διατάξεις. Στην πραγματικότητα επικροτούν το ακραία τιμωρητικό ποινικό σύστημα...
Κάνουν «δίκη προθέσεων» στον νέο Ποινικό Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ρεκόρ θανάτων μέσα στις φυλακές
Την ώρα που οι κρατούμενοι και ειδικά οι πλέον ευάλωτοι, οι άρρωστοι, οι ανάπηροι, οι εξαρτημένοι και τα παιδιά ανάσαιναν λίγο με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, γνωστοποιήθηκε ένα...
Ρεκόρ θανάτων μέσα στις φυλακές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλαλούμ στις διοικήσεις των φυλακών με τις κομματικές αλλαγές
Το γενικό αλαλούμ των διορισμών «ημετέρων» στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας με ταυτόχρονη απομάκρυνση όλων των προϊσταμένων ανέδειξαν με χθεσινή τους ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλαλούμ στις διοικήσεις των φυλακών με τις κομματικές αλλαγές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με τον Περικλή και τον Ηλία στο Παρίσι
Στα σοκάκια της Μονμάρτρης και του Μαρέ στο Παρίσι, ανάμεσα στα μικρά τούρκικα εστιατόρια και τα στέκια της αυτοσχέδιας τζαζ απολαύσαμε το '90 την παρέα δύο ανατρεπτικών με κάθε έννοια ανθρώπων.
Με τον Περικλή και τον Ηλία στο Παρίσι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο σκοτάδι οι φυλακές, το κυβερνητικό «όραμα»
Τα νέα μέτρα για τα σωφρονιστικά ιδρύματα από τα χείλη της γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου ● Παρεμβάσεις προκειμένου να αλλάξουν επιλεκτικά επί το αυστηρότερον άρθρα του νέου...
Στο σκοτάδι οι φυλακές, το κυβερνητικό «όραμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας