Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γυμνάσια στο πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ
EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γυμνάσια στο πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ

  • A-
  • A+

O Ενιαίος Διοικητικός Τομέας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η μοναδική διακλαδική υπηρεσία με αρμοδιότητα το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου, καταργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο με το Π.Δ. 84/2019 χωρίς να έχει προβλεφθεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της και του προσωπικού της σε άλλη αντίστοιχη υπηρεσία -όπως έγινε σε άλλα υπουργεία- και χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει καμία ενέργεια επανασύστασής της.

Πρόκειται για μια υπηρεσία που συστάθηκε και λειτουργούσε από το 1994 και το 2018 συγκροτήθηκε η δομή της, η Διεύθυνση Συντονισμού και Διαχείρισης Θεμάτων Πολιτικού Προσωπικού, η οποία αποτελείται από τα τμήματα Διοικητικής Υποστήριξης, Σχεδιασμού Πολιτικής Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, Μέριμνας και Γραμματειακής Υποστήριξης.

Η δομή της αφορούσε όχι μόνο το προσωπικό που υπηρετεί σε Γενικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις του ΥΠΕΘΑ, αλλά και σε μονάδες ή υπηρεσίες που υπάγονται στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, στο ΓΕΕΘΑ, στο ΓΕΣ, στο ΓΕΝ και στο ΓΕΑ, δηλαδή περισσότερους από έξι χιλιάδες εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Χωρίς αιτιολόγηση

Ωστόσο, η νυν πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ στις 17 Ιουλίου, δηλαδή μόλις δέκα μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, κατάργησε τη συγκεκριμένη δομή χωρίς καμία αιτιολόγηση και όρισε τον Αντώνη Οικονόμου νέο γενικό γραμματέα, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου, «συμμετέχει στην πολιτική ηγεσία και συντονίζει τις Γενικές Διευθύνσεις, τις Διευθύνσεις του Υπουργείου και τα Γενικά Επιτελεία των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, είναι υπεύθυνος για την εναρμόνιση, τον συντονισμό και τη μέριμνα των θεμάτων που αφορούν στο πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που του μεταβιβάσθηκαν με απόφαση του ΥΕΘΑ, τις οποίες ασκεί μέσω της Διεύθυνσης Συντονισμού και Διαχείρισης Θεμάτων Πολιτικού Προσωπικού».

Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι η κατάργηση της υπηρεσίας έγινε εν όψει του νέου καταρτιζόμενου οργανογράμματος και ενώ μεγάλο μέρος του έργου της μεταφέρθηκε στις αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα.

Στο νέο οργανόγραμμα θα προβλέπεται ανάλογη υπηρεσία, πιθανόν με άλλη ονομασία αλλά με παρόμοιες αρμοδιότητες. Παραδέχτηκαν ότι έχει καθυστερήσει η επαναλειτουργία της υπηρεσίας και ότι οι υπάλληλοί της μεταφέρθηκαν στο Πεντάγωνο, ανέφεραν όμως ότι η μεταφορά έγινε προκειμένου να βρίσκονται οι επικεφαλής της υπηρεσίας σε συχνότερη επαφή με τον γενικό γραμματέα.

Ισχυρίστηκαν ακόμη ότι οι υπάλληλοί της θα συνεχίσουν να εργάζονται στο ΥΠΕΘΑ και αν υπάρξει πιθανότητα μικρής μείωσης του αριθμού των στελεχών όταν φτιαχτεί η νέα υπηρεσία, όσοι εξαιρεθούν θα αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Ερωτήματα

Ωστόσο, παραμένουν τα εύλογα ερωτήματα:

● Γιατί καταργήθηκε η μοναδική υπηρεσία που συντόνιζε τα θέματα του συνόλου του πολιτικού προσωπικού όλων των υπηρεσιών του υπουργείου (κεντρικών και περιφερειακών), ενώ παράλληλα αποτελούσε το μέσο χάραξης πολιτικών για την εν λόγω κατηγορία υπαλλήλων; Η δομή από το 2018 σχεδιάστηκε έτσι ώστε να υλοποιούνται δράσεις, εκτός από τη διεκπεραίωση αμιγώς διοικητικών θεμάτων, στις θεματικές της εκπαίδευσης και της μέριμνας.

● Γιατί, ενώ έχει παρέλθει διάστημα τριών μηνών από την κατάργηση του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα, δεν έχει υπάρξει μέριμνα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας ούτως ώστε να επανασυσταθεί ή να συσταθεί ανάλογη υπηρεσία;

● Πώς λειτουργεί και με ποιον τρόπο, όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου, η Διεύθυνση Συντονισμού και Διαχείρισης Θεμάτων Πολιτικού Προσωπικού ενώ έχει καταργηθεί ο Ενιαίος Διοικητικός Τομέας και συνεπακόλουθα η όποια οργανωτική διάρθρωσή του;

Πρόκειται για ερωτήματα που χρήζουν άμεσων απαντήσεων με συγκεκριμένες δράσεις, πριν παγιωθεί αυτή η προβληματική κατάσταση.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
8.005 θέσεις μέσω κινητικότητας
Επανεκκίνηση της διαδικασίας σχετικά με την κινητικότητα ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματα που έχουν υποβάλει περίπου 300 δημόσιοι οργανισμοί όλων των ειδών.
8.005 θέσεις μέσω κινητικότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βυθίζονται στην επισφάλεια οι εργολαβικοί τραπεζοϋπάλληλοι
Η ομολογία της Εθνικής Τράπεζας ότι στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων θα απομακρυνθούν όσοι εργολαβικοί εργαζόμενοι χρειαστεί, με μόνιμους τραπεζοϋπαλλήλους, αποδεικνύει ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
Βυθίζονται στην επισφάλεια οι εργολαβικοί τραπεζοϋπάλληλοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχονται τα αποτελέσματα για τις 8.166 προσλήψεις μονίμων στους δήμους
Σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.» τις επόμενες μέρες θα εκδοθούν οι τελικοί πίνακες της προκήρυξης «μαμούθ» που αφορά θέσεις εργασίας κυρίως στην καθαριότητα και δεν θα υπάρξει εμπλοκή λόγω των εκλογών.
Ερχονται τα αποτελέσματα για τις 8.166 προσλήψεις μονίμων στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάγκη η συνέχιση της πολιτικής για προσλήψεις
Στην ανάγκη επαρκούς στελέχωσης και ανανέωσης του προσωπικού του Δημοσίου εστίασε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Θυμίζοντας ότι λόγω περιοριστικών πολιτικών «ουσιαστικά δεν...
Ανάγκη η συνέχιση της πολιτικής για προσλήψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλήψεις εργαζομένων στον... άγιο χώρο
To διαρκές κυνηγητό σε εργαζόμενες επειδή δεν είχαν συμπράξει σε παράνομη μετάταξη εκπαιδευτικού, που είναι και σύζυγος μέλους του εκπαιδευτικού προσωπικού της Ακαδημίας, κορυφώθηκε με τη σύλληψή τους και την...
Συλλήψεις εργαζομένων στον... άγιο χώρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επαναπροκηρύσσονται 22 θέσεις γραμματέων στα υπουργεία
Στην επαναπροκήρυξη 22 θέσεων διοικητικών και τομεακών γραμματέων υπουργείων μιας μερίδας υπουργείων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνεννόησης με τους δανειστές και γενικότερα της μνημονιακής...
Επαναπροκηρύσσονται 22 θέσεις γραμματέων στα υπουργεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας