Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η φωτογραφία μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις τον εαυτό σου»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η φωτογραφία μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις τον εαυτό σου»

  • A-
  • A+

Οι φωτογραφίες του, άλλες ρεαλιστικές, άλλες πιο καλλιτεχνικές, είναι μικρά ταξίδια. Ο εικοσιτετράχρονος Αγγελος Μπαράι ταξιδεύει πολύ για να φωτογραφίσει ό,τι τον «δαιμονίζει». Και τον δαιμονίζουν πολλά! Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει καλύψει πληθώρα θεμάτων, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε, αφήνοντας το δικό του στίγμα στην αποτύπωση του γεγονότος.

Μίλησε στην «Εφ.Συν.» για την πατρίδα του, τον Ζακ, το ξύλο από τα ΜΑΤ και την «αγάπη που πρέπει να δίνεται απλόχερα»

● Τι σε τράβηξε στη φωτογραφία και πώς έφτασες να ασχολείσαι επαγγελματικά; Τι θα συμβούλευες όσους ενδιαφέρονται να μπουν στον χώρο;

Προέρχομαι από οικογένεια μεταναστών και ο πατέρας μου είχε πάντα μια φωτογραφική μηχανή και του άρεσε να τραβάει σε οικογενειακές στιγμές. Mου ανέθετε πάντα να φωτογραφίζω αυτόν ή την οικογένειά μας. Αυτό σαν παιδί με έκανε να αισθάνομαι ότι είμαι χρήσιμος, ότι δημιουργώ κάτι που με ένα μαγευτικό τρόπο μετά γίνεται μία φωτογραφία.

Στα εφηβικά μου χρόνια, τραβούσα φωτογραφίες την παρέα π.χ. όταν παίζαμε ή όταν βγαίναμε βόλτα. Μέχρι τότε δεν ήξερα αν θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά. Όλο αυτό προέκυψε όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσω στο Λύκειο με τι θα ασχοληθώ. Καθηγητές, φίλοι και άνθρωποι που γνώριζαν ότι ασχολούμαι με τη φωτογραφία, με ώθησαν στο να ψάξω τελικά κάτι πιο καλλιτεχνικό.

Δεν κατάφερα να περάσω στις Πανελλαδικές αλλά δεν τα έβαλα κάτω, βρήκα διάφορους τρόπους για να σπουδάσω ή να μάθω πράγματα για τη φωτογραφία. Μέσα από κάποιους διαγωνισμούς φωτογραφίας σπούδασα Ιστορία της Τέχνης και Φωτογραφία.

Ο μόνος τρόπος για να αντεπεξέλθεις στις δυσκολίες του χώρου είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις και να έχεις πάθος.

● Πώς επιλέγεις τα θέματα με τα οποία ασχολείσαι;

Τα θέματα που προσεγγίζω έχουν να κάνουν πάντα με το τι προβληματίζει και τι μου τραβάει την περιέργεια. Πολλές φορές προσπαθώ να διαλέγω θέματα που σχετίζονται με εμένα γιατί θέλω να είμαι από τους φωτογράφους που δεν εξυπηρετούν απόλυτα τα μέσα ενημέρωσης, αλλά τον σκοπό και τις ιδέες τους.

● Εχεις ασχοληθεί με θέματα όπως το προσφυγικό, οι πλημμύρες στη Μάνδρα και ο απόηχος της καταστροφικής φωτιάς στο Μάτι. Καταγράφοντας όλα αυτά, η συναισθηματική φόρτιση επηρεάζει τον επαγγελματισμό;

Ο επαγγελματισμός είναι κάτι πολύ ψυχρό ως έννοια, δηλαδή μπορεί κάποιος να μην επηρεάζεται καθόλου από τις καταστάσεις, να τραβάει απλά φωτογραφίες και να φεύγει. Εγώ προσπαθώ να «μπαίνω» σε αυτό που τραβάω συναισθηματικά και πολλές φορές και σωματικά.

Μπορεί δηλαδή να χρειαστεί να βοηθήσουμε κάπου, να δώσουμε μια αγκαλιά, να ακούσουμε την ιστορία του άλλου για να νιώσει καλύτερα. Στους πρόσφυγες πολλές φορές θα πούμε και την αλήθεια, γιατί μπορεί να τους έχουν παραπληροφορήσει.

Σίγουρα οι εικόνες που βλέπεις κάποιες φορές θα σε επηρεάσουν και αρνητικά. Η φωτογραφία μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις τον εαυτό σου και πώς να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου. Προσπαθώ πάντα μέσα από όλα αυτά που κάνω να κρατάω τα θετικά και αυτό με έναν τρόπο με βοηθάει. Τα αρνητικά συνήθως δεν τα κρατάω μέσα μου, αλλά δεν γίνεται και να τα ξεχάσω.

● Η ηθική έχει θέση στο φωτορεπορτάζ;

Το φωτορεπορτάζ έχει κάποιους κανόνες. Ενας από αυτούς είναι να μη δένεσαι συναισθηματικά με το θέμα σου για να υπάρχει αντικειμενικότητα. Ομως ο φωτογράφος είναι ένας άνθρωπος και πολλές φορές δένεται με το θέμα του. Σημαντική είναι η ηθική και ο σεβασμός που δείχνεις στους ανθρώπους που φωτογραφίζεις και θέλεις να δείξεις το πρόβλημά τους.

Σίγουρα ηθική και φωτορεπορτάζ συνδέονται. Μπορεί άλλοι να πουν πως αυτό δεν ισχύει, γιατί το φωτορεπορτάζ, π.χ., είναι μια αποτύπωση ενός θέματος και απλά εξυπηρετεί τα μέσα ενημέρωσης και ότι ο φωτογράφος δεν πρέπει να επηρεάζεται συναισθηματικά, ούτε και ηθικά. Εγώ προσπαθώ πάντα να διατηρώ και μια ανθρώπινη πλευρά.

● Εχοντας καλύψει το προσφυγικό και παρατηρώντας την όλο και αυξανόμενη άνοδο του εθνικισμού στην Ελλάδα, γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό; Πώς αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο πρόβλημα;

Την περίοδο του προσφυγικού οι Ελληνες είχαν ανάμεικτες αντιδράσεις. Στα νησιά, πάρα πολλοί τούς βοήθησαν και ακόμα υπάρχει μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης. Σίγουρα υπάρχουν και οπισθοδρομικοί. Δεν ακούγονται όμως τόσο όσο η δύναμη της αλληλεγγύης.

Υπάρχει μια συναισθηματική φόρτιση στους Ελληνες που δεν τους βοηθάει να καταλάβουν το προσφυγικό. Ομως όσα προβλήματα και αν έχουμε, η αλληλεγγύη και η αγάπη πρέπει να δίνονται απλόχερα, ειδικά στους πρόσφυγες.

Οταν ο πατέρας μου ήρθε εδώ το ‘90 από την Αλβανία, δέχτηκε πάρα πολλή εκμετάλλευση, όμως οι γονείς μου δεν μου είπαν ποτέ ότι «οι Ελληνες μάς εκμεταλλεύτηκαν». Ποτέ δεν μου μετέδωσαν αυτά τα μηνύματα ούτε μου προκάλεσαν μίσος απέναντί τους. Υπήρξαν τότε και πολλοί Ελληνες που βοήθησαν τους Αλβανούς.

Αυτό το μήνυμα πήρα και εγώ, να κρατήσω δηλαδή τα θετικά, γιατί -συγκριτικά- τα αρνητικά είναι λίγα. Αν θέλεις να σταθείς στα πόδια σου βρίσκεις τρόπους.

● Εχουμε δει πολλές φορές συναδέλφους σου να ξυλοκοπούνται από δυνάμεις καταστολής. Εχοντας βρεθεί σε αυτή τη θέση και ο ίδιος, πού το αποδίδεις αυτό και τι προτείνεις;

Πρέπει να υπάρξει μία αναδιαμόρφωση του νομικού πλαισίου, όσον αφορά την προστασία μας. Μπαίνουμε πάντα εκεί που υπάρχουν οι συγκρούσεις. Είμαστε πολλές φορές εχθρός και των δύο πλευρών. Χρειάζεται μία συλλογική συζήτηση μεταξύ των ενώσεων φωτορεπόρτερ/ δημοσιογράφων και των αξιωματικών της Αστυνομίας.

Να βρούμε τρόπους να καταπολεμήσουμε αυτή τη βία. Νομίζω αυτό θα βοηθούσε.

● Μέρος του έργου σου απεικονίζει με σεβασμό την έννοια της πολυπολιτισμικότητας, με φωτογραφίες από εθνικές κοινότητες στην Αθήνα καθώς και υλικό από τον τόπο σου, την Αλβανία. Η καταγωγή σου και τα βιώματά σου συνδέονται με αυτή την επιλογή; Πώς μπορούμε να γίνουμε πιο ανεκτικοί προς κάθε τι ξένο;

Η περιέργεια είναι το κίνητρο για να ψάξουμε όλα αυτά που θέλουμε να καταλάβουμε ή και να αποτυπώσουμε. Είχα περιέργεια να δω πώς ζούσαν οι μετανάστες στην Ελλάδα, γιατί προερχόμουν από μία οικογένεια μεταναστών και μου άρεσε να γνωρίζω ανθρώπους από άλλες εθνικότητες.

Αυτό ήταν και το κίνητρό μου, να τους αποτυπώσω αλλά και να τους γνωρίσω. Ήθελα μέσω της φωτογραφίας, αυτή η αποτύπωση των κοινοτήτων να δείξει στους ανθρώπους που έχουν μία συγκεκριμένη στάση απέναντί τους ότι μπορούν να δουν και την άλλη πλευρά.

Σε μία κοινωνία υπάρχουν προκαταλήψεις και στερεότυπα, αλλά μέσω των φωτογραφιών μπορούμε να περάσουμε πολλά θετικά μηνύματα για να γνωρίσουν και αυτή την πλευρά.

● Μετά τη στυγνή δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία σου με ένα πορτρέτο του. Ποιο είναι το σχόλιό σου για το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση;

Η φωτογραφία αυτή προέκυψε από ένα βράδυ που είχαμε πάει με κάτι φίλους σε ένα μπαρ με drag show , και εκεί ήταν και ο Ζακ. Μου είχε στείλει μήνυμα ότι του άρεσε πάρα πολύ η φωτογραφία όταν την είχε δει τότε.

Όταν έμαθα για όλη αυτή την κατάσταση με πείραξε πάρα πολύ, αυτή η ωμή βία και το γεγονός ότι αναπαράχθηκε τόσο μίσος απέναντι σε έναν νεκρό. Ήμουν από την πρώτη στιγμή υπέρ τού να ερευνηθεί η δολοφονία του.

Η φωτογραφία ανήκει στους φίλους και την οικογένειά του και σε αυτούς που υπερασπιζόταν και ο ίδιος. Όποιος προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία του Ζακ για να τον χλευάσει θα με βρει μπροστά του. Πάντα θα προστατεύω τους ανθρώπους που φωτογραφίζω γιατί είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω γι' αυτούς.

● Με τι ασχολείσαι αυτή την περίοδο;

Δουλεύω πολλά πράγματα ταυτόχρονα, έχω πολλούς στόχους για φέτος και προσπαθώ όσο μπορώ. Είχα μία πολύ όμορφη πρόταση από την εικαστικό Δήμητρα Ερμείδου, υπεύθυνη του κοινωφελούς πολιτιστικού έργου «Eyes of Light», να συμμετάσχω σε ένα ομαδικό project που έχει να κάνει με τον καρκίνο.

Η πρόταση με συγκίνησε πάρα πολύ γιατί ήθελα να ασχοληθώ με ένα τέτοιο θέμα. Μαζί με άλλους καταξιωμένους φωτογράφους, γνωρίσαμε και κάναμε από ένα πορτρέτο σε ένα άτομο που έχει επιζήσει του καρκίνου. Οι φωτογραφίες μας θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Eyes of Light: Εστιάζοντας στη Ζωή» στους Παλαιούς Φούρνους της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, στις 18-24 Μαΐου.

Ο λόγος που επέλεξα να συμμετάσχω σε αυτή τη δράση είναι γιατί πάντα στήριζα σημαντικές ιδέες που επιδιώκουν να ευαισθητοποιούν και να εμπνέουν το κοινό.Επίσης στις 7-16 Ιουνίου έχω την μεγάλη χαρά να συμμετέχω στο πρώτο Φεστιβάλ Φωτορεπορτάζ.

Το πρόγραμμα έχει υλοποιήσει ο Θανάσης Σταυράκης και οι συνεργάτες του, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Παρουσιάζουν το Athens Photo World, μια πολιτιστική διοργάνωση επικεντρωμένη στο φωτορεπορτάζ και τους πρωταγωνιστές του. Είναι αφιερωμένο φέτος στη μνήμη και το τριακονταετές έργο του Γιάννη Μπεχράκη.

Εγώ συμμετέχω στις βραδινές ψηφιακές προβολές που θα γίνουν πάνω στα κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο, στο κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια και στην Τεχνόπολη στο Γκάζι όπου παίρνω μέρος με φωτογραφίες από την κοινότητα των Σιχ, που φωτογραφίζω εδώ και τέσσερα χρόνια.

Θα είναι ένα πολύ όμορφο φεστιβάλ και θα έρθουν σίγουρα και αξιόλογοι φωτογράφοι από όλο τον κόσμο. Εύχομαι να πάει καλά και να έχει ακόμα πιο δυνατές δράσεις στο μέλλον..

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Ερώτηση 43 βουλευτών για τη σύλληψη Σταματίου
Δικάζεται σήμερα ο φωτορεπόρτερ και συνεργάτης της «Εφ.Συν.» Αλέξανδρος Σταματίου ύστερα από την εξωφρενική σύλληψή του την προηγούμενη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της εκκένωσης κατάληψης προσφύγων.
Ερώτηση 43 βουλευτών για τη σύλληψη Σταματίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από το «κενό», στην κοινωνία: ένα εγχείρημα ένταξης προσφύγων
Εδώ και μέρες, η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης είναι διακοσμημένη με δεκάδες φωτογραφίες της Αθήνας που έχουν τραβήξει πρόσφυγες στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που αποσκοπεί στην απομάκρυνσή τους από το...
Από το «κενό», στην κοινωνία: ένα εγχείρημα ένταξης προσφύγων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Η καταστολή απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ιδιαίτερα ανησυχητικές συνέπειες μπορεί να έχει η μεταφορά του χαρτοφυλακίου της Μεταναστευτικής Πολιτικής στο αναρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο δεν μπορεί να υπηρετήσει βασικές αναγκαιότητες.
Η καταστολή απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενστολος ρατσισμός εναντίον προσφύγων
Υπερδιπλασιάστηκαν τα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς και βίας εκ μέρους ένστολων που κατέγραψε το 2018 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, με θύματα κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες.
Ενστολος ρατσισμός εναντίον προσφύγων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Έρευνα για καταγγελία ξυλοδαρμού μετανάστη από αστυνομικούς
Σύμφωνα με καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ αστυνομικοί ξυλοκόπησαν και τραυμάτισαν 20χρονο μετανάστη από τη Γουινέα, που δεν μπορούσε να βγάλει άκρη στο Γραφείο της Greece Cash Alliance helpline σχετικά με επίδομα της...
Έρευνα για καταγγελία ξυλοδαρμού μετανάστη από αστυνομικούς
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τουρκικά ΜΜΕ: Ξυλοδαρμός προσφύγων από Έλληνες αστυνομικούς
Για περιστατικό ωμής βίας κατά προσφύγων από Έλληνες αστυνομικούς κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ, δημοσιεύοντας φωτογραφίες ανθρώπων, οι οποίοι βρέθηκαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων, με εμφανή τα σημάδια του...
Τουρκικά ΜΜΕ: Ξυλοδαρμός προσφύγων από Έλληνες αστυνομικούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας