• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 16.9°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 15.6°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 16.2°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.9°C / 15.0°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 15.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.8°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 19.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 17.1°C
  0 BF
  97%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.5°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  87%

Λίνα Μενδώνη και Κυριάκος Μητσοτάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι φοβάται η Μενδώνη και κλείνει άρον άρον το Ταμείο

 • A-
 • A+
Υποπτη η υπουργική εξαγγελία για «εκκαθάριση εν λειτουργία» του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πολύπλευρη δικαστική έρευνα για σοβαρή κακοδιαχείριση και σκανδαλώδη σπατάλη δημοσίου χρήματος

Λίνα συγκαλύπτει Μενδώνη; Σε απόπειρα παραγραφής ενός πλήθους υποθέσεων του γνωστού και ως «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη, ορισμένες από τις οποίες έχουν και «αποτυπώματα» της νυν υπουργού, παραπέμπουν οι τελευταίες κινήσεις της Λίνας Μενδώνη.

Εχοντας αποπέμψει με φωτογραφική διάταξη την μέχρι πρότινος διευθύντρια του Ταμείου, η οποία αποκάλυψε υποθέσεις κακοδιαχείρισης του παρελθόντος, η υπουργός προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα θέσει το Ταμείο «υπό καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία», παρότι μόλις πριν από λίγους μήνες, με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, το Ταμείο απέκτησε διαφάνεια και λογοδοσία μπαίνοντας σε τροχιά εξυγίανσης.

Οπως έχει αποκαλύψει με διαδοχικά δημοσιεύματά της η «Εφ.Συν.», στο Ταμείο -που για χρόνια χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά και μόνο με κρατικούς πόρους- έχουν εντοπιστεί ευρήματα σοβαρής κακοδιαχείρισης και σκανδαλώδους σπατάλης δημοσίου χρήματος.

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη πολύπλευρη δικαστική έρευνα. Επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης εστάλησαν στον εισαγγελέα στοιχεία, μεταξύ άλλων, για μη νόμιμες και εκτός σκοπού δαπάνες -σύμφωνα με πόρισμα ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- ύψους 45,5 εκατ. ευρώ της περιόδου 2005-2016, καθώς και για τη χορήγηση «μαϊμού» δανείων και οικονομικών βοηθημάτων σε εργαζόμενους του υπουργείου που βρέθηκαν να είναι «δανειολήπτες» χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Ολα βέβαια γίνονταν στην πλάτη των εργαζομένων, στο όνομα των οποίων συστάθηκε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Στις εισαγγελικές αρχές εστάλησαν και ευρήματα που αποτελούν βάσιμες ενδείξεις ότι το Ταμείο αξιοποιήθηκε επί μακρόν ως «κόμβος» αμοιβαίων εξυπηρετήσεων εντός ενός τριγώνου με «γωνίες» τα γραφεία πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, παλαιότερα ΠΟΣ-ΥΠΠΟ) και το ίδιο το Ταμείο.

Ανάμεσά τους και ορισμένες αποδείξεις δαπανών που -πρέπει να σημειωθεί- εντοπίστηκαν ανάμεσα σε παραπεταμένα χαρτιά στο υπόγειο του κτιρίου όπου στεγάζεται το Ταμείο.

Οι αποδείξεις δαπανών που -πρέπει να σημειωθεί- εντοπίστηκαν ανάμεσα σε παραπεταμένα χαρτιά στο υπόγειο του κτιρίου όπου στεγάζεται το Ταμείο και που «δικαιολογούν» την υπερωριακή απασχόληση

Με γενικές περιγραφές και με μόνιμη δικαιολογία την υπεραπασχόληση, σύμφωνα με τις αποδείξεις που βρέθηκαν:

● Στις 25/9/2000 το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ εισπράττει από την ομοσπονδία (ΠΟΣΥΠΠΟ) 10.000.000 δραχμές για την οικονομική τακτοποίηση του προσωπικού του γραφείου του γενικού γραμματέα αλλά και του γραφείου του υπουργού.

● Στις 19/2/2003 δίνονται για υπερωριακές απασχολήσεις στο γραφείο του υπουργού 17.890 ευρώ.

● Με ανάλογη απόδειξη στις 9/4/2003 το ίδιο ταμείο εισπράττει 23.467 ευρώ και πάλι για την κάλυψη των υπεραπασχολήσεων στα γραφεία του γενικού γραμματέα και του υπουργού.

● Στις 10/7/2003 δίνονται άλλα 19.994 ευρώ για τους ίδιους λόγους στα ίδια γραφεία.

Συμπερασματικά μέσα σε μόλις πέντε μήνες οι υπερωρίες στα δύο γραφεία ξεπέρασαν -στον βαθμό που δεν διασώζονται άλλες αποδείξεις- σε κόστος τις 61.000 ευρώ!

Μεταξύ 1999-2004 γενική γραμματέας του υπουργείου ήταν η Λίνα Μενδώνη. Υπουργός μέχρι τον Νοέμβριο του 2000 ήταν ο Θ. Πάγκαλος και μετέπειτα (ώς το 2004) ο Ευάγγ. Βενιζέλος.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία είχαν δημοσιευτεί από την «Εφ.Συν.» τον Ιούλιο του 2018, χωρίς ουδέποτε να διαψευστούν.

Το Ταμείο σήμερα έχει στην ουσία καταργηθεί. Διατηρήθηκε ως νομικό μόρφωμα υπό την ιδιότυπη υπόσταση της «ένωσης προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα», προκειμένου να συνεχιστούν οι έλεγχοι που μέχρι σήμερα έχουν βγάλει «λαβράκια».

Επί προηγούμενης κυβέρνησης κόπηκε κάθε κρατική χρηματοδότηση και εστάλησαν όλα τα στοιχεία γύρω από τις υποθέσεις του Ταμείου στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προς διερεύνηση και αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Πριν από τις εκλογές, με ρύθμιση του τέως υφυπουργού Πολιτισμού, Κ. Στρατή το Ταμείο απέκτησε νέο καταστατικό. Ανώτατο όργανο προβλέφθηκε να είναι η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, η οποία θα εξέλεγε διοίκηση και Εξελεγκτική Επιτροπή που θα την ελέγχει.

Η χρηματοδότηση του Ταμείου θα ήταν κυρίως οι συνδρομές των μελών, ενώ η κρατική επιχορήγηση θα ανερχόταν το πολύ σε 30.000 ευρώ ετησίως –σε αντίθεση με τα εκατομμύρια που λάμβανε στο παρελθόν το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Το Ταμείο θα γινόταν κτήμα των εργαζομένων με στόχο την πραγματική αλληλοβοήθειά τους.

Το σχέδιο αυτό ακυρώνεται από την κ. Μενδώνη και την εξαγγελία της για εκκαθάριση εν λειτουργία του Ταμείου. Μια εξαγγελία που έγινε αφού προηγουμένως η υπουργός απέπεμψε την μέχρι πρότινος διευθύντρια του Ταμείου, Αναστασία Κουτσή, με μια πρακτική όμοια με την αποπομπή της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Αναταγωνισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού εισήγαγε με νόμο υπηρεσιακό κώλυμα για τη διευθύντρια του Ταμείου και συγκεκριμένα ασυμβίβαστο με τα καθήκοντα προϊσταμένου –η κ. Κουτσή είναι προϊσταμένη του Τμήματος Παιδικού Σταθμού του υπουργείου, ασκούσε δε αμισθί τα καθήκοντα της διευθύντριας του Ταμείου, χωρίς να προκύπτει σύγκρουση ρόλων.

«Οι μάσκες έπεσαν», καταγγέλλει σε δήλωσή του με αφορμή την εξαγγελία της κ. Μενδώνη για το Ταμείο ο τέως υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Στρατής.

«Με το πρόσχημα της εκκαθάρισης ενός εξυγιασμένου πλέον Ταμείου, αυτό που επιχειρείται από την υπουργό Πολιτισμού είναι η συγκάλυψη των σκοτεινών υποθέσεων και η επιστροφή στην αμαρτωλή λειτουργία του παρελθόντος» τονίζει, εξηγώντας ότι η υπουργική εξαγγελία για «εκκαθάριση εν λειτουργία» του Ταμείου αποσκοπεί στο «να τοποθετηθεί εκκαθαριστής της αποκλειστικής επιλογής της υπουργού, που θα αναλάβει τη λειτουργία του Ταμείου για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης».

Παράλληλα, και ίσως το κρισιμότερο, «ο εκκαθαριστής επιλογής θα είναι αυτός που θα αναλάβει την παροχή στοιχείων και απαντήσεων προς τη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη» αναφέρει ο κ. Στρατής, υπονοώντας επιλεκτική παροχή στοιχείων στη Δικαιοσύνη από πλευράς διορισμένου εκκαθαριστή.

Συμπίπτουν οι χρόνοι

Η κ. Μενδώνη υπήρξε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού συνολικά για μια δεκαετία: μεταξύ Μαρτίου 1999 και Μαρτίου 2004 καθώς και μεταξύ Νοεμβρίου 2009 και Ιανουαρίου 2015.

Δηλαδή, υπήρξε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού στα τέλη του 2014, όταν -επί υπουργίας του σημερινού προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα- ανανεώθηκε πρόωρα η θητεία του «διαχρονικού» προέδρου του Ταμείου, Γ. Τσακοπιάκου, για ακόμα τρία χρόνια, ενώ κανονικά έληγε το 2015.

Ο κ. Τσακοπιάκος υπήρξε πρόεδρος του Ταμείου για την περίοδο 2002-2017. Οπως έχει καταγράψει σε ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.» και η συνάδελφος Βασιλική Τζεβελέκου, κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού από την κ. Μενδώνη στις αρχές Ιουλίου ο επί 15ετία πρόεδρος του Ταμείου κάθισε -παραπλεύρως μεν, αλλά- στο τραπέζι με την απερχόμενη και τη νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, έχοντας ξεστομίσει νωρίτερα, σε θριαμβευτικό τόνο, τη φράση «επιστρέφουμε».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
Ξανά στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων μπαίνει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς αποκαλύφθηκε υπόθεση κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος για μια απλή συντήρηση παιδικού σταθμού.
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι του «αμαρτωλού» ταμείου
Αντισυνταγματική κρίθηκε η μεταφορά τους από το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ στο υπουργείο Πολιτισμού ● Οι χειρισμοί της Λίνας Μενδώνη για ακύρωση του νόμου Στρατή εκθέτουν την Ολγα Κεφαλογιάννη που είχε εισηγηθεί την υπερψήφιση...
Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι του «αμαρτωλού» ταμείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες διώξεις για το «αμαρτωλό» Ταμείο
Για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου κατηγορούνται 29 μέλη πρώην διοικήσεων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού.
Νέες διώξεις για το «αμαρτωλό» Ταμείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον βρεφονηπιακό σταθμό του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ
Ο εκκαθαριστής του «αμαρτωλού» Ταμείου χρηματοδότησε το συνέδριο της ομοσπονδίας με ποσό που αντιστοιχεί σε μισθούς δύο μηνών για τους υπαλλήλους του νηπιαγωγείου.
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον βρεφονηπιακό σταθμό του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γνωμοδότηση-φωτιά... κάθεται στο συρτάρι της κ. Μενδώνη
Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα της, η Λίνα Μενδώνη απήθυνε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την υπόθεση του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού. Η ομόφωνη γνωμοδότηση......
Γνωμοδότηση-φωτιά... κάθεται στο συρτάρι της κ. Μενδώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εστρωσαν χαλί για συγκάλυψη
Δυνατότητα συγκάλυψης της πολύκροτης υπόθεσης κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος με τα εικονικά δάνεια του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού δίνει ΚΥΑ της υπουργού Πολιτισμού και του...
Εστρωσαν χαλί για συγκάλυψη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας