• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 21.4°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 16.2°C
  4 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 15.8°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 14.8°C
  5 BF
  83%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.3°C / 19.0°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.5°C
  1 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.7°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.7°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.2°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 9.8°C / 15.2°C
  2 BF
  78%
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΖΙΚΙΩΤΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρωγμές στη… λογική

 • A-
 • A+
Οι υπεύθυνοι του Τμήματος Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη στρέφονται κατά των ιδιοκτητών σπιτιών στη Στρατονίκη Χαλκιδικής που έχουν υποστεί ζημιές και ρωγματώσεις από τα φουρνέλα της εταιρείας χρυσού. Αντί δηλαδή να ζητήσουν να αποκαταστήσει τις ζημιές η «Ελληνικός Χρυσός», που είναι ο κύριος υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση, τους απειλούν με δικαστικές διώξεις εφόσον δεν συμμορφωθούν άμεσα!

Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι... Απόλυτη ανταπόκριση βρήκε η λαϊκή ρήση στην περίπτωση κατοίκων της Στρατονίκης Χαλκιδικής που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές και ρωγματώσεις από τα φουρνέλα της εταιρείας χρυσού, καθώς η Πολεοδομία απειλεί τους ίδιους ακόμη και με ποινική δίωξη αν δεν τα επισκευάσουν άμεσα!

Την οξύμωρη περίπτωση διοικητικής αναλγησίας φέρνει στο φως το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, σημειώνοντας ότι «την ίδια ώρα η εξόρυξη κάτω από τον οικισμό από την “Ελληνικός Χρυσός”, που είναι ο κύριος υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση, συνεχίζεται»!

Γεγονός είναι ότι υπάρχει έκθεση αυτοψίας του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων (του ΣΕΒΕ) με ημερομηνία 21 Μαΐου 2019 η οποία διαπιστώνει «επικίνδυνες ρωγμές, ενδεικτικές απώλειας αντοχής των υφιστάμενων στατικών συστημάτων» σε τέσσερα σπίτια του οικισμού και εκτεταμένες ζημιές σε αρκετά ακόμη, όπως και σε δημόσιες υποδομές!

Προτείνει, λοιπόν, τη λήψη «άμεσων προσωρινών μέτρων ασφαλείας, μέχρι την τελική άρση της ενδεχόμενης επικινδυνότητας και ανεξαρτήτως της αιτίας», ενημερώνοντας παράλληλα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής. Και κάπου εδώ αρχίζει ο παραλογισμός...

Ερχεται λοιπόν ακολούθως το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη κι επιδίδει το υπ’ αρ. 14801/13.06.2019 Πρωτόκολλο Επικινδύνων Κατασκευών στους ιδιοκτήτες των τεσσάρων σπιτιών όπου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων άμεσων προσωρινών μέτρων ασφαλείας (π.χ. απαγόρευση πρόσβασης, τοποθέτηση ικριωμάτων, αντιστήριξη επικίνδυνων στοιχείων κ.λπ.) στα κτίσματα φερόμενης ιδιοκτησίας σας για την αποφυγή ατυχημάτων και την προστασία προσώπων και πραγμάτων διότι όπως διαπιστώνεται υπάρχουν επικίνδυνες ρωγμές οι οποίες είναι ενδεικτικές απώλειας αντοχής των κτισμάτων.

»Από την παραλαβή του παρόντος παρακαλούμε για την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας μετά από έγκριση εκτέλεσης εργασιών σύμφωνα με το αρ.29 παρ. 4β του Ν.4495/17 η οποία εκδίδεται από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων και Εκδοσης Αδειών, ύστερα από υποβολή τεχνικής έκθεσης και δήλωσης αρμόδιου μηχανικού ότι αναλαμβάνει την επίβλεψη της εκτέλεσης των εργασιών.

»Οι φερόμενοι ιδιοκτήτες των οικοδομών υποχρεούνται να εκτελέσουν εντός τριάντα (30) ημερών τις παραπάνω εργασίες αλλιώς θα διωχθούν ποινικά σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3976/1929».

Και απειλές για διώξεις

Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων παρακολουθεί την υπόθεση της Στρατονίκης από το έτος 2000 που ξεκίνησε η εξόρυξη κάτω από τον οικισμό από την τότε καναδική εταιρεία χρυσού TVX και παράλληλα εμφανίστηκαν οι πρώτες ρωγματώσεις και καθιζήσεις

Αντί δηλαδή να ζητήσουν από τον υπεύθυνο για τις ζημιές, που δεν είναι άλλος από την εταιρεία χρυσού, να τις αποκαταστήσει, οι υπεύθυνοι της Πολεοδομίας στρέφονται κατά των ιδιοκτητών των σπιτιών απειλώντας τους με δικαστικές διώξεις εφόσον δεν συμμορφωθούν άμεσα!

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Με μεταγενέστερο έγγραφό του (20 Ιουνίου 2019), το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη ζητά από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Στρατονίκης να ενημερώσει την υπηρεσία και για άλλα κτίσματα με σοβαρές ζημίες, μαζί με τα στοιχεία των ιδιοκτητών τους, καθώς και για παραμορφώσεις σε κοινόχρηστους χώρους ικανές να προκαλέσουν ατύχημα.

Στη σχετική απάντηση (4 Ιουλίου 2019) επισημαίνει ότι κτίσματα με παρόμοιες ζημίες έχουν καταγραφεί σε έκθεση της ΥΑΣΒΕ, αλλά «ενδεχομένως θα πρέπει να προστεθούν και άλλα γιατί το φαινόμενο της μετακίνησης του εδάφους συνεχίζεται», και έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από τις αυτοψίες της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ).

Σε ό,τι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, βλάβες παρατηρούνται στο πέτρινο Δημοτικό Σχολείο Στρατονίκης, το οποίο είναι κλειστό γι’ αυτόν τον λόγο, στο κτίριο της Κοινότητας Στρατονίκης και στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Στρατονίκης που έχει ήδη κριθεί επικίνδυνη.

Δεν αποκλείεται λοιπόν, αντιθέτως είναι πολύ πιθανή, η επίδοση και άλλων πρωτοκόλλων επικίνδυνης κατασκευής σε ιδιοκτήτες σπιτιών της Στρατονίκης, που θα πρέπει να πληρώσουν μηχανικό για να κάνει μελέτη, να βγάλει τις απαραίτητες άδειες και να επιβλέψει τις εργασίες προστασίας του κοινού και αποκατάστασης της ανύπαρκτης πλέον στατικής αντοχής των σπιτιών τους, ειδάλλως θα διωχθούν ποινικά και θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου!

Είναι εκπληκτικό πώς οι αρμόδιες υπηρεσίες κατάφεραν ώστε οι μόνοι «υπεύθυνοι» για την κατάσταση των σπιτιών τους να είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της Στρατονίκης, αφού ο... «Μεγάλος Επενδυτής» δεν περιλαμβάνεται πουθενά ως έχων κάποια ευθύνη πόσο μάλλον την αποκλειστική...

Επιπροσθέτως ας σημειωθεί ότι η προθεσμία των 30 ημερών έχει πλέον παρέλθει και πριν από λίγες μέρες καταγγέλλεται ότι συνέβη το εξής περιστατικό: Υπάλληλοι του Τμήματος Πολεοδομίας πήγαν στο σπίτι ενός εκ των τεσσάρων αποδεκτών του τελεσιγράφου για να ελέγξουν τη συμμόρφωση με τις εντολές της υπηρεσίας. Εκεί διαπίστωσαν ότι ο ιδιοκτήτης είχε προβεί σε σημαντικές εργασίες υποστήριξης της οικοδομής, χωρίς όμως μελέτη και επίβλεψη από μηχανικό.

Οι εξορύξεις συνεχίζονται

Ακολούθησε ένταση, με τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας να λένε ότι θα στείλουν τον εισαγγελέα και τον ιδιοκτήτη, εξαγριωμένο, να φωνάζει πως έκανε ό,τι ήταν δυνατόν απλά για να μην πέσει το σπίτι του. Ομως, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης φέρεται να είναι επίσης υπάλληλος της εταιρείας χρυσού και γι’ αυτό δεν έχει δημοσιοποιήσει ο ίδιος την περιπέτειά του...

Αμεσο τέλος δεν φαίνεται ούτε στην περιπέτεια της Στρατονίκης γενικότερα, αφού οι Επιθεωρητές Μεταλλείων διαπιστώνουν αφ’ ενός τη συνέχιση της εκμετάλλευσης και αφ’ ετέρου ότι από τα δύο ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αποσκοπούν –υποτίθεται– στη διαπίστωση των αιτίων των ρωγματώσεων «δεν προκύπτει ότι θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα και συμπεράσματα αξιοποιήσιμα στη λήψη μέτρων ασφαλείας για τον οικισμό».

Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων ωστόσο παρακολουθεί στενά την υπόθεση της Στρατονίκης από το έτος 2000 που ξεκίνησε η εξόρυξη κάτω από τον οικισμό από την τότε καναδική εταιρεία χρυσού TVX και παράλληλα εμφανίστηκαν οι πρώτες ρωγματώσεις και καθιζήσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κριτική στην απόφαση του ΣτΕ
Επενδύ-ΣτΕ με κάθε κόστος; Δριμεία κριτική, αλλά με εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία, από απλούς ανθρώπους για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία δικαιώνει προσωρινά την «Ελληνικός Χρυσός» κι...
Κριτική στην απόφαση του ΣτΕ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απόβλητα φιλικά προς το περιβάλλον;
Τοπικοί σύλλογοι της Χαλκιδικής προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της έγκρισης της τεχνικής μελέτης για τα φράγματα της «Ελληνικός Χρυσός» που θα επιβαρύνουν περιοχές Natura 2000.
Απόβλητα φιλικά προς το περιβάλλον;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η περιβαλλοντική βόμβα της «Ελληνικός Χρυσός»
Το ότι η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει την καλύτερη σχέση με την περιβαλλοντική νομοθεσία το τεκμηριώνουν δεκάδες επιστήμονες, το βεβαιώνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, το πιστοποιούν και τα πρόστιμα.
Η περιβαλλοντική βόμβα της «Ελληνικός Χρυσός»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σαθρό κατηγορητήριο και αντιφάσεις ενάντια σε κατοίκους Σκουριών
Γεμάτες αβεβαιότητα και λογικά άλματα είναι οι καταθέσεις των αστυνομικών, μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη των 25 διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί σε πορεία το 2013 στον Λάκκο Καρατζά ενάντια στις εξορύξεις.
Σαθρό κατηγορητήριο και αντιφάσεις ενάντια σε κατοίκους Σκουριών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Είναι η συζήτηση που έχει πάρει τη μεγαλύτερη έκταση στον τηλεοπτικό χρόνο, αλλά και στην πολιτική αρένα. Υπερσκελίζει το πολιτικό ερώτημα τι είδους επενδύσεις θέλουμε και τι συνιστά επένδυση....
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ενας αγώνας-λάβαρο δικαιώνεται»
Ορθάνοιχτος μοιάζει πλέον ο δρόμος για την καταγγελία της σύμβασης της «Ελληνικός Χρυσός» και παράλληλα τη δικαίωση των κατοίκων που αγωνίζονται επί σειρά ετών ενάντια στην καταστροφική επένδυση, ύστερα από...
«Ενας αγώνας-λάβαρο δικαιώνεται»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας